Duhovno značenje cvetova lotosa

Sve što treba da znate o duhovnom značenju cvetova lotosa

Lotosov cvet ima istorijski, kulturni i duhovni značaj u mnogim religijama i disciplinama. To je sveti cvet i u hinduizmu, i u džainizmu i u budizmu, a nedavno je, zbog raznolikosti kultura, dobio izvesnu važnost u hrišćanskim verama.


Već 3000 godina pažljivo se gaji zbog svog lepog i mirisnog cveća i jestivog semena. Lotos je nacionalni cvet Indije, Egipta i Vijetnama. Njegova simbolika u tim kulturama je probila put da podrži i hrišćanska verovanja.

Šta Lotusov cvet znači duhovno?
Mnoge kulture smatraju svetim, cvetovi lotosa daju različita značenja i simboliku. Nazivaju se cvetom života zbog njihove povezanosti sa ciklusom života, smrti i ponovnog rođenja. Štaviše, cvet lotosa, posebno ružičasti, je nacionalni cvet Indije.

Duhovno značenje cvetova lotosa u budizmu

Cvetovi lotosa igraju vitalnu ulogu u budizmu. Oni generalno predstavljaju duhovno buđenje, čistotu i vernost. Ovo verovanje potiče iz činjenice da cvetovi lotosa izviru iz mutnih voda. Za budizam to znači čin uzdizanja iznad uprkos izazovima i kretanje ka svetlosti mudrosti.

U budizmu se simbolika lotosovog cveta takođe razlikuje u zavisnosti od njegove boje. Na primer, plavi lotosov cvet simbolizuje pobedu duha nad znanjem i mudrošću. Beli lotosi označavaju mir i čistoću, dok crveni lotosi, slično drugim crvenim cvetovima, znače ljubav i saosećanje.

Duhovno značenje cvetova lotosa u hinduizmu
U hinduizmu, cvetovi lotosa predstavljaju da život počinje u vodi. Hinduistička tradicija veruje da se Gospod Brahma pojavio od Gospoda Višnua kako sedi na biljci lotosa. Druga hinduistička božanstva su takođe povezana sa lotosovim cvetom, kao što su hinduistička boginja učenja, boginja Sarasvati, i hinduistička boginja bogatstva, boginja Lakšmi.

Božanstva poput Lakšmi, boginje sreće; Višnu, bog zaštite i karme; i Sarasvati, boginja kreativnosti, obično se vide kako sede ili stoje na lotosu.

Za Hinduse, lotos predstavlja našu sposobnost da prevaziđemo našu svest i proširimo svoje duše i na kraju evoluiramo. To je realizacija unutrašnjeg potencijala kroz tantričke i jogijske tradicije. Vidi se kao energija koja teče kroz čakre, poput mahuna semena lotosa. A iznad glave hiljadu cvetnih latica.

Duhovno značenje cvetova lotosa u starom Egiptu

Stari Egipćani su imali mnogo čarolija transformacije u Knjizi mrtvih. Svaka boja lotosa imala je svoju čaroliju i značenje. Stari Egipćani koji posmatraju kako lotosi cvetaju na obalama Nila smatrali su da je to bio deo ciklusa transformacije i vaskrsavanja Mrtvih.

U Egiptu su mnogi lotosovi plavi. Upečatljiva boja. Takođe je nacionalni cvet Egipta. Za kraljicu Kleopatru se govorilo da se kupa u masti od plavog lotosa da bi sačuvala i transformisala svoju lepotu.

Duhovno značenje cvetova lotosa u hrišćanstvu
U hrišćanstvu, lotosov cvet predstavlja čistotu, transformaciju, preobraženje i uznesenje u raj. Cvet lotosa cveta 3 dana. Otvaranje i zatvaranje sa suncem. Kao Hristu kome je trebalo 3 dana da vaskrsne.

Duhovno značenje cvetova lotosa u džainizmu
U džainizmu, Gospod Ganeša drži četiri elementa, konopac, sekiru, zaslađenu pirinčanu kuglu i lotos. Lotos predstavlja unutrašnji potencijal i svrhu. Plavi lotos posebno simbolizuje zaštitu i buđenje.

Duhovno značenje cvetova lotosa u jogi
Cvet lotosa u jogi se smatra simbolom duhovnog prosvetljenja, ponovnog rođenja i samospoznaje. Pošto dolazi iz mutnih voda iz dubokih korena, položaj lotosa počinje povezivanjem sa korenskom čakrom. Koren našeg jezgra koji sedi uspravno kreće se kroz sedam čakri i zatim cveta u energiji na kruni sa cvetom lotosa sa hiljadu latica.

Upakovati
Lepota lotosovog cveta prevazilazi njegovu estetiku. Ovaj cvet se u mnogim kulturama i religijama smatra svetim i danas se širom sveta smatra mnogim različitim duhovnim značenjima i simbolima.