Gde pozicionirati Boston Ferns u kući

Najbolje lokacije za bostonske paprati za optimalnu negu i feng šui prednosti

Sa svojim mekim zelenim listovima i žbunastim rastom, nije iznenađenje da su bostonske paprati popularne kao kućne biljke. Bostonske paprati takođe imaju niz prednosti, kao što su pročišćavanje vazduha i stimulisanje sreće i pozitivne energije. Pozicioniranje bostonske paprati na pravoj lokaciji pomaže vam da maksimalno iskoristite ove prednosti. Ovaj članak će detaljno objasniti gde postaviti bostonske paprati u domu za najviše feng šui prednosti i optimalnu negu.

Gde pozicionirati Boston Paprat u kući – najvažnije

Prema Bagua mapi, postavite bostonske paprati u jugoistočne delove vaše sobe ili doma da biste maksimizirali sreću. Bostonske paprati su odlične u apsorpciji negativne energije i zauzvrat proizvode pozitivnu energiju. Postavite ih na police gde se skuplja negativna energija. Bostonske paprati preferiraju tople, vlažne lokacije kao što su kupatila i puno svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

O Boston Papratu

Bostonska paprat (Nephrolepis ekaltata) je jedina vrsta u porodici Nephrolepidaceae. Bostonske paprati su autohtone na Floridi, Centralnoj i Južnoj Americi, Polineziji, Africi i Zapadnoj Indiji. Ove fantastične paprati uspevaju u vlažnim, senovitim tropskim šumama i močvarama.

Bostonske paprati proizvode listove koji mogu narasti do 100 inča u dužinu i 6 inča u širinu. Listovi su prekriveni mekim listovima u obliku mača koji rastu sa obe strane stabljike. Bostonske paprati obično narastu do 3 metra visoke i široke, ali ponekad mogu dostići i preko 4 metra.

Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, bostonske paprati su vešte u uklanjanju formaldehida, toluena i ksilena iz vazduha.
Boston Paprat i Feng Shui

Pored svoje lepote, bostonske paprati su popularne kućne biljke zbog svojih feng šui prednosti. Kao i mnoge druge biljke, veruje se da bostonska paprat donosi sreću i prosperitet. Ove paprati su odlične feng shui biljke za vašu kancelariju ili radni prostor.

Takođe se smatra da bostonske paprati apsorbuju negativnu energiju (či ili či) i proizvode pozitivnu energiju. Ovo se ogleda u sposobnosti bostonske paprati da prečišćava vazduh apsorbujući štetne hemikalije poput formaldehida. Takođe može predstavljati sposobnost biljaka da nam pomognu u smanjenju nivoa stresa.

Teorija pet elemenata (Vu Ksing) feng šuija fokusira se na interakcije između pet glavnih elemenata. Ovi elementi su zemlja, vatra, metal, voda i drvo. Element drveta je povezan sa rastom, obnovom, duhovnošću i poverenjem. Kućne biljke poput bostonske paprati su snažno povezane sa elementom drveta.

Gde pozicionirati Boston Paprat u kući

Bagua mapa je sastavni deo maksimiziranja feng šuija u vašem domu. Koristeći različite oblasti mape Bagua, praktičari feng šuija mogu se pozabaviti različitim aspektima svog života. Na mapi Bagua postoji devet regiona:

Istok = Porodica (Džen)
Jugoistok = prosperitet i bogatstvo (Sun)
Jug = slava i reputacija (Li)
Jugozapad = Veze (Kun)
Zapad = Deca (Dui)
Centar = Zdravlje (Tai Ki)
Severozapad = korisni ljudi (Kian)
Sever = karijera (Kan)
Severoistok = Znanje (Gen)

U feng šuiju, bostonske paprati su jedna od biljaka koje mogu pomoći praktičarima da neguju sreću, prosperitet i uspeh. Ovi kvaliteti su najjači u jugoistočnom delu karte Bagua. Postavite bostonske paprati u jugoistočni ugao svog doma ili kancelarije da biste maksimalno povećali sreću.

Prema Teoriji pet elemenata, element drveta je povezan sa istočnim i jugoistočnim regionima mape Bagua. Istok upravlja porodičnim odnosima, dok je jugoistok povezan sa prosperitetom i bogatstvom. Stavite svoju bostonsku paprat u istočne i jugoistočne oblasti da biste povećali snagu elementa drveta u vašem domu.

Prema feng šuiju, bostonske paprati takođe mogu apsorbovati negativnu energiju i zračiti pozitivnu energiju. Smatra se da se negativna energija skuplja u praznim prostorima ili područjima sa puno oštrih uglova i uglova. Dodavanje bostonske paprati u ove oblasti može smanjiti akumulaciju negativne energije i pretvoriti je u pozitivne vibracije.

Glavne oblasti koje akumuliraju negativnu energiju su prazne police ili vrhovi ormara – prostori koji se ne koriste. Bostonske paprati su idealne za ova područja jer njihovo obilno lišće može brzo popuniti prazan prostor. Bostonske paprati takođe mogu biti pogodne za uglove sa oštrim uglovima koji privlače negativnu energiju.

Prema Plant Considerations

Bostonskim papratima je potrebno toplo, vlažno okruženje da bi najbolje rasle. Bostonske paprati zahtevaju dnevne temperature između 65 i 95ºF (18 do 35ºC) i nivoe vlažnosti između 60 i 90%. Kupatila su idealna za bostonske paprati jer su obično najtoplije i najvlažnije mesto u vašem domu.

