Gde postaviti biljke ljiljana mira osnovni vodič

Najbolje lokacije za uspevanje mirnih ljiljana

Ljiljan mira je dugo bio simbol mira, otuda i njegovo ime. Ipak, ima nijansiranije značenje u mnogim kulturama, posebno u kineskoj praksi Feng Shuija. Dodeljivanje duhovne vrednosti može dodati složenost procesu postavljanja ove biljke. Ipak, bez obzira na to gde je popularno čuvati ljiljan mira zbog njegove energetske vrednosti, takođe ćete morati da uzmete u obzir idealne potrebe za negom ljiljana kako bi biljka uspela. Pronađite zdravu ravnotežu između oba pomoću ovih osnovnih saveta o najboljoj poziciji za mirne biljke ljiljana u kući.


Gde postaviti biljke ljiljana mira u kući – najvažnije

Na osnovu Feng Shui principa, biljka ljiljana mira treba da se nalazi u istočnom ili jugoistočnom delu kuće. Potrebno mu je malo svetlosti, ali preferira topla i donekle vlažna okruženja.

O biljkama ljiljana mira

Obični ljiljan mira je tačnije poznat po svom naučnom imenu, Spathiphillum. Ovo je zapravo čitav rod srodnih biljaka koje se obično nazivaju mirni ljiljan.

Takođe možete videti ovu biljku koja se naziva ljiljan Mauna Loa, Spathe Lili ili biljka Vhite Sails. Spathiphillum je deo porodice Araceae, koja uključuje širok spektar biljaka koje stvaraju cvet tipa spathe, kao što su Slonovo uho i Taro. Ljiljani mira su samo jedna od mnogih grupa biljaka u ovoj porodici koje se obično uzgajaju kao kućne biljke jer mnoge sorte unutar Araceae uspevaju u zatvorenim uslovima.

Pošto postoji oko 40 različitih sorti Spathiphillum-a, oni su rasprostranjeni širom sveta. Mnogi su porijeklom iz Centralne i Južne Amerike. Neke od vrsta nalaze se samo u Meksiku, dok su druge sa ostrva zapadnog Pacifika. Nekoliko rjeđih sorti nazivaju Malajsko poluostrvo domom.

Većina sorti ljiljana mira koje se obično uzgajaju kao kućne biljke su porijeklom iz Centralne Amerike. Neki se uzgajaju na otvorenom u najtoplijoj klimi, gde noćne zimske temperature retko padaju ispod sredine 50-ih. Ova biljka može da izdrži samo najkraće periode hladnijeg vremena.

Navike rasta i botaničke karakteristike

Navike rasta ljiljana mira i botaničke karakteristike

Ljiljan mira je biljka koja nema očiglednu ili vidljivu stabljiku. Umesto toga, proizvodi desetine tamnozelenih i pomalo uskih listova koji su pojedinačno podržani tankim stabljikama.

Cveće se pojavljuje i uzdiže iznad lišća i na sopstvenim stabljikama. Cvetovi imaju tendenciju da budu beli i sastoje se od velikog lista koji izgleda kao latica, poznatog kao spathe, i manjeg šiljastog centra koji je pravi cvet. Neke sorte imaju svetlije ili šareno lišće i cvetove.

Svi imaju tendenciju da ostanu oko tri do četiri stope u visinu i širinu kada dostignu svoj maksimalni zreli rast.

Kada cvetaju mirni ljiljani?
Biljke ljiljana mira mogu cvetati u proleće ili jesen. Samo zrele biljke će pustiti cveće, tako da ako je vaša biljka još uvek samo u loncu od 8 inča, malo je verovatno da će još početi da cveta. Cveće je češće na biljkama visokim i širokim najmanje dva metra.

Uverite se da ljiljan mira dobija puno vode, da ima dobro drenirajuću zemlju i da je u vlažnom okruženju ako želite da pokrenete cvetanje. Obilno cvetanje koje ćete videti na ovim biljkama u cvećari je izazvano upotrebom specifičnih biljnih hormona. Ovo omogućava prisilno cvetanje čak i kod mladih biljaka.

Kod kuće ćete videti samo jedan ili dva cveta odjednom, čak i od najzdravijih biljaka. Primena đubriva mesec ili dva pre proleća (i povremeno orezivanje biljke) pomoći će da se pokrene cvetanje kada su svetlosni uslovi odgovarajući. Mirnim ljiljanima nije potrebno mnogo svetlosti, ali prirodne varijacije u dužini dana pomažu im da znaju kada da puste nove cvetove.

Oprez oko kućnih ljubimaca i dece
Ljiljani mira se smatraju samo blago toksičnim jer sadrže iritantne kristale oksalne kiseline. Mogu izazvati iritaciju ako se konzumiraju, ali većina dece i kućnih ljubimaca to neće pokušati zbog osećaja peckanja ako se listovi žvaću.

Držite biljku dalje od namenskih žvakača ili veoma male dece da biste izbegli bilo kakve prilike za iritaciju. To je i dalje jedna od manje toksičnih opcija za kućne biljke, što ga čini sigurnim izborom za većinu domaćinstava.

