Znacenje i simbolika boje ruza

Značenje cveta ruže, simbolika, sorte, boje i još mnogo toga.
Cvet ruže se već dugo pokazao kao jedan od najimpresivnijih, najpopularnijih i najvrednijih poklona koje svako može da dobije. Bilo da poklanjate voljenu osobu romantičnim gestom za Dan zaljubljenih ili poklanjate bezvremenski i klasičan buket ruža za Majčin dan, Božić, rođendan ili gest zahvalnosti, ovaj nesalomivi cvet zaista se uzdiže iznad svih drugih. Ako tražite malo cvetne inspiracije, mi smo tu da vam pomognemo. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolici cveta ruže, njihovom poreklu i kulturnom značaju širom sveta, različitim i najpopularnijim vrstama cveća ruže, najboljim prilikama za poklone cveta ruže, pored toga našim vrhunskim savetima za uzgoj i negu ruža kod kuće.


Idemo!

Cvet ruže
jun Rođenje cvetnih ruža
Ruža je širok rod cvetnih biljaka. Kao rezultat toga, cveće varira u zavisnosti od vrste ili vrste. Divlje ruže, na primer, obično imaju pet latica, dok one u kategorijama Old Garden Roses i Modern Roses često imaju više setova latica. Više detalja o ovim vrstama ruža u nastavku.

Veličina cvetova ruže varira od minijaturnih oblika, prečnika oko 1,25 cm (0,5 inča), do hibridnih tipova prečnika najmanje 17,5 cm (6,8 inča).

Vrste cveća ruže
Sa preko 300 priznatih vrsta ruža i hiljadama dostupnih hibrida ruža, možete ih pronaći u različitim bojama, oblicima i veličinama. Iako njihova široka linija može biti prilično izazovna za seciranje, tri glavne kategorije identifikuju ove čuvene cvetove: vrste (divlje) ruže, stare baštenske ruže i moderne ruže.

Vrste ruža, koje se inače nazivaju divlje ruže, su vrste ruža koje se javljaju prirodno i nisu hibridizovane. Obično su trajnice nalik na grmove ili velike penjačice koje zahtevaju minimalno održavanje. Cvetaju pojedinačni, ravni cvetovi jednom godišnje.

Old Garden Roses, inače poznate kao Heritage Roses, su ruže koje su postojale pre 1867. U ovu kategoriju su uključene ruže Alba, Airshire ruže, Burbon ruže, Kineske ruže, Gallica ruže, Moss ruže, Portland ruže, Ramblers ruže, Tea ruže (što je zvanični Zodijački cvet za Vagu) i još mnogo toga. Ovo cveće ima jake mirise i prelepe oblike cveta. Štaviše, cvetaju jednom godišnje tokom letnje sezone.

Moderne ruže su ruže hibridizovane posle 1867. Za razliku od starih ruža, one cvetaju neprekidno. Što je najvažnije, imaju veću veličinu cveta i duži vek vaze. Međutim, nisu tako mirisne i izdržljive kao ruže nasleđa. U ovu kategoriju su uključene engleske ruže, ruže Floribunda, ruže Grandiflora, hibridne čajne ruže, ruže Rambler, minijaturne ruže i još mnogo toga.

Američko društvo za ruže ima drugačiji sistem kategorizacije cvetova ruže. Uključuje sledeće:

Hibridne čajne ruže
Grandiflora ruže
Floribunda ruže
Poliantha ruže
Minijaturne ruže i Miniflora ruže
Žbunaste ruže
Ruže penjačice
Najpopularnije sorte ruža
Šta predstavlja broj cvetova ruže u buketu
Jedna od najperspektivnijih vrsta ruža potiče iz grupe Modern Roses – hibridne čajne ruže. Popularna hibridna sorta čajne ruže je ‘Tahitian Sunset’, koja ima cvetove kajsije-roze prečnika do 6 inča.

Još jedna poznata ruža je sorta ‘About Face’, koja je narandžasta ruža Grandiflora. Ima dvobojne latice, bogato zeleno i sjajno lišće i dugačke stabljike. Cvetovi narastu do 5 inča u prečniku i nose miris poput jabuke.

Druge popularne sorte ruža su sledeće: „Teasing Georgia“, „Easi Does It“, „Julia Child“, „Mardi Gras“, „Vild Blue Ionder“, „Elle“, „Pat Austin“ i „Frankli Scarlett“.