Obezbeđivanje prave količine svetlosti je takođe ključno

l za bostonske paprati. Ovim biljkama je potrebna jaka, indirektna sunčeva svetlost ili filtrirana svetlost da bi uspele. Jutarnja sunčeva svetlost je poželjnija jer je manje intenzivna od popodnevnog sunca, koje može da sprži delikatne listove bostonske paprati.

Prozori okrenuti prema istoku ili jugoistoku idealni su za bostonske paprati jer su ujutru sunce. Kada postavljate svoju bostonsku paprat, držite je nekoliko stopa od prozora. Uvek pokušajte da izbegavate područja sa toplim ili hladnim propuhom iz ventilacionih otvora, radijatora i prozora.

Gde NE postaviti Boston Paprat u kući

Dok su neke oblasti vašeg doma idealne za bostonske paprati, druge oblasti mogu izazvati probleme. Prostorije koje su previše suve, previše mračne ili previše hladne mogu usporiti rast vaše bostonske paprati. Izbegavajte promaju koja može da isuši vazduh oko vaše bostonske paprati jer to smanjuje vlažnost.

U teoriji pet elemenata, određene oblasti ili sobe u kući su jači sa određenim elementima. Odnos između elemenata je takođe ključan jer neki elementi mogu oslabiti ili se sukobiti sa drugima. Ovo čini neke delove mape Bagua neprikladnim za bostonske paprati, koje predstavljaju element drveta.

Drvo je oslabljeno vatrom i sukobima sa metalom. Element vatre je najjači na jugu karte Bagua i povezan je sa slavom i reputacijom. Postavljanje bostonske paprati u ovo područje može oslabiti njene prednosti dok podstiče vatreni element.

Zapadni i severozapadni delovi karte Bagua su jaki sa metalnim elementom. Zapad predstavlja decu, dok je severozapad povezan sa mentorima i ljudima koji pomažu. Postavljanje bostonske paprati na ove lokacije može izazvati sukobe u ovim aspektima vašeg života.

Gde postaviti Boston Paprat napolju

Bostonske paprati se mogu uzgajati napolju u toplim, vlažnim klimama. USDA uzgojne zone 9 do 11 su idealne za bostonske paprati. Ove paprati se mogu uzgajati u hladnijim područjima u kontejnerima, ali moraju biti zaštićene od zimskih temperatura u zatvorenom prostoru.

Bostonskim papratima je potrebno delimično sunce ili indirektno sunce ujutru kada se uzgajaju napolju. Takođe treba da budu zaštićeni od jakih vetrova. Bostonske paprati nisu tolerantne na sušu, pa će im trebati često zalivanje ili zemljište koje zadržava vlagu.

Osnovna nega biljaka bostonske paprati

Uz odgovarajuću negu, bostonske paprati mogu biti jednostavne kućne biljke za brigu. Bostonskim papratima je potrebna jaka, indirektna ili filtrirana svetlost. Prozori okrenuti prema istoku ili jugoistoku su idealni jer je jutarnje sunce manje intenzivno od popodnevnih zraka.

Bostonske paprati treba zalijevati kad god se gornji inč ili nešto više od podloge za uzgoj čini suvim. Tokom leta, možda ćete morati da zalivate svaka dva do tri dana. Koristite destilovanu ili filtriranu vodu jer bostonske paprati mogu biti osetljive na hemikalije u vodi iz slavine.

Bostonske paprati preferiraju tople, vlažne uslove. Temperatura treba da se kreće od 65 do 95ºF (18 do 35ºC) tokom dana i ne niža od 60ºF (15ºC) noću. Nivo vlažnosti treba održavati iznad 80% kad god je to moguće.

Obezbedite bostonskim paprati vlažnu, ali dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja je blago kisela. Bostonske paprati rastu relativno sporo, pa ih hranite jednom mesečno razblaženim đubrivom tokom proleća i leta, što je takođe najbolje vreme da razmislite o presađivanju ako je potrebno.
Gde pozicionirati Boston Paprat Česta pitanja:

Koja je soba najbolja za bostonsku paprat?

Kupatila su idealna za bostonske paprati jer ove lokacije pružaju tople, vlažne uslove. Kao feng šui biljke, bostonske paprati najbolje rade u jugoistočnim prostorijama, posebno u kancelarijama.

Koliko daleko od prozora treba da bude bostonska paprat?

Kada se postavi blizu prozora okrenutog prema istoku ili jugoistoku, stavite bostonsku paprat nekoliko stopa dalje od prozora. Ako morate da ih ostavite u prostoriji okrenutoj prema jugu, produžite rastojanje na 8 stopa od prozora.

Mogu li da stavim svoju bostonsku paprat u ugao?

Možete staviti bostonsku paprat u ugao. Ove biljke mogu apsorbovati negativnu energiju koja se skuplja u oštrim uglovima i pretvoriti je u pozitivnu energiju.

Da li bostonske paprati uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

Bostonske paprati se dobro snalaze u okruženjima sa slabom osvetljenošću, iako ih ne bi trebalo ostavljati u punoj senci duže vreme. Idealno je mesto koje pruža delimičnu senku.

Da li bostonske paprati tolerišu propuh?

Bostonske paprati ne podnose dobro propuh. Vruća ili hladna promaja iz ventilacionih otvora, radijatora i prozora može previše isušiti vazduh oko biljke.

Pronalaženje najboljih lokacija za Boston Paprat – poslednja reč

Bostonske paprati su odlične feng šui kućne biljke koje vam mogu pomoći da negujete sreću i prosperitet. Da biste maksimalno iskoristili feng šui prednosti bostonske paprati, postavite ih u jugoistočni ugao vašeg doma ili kancