neverovatnih prednosti kaučukovih biljaka

Sve što treba da znate o upotrebi i prednostima kaučukovih biljaka

Sa svojim velikim i bujnim, tamnozelenim, kožastim listovima, kaučuk (Ficus elastica) je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka među ljubiteljima sobnog bilja. Gumeno drveće je izdržljivo, lako se uzgaja i održava, lepo se divi i može da zagreje prazan ugao u svakom domu ili kancelariji. U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz 16 neverovatnih upotreba i prednosti biljaka kaučukovca koje dopunjuju njihovu zapanjujuću ukrasnu vrednost.


O biljkama kaučukovca
Ficus elastica (koji se obično naziva biljka kaučukovca, kaučukova smokva ili indijsko drvo kaučuka) pripada rodu Ficus u porodici biljaka Moraceae (smokva ili dud) i porijeklom je iz dijelova južne i jugoistočne Azije.

Biljka kaučuka pripada banjan grupi smokava, što znači da njeno seme obično može uspešno da klija samo iznad zemlje na granama drugih biljaka. Dakle, kaučukovo drveće počinje svoj život kao epifiti. Kada im seme proklija, puštaju korenje niz stranu stabla domaćina ili sadi u zemlju.

Gumeno drveće proizvodi velike, široke, jajaste listove koji su sjajno zeleni iz uskog debla. U divljini, u zrelosti, ove biljke mogu narasti do 100 do 130 stopa (skoro 200 stopa u retkim slučajevima) i imaju stabla prečnika 6 do 7 stopa. U zatvorenom prostoru, biljke kaučuka mogu dostići visinu od oko 10 stopa i održavati relativno tanka debla.

Kao i druge biljke u porodici smokava, one proizvode cveće i plodove, ali ove karakteristike nisu upadljive da privuku razne oprašivače. Umesto toga, oni su neopisivi jer su biljke kaučukovca zajedno evoluirale sa određenom smokvinom osom koja ih isključivo oprašuje.

Prednosti kaučukovih biljaka

1. Prečišćavanje vazduha
NASA-ina studija čistog vazduha pokazala je da nekoliko biljaka – zajedno sa svojim korenima, listovima, zemljom i povezanim mikroorganizmima – može ukloniti različite toksine iz vazduha. Biljke kaučukovca, konkretno, čiste čestice formaldehida iz vazduha pored eliminisanja drugih gada kao što su bakterije i buđ iz vašeg vazduha u zatvorenom prostoru.

2. Proizvodnja kiseonika
Kao i druge biljke, unos ugljen-dioksida i naknadno oslobađanje kiseonika je prirodni deo metaboličkih procesa kaučukovog drveta. Gumeno drveće, međutim, proizvodi više kiseonika od drugih biljaka i efikasnije dopunjuje vaše unutrašnje vazdušno okruženje.

3. Koristite u Feng Shui
U feng šuiju, okrugli listovi su poželjniji od oštrih, šiljastih listova. Veliki listovi su poželjniji od malih jer veliki, okrugli omekšavaju prostor i privlače pozitivnu, hranljivu energiju.

Meke ivice velikih, sjajnih, jajastih listova gumenog drveta savršene su za privlačenje pozitivne energije u vaš dom i omekšavanje otrovnih strelica oštrih uglova. Prema feng šuiju, drveće gume treba postaviti u ugao bogatstva (jugoistočni ili zadnji levi) i karijere (severni ili prednji centar) mape Bagua vašeg doma kako bi privukli sreću i obilje u ove oblasti.

4. Nega koja nije potrebna za održavanje
Gumene biljke su relativno niske za održavanje i lake za negu, što ih čini odličnom opcijom ako nemate mnogo vremena da se posvetite brizi o kućnim biljkama. Uz dužnu pažnju i pažnju na njihove preferencije prema svetlosti, potrebe za zalivanjem, zemljište i navike đubrenja, vaše bi trebalo da dobro napreduju.

Osim što veće biljke kaučuka imaju kolac za podršku i uklanjanje mrtvih ili obolelih listova, ne treba im mnogo pažnje niti ih treba redovno orezivanje.