Biljke ljiljana mira i feng šui

Biljke uopšte, posebno žive, imaju tendenciju da simbolizuju element drveta u praksi Feng Shuija. Drvo je element stabilnosti, vitalnosti, rasta, topline i podrške drugih. Kombinuje fleksibilnost sa snagom i muška i ženska svojstva. Smatra se da balansira metal, tako da dodavanje biljke poput ljiljana mira na pravo mesto može učiniti da se dom oseća prijatnijim i življim.

Drvo se pojavljuje na Bagua, ili mapi Feng Shui energije u strukturi, u dva različita oblika. Zhen trigram u represi Bagua starije i zrelo drvo. Žive biljke poput ljiljana mira bolje se uklapaju u Ksun Trigram deo Bague, predstavljajući novi rast. Ovo je obično jugoistočni deo kuće.

Ljiljan mira se smatra simbolom dobrog zdravlja i stalnog rasta. Dok bela boja može biti nepovoljna u Feng Shuiju, ova biljka cveta dovoljno retko, tako da to nije značajna briga.

Njegova tamnozelena boja se smatra umirujućom i stabilizujućom, dok njegova navika da raste mnogo listova bez jedne stabljike pomaže umnožavanju pozitivne energije u kući. To je dobar izbor za unošenje vitalnosti i mira u dom u isto vreme.

Gde postaviti biljke ljiljana mira u kući

Prilikom odabira odgovarajućeg položaja za ljiljan mira, bitno je uzeti u obzir i simboličko značenje i konkretne potrebe žive biljke.

Prema Feng Shuiju
Najbolji položaj za ljiljan mira u kući zavisi od toga koji format feng šuija praktikujete. U tradicionalnom feng šuiju, jugoistočni deo kuće je najbolje područje za žive biljke svih vrsta. Biljke se takođe dobro snalaze u istočnom delu kuće. Za ovu praksu, mapa strukture, ili Bagua, je poravnata na osnovu stvarnih očitavanja kompasa na mestu.

Za Black Hat Feng Shui, Bagua je postavljena tako da je severna strana mape poravnata sa ulaznim vratima kuće. Iako se jugoistočni i istočni delovi kuće i dalje smatraju dobrim mestima za biljni život, oni se ne nalaze pomoću kompasa u ovoj metodi. Umesto toga, jednostavno sledite raspored koji je naznačen rotiranjem Bague da bi odgovarao poravnanju vaših vrata. To znači da će najbolji deo kuće varirati u zavisnosti od stvarnog rasporeda.

Razmatranja za svetlost
Biljkama ljiljana mira treba vrlo malo svetlosti, što ih čini lakšim od većine sobnih biljaka da postave u dobar Feng Shui položaj. Oni mogu da napreduju samo uz ambijentalno svetlo koje nude unutrašnje sijalice. Ne vole stvarni mrak, pa ih držite podalje od slabo osvetljenih uglova gde bi mogli biti zaboravljeni ili privući neželjene štetočine i bolesti ljiljana. Ali u isto vreme, uverite se da nikada nisu izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti ili jakom prirodnom svetlu, što može dovesti do požutenja ili opadanja listova ljiljana.

Vlažnost i temperatura
Biljke ljiljana mira preferiraju srednju do visoku vlažnost. Takođe zahtevaju tople, ali ne vruće temperature, preferirajući da ostanu ispod 80 stepeni F i iznad 50 stepeni F. Izbegavajte bilo koje oblasti koje bi mogle da padnu u 40-te jer bi to moglo šokirati biljku i ubiti je.

Opšti saveti za postavljanje
Biljke ljiljana mira ne smetaju da budu u kupatilu ili kuhinji jer ove prostorije mogu obezbediti dodatnu vlažnost. Pazite na prozore u jugoistočnim ili istočnim delovima kuće jer oni mogu da usmere jutarnju svetlost ka biljci na način koji joj se ne sviđa. Nedavno presađene ili razmnožene biljke ljiljana mogu biti posebno podložne promenama u životnoj sredini.

Gde ne smeti biljke ljiljana mira u kući

Držite biljke Peace Lili dalje od vrata i prozora jer ne vole promaju ili direktno svetlo. Ne dozvolite im da se previše približe direktnim izvorima toplote ili otvorima koji izduvaju suv vazduh. Držite biljke kao što je ljiljan mira uopšte van spavaće sobe, za koju se veruje da prekida san i odmor prema principima Feng Shuija.

Gde postaviti biljke ljiljana mira na otvorenom
Biljke ljiljana mira mogu da rastu samo na otvorenom gde temperature retko padaju ispod 50-ih. Ako biljku iznesete napolje u saksiji tokom leta, pobrinite se da ostane u senci tokom celog dana.

Gde postaviti biljke ljiljana mira – poslednja reč
Biljka ljiljana mira može dodati lepotu i smirenost vašem domu, ali u Feng Shuiju se smatra izvorom vitalnosti. Dajte mu odgovarajući položaj kako bi mogao da napreduje i poveća vaš duhovni osećaj blagostanja.

Ako tražite svoju sledeću biljku ljiljana mira, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju mirne ljiljane širom zemlje.