Kada i kako zalivati kaucukovce

Osnovni vodič za zalivanje kaučukovih biljaka kod kuće
Ficus elastica, koji se obično naziva biljka kaučukovca, prilično je jednostavna za uzgoj, kućna biljka koja se malo održava i savršena je za nove roditelje biljaka i iskusne uzgajivače sa zauzetim rasporedom. Ovde ćemo vam reći sve što treba da znate o zalivanju kaučukovih biljaka kod kuće, jer je to možda najosnovniji element koji osigurava da vaša biljka zaista uspeva. Ništa ne ubija biljku kaučukovca brže nego prekomerno ili podvodno zalivanje biljke, ali uz nekoliko dobro poštovanih smernica, vaša će biti sasvim u redu.


Kako zalijevati kaučukovce – najvažnije
Biljke kaučuka zahtevaju umerenu količinu vode. Pre nego što se zemlja potpuno osuši, natopite je filtriranom vodom, omogućavajući da se višak vlage isprazni. Obično, biljke kaučuka treba zalivati svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i svakih 14 do 21 dan u jesen i zimu.

Stvari koje treba uzeti u obzir prilikom zalivanja kaučukovih biljaka

Iako postoje smernice za zalivanje biljaka kaučuka, ne postoje čvrsta pravila. Nekoliko faktora utiče na to koliko često i koliko treba zalivati svaku biljku.

Temperatura i vlažnost
U hladnijem ili vlažnijem vremenu, tlo će duže zadržati vlagu. U toplijim, sušnijim uslovima, vlaga će brže ispariti, brže će isušiti vašu biljku. Raspored zalivanja će se menjati u zavisnosti od vaše klime i vremena.

Svetlosni uslovi takođe utiču na potrebe biljke kaučuka za vlagom. Generalno, biljke kaučukovca preferiraju jarko, indirektno sunčevo svetlo. U zavisnosti od godišnjeg doba, stvarna količina svetlosti koju prima vaša biljka će se promeniti. Manje svetla znači smanjeni unos vode, a više svetla dovodi do povećanog unosa vode. Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za biljke kaučuka u kući.

Sezona
Sa godišnjim dobima, svetlosni uslovi, temperature i vlažnost se prirodno menjaju tokom cele godine. Tokom zime i jeseni, biljke kaučuka ulaze u fazu mirovanja tokom koje vrlo malo rastu, zahtevaju malo hranljivih materija i ne uzimaju toliko vode.

Tokom proleća i leta, kaučukovci ulaze u sezonu rasta. U ovom trenutku, potrebe biljke za vodom će se povećati, a takođe možete da oplodite svoju biljku kaučuka da biste podstakli zdrav rast.

Najbolja mešavina zemljišta za kućne biljke
Biljke kaučukovca najbolje rade u mešavini sa dobrom drenažom koja se sastoji od oko 1/3 treseta, 1/3 peska ili perlita i 1/3 kore. Potrebe za zalivanjem vaše biljke će varirati u zavisnosti od vrste mešavine za saksije u kojoj se vaša biljka nalazi i koliko vlage zadržava.

Pogledajte naš osnovni vodič za najbolje tlo za biljke kaučuka ovde.

Poželjna je posuda za saksije sa dovoljno drenažnih rupa. Ako vaš lonac nema rupe za odvod, vašoj biljci će biti potrebno ređe zalivanje.

Pored toga, uzmite u obzir veličinu vaše biljke u poređenju sa njenim kontejnerom. Manja biljka u većem kontejneru zahtevaće manje zalivanja. Međutim, velika biljka sa manje prostora za rast će verovatno trebati češće zalivanje.

Kada zalivati kaučukovce

U prirodnom okruženju biljke kaučuka korenje se uglavnom održava stalno vlažnim. Kao i druge tropske biljke, kaučukovo drveće ne voli da im se tlo potpuno osuši. Međutim, davanje biljci kaučukovca previše vode je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.

