Znacenje i simbolika cveta tratincice u jeziku cveca

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta tratinčice

Ažurirano 8. novembra 2022. od strane Andrev Gaumonda
Tratinčice imaju svetla, sunčana lica i simboliku povezanu sa vedrinom, toplinom i radošću. Uz lale i narcise, ovo cveće je ambasador proleća i svih tema vezanih za sezonu preporoda i obnove. U ovom članku ćemo razgovarati o svemu što treba da znate o značenju cveta tratinčice i bogatoj simbolici, sa informacijama o istoriji i poreklu tratinčice, kao io njihovom kulturnom značaju širom sveta danas.


Značenje cveta tratinčice – najvažnije
Na jeziku cveća, tratinčice simbolizuju nove početke i preporod, pored ljubavi, vedrine, lepote, čistote, nevinosti, nade, zabave i privrženosti. Takođe se obično daju novim majkama kao simbol porođaja i majčinstva. U duhovnosti, tratinčice predstavljaju veru i večni život.

Porodica, rod i taksonomija
Porodica tratinčica Asteraceae sadrži više od 32.000 vrsta biljaka u 1.900 rodova. Članovi porodice se obično nazivaju tratinčicama, asterima ili suncokretima.

Vrsta tratinčice koja se najčešće povezuje sa zajedničkim imenom „tratinčica“ je obična evropska tratinčica (Bellis perennis). Ova vrsta tratinčice odlikuje se lako prepoznatljivim ravnim cvetovima sa belim laticama i žutim središtima.

Botaničke karakteristike
Biljke iz porodice tratinčica najprepoznatljivije su po značajnom obliku cvasti i cvetnih glavica sa zvezdastim, diskastim ili zrakastim rasporedima latica i listova.

Popularne vrste tratinčica

Sa hiljadama različitih vrsta tratinčica, porodica cveća nudi obilje raznolikosti. Neke od najpopularnijih tratinčica uključuju:

Obična evropska tratinčica (Bellis perennis)
Gerbera Daisi (Gerbera)
Shasta Daisi (Leucanthemum k superbum)
Gloriosa Daisi ili Crnooka Suzan (Rudbeckia hirta)
Marguerite Daisi (Argiranthemum frutescens)
Etimološko značenje
Prezime Asteraceae potiče od latinske reči aster, što znači zvezda.

Uobičajeni naziv daisi potiče od staroengleskog daeges eage, što znači dnevno oko. Ovo se odnosi na sklonost tratinčice da se otvara ujutru i zatvara noću.

Native Region
Tratinčice imaju autohtona staništa rasprostranjena širom sveta. Prirodno rastu u klimama koje se kreću od tropskih do subpolarnih i mogu se naći na svim kontinentima osim na Antarktiku.

Kada su tratinčice u sezoni?
Tratinčice počinju da cvetaju u kasno proleće i nastavljaju do rane jeseni.

Upotreba i prednosti cveća Daisi

Travarstvo, medicina i hrana
Travari su koristili mnoge cvetove tratinčice zbog svojih lekovitih svojstava, kao što su kamilica, ehinacea, neven, hajdučka trava i guma. Neven je takođe čest sastojak u hidratantnim proizvodima za negu kože.

Porodica Daisi takođe sadrži neke važne useve kao što su zelena salata, suncokret i artičoke.

Privlačenje oprašivača
Nekoliko vrsta tratinčica proizvodi veliku količinu nektara, što ih čini privlačnim za oprašivače. Možete očekivati omiljene bašte, pčele i leptire, kao i mnoštvo drugih oprašivača u vašoj tratinčici.

Ornamentalna vrednost
Tratinčice se možda najpopularnije koriste zbog svoje ukrasne vrednosti. Oni su jedno od najpopularnijih rezanog cveća koje se može uključiti u cvetne aranžmane i takođe se obično sadi u kućnim baštama.

Da li su tratinčice toksične za ljude ili kućne ljubimce?
Toksičnost tratinčice zavisi od vrste u pitanju. Neki cvetovi iz porodice tratinčica su toksični za ljude i kućne ljubimce, dok drugi nisu.

Kada sadite tratinčice u svojoj bašti ili ih prikazujete u buketu u svojoj kući, trebalo bi da istražite toksičnost dotične vrste ili ih jednostavno držite dalje od kućnih ljubimaca i male dece da biste bili bezbedni.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova tratinčice
Simboličko značenje uobičajenih boja tratinčice
Uopšteno govoreći, tratinčice predstavljaju ponovno rođenje, nove početke i nadu. Njihova simbolička značenja se, međutim, menjaju u zavisnosti od vrste tratinčice i njene boje.

Ove uobičajene boje tratinčice imaju sledeća simbolička značenja:

Značenje cveta bele tratinčice
Snežno bele tratinčice predstavljaju čistoću i nevinost.

Značenje cveta žute tratinčice
Žute tratinčice su snažno povezane sa vedrinom, prijateljstvom, radošću i željom da nekome bude dobro ili „ozdravi“.

Značenje cveta plave tratinčice
Iako nije uobičajena boja, plave tratinčice simbolizuju dugotrajno poverenje, poštenje i lojalnost.

Značenje ljubičastog cveta tratinčice
Ljubičasta boja je povezana sa ženskom lepotom, ponosom, elegancijom i kraljevstvom ili kraljevstvom.

Značenje cveta roze tratinčice
Kao i drugo ružičasto cveće, ružičaste tratinčice simbolizuju nežno divljenje, naklonost ili obožavanje.

Crvene tratinčice predstavljaju romantičnu ljubav.