Istorija ruža: njihovo poreklo i kulturni značaj
Istorija i poreklo cveta ruže
Ruže su poreklom iz Azije, Severne Amerike, Evrope i severozapadne Afrike. Prva kultivacija ovih biljaka nastala je pre nekih 5.000 godina tokom rimskog doba. Pre nego što su bile poznate kao baštenske biljke i rezano cveće, ruže su bile veoma cenjene u ono vreme zbog svog mirisa, lekovitih i terapeutskih vrednosti, proslava i ukrasa.

Na kraju, pre oko 5.000 godina, ruže su stigle u Kinu, gde je kultivacija ruža postala preovlađujuća. Brzo napred do kasnog 18. veka, i ruže su stigle iz Kine u Evropu, gde je njihova popularnost dodatno porasla. Čim su ruže dospele u Evropu, uzgajivači biljaka počeli su da razvijaju hibride ruža. Od tada pa nadalje, ostalo je istorija.

Ruže i romansa
Postoji duga lista legendi i mitova o ružama kroz istoriju. Kombinujući ih, možete razumeti zašto su ruže trenutno snažno povezane sa ljubavlju i naklonošću.

Zapadna kultura je, na primer, verovala u priču da ruža potiče od Afrodite, Rimska boginja ljubavi. Bogati Rimljani su svoje telo mazili namakanjem u vodi sa laticama ruže.

Još jedna priča starih Arapa govori o slavuju koji se toliko zaljubio u belu ružu da je njeno telo pritisnuo uz nju. Trn iz ruže probode joj srce, a cvet se zacrvene od krvi.

Mnogi drugi mitovi objašnjavaju povezanost ruža sa romansom u našem modernom vremenu. Na kraju dana, ko se ne bi zaljubio u prizor rascvetale, crvene ruže?

Kulturni značaj ruže

Popularnost ovog cveća predstavlja širok kulturni značaj širom sveta. U Engleskoj, na primer, ruže su nacionalni cvet. Nekoliko razloga podržava ovo priznanje. Jedan primer je Rat ruža između 1455. i 1487. godine, u kojem su se Lankaster i Jork takmičili jedni sa drugima da vladaju zemljom. Crvene ruže i bele ruže predstavljale su kuću Lankaster, odnosno kuću Jorka.

Uticaj ruža je takođe očigledan u delima Vilijama Šekspira. Konkretno, drama Romeo i Julija uključivala je stih koji kaže: „Ruža pod bilo kojim drugim imenom mirisala bi tako slatko.

Engleska nije jedina zemlja koja ruže smatra svojim nacionalnim cvetom. Sjedinjene Države i Maldivi takođe priznaju ruže kao svoj zvanični cvetni i cvetni amblem. Pored toga, Honduras je nekada smatrao ružu i svojim nacionalnim cvetom. Kraljica cveća je takođe zvanični cvet pet američkih država (Ajova, Severna Dakota, Džordžija, Njujork i Oklahoma) i provincije Alberta u Kanadi.

Takođe, ruža je rođendanski cvet za jun i cvet za 15. godišnjicu braka.

Značenje i simbolika cveta ruže
Odabir ruže mogao bi biti malo zbunjujući, s obzirom na brojne boje, vrste i mogućnosti aranžmana. Kada berete jednu ružu ili buket, morate imati na umu nekoliko stvari kao što su prilika, simbolika cveta i preferencije primaoca.

Boje i prilike
Jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir pri odabiru boje vaše ruže je prilika jer svaka boja prenosi poruku. Kada ne znate šta da kažete, možete pustiti ruže da govore umesto vas. Evo nekih značenja iza boja ruža:

Značenje i simbolika cveta bele ruže

Bele ruže tradicionalno simbolizuju čistoću i nevinost. Takođe često predstavljaju mladost i poniznost.

Takođe, bele ruže se često povezuju sa novim počecima i brakovima. Zbog ovakvih predstava ovo cveće često viđamo u svadbama i svadbenim buketima. Njihova elegantna privlačnost ih takođe čini idealnim kao lep gest sećanja.

Štaviše, davanje buketa belih ruža je jedan od načina da obeležite novo putovanje prijatelja ili voljene osobe u životu ili kao oproštajni poklon. Čistoća belih ruža često znači nadu u budućnost i poštovanje.

Zbog svoje svestranosti, bele ruže su idealne za mnoge oblike proslava, kao što su venčanja, rođendani, Majčin dan ili godišnjice, kao i za prenošenje poruke saosećanja ili izvinjenja. Oni takođe čine divan kućni dekor.

Značenje i simbolizam cveta crvene ruže

Ništa ne govori „volim te“ više od klasične crvene ruže.

Crvena je boja naklonosti, strasti, romantike i želje. Crvena ruža takođe odražava lepotu. To je univerzalni simbol ljubavi, što ga čini savršenim poklonom za vašu drugu osobu na godišnjice, rođendane ili čak na neki slučajni dan.

Značenje i simbolika cveta žute ruže

U našem modernom vremenu, žute ruže predstavljaju radost i toplinu. Oni takođe predstavljaju prijateljstvo, brigu i veze, pa ako razmišljate o tome da svom detinjstvu date najboljeg prijatelja, onda je žuta ruža odličan izbor.

Ostala značenja žutih ruža uključuju sećanje i uvažavanje. Stoga su žute ruže najbolja opcija kao poklon za rastanak ili jednostavno davanje do znanja ljudima da ih cenite.

U viktorijansko doba, žute ruže su, uprkos svojoj veseloj boji, bile povezane sa ljubomorom, pohlepom i neverstvom. Iz tog razloga treba izbegavati davanje žute ruže posebnoj osobi. Na jeziku cveća, to može značiti da ste zainteresovani samo da budete prijatelj, a to može da šalje mešovite signale.

Značenje i simbolizam cveta ružičaste ruže

Ružičaste ruže predstavljaju eleganciju i ženstvenost. One su veoma raznovrsne ruže i prenose mnoga značenja u zavisnosti od njihove nijanse.

Duboke ili vruće ružičaste ruže pokazuju primaocu da prepoznajete njegovo prisustvo i da cenite ko su. To čini duboke ružičaste ruže savršenim poklonom „hvala“.

Svetlo ružičaste ruže, s druge strane, predstavljaju milost. Oni su prikladan poklon za ženu koja je dostigla prekretnicu ili postigla cilj. Takođe, ako ste zainteresovani za nekoga, a ipak smatrate da bi crvena ruža bila previše jak gest, ružičasta ruža može biti suptilniji način da im pokažete osećaš.

Značenje i simbolika cveta narandžaste ruže

Narandžasta je sama po sebi svetla i energična boja, i upravo to je poruka koju ona prenosi. Ako ste se u poslednje vreme osećali loše, spakujte sebi prekrasan buket narandži za pozitivnu energiju. Takođe, izražavaju ponos i fascinaciju.

Narandžaste ruže se takođe mogu pokloniti u prilikama kada želite da kažete nekome da se divite onome što su uradili ili da ste ponosni na njih. Oni takođe predstavljaju strastvenu romansu, pa ako tražite neobičan poklon za svoju drugu osobu, narandžaste ruže su odličan izbor. Želite da unesete vedrinu u dekoraciju vašeg venčanja? Dopunite bele ruže sa narandžastim.

Značenje i simbolizam cveta plave ruže

U prirodi ne postoje prave, prave plave ruže. Prave plave ruže se dobijaju bojenjem belih ruža. Ako više volite prirodno postojeću sortu, možete se odlučiti za ljubičasto-plavu ružu.

Pošto je plava ruža nepopularna i nije prirodno pronađena, može predstavljati misteriju. To čini način da nekome kažete da je jedinstven i izuzetan.

Značenje i simbolika cveta crne ruže

Slično kao prave plave ruže, prave crne ruže ne postoje prirodno. Umesto toga, to su bele ruže veštački obojene crnom bojom. Međutim, nekoliko sorti tamno obojenih ruža identifikovano je kao „crne ruže“, iako su njihove boje zapravo tamnocrvene, tamnocrvene ili bordo.

Jedan primer je Black Magic Rose, popularna sorta, koja ima crne pupoljke koji se na kraju otvaraju u tamnocrvene baršunaste latice. Druga je Black Baccara Roses, vrsta hibridne čajne ruže sa baršunastim tamnocrvenim cvetovima.