5. Ornamentalna vrednost
Iako se malo održavaju, drveće gume nudi visoku isplativost u smislu njihove ukrasne vrednosti. Njihovi veliki, sjajni zeleni listovi su zapanjujući. Tropske siluete ovih biljaka dodaju vizuelni interes praznim uglovima i mogu zagrejati svaku prostoriju.

6. Lako se razmnožava
Biljke gumenog drveća se lako razmnožavaju iz reznica, što znači da možete ispuniti svoj dom sa više gumenih stabala ili dati bebe biljke kao poklone svojim prijateljima i porodici.

Jednostavno odrežite stabljiku koja je dugačka oko 6 inča i ima najmanje jedan list. Za brže rezultate, umočite reznicu u hormone rasta korena. Stavite stabljiku u mali lonac sa ravnomerno vlažnom zemljom i prekrijte celu biljku plastikom. Pazite da plastika ne dodirne listove biljke. Ako je potrebno, možete podrezati listove reznice otprilike do pola kako biste biljku lakše pokrili. Na kraju, stavite reznicu u saksiji na toplo mesto, održavajte zemlju vlažnom i otkrijte biljku kada se koreni razviju.

7. Toleriše različite svetlosne uslove
Gumeno drveće više voli da prima najmanje 6 sati jarke, indirektne sunčeve svetlosti dnevno, ali može tolerisati niz svetlosnih uslova, uključujući veštačko svetlo. To ih čini odličnim dodatkom kancelariji sa slabom osvetljenošću ili bez prozora.

Dok mogu da tolerišu različite vrste i nivoi svetlosti, gumeno drvo koje ne prima dovoljno sunčeve svetlosti može postati dugonogo. Takođe je neophodno da ih držite podalje od intenzivne direktne sunčeve svetlosti koja može da se osuši, opeći i ošteti lišće.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje lokacije za gumene biljke u kući.

8. Hipoalergen
Iako cvetaju i proizvode polen u divljini, malo je verovatno da će kaučukovo drveće cvetati kada se uzgaja u zatvorenom prostoru. Kao rezultat toga, drveće gume u zatvorenom prostoru ne dodaje polen u unutrašnje okruženje, što pogoršava respiratorne alergije.

Međutim, ako ste alergični na lateks, stabla kaučuka i njihov sok su prirodni izvor lateksa. Dakle, sok gumenog drveta može izazvati alergijsku reakciju. Ako ste alergični na lateks ili ste preosetljivi, obavezno nosite rukavice kad god rukujete gumenim drvetom.

9. Otporan na sušu
Dok kaučukovo drveće preferira ravnomernu vlagu u dobro dreniranom zemljištu za saksije, ono je izdržljivo i prilično tolerantno na sušu. Bez dovoljno vode, listovi kaučukovog drveta mogu početi da padaju, ali većina može preživeti mesece u uslovima niske vlage, sličnim suši.

10. Terapeutska vrednost
Briga o svim biljkama, posebno o biljkama koje ne zahtevaju održavanje, čija briga neće izazvati stres, neverovatno je korisna za emocionalno i mentalno zdravlje. U stvari, nega biljaka sada ima svoju granu terapije koja se zove hortikulturna terapija. Briga o biljkama može smanjiti stres i anksioznost, pomoći u borbi protiv simptoma depresije i poboljšati mentalno zdravlje u celini.

11. Povećava produktivnost i poboljšava pamćenje
Pokazalo se da zatvorene biljke – posebno one koje se malo održavaju i koje ne umanjuju obaveze u toku radnog dana – povećavaju produktivnost na radnom mestu. Pored toga, sobne biljke mogu vas učiniti pametnijima, poboljšavajući kognitivne funkcije, pamćenje i koncentraciju.

12. Poboljšava akustiku u domu
Listovi, stabljike i stabla biljaka apsorbuju zvuk i poboljšavaju akustiku u zatvorenom prostoru. Biljke sa velikim listovima ili puno lišća, poput gumenih stabala, su najefikasnije. Uzgajanje gumenog drveta može pomoći da se apsorbuju zvukovi koji dolaze spolja, od vaših suseda, pa čak i od uređaja u vašem domu.

13. Poboljšava san
Postoje glasine da nije zdravo spavati sa biljkom u spavaćoj sobi jer, dok tokom dana proizvode kiseonik tokom fotosinteze, noću oslobađaju ugljen-dioksid, ometajući spavanje osobe.

Međutim, kaučukovo drvo proizvodi 6,3 puta više kiseonika od ugljen-dioksida koji oslobađa noću. Dakle, ako ga držite u svojoj sobi, povećaćete nivo kiseonika u celini, a veći nivoi kiseonika mogu poboljšati vaš kvalitet sna pomažući mozgu da ostane u stanju dubokog, obnavljajućeg sna.

14. Ima antiinflamatorna svojstva
Ficus elastica ima istoriju upotrebe kao antiinflamatorno sredstvo za lečenje različitih inflamatornih stanja u praksi tradicionalne medicine. Dok je potrebno više istraživanja da bi se razumeo tačan mehanizam ekstrakta gumenog drveta koji smanjuje upalu, studije su potvrdile antiinflamatorna svojstva biljke.

15. Jeftino
Biljke kaučukovca su uobičajene i jeftine, što ih čini lakim i pristupačnim za nabavku. Pored toga, pošto ih je tako lako razmnožavati, potrebno je da kupite samo jedno gumeno drvo da biste na kraju uzgajali onoliko stabala gume koliko želite.

16. Živi mostovi
U nekim delovima Indije, gde kaučukovo drveće prirodno raste, lokalni stanovnici vode korenje ovih džinovskih stabala preko ponora, reka i gudura kako bi formirali prirodne, žive mostove. Usidreni velikim gumenim stablima sa obe strane, ovi mostovi su jaki i omogućavaju ljudima da bezbedno prelaze. Osim toga, kao ideja izvučena direktno iz bajke, ovi mostovi od prirodnog kaučuka od korena drveta su apsolutno prekrasni za divljenje.

Često postavljana pitanja o prednostima kaučukovog drveta

Da li su kaučukovci dobra sobna biljka?
Biljke kaučukovca su otporne samo do USDA zona otpornosti 10 i 11, što ih čini idealnim zatvorenim biljkama u drugim klimatskim uslovima. Relativno ih je lako uzgajati unutra jer uspevaju u većini prosečnih unutrašnjih temperatura i uslova.

Da li se kaučukova biljka smatra srećnom biljkom?
U feng šuiju, sjajni, ovalni listovi gumenog drveća smatraju se povoljnim simbolom bogatstva i novca. Kada se postavi u ugao bogatstva na mapi bagua kuće, drveće gume može da crpi pozitivnu energiju, obilje, bogatstvo i povećanje bogatstva.

Šta je tako posebno u biljkama kaučukovca?
Biljke kaučuka relativno je lako uzgajati kada im se obezbedi pravo okruženje i osnovna nega, ali nude veliku isplatu u izgledu, dekoraciji i drugim prednostima.

Da li su biljke kaučuka otrovne?
Beli sok koji se nalazi unutar gumenih stabala je toksičan za ljude, pse i mačke. Ova stabla treba da budu izložena van domašaja male dece i kućnih ljubimaca.

Gde treba postaviti kaučukovu biljku u domu?
Biljke kaučukovca zahtevaju puno svetle, indirektne ili filtrirane sunčeve svetlosti. Gumeno drvo treba postaviti blizu prozora okrenutog prema jugu ili istoku, ali ne strašno čvrsto ispred njega, osim ako prozor nema prozirni pokrivač koji će zaštititi biljku od opekotina na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Da biste izbegli šok od naleta hladnog vazduha ili isušivanja usled suve toplote, pazite da ne postavite gumeno drvo na promaju ili blizu otvora za grejanje i hlađenje u vašem domu.

Uzgajajte kaučukovo drvo i zaljubite se u porodicu smokava

Iako vaša sobna biljka neće uroditi plodom – osim ako niste i čuvar sobnih smokvinih osa, kada uzgajate Ficus elastica u svom domu, možda ćete otkriti da ćete se uskoro zaljubiti u druge popularne biljke iz biljke smokve. porodica poput smokve sa listom gusle i fikusa benjamina. Ove biljke koje ne zahtevaju malo održavanja zahtevaju malo nege, ali nude veliku dekorativnu isplativost pored svojih drugih brojnih prednosti.