Značenje cveta narandžaste tratinčice
Narandžaste tratinčice simbolizuju strast, uzbuđenje, sunce i sreću.

Prema rimskom mitu, nimfa Belides je odgovorna za stvaranje tratinčica. U priči, Belides se pretvara u tratinčicu kako bi pobegla od neželjenih osećanja Vertumnusa, boga vrtova i godišnjih doba.

Ova priča je mesto gde obična engleska tratinčica dobija svoje naučno ime, Bellis. Mit je takođe razlog zašto tratinčice ponekad predstavljaju čednost i čistotu, a istovremeno su povezane sa transformacijom ili ponovnim rođenjem.

Tratinčice u drevnoj istoriji, mitovima i folkloru
Jedna od najranijih asocijacija tratinčica na porođaj potiče od drevnih Kelta. Iako je mračniji od simbolike majčinstva i porođaja koja se danas pripisuje tratinčicama, stari Kelti su verovali da kada dete ili beba umre – posebno na porođaju – bogovi će im prekriti grobove tratinčicama u pokušaju da uteše one koji su tugovali zbog gubitka. .

Još jedna rana povezanost tratinčica sa porođajem potiče iz nordijske mitologije. Cvet tratinčice je povezan sa boginjom Frejom koja je boginja plodnosti, ljubavi i lepote.

Tratinčice u viktorijanskoj eri
Viktorijanski jezik cveća, ili floriografija, bio je popularan oblik komunikacije tokom viktorijanske ere. Dodeljivao je specifična značenja određenom cveću, a ljudi su ih koristili da komuniciraju jedni sa drugima kroz njihova dodeljena značenja.

Za to vreme, tratinčica je zvanično simbolizovala lojalnu ljubav, nevinost i sposobnost čuvanja tajne. Moglo bi se bukvalno prevesti prisustvo tratinčice u buketu u frazu: „Nikada neću reći“.

Tratinčice u religiji i duhovnosti
U duhovnosti, tratinčice predstavljaju veru i večni život. Kao simbol ponovnog rođenja, oni su takođe povezani sa reinkarnacijom. Oni simbolizuju sposobnost da se oprošte za greške iz prošlosti i da se počne ponovo, obnovljeno.

U hrišćanstvu, tratinčice su blisko povezane sa Devicom Marijom, predstavljajući majčinstvo, nevinost, čednost, čistotu i poniznost.

Tratinčice u umetnosti i književnosti
Tratinčice cvetaju svuda u umetnosti i književnosti. Njihova vesela lica pojavljuju se na slikama umetnika iz celog sveta. Književni velikani, kao što su F. Skot Ficdžerald, Henri Džejms i Johan Volfgang fon Gete, takođe su dali ime cvetu svojim heroinama.

Postoji nekoliko prigodnih prilika za poklanjanje tratinčica. Oni su rođeni cvet u aprilu, što ih čini savršenim poklonom za proslavu aprilskog rođendana. Gerbera tratinčice su zvanični cvet za petu godišnjicu.

Sa svojim simboličnim značenjem nade, ponovnog rođenja i obnove, oni su takođe odličan cvet za uskršnje bukete, prolećne proslave i cvetne aranžmane za ozdravljenje. Ponesite buket tratinčica kao poklon domaćinu ili domaćici na bilo koje prolećno okupljanje.

Tratinčice se takođe tradicionalno daruju novim majkama jer simbolizuju porođaj i majčinstvo. To ih čini prikladnim za čestitanje novim majkama, a takođe i kao poklon za proslavljanje majčinskih figura u vašem životu na Dan majki.

Česta pitanja o značenju cveta tratinčice:

Šta simbolizuje cvet tratinčice?
Cvetovi tratinčice simbolizuju nove početke i ponovno rođenje, pored ljubavi, vedrine, lepote, čistote, nevinosti, nade, zabave i naklonosti. Takođe se daju novim majkama kao simbol porođaja i majčinstva.

Šta duhovno simbolizuju tratinčice?
U duhovnosti, tratinčice predstavljaju veru i večni život. Kao simbol ponovnog rođenja, oni su takođe povezani sa reinkarnacijom. Oni simbolizuju sposobnost da se oprošte za greške iz prošlosti i da se počne ponovo, obnovljeno.

Da li su cvetovi tratinčica srećni?
Cvetovi tratinčice imaju nekoliko značenja povezanih sa nadom i srećom, što ih čini i cvetom sreće.

Da li se tratinčice vraćaju svake godine?
Neke vrste tratinčica su jednogodišnje biljke koje rastu samo jednu sezonu, a druge su dvogodišnje i višegodišnje biljke koje se vraćaju na nekoliko godina ili svake godine.

Koliko dugo cvetovi tratinčice traju?
U bašti, tratinčice ostaju u cvetu četiri do šest nedelja. Isečene tratinčice mogu da izdrže pet do sedam dana u vazi sa svežom vodom.

Da li tratinčice cvetaju više puta?
Tratinčice obično cvetaju samo jednom tokom sezone. Istrošeni cvetovi mogu podstaći drugo cvetanje, ali ovo cveće obično nije previše impresivno.

Značenje cveta tratinčice – poslednja reč
Nije iznenađujuće što su tratinčice jedno od omiljenih cveća na svetu. Obična tratinčica je bogata značenjem i simbolikom, sa vezama predaka koje datiraju kroz vekove. Ne postoji ništa slično obnovljenom duhu nade koji ranocvetajuće tratinčice mogu doneti u baštu u proleće ili u buket cveća usred zime.