Kada i kako razmnožavati lavandu kod kuće osnovni saveti

Sve što treba da znate o razmnožavanju biljaka lavande
Postoji razlog zašto je lavanda bila omiljena bašta hiljadama godina – ili da kažemo, nekoliko razloga. Ne samo da ova neverovatno mirisna biljka privlači oprašivače dok odvraća veće baštenske štetočine (hej, jelene), već je bogata simboličkom vrednošću, može se koristiti i za pravljenje esencijalnih ulja, čajeva, deserta, pa čak i za sušene bukete i aranžmane venaca.

Pored svega toga, lavanda je takođe jednostavno prelepa biljka koju možete imati u svojoj bašti ili u saksijama na verandi. Jedan sjajan način da dobijete još više lavande (bez narušavanja) je razmnožavanje iz reznica zdravih, uspostavljenih biljaka. Evo svega što treba da znate o uspešnom razmnožavanju i presađivanju lavande u vašoj bašti.


Kada i kako razmnožavati lavandu – osnovni saveti
Jedno od najvećih razmatranja u razmnožavanju lavande je kako to učiniti bez oštećenja biljaka. Dok se mnoge cvetne biljke mogu razmnožavati podelom na nivou korena, to nije slučaj sa lavandom.

Pošto je lavanda drvenasti grm koji se obično sastoji od čvrsto povezanog korenovog sistema, podela ovih biljaka često dovodi do katastrofe. Iz tog razloga, skoro sve razmnožavanje lavande dolazi iz reznica stabljika. Sledeće, zaronimo u detalje o tome kako možete da se bavite razmnožavanjem i presađivanjem reznica lavande u svojoj bašti.

Razlozi za razmnožavanje lavande

Kretanje
Ako se slučajno selite, ali želite da ponesete sa sobom neke od svojih magičnih biljaka lavande, razmnožavanje može biti odličan način. Ako odsečete nekoliko zdravih stabljika sa raznih biljaka i stavite ih u posebno pripremljene saksije (uskoro ćemo ući u te detalje), od prvog dana ćete moći da imate lavandu u svojoj novoj bašti.

Još lavande!
Lavanda je jedna od onih biljaka kojih se nikada ne možete zasititi, a razmnožavanje je jednostavan način da proširite svoju kolekciju, a da ne narušite banku. Ako živite na mestu gde izbor biljaka nije veliki, možete zamoliti prijatelja da uzme reznice svojih biljaka lavande kako biste imali više sorti lavande u svojoj bašti.

Obrezivanje
Kao i većina biljaka, lavanda najbolje uspeva sa malo TLC-a i rezidbom. Iako nećete moći da koristite sve svoje reznice lavande za razmnožavanje novih biljaka, možete biti strateški u pogledu toga šta podrezujete i kako to radite – i završite sa mnoštvom novih početaka lavande za svoju baštu.

Kada razmnožavati lavandu
Postoje dva perioda u godini kada možete razmnožavati većinu vrsta lavande: u proleće mekim reznicama ili u jesen pomoću tvrdih reznica. I jedno i drugo uključuje odsecanje i odabir novog rasta sa vrhova vaših biljaka, koji će biti meki i novi u proleće, ili tvrđi i učvršćeni u jesen.

Dok meke reznice imaju tendenciju bržeg ukorenjivanja, one su takođe krhkije i podložnije lomljenju. Ključ u obe situacije je pronaći novi vrh rasta koji ne cveta jer će cveće staviti nepotreban stres na vašu stabljiku dok pokušava da pusti nove korene.

Kako razmnožavati lavandu

Pre nego što bilo šta isečete, poželećete da pripremite svoje saksije. Za ovo će vam trebati početno zemljište, koje možete kupiti ili napraviti sami mešanjem pola perlita ili vermikulita i pola tresetne mahovine. Razlog za ovu mešavinu je da obezbedi dobro drenirajuću zemlju koja takođe zadržava neophodnu vlagu kako bi se osiguralo da se vaše stabljike ne osuše. Sada je takođe odličan trenutak da kupite neki stimulator korena kako biste pomogli tim reznicama lavande što pre počnu da rastu korenje. Možete koristiti stimulator korena tako što ćete ga direktno naneti na podnožje odsečenih stabljika pre sadnje.

Kada pripremite nekoliko malih lončića sa svojom mešavinom, vreme je da ih obrežete. Bez obzira na godišnje doba, poželećete da tražite zdrave, ravne stabljike (bez cveća) duž vrhova vaših biljaka. Koristite makaze za orezivanje da biste dobili čist rez i odrežite 3-4 inča od vrha stabljike. Ako podrezujete u proleće, možete pronaći meke reznice (novi zeleni rast) ili tvrde reznice. Pošto može biti teško pronaći meku reznicu bez cveća, možda ćete morati da uzmete tvrde. Ovde je ključno da se izbegne obrezivanje osnovnog drvenastog rasta biljke, što može oštetiti biljku.

