Gde postaviti pothos biljke u kući

Najbolje lokacije pothosa za feng šui i optimalnu negu
Vlasnici sobnih biljaka cene pothos biljke zbog njihovog lepog pratećeg lišća. Ove tropske loze su takođe prepune značenja i simbolike, posebno u feng šuiju. Znajući tačno gde da postavite pothos biljke u svom domu pomaže vam da maksimizirate pozitivnu snagu ovih fantastičnih biljaka. U ovom članku ćemo proći kroz najbolje lokacije za pothos biljke u vašem domu za optimalnu negu i protok energije.

Gde postaviti pothos biljke u kući – najvažnije
Smatra se da su biljke potosa sposobne da apsorbuju negativnu energiju u kući dok istovremeno proizvode pozitivne tokove energije. Postavite pothos na vrh ormara ili neiskorišćenih uglova gde se skuplja negativna energija. Pothos takođe promoviše sreću, pa ih postavite u jugoistočne oblasti sobe povezane sa bogatstvom i prosperitetom.

O Pothos biljkama

Pothos su penjajuće ili vučne loze iz porodice Arum (Araceae) koje su autohtone u Francuskoj Polineziji. Potos je takođe kolonizovao Australiju, južnu Aziju, delove Južne Afrike i pacifička ostrva. Najčešća vrsta je Epipremnum aureum, takođe poznat kao đavolji bršljan ili zlatni potos.

Pothos ima zapanjujuće zeleno lišće u obliku srca i uspeva u toplim, vlažnim, tropskim šumama. Ove loze mogu da se penju na drveće i druge strukture koristeći vazdušno korenje i preferiraju šarenu hladovinu ispod krošnje.

Kao sobne biljke, pothos biljke takođe imaju nekoliko prednosti, uključujući prečišćavanje vazduha, pomoć u smanjenju stresa i stvaranje odličnih ukrasnih biljaka. Dolaze u nekoliko varijanti, od svetlo zelenog neonskog potosa do šarenih varijanti kao što je „Mermerna kraljica“.

Pothos biljke i feng šui

Uprkos tome što nisu porijeklom iz Azije, pothos biljke su postale dobro poznate feng shui biljke. Pothos biljke su povezane sa pozitivnom energijom jer mogu da uspevaju u skoro svakom okruženju. Osim toga, smatra se da apsorbuju negativnu energiju iz vašeg doma.

Pothos biljke takođe mogu pomoći u prečišćavanju vazduha u vašem domu. Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, potos može da apsorbuje hemikalije kao što su benzol, formaldehid, toluen i ksilen iz okolnog vazduha. Ovo pojačava uverenje da pothos biljke mogu smanjiti negativnu energiju u domu.

Pothos biljke takođe mogu predstavljati obilje i prosperitet u feng šuiju. Ove plodne loze povezane su sa srećom i finansijskim uspehom. Potos je poznat kao „biljka novca“ u nekim oblastima Južne Azije i indijskog potkontinenta.

Gde postaviti pothos biljke u kući

Kao filozofija, feng šui se fokusira na različite struje energije koje teku kroz i oko vašeg kućnog okruženja. Prilagođavajući karakteristike i nameštaj vašeg doma na specifične načine, možete kanalisati različite vrste energije koju želite da kultivišete. Biljke su neki od najboljih feng šui uređaja koje možete koristiti jer unose prirodnu energiju u vaš dom.

U feng šuiju, Bagua mapa se koristi za podelu cele kuće ili pojedinačnih soba na devet različitih energetskih oblasti. Su:

Centar = Zdravlje (Tai Ki)
Sever = karijera (Kan)
Severoistok = Znanje (Gen)
Istok = Porodica (Džen)
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Sun)
Jug = Slava i reputacija (Li)
Jugozapad = Veze (Kun)
Zapad = deca i kreativnost (Dui)
Severozapad = Putovanja i korisni ljudi (Kian)
Smatra se da biljke potosa apsorbuju negativnu energiju (ili chi) i zrače pozitivnu energiju. Negativna energija ima tendenciju da se skuplja na vrhu ormara i drugih tamnih ili neiskorišćenih prostora. Pošto pothos biljke mogu da tolerišu senku i imaju zaostalo lišće, idealne su za jačanje pozitivne energije u ovim oblastima.

Pothos biljke su takođe povezane sa srećom, finansijskim prosperitetom i bogatstvom. Prema mapi Bagua, jugoistočni ugao sobe povezan je sa ovim kvalitetima. Dakle, ovo je idealno mesto za pothos biljke. Ovo posebno dobro funkcioniše ako radite od kuće i želite da negujete uspešno okruženje u svojoj kancelariji.

Drugi važan deo karte Bagua je kako se različite oblasti odnose na pet elemenata; zemlja, vatra, metal, voda i drvo. Kao i druge kućne biljke, pothos biljke su povezane sa elementom drveta. Na mapi Bagua, element drveta je povezan sa istočnim i jugoistočnim oblastima.

Razmatranja o potrebama nege potosnih biljaka

Idealna pozicija za pothos je obično prozor okrenut prema jugoistoku ili istoku. Ovo obezbeđuje malo svetlosti tokom jutra, ali ne intenzivnu sunčevu svetlost popodne. Ovo se dobro poklapa sa najboljim oblastima mape Bagua za pothos biljke.

Pothos biljke mogu tolerisati senovitija područja, tako da svetlost obično nije problem u pogledu postavljanja. Potos najbolje raste kada dozvoljeno da se spuštaju, tako da je stavljanje na vrh ormarića ili police idealno. Čak i ako su ove oblasti malo hladnije, potos će i dalje uspevati.