Crne ruže su jedna od najegzotičnijih vrsta cveća u svakom aranžmanu. Oni predstavljaju različita značenja, a smrt i žalost su najčešći od svih.

Oni takođe predstavljaju tragičnu ljubav, mržnju, kraj nečega poput veze ili karijere i, na kraju – osvetu. Pošto mogu biti oblik tragične ljubavi, crne ruže takođe mogu biti simbol duboke ljubavi i odanosti.

Iako crne ruže obično prenose negativna značenja, one nose i malo pozitivnosti jer mogu značiti i nove početke i ponovno rođenje.

Značenje i simbolika cveta zelene ruže

Zelena je neobična boja za cvet. Ali prave zelene ruže rastu prirodno i lepe su kao i druge obojene ruže.

Iako retke, zelene ruže ostaju kao popularno rezano cveće za mnoge proslave, kao što su Dan Svetog Patrika, Božić i Uskrs, i mnoge druge. Takođe su omiljeni u buketima i cvetnim aranžmanima.

Zelene ruže imaju različita značenja, uključujući svežinu i ravnotežu. Takođe, često su simbol nade, plodnosti, života, vedrine i podmlađivanja.

Značenje i simbolika cveta ruže lavande

Još jedna retka boja za cvet ruže je lavanda. Zbog svoje ljupke i ženstvene lepote, ljubičaste ruže su odlična alternativa za izražavanje romantike ako želite nešto malo drugačije od uobičajenih crvenih ili ružičastih ruža.

Kao i druge boje, ljubičaste ruže prenose mnogo različitih značenja. Oni su simbol privlačnosti i ljubavi na prvi pogled. Ovo fascinantno cveće je takođe povezano sa kraljevstvom, luksuzom i privilegijama. Druga simbolika ruža lavande uključuje obožavanje, misteriju i čuđenje.

Značenje i simbolika raznobojnog cveta ruže

Raznobojne ruže, popularnije poznate kao dugine ruže, uglavnom prenose radost i sreću zbog asortimana boja koje predstavljaju. Poput plavih ruža, one se ne javljaju prirodno. Umesto toga, veštački su obojeni da bi se postigao taj dugi izgled.

Ovaj šareni aranžman predstavlja zabavan cvet za poklone za mnoge proslave, uključujući rođendane, godišnjice, rođenje nove bebe, mature, novi dom i unapređenje posla.

Značenje mešanog cveta ruže
Mešane ruže su možda najotporniji i najsvestraniji cvet za poklon jer odgovaraju raznim prilikama, proslavama i značenjima. Mešanje različitih (i personalizovanih selekcija!) boja ruža je jedan od načina da pošaljete kombinaciju poruka u jedan prelep aranžman.

Broj ruža u buketu i šta one predstavljaju:

Šta predstavlja broj cvetova ruže u buketu
Sastavljanje buketa cveća je umetničko delo koje zahteva razumevanje botaničkog jezika.

Jedna ruža je jednostavan, ali značajan način da nekome pošaljete poruku „Volim te“. To takođe može značiti ljubav na prvi pogled. Jedna ruža je savršen izbor za romantične prilike.

Cena jednostavne ruže može da varira u zavisnosti od faktora kao što su dužina stabljike i vreme, na primer. Možete kupiti jednu stabljiku za samo 1 dolar, ali očekujte da će se taj broj udvostručiti u prilikama kao što je Dan zaljubljenih.

Jednostavan buket od šest cvetova predstavlja zajedničku ljubav. Buket ine-ruža kaže, “zauvek zajedno.” Jednostavni buketi su odličan poklon za mnoge prilike, osim za romansu, poput rođendana i proslave uspeha prijatelja.

Buket šest ruža sa cvetovima za bebe i papirom za umotavanje može vas koštati između 10 i 20 dolara.

Vrhunski buket sa puno ruža je fantastičan poklon za godišnjice i način da pokažete svom partneru da mu se još uvek divite i cenite.

Na primer, buket sa 50 cvetova predstavlja ljubav bez granica. Premijum buket može da se kreće od 40 do 70 dolara.

Ko se ne bi divio buketu sa 100 ili više ruža? Buketi cveća od 100 ruža označavaju sjedinjenje i potpunu predanost. Iz tog razloga, oni se uklapaju u velike romantične gestove.