Kako saditi
Kada dobijete nekoliko zdravih stabljika, skinite lišće sa donje polovine i uronite kraj u malo stimulatora korena pre nego što ih posadite u saksije na dubini od oko 2 inča (što bi otprilike trebalo da odgovara dužini stabljike bez listova). Učvrstite zemlju oko vašeg rezanja tako da stoji uspravno. Pokrijte ih plastikom da biste stvorili toplo okruženje u stilu staklenika.

Nega posle sadnje
Lavanda voli svetlost, pa planirajte da svoje stabljike u saksiji stavite na sunčano mesto koje ima dosta direktne sunčeve svetlosti i zalivajte svoje reznice kad god zemlja se oseća suvo. Možete testirati vlagu u tlu tako što ćete zabiti prst u stranu lonca oko centimetar ili više. Ako je taj deo zemlje suv, vreme je za malo vode.

Neki baštovani vole da hrane svoje nove reznice đubrivom kako bi im pomogli da stvore korenje. Iako svojoj novoj biljci lavande možete dati malo đubriva, važno je da je ne dajete previše jer rizikujete da spalite biljku i ubijete je. Ako se čini da vaše sečenje uspeva bez đubriva, preporučujemo da preskočite ovaj korak.

Imajte na umu da se rez koji ne ide dobro možda neće vratiti samo dodavanjem đubriva. Kao i kod svake potpuno nove biljke, uvek postoje stvari koje mogu poći naopako. Ne shvatajte to lično ako jedna ili više vaših reznica lavande ne rade dobro. Umesto toga, vratite se na osnove i uverite se da obezbeđujete optimalno okruženje što se tiče svetlosti, vode i tla. Ako su ova tri elementa u dobroj ravnoteži, to će učiniti mnogo više za vašu biljku od đubriva.

Kada preneti svoju lavandu

Posle sve ove pripreme i pažljive nege sadnje, možda se pitate kada je vreme da svoju lavandu prenesete u svoju baštu na otvorenom. Pošto je lavanda ukorenjena u zemlji, a ne u vodi, može biti teško reći kada je koren dovoljno jak da se premesti iz prvog lonca u zemlju.

Najbolji način da saznate da li je vaša lavanda spremna za prelazak je blagim povlačenjem stabljike dve do četiri nedelje nakon početne sadnje. Mnoge meke reznice će do tada već biti ukorenjene, dok će tvrdim reznicama biti potrebno malo duže. Ako osetite otpor nakon povlačenja, to znači da su vam koreni dovoljno uspostavljeni da budu presađeni u zemlju (pod pretpostavkom da je zemlja odmrznuta i da dani nisu previše hladni za vašu novu biljku)!

Ako ne osećate nikakav otpor nakon ovog nežnog potezanja, vašim korenima će verovatno trebati malo duže. Iako može biti primamljivo da vučete stabljiku svakih nekoliko dana, oduprite se porivu i ostavite najmanje nedelju dana između svake provere korena kako biste bili sigurni da ne oštetite korenje dok rastu i postanu.

Sadite svoju lavandu

Da biste svoju lavandu preneli u zemlju:

Iskopajte rupu koja je dovoljno velika da primi stabljiku i veći deo njenog tla.
Ako vaša bašta ima gusto zbijeno tlo, razmislite o tome da ga malo razbijete kako biste omogućili bolju drenažu.

Zapamtite, lavanda ne uživa u mokrim nogama!

Dodajte malo razblaženog stimulatora korena ili Ium Ium Mik-a u podnožje rupe i pažljivo prenesite ceo sadržaj vaše biljke u saksiji u zemlju (posebno vodeći računa da ne ometate nove korene), izravnavajući gornji sloj vaše nove biljke sa teren. Pritisnite svoju lavandu u zemlju i pokrijte je svežom tresetnom mahovinom da biste zadržali dodatnu vlagu. Nastavite da pratite da li je zemlja suva i dajte svojoj lavandi puno vode tokom prve sezone dok se ne uspostavi.

Konačna reč

Razmnožavanje lavande nije teško, ali je potrebno malo strpljenja i znanja da biste dobili dobre rezultate. Počnite sa malim obrezivanjem samo jednog obraslog grma lavande i sađenjem nekoliko najboljih stabljika. Budite sigurni da ih sadite u dobro drenirano tlo i obezbedite puno vode i sunčeve svetlosti dok rastu. Jednom kada ovo uradite nekoliko puta, bićete stara osoba u razmnožavanju lavande i bolje ćete moći da uzimate godišnje reznice sa svojih omiljenih biljaka da biste ih ponovo distribuirali u svojoj bašti ili davali kao poklone kolegama ljubiteljima biljaka.