Ipak, pothos dobro funkcioniše u kupatilima, koja su vlažnija od drugih delova kuće. Međutim, ovo nije od suštinskog značaja i ne mora da se poklapa sa idealnim feng šui pozicijama za pothos biljke.

Gde NE postavljati pothos biljke u kući

Teorija pet elemenata feng šuija, nazvana Vu Ksing, proučava odnose između pet elemenata pomenutih ranije. Neki elementi neguju druge, dok će se određene kombinacije sukobiti. Ovo nam pomaže da odredimo neke oblasti u kojima ne bi trebalo da postavljamo pothos biljke.

Pothos i druge biljke su povezane sa elementom drveta. Drvo je oslabljeno vatrom, koja upravlja južnim delom karte Bagua. Stavljanje pothos biljaka u južne oblasti moglo bi oslabiti njihovu sposobnost da proizvode pozitivnu energiju i apsorbuju negativnu energiju.

Slično tome, određeni elementi se mogu sukobljavati i sukobljavati jedni sa drugima. Pošto metal može da preseče drvo, to stvara sukob između dva elementa. Metal upravlja zapadnim i severozapadnim oblastima mape Bagua, što potencijalno čini ove oblasti neprikladnim za pothos biljke.

Gde postaviti pothos biljke na otvorenom
Iako se obično čuva kao kućna biljka, potos se takođe može uzgajati na otvorenom u bašti ili na terasi. Pošto im je potrebna tropska klima, biljke potosa su najprikladnije za bašte u zonama uzgoja USDA 10 do 12.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da biljke potosa mogu postati invazivne u novim tropskim sredinama. Proverite svoje lokalne propise da vidite da li je pothos naveden kao invazivna vrsta. Da biste ograničili rizik od širenja, uzgajajte potos u saksijama sa motkom da se penje.

Pothos biljkama je potrebna topla, vlažna, zasjenjena lokacija kada se uzgajaju na otvorenom. Rašireno sunčevo svetlo ujutru je idealno, ali direktno popodnevno sunce će izazvati probleme.

Biljke potosa su jedna od najlakših kućnih biljaka za negu, što ih čini idealnim za roditelje početnike. Pothos biljke mogu tolerisati većinu uslova osvetljenja od pune senke do jarke, indirektne sunčeve svetlosti. Međutim, direktna sunčeva svetlost može da sprži lišće i požuti, pa izbegavajte područja sa direktnim suncem. Raznolike biljke potosa mogu biti posebno osetljive na svetlost.

Tokom proleća i leta, biljke potosa obično zahtevaju zalivanje jednom nedeljno. Proverite da li je gornja dva ili tri inča zemlje suva pre zalivanja. Ovo pomaže da se izbegnu problemi kao što su prekomerno zalivanje i trulež korena koji mogu dovesti do toga da biljke potosa opadaju lišće.

Pothosu su generalno potrebni topli, vlažni uslovi da bi najbolje rasli. Sobna temperatura negde između 65 i 75ºF je idealna, sa nivoima vlažnosti u rasponu od 40% do 60%. Obično, ako ste zadovoljni vlažnošću i temperaturom vašeg doma, biće i potos.

Biljke potosa treba orezati u proleće pre nego što počne novi rast. Ovo takođe pruža savršenu priliku za razmnožavanje biljaka potosa pomoću reznica. Prilikom rezidbe i razmnožavanja uvek sečite neposredno ispod čvora lista kako biste obezbedili zdrav ponovni rast.

Proleće je takođe najbolje vreme za presađivanje potosa, što treba raditi svake godine ili dve. Tokom proleća i leta, gnojite pothos biljke jednom mesečno razblaženim đubrivom da biste obezbedili obilan rast. Prestanite sa đubrenjem tokom zime.

Česta pitanja o mestu pozicioniranja pothos biljaka:

Koja je soba najbolja za biljku potosa?

Kancelarija je idealna za biljku potosa jer promoviše sreću i prosperitet i raspršuje negativnu energiju. Istočne ili jugoistočne prostorije pružaju najbolje uslove za uzgoj potosa.

Koliko daleko od prozora treba da bude biljka Pothos?

Pothos se najbolje snalazi otprilike tri stope od istočnih ili jugoistočnih prozora. U svetlijim južnim ili jugozapadnim prostorijama trebalo bi da budu udaljene između osam i deset stopa od prozora.

Mogu li da stavim svoju biljku potosa u ugao?

Potosi su idealne biljke za uglove jer smanjuju negativnu energiju ovih površina. Pothos biljke koje su obučene da se penju na stubove čine odlične ukrasne biljke za uglove.

Da li pothos biljke uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Potos može prilično srećno da raste u okruženjima sa slabom osvetljenošću, iako će rast biti sporiji u punoj senci. Delimična senka je idealna.

Mogu li pothos biljke tolerisati propuh?

Biljke potosa ne rade dobro sa propuhom jer su im potrebni topli, vlažni uslovi da bi uspevali. Držite pothos dalje od ventilacionih otvora ili radijatora da biste izbegli promaju.

Gde postaviti pothos biljke – poslednja reč

Pothos biljke su kućne biljke koje se ne održavaju i koje imaju nekoliko prednosti u feng šuiju. Kada se postavi u jugoistočna područja, potos može pomoći u povećanju sreće i prosperiteta. Pothos su veoma pogodni za sobe okrenute prema istoku i uspevaju u ovim sredinama.

Ako tražite svoju sledeću biljku potosa koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju pothos biljke širom zemlje.