Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta orhideje

Cvet orhideje: poreklo, značenje, simbolika, boje i saveti za negu.
Bez obzira na priliku – rođendan, Dan majki, godišnjica, hvala, diplomiranje ili niz drugih posebnih prilika – orhideja je savršen medij za prenošenje pozitivnih osećanja i emocija. Ove posebne, nežne lepote poznate su po svom značenju kao simbol čiste ljubavi, lepote, luksuza i čvrstine. Oni takođe nude mnoštvo upotreba i prednosti. U ovom članku ćemo pokriti značenje cveta orhideje, simboliku, darivanje i još mnogo toga.


Tražite svoju sledeću biljku orhideja? Pogledajte naš vodič za najbolje specijalizovane cvećare i rasadnike za isporuku orhideja širom Sjedinjenih Država.

Cvet orhideje:

Orhideje su sve članovi raznolike botaničke porodice Orchidaceae, koja obuhvata hiljade vrsta i sorti. U stvari, Orchidaceae je najveća poznata porodica biljaka, a slede Asteraceae.

Zamršene karakteristike cveća ove višegodišnje biljke čine ih istaknutim, lako se razlikuju od drugih poznatih cvetnih biljaka. Neke orhideje nose jedno cveće, dok većina vrsta ima dvostruko ili grozdove cveća.

Termin orhideja je skovao poznati engleski botaničar Džon Lindli 1845. godine. Nastao je od grčke reči orkhis.

Značenje cveta orhideje

Sveprisutnost delikatnih orhideja rezultat je njihove neosporne lepote i lagodne prirode. Zbog različitih dostupnih vrsta, ovi fascinantni cvetovi prenose mnoga značenja i često služe kao simboli za mnoge kulture širom sveta.

U staroj Grčkoj verovalo se da orhideje utiču na pol nerođenog deteta po začeću. Ako bi otac pojeo veliki gomolj orhideje, dete bi ispalo kao dečak. Kada bi majka konzumirala manje i tanje krtole, dete bi ispalo kao devojčica.

Generalno, orhideje su poznate kao simbol čiste ljubavi, lepote, luksuza i čvrstine. Takođe se veruje da donose brojne pozitivne prednosti energiji doma u Feng Shui-u.

Značenje boje cveta orhideje
Simbolika cveta orhideje
Svaka druga boja orhideja ima drugačije značenje. Kao i kod drugih poznatih belih cvetova, bele orhideje su simbol čistoće i nevinosti. Takođe se često povezuju sa luksuzom, elegancijom, poštovanjem i plodnošću.

Još jedna dobro prihvaćena vrsta su roze orhideje. Ovo cveće simbolizuje milost, ženstvenost i radost. Žute orhideje su, pak, simbol prijateljstva i početak nečeg novog.

Zelene orhideje imaju niz značenja koja se odnose na sreću i uspeh. Oni imaju simbolično značenje dobrog zdravlja i sreće.

Ljubičasta orhideja predstavlja divljenje, poštovanje i kraljevstvo, dok narandžasta orhideja često predstavlja smelost, ponos i pozitivnost.

Tople crvene orhideje su simboli strasti i ljubavi. Oni takođe nose značenje hrabrosti i odlučnosti. Koristite crvenu orhideju da označite romantiku i poštovanje.

Možda ste naišli na plavu orhideju u lokalnom rasadniku ili prodavnici. Uprkos svojoj lepoti, ovi cvetovi orhideja moljca nisu zaista plavi, već ih uzgajivači farbaju kako bi im dali boju. Kada plavi cvetovi izblede, svi novi koji se pojave obično će biti beli.

Kulturni značaj orhideja
Kulturni značaj cveća orhideja
Ovaj prelepi cvet takođe igra važnu ulogu u različitim delovima sveta. Nekoliko zemalja i gradova u svetu orhideje smatraju svojim nacionalnim cvećem. Jedan primer je Shaoking, Kina, koji orhideje smatra svojim zvaničnim cvetom.

Isto tako, Venecuela ove delikatne lepote smatra svojim nacionalnim cvetom. Specifična vrsta orhideja, Cattleia mossiae, nacionalni je cvet Kolumbije. Honduras i Kostarika takođe smatraju orhideje svojim nacionalnim cvećem – Rhincholaelia digbiana za Honduras i Guarianthe skinneri za Kostariku.

Singapurski nacionalni cvet je takođe deo porodice orhideja – singapurska orhideja, koja se takođe naziva orhideja princeze Aloha, Papilionanthe „gospođica Joakim“ ili Vanda „gospođica Joakim“.

Crna orhideja, inače poznata kao Prosthechea cochleata, nacionalni je cvet Belizea, dok je orhideja Vhite Nun (Monja Blanca) Gvatemala. Orhideja Svetog Duha – naučno poznata kao Peristeria elata – nacionalni je cvet Paname.

Orhideje su takođe zvanični horoskopski cvet za znak Vodolije.

Simbolika i pokloni cveta orhideje
Bez obzira da li tražite orhideje koje ćete pokloniti ili koristiti kao kućni dekor, možete pronaći onu koja će upotpuniti skoro svaku priliku i proslavu. Široka paleta boja orhideja vam omogućava da imate mnogo izbora.

Orhideje kao svadbeni pokloni i dekoracija
Bela orhideja u vazi
Razmišljate o promišljenom i iskrenom poklonu koji biste poklonili bliskom prijatelju za njihovo venčanje? Odmaknite se od tipičnih, tradicionalnih svadbenih poklona i poklonite mladencima malu belu falenopsu u saksiji ili moljac da im date do znanja da vam je stalo do njih.

Zamislite jedinstvene, ali fascinantne cvetove i zakrivljene stabljike ove egzotične biljke. Oni čine odličan komad na svakom stolu kao kućni dekor. Pored toga, bela orhideja pokazuje eleganciju sa dugotrajnim cvetovima koji se pojavljuju jednom ili dva puta godišnje.

Orhideje kao kućni poklon ili poklon za domaćicu
Hvala vlasniku kuće što vas je primio u svoj dom sa orhidejama. Nikada ne biste mogli pogrešiti sa ovim biljkama zbog mnogih sorti i boja koje nude.

Dendrobium orhideja je savršen poklon za nekoga ko ima zauzet raspored jer zahteva minimalnu negu i održavanje. Poznate kao jedna od najtvrđih dostupnih orhideja, Dendrobiums tolerišu nisku vlagu i različite temperature.

Orhideje kao poklon za brzo ozdravljenje
Poklanjanje orhideja je siguran način da se izrazi pažljivost, a koji je bolji način da ih iskoristite nego kao poklon da nekome poželite brz oporavak? U tu svrhu se može koristiti nekoliko vrsta orhideja, ali najčešće opcije su bela orhideja Phalaenopsis ili zelena orhideja Cimbidium. Za ove orhideje se kaže da predstavljaju dobro zdravlje.

Orhideje Miltonia su takođe dobar izbor. Ove orhideje emituju osvežavajući miris, što ih čini trenutnim osveživačem vazduha u svakoj prostoriji.

Orhideje kao poklon za godišnjicu venčanja
Pink Orchids
Godišnjice venčanja se često povezuju sa cvećem, a svaka godina predstavlja različite vrste cveća, uključujući orhideje. Roze Cattleia orhideje posebno simbolizuju čistu naklonost i šarm.

Poznati su kao cvet na 14. godišnjicu braka i cvet na 25. godišnjicu braka.

Orhideje kao poklon za majčin dan

Proslavite Majčin dan tako što ćete svojoj mami pokloniti atraktivno i egzotično cveće orhideja. Za razliku od tipičnih cvetnih buketa, mala saksija orhideja ne samo da duže cveta, već i sama biljka traje nekoliko sezona uz odgovarajuću negu.

Kada birate koju orhideju da nabavite, odlučite se za tamno roze ili ljubičastu sortu jer ove boje označavaju poštovanje, divljenje i eleganciju. Jedan primer duboko ružičaste orhideje je sorta Spotted Leonard Prince. Orhideje Vanda imaju dosta ljubičastog cveća koje je savršeno za majke koje vole.

Orhideje kao rođendanski poklon

Neka vaši prijatelji ili porodica znaju koliko vam je stalo dajući im orhideje kao savršen rođendanski poklon. Neodlučni koje boje i vrste? Najbolja opcija je žuta orhideja koja simbolizuje prijateljstvo. Oncidijum orhideja, opšte poznata kao orhideja Dancing Ladies, je jedna vrsta koja daje neverovatne žute cvetove.

Druge vrste takođe imaju žute sorte, kao što su Cattleias, Cimbidiums, Dendrobiums, Oncidiums i Phalaenopsis.

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine orhideja
Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine cveća orhideja
Kupovina orhideja ne bi trebalo da bude komplikovan zadatak. Pobrinite se da dobijete zdravu biljku koja će mesecima davati predivno cveće. Postoji nekoliko načina da kažete koje orhideje imaju optimalan učinak:

Pregledajte korenje. Pošto su većina orhideja epifiti, ovaj proces je jednostavan. Zdrave orhideje imaju debele zelene korene koje postaju tamnozelene kada su mokre. Vrhovi korena treba da budu sjajni i zeleni. Izbegavajte one koje imaju belo i smežurano korenje jer to ukazuje na nezdravu biljku.
Posmatrajte stabljike i listove. Kao i kod drugih cvetnih biljaka, stabljika i listovi orhideja su pokazatelji zdrave biljke. Listovi treba da budu debeli, blago obojeni i tvrdi. Izuzetno zeleni i sjajni listovi mogu značiti da su biljke prehranjene i da kao rezultat toga neće dobro cvetati. Listovi orhideja takođe treba da budu bez pega na listovima, mrlja ili štetočina. Stabljike treba da budu uspravne i zakrivljene.
Prebroj cvetove. Izaberite biljku sa nekim pupoljcima koji tek treba da se otvore da biste uživali u dugotrajnom cvetanju. Izbegavajte kupovinu orhideja sa žutim ili uvelim cvetovima jer će one najverovatnije izumreti.
Proverite medijum za zalivanje. Epifitima je potreban dobar protok vazduha i drenaža oko korena da bi ostali zdravi. Loša aeracija će osigurati da biljka loše funkcioniše.

Kako se brinuti za orhideje

Kako se brinuti za cveće orhideja

Za ovo spektakularno cveće se generalno lako brine, ali to ne znači da ne zahteva nikakvu pažnju. Evo nekoliko korisnih saveta za negu orhideja:

Pažljivo transportujte orhideje. Ove biljke ne uspevaju dobro na ekstremnim temperaturama. Ako je previše hladno, umotajte ih da biste izbegli promrzline ili oštećenja.
Držite ih dalje od direktnog izlaganja svetlosti da biste zaštitili listove i cvetove.
Aklimatizujte biljku nakon što je odnesete kući. Budite nežni sa njim u prvih nekoliko dana i dajte mu vremena da se prilagodi novom okruženju.
Nemojte preterano zalivati svoju orhideju. Previše izlaganja vodi može izazvati neuspeh u cvetanju ili crnu trulež, ubijajući biljku. Orhideje koje će uskoro da procvetaju takođe mogu da oslobode pupoljke ako se previše zalivaju. Ova delikatna biljka treba ostaviti da se osuši između zalivanja. Za više pogledajte naš stručni vodič o tome kako zalijevati biljke orhideja kod kuće.

Izbegavajte zamagljivanje cveća jer to može dovesti do gljivične bolesti.
Đubrite biljke orhideja mesečno tokom njihove aktivne sezone rasta.