Da li tražite zapanjujući buket za vaš predlog? Super luksuzni buket ruža je pravi!

Super luksuzni buket bi mogao biti malo težak za novčanik, u rasponu od 70 do 100 dolara, ali definitivno prenosi značajnu poruku.

Eterniti ruže mogu ostati sveže do godinu dana. Oni su fantastičan način da pokažete vašoj partnerki koliko su oni posebni za vas.

Cena Eterniti ruža može da se kreće od 40 dolara za jednu ružu do 500 dolara za veliki buket.

5 osnovnih saveta za uzgoj ruža u vašoj bašti:
Saveti o tome kako uzgajati ruže
Ako ste se plašili da počnete da uzgajate biljku ruža, dozvolite mi da vam kažem ovo: uzgajanje ruža je lakše nego što mislite! Briga o ovim divnim cvetovima nije teža od drugih cvetnih biljaka. Evo nekoliko korisnih osnovnih saveta za uzgoj i negu koje treba imati na umu:

Najbolje vreme za sadnju ovih izdržljivih biljaka je proleće ili jesen.
Posadite svoje ruže na mestu gde mogu dobiti najmanje šest (6) sati direktnog sunca.
Posadite ruže u plodno tlo sa dobrom drenažom.
Duboko zalivajte biljke u podnožju (ne iznad glave) jednom nedeljno tokom vegetacije.
Potrebe za rezidbom variraju u zavisnosti od vrste ruže. Zbog toga je ključno znati vrstu pre rezidbe. Obrezujte biljke u rano proleće.
6 osnovnih saveta za negu rezanog cveća ruže:
Kako se brinuti za rezano cveće ruže
Ruže su dugo bile veoma cenjene zbog svojih lepih i mirisnih cvetova koji predstavljaju mnoštvo boja i vrsta. Zbog toga su ruže, kao rezano cveće, brzo postale klasičan favorit mnogih cvećara i ljubitelja cveća. Evo nekoliko saveta kako da najbolje iskoristite svoje izuzetne ruže:

Pobrinite se da ih isečete odmah nakon faze pupoljaka ili kada cvetovi tek počinju da se otvaraju. Ovo obezbeđuje dugotrajno cvetanje.
Koristite oštre alate kao što su makaze za orezivanje ili baštenske makaze kada sečete stabljiku da biste izbegli oštećenje biljke.
Izrežite stabljike pod uglom od 45 stepeni pre nego što ih stavite u vazu sa čistom vodom.
Pre nego što ih stavite u vazu, uklonite sve lišće koje će pasti ispod nivoa vode da biste izbegli truljenje i rast bakterija.
Rezanje stabljika svakih nekoliko dana će pomoći u poboljšanju apsorpcije vode.
Svakodnevno menjajte vodu kako biste je održali čistom i bez rasta bakterija.

Česta pitanja o cvetu ruže:

Šta simbolizuju ruže?
Danas postoji preko 150 vrsta ruža širom sveta koje su povezane sa rodom Rosa. Oni pokrivaju širok spektar palete boja. Poznato je da crvene ruže simbolizuju naklonost, strast, romantiku i želju; Bele ruže su povezane sa mladošću, nevinošću i čistoćom; Žute ruže predstavljaju radost i toplinu; Narandžaste ruže predstavljaju strast i naklonost; Plave i ljubičaste ruže se često povezuju sa misterijom.

Koliko vrsta ruža postoji?
Ruže su prvi put krasile Majku Zemlju pre nekih 35 miliona godina i evoluirale su u preko 150 vrsta širom sveta danas povezanih sa rodom Rosa.

Kakvo je poreklo ruža i romantike?
U zapadnoj kulturi, na primer, veruje se da je ružu stvorila Afrodita, rimska boginja ljubavi. Bogati Rimljani su svoje telo mazili namakanjem u vodi sa laticama ruže. Istočna kultura takođe povezuje ruže sa romansom koja datira pre 5.000 godina, kada se uzgajanje ruža u vrtu odvijalo u Kini. Još jedna priča starih Arapa govori o slavuju koji se toliko zaljubio u belu ružu da je njeno telo pritisnuo uz nju. Trn iz ruže probode joj srce i cvet se zacrvene od njene krvi.