Dobro pravilo koje treba slediti je da zalivate biljku kaučukovca samo kada se gornjih nekoliko centimetara zemlje za saksije oseća uglavnom suvo na dodir. Možete odrediti kada vašu biljku kaučuka treba zaliti pomoću sonde za vlagu ili prstiju da biste otkrili kada je gornjih nekoliko inča zemlje suvo.

Koliko često treba da zalivam biljku kaučuka?
U poređenju sa drugim kućnim biljkama, biljke kaučuka imaju umerene potrebe za vodom. Tokom vegetacije u proleće i leto, biljke kaučuka treba da se zalivaju otprilike jednom nedeljno u proseku. Tokom sezone mirovanja od kasne jeseni do zime, smanjite učestalost zalivanja na samo jednom u dve do četiri nedelje.

Tačan raspored zalivanja koji biljka kaučuka zahteva zavisi od klime, količine svetlosti koju biljka prima, temperature i vlažnosti u kući.

Koja je vrsta vode najbolja za biljke kaučuka?

Najbolje je zaliti biljku kaučuka filtriranom vodom ili sakupljenom kišnicom. Iako se voda iz slavine može koristiti u malom slučaju, nije idealna zbog hemikalija, poput hlora i fluorida, koje su prisutne u gradskim vodovodnim sistemima. Ove hemikalije mogu iritirati i spaliti koren vaše biljke.

Pored upotrebe prave vrste vode, uverite se da je sobne temperature kako biste izbegli šokiranje biljke ledeno hladnom vodom ili spaljivanje korena ako je voda previše topla.

Kako da voda biljke kaučukovca
Koristite kantu za zalivanje da zalijete biljku gumenog drveta. Sipajte vodu direktno na tlo, pazeći da ne prskate listove biljke. Iako im se listovi povremeno zamagljuju, prskanje vodom može zaprljati listove.

Temeljno natopite tlo biljke i pustite da sav višak vode prođe i potpuno se ocedi. Nakon što se potpuno rasprši, možete se osloboditi viška koji se sakuplja u tanjiru kako biste izbegli da biljka stoji u stajaćoj vodi. Ako je potrebno (a imate sklonost), možete premestiti svoju biljku u umivaonik ili kadu za ovaj proces.

Da li listove kaučukovca treba zamagliti?

Prirodno okruženje biljke kaučuka ima visoku vlažnost. Ne morate da održavate svoj dom na 90% vlažnosti, ali svoju biljku možete učiniti ugodnijom tako što ćete joj zamagliti lišće filtriranom vodom kada se vaš dom oseća posebno suvim.

Kao i zalivanje, zahtevi za zamagljivanje variraju u zavisnosti od sezone. I jedinice za grejanje i klima uređaji utiču na relativnu vlažnost vazduha koji okružuje postrojenje.

Ako nemate nežnu bocu za zamagljivanje, umesto toga možete obrisati listove biljke vlažnom krpom. Kao dodatni bonus, ovo će očistiti prašinu sa listova vaše biljke kaučuka, pomažući joj da diše i održava lišće lepim i sjajnim.

Šta raditi između ciklusa zalivanja
Između ciklusa navodnjavanja, tlo biljke kaučuka treba da ostane vlažno i ne sme se dozvoliti da se potpuno osuši. Pratite koliko brzo se zemlja vaše biljke suši i kako se ovaj raspored menja sezonski.

Pazite na novi rast i sjajno, zeleno lišće koje ukazuje na zdravu biljku kaučukovca.

Kako zalijevati razmnožene biljke kaučuka

Ako se razmnožava iz reznica, držite tlo biljke vlažnijim od uobičajenog dok se ne razviju novi koreni. Ako razmnožavate metodom vazdušnih slojeva, nastavite sa zalivanjem kao i obično.

Zalivanje kaučukovih biljaka nakon presađivanja
Nakon presađivanja kaučukovca, dobro navlažite tlo za prvo zalivanje. Pustite da se zemlja slegne i voda potpuno ocedi. Ako je potrebno, dopunite posudu sa još mešavine za saksije. Zatim nastavite sa zalivanjem kao i obično.

Prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje biljaka kaučuka – potencijalni problemi, znaci i rešenja

Prilikom zalivanja biljaka, postoje dva moguća problema na koje možete naići: prekomerno zalivanje i nedovoljno zalivanje.

Znaci prekomernog zalivanja uključuju lišće koje postaje žuto i/ili smeđe i na kraju otpada. Ako je vaša biljka prezalivena, smanjite učestalost zalivanja i kupite merač vlage koji će vam pomoći da odredite kada je potrebno zalivanje vaše biljke.

Ako sumnjate da je možda prisutna trulež korena, moraćete da uklonite svoju biljku iz zemlje, obrezujete trule/sluzave delove njenog korenovog sistema, a zatim presadite biljku u svežu mešavinu za saksije.

Znaci nedovoljnog zalivanja uključuju listove koji postaju hrskavi, padaju ili se uvijaju prema unutra. Ako je vaša biljka nedovoljno zalivana, povećajte učestalost zalivanja i kupite merač vlage kako biste tačno znali kada vašoj biljci treba više vode.

Ako prevladavaju znaci suvoće, mešavina za saksije vaše biljke može biti iscrpljena. Možete ili presaditi svoju biljku kaučuka ili sastrugati gornjih nekoliko inča supstrata i zameniti je svežom mešavinom za saksije.

Pažljivo rukujte kaučukovom biljkom
Kao i većina fikusa, biljke kaučuka sadrže otrovni beli sok. Ovaj sok je opasan za ljude i kućne ljubimce. Osim toga, može iritirati kožu. Da biste zaštitili svoju kožu, koristite kantu za zalivanje, merač vlage i nosite gumene baštenske rukavice kada rukujete biljkom gumenog drveta.

Često postavljana pitanja za zalivanje kaučukovih biljaka
Kako da znam da li je mojoj biljci gumenog drveta potrebna voda?
Listovi koji počinju da se uvijaju, padaju ili se hrskaju na ivicama uobičajeni su znakovi da je vašoj biljci gumenog drveta potrebno zalivanje.

Koliko vode treba da dam svojoj biljci gumenog drveta?
Obilno zalivajte dok ne vidite vodu kako teče u tanjir ispod lonca. Tačna zapremina zavisi od veličine biljke i posude.

Da li da zamaglim svoju biljku gumenog drveta?
Nežna magla može pomoći da se lišće hidrira i obezbedi određeni stepen vlažnosti. Pazite da ne zasitite listove jer stajaća voda na površini može dovesti do propadanja i gljivičnih infekcija.

Može li lišće biljke žute gume ponovo postati zeleno?
U zavisnosti od ozbiljnosti gubitka boje, većina biljaka kaučukovca neće povratiti svoju punu živo zelenu boju nakon problema sa prekomernim ili nedovoljno zalivanjem. Ako je list u posebno lošem stanju, pogledajte da ga odsečete što bliže (i uredno) stabljici kako biste omogućili novi rast.

Kako da znam da li je moja biljka gumenog drveta zdrava?
Kao i kod svih kućnih biljaka, ključ je pronaći pravi balans svetlosti, vode, hrane i temperature. Svaki dom ili kancelarija predstavlja svoj jedinstveni skup okolnosti tako da ćete morate pratiti i prilagoditi kako biste osigurali da vaša biljka kaučuka napreduje. Srećna, zdrava biljka kaučukovca će imati živopisne, sjajne, bordo do tamnozelene listove i pokazivat će stabilan rast.

Da li se biljke mogu oporaviti od prekomernog zalivanja?
Biljke se mogu oporaviti od prekomernog zalivanja ako ste rano ublažili i prilagodili cikluse zalivanja. Pažljivo pratite tokom perioda od 2 nedelje i posmatrajte opšte znake poboljšanja ukupnog zdravlja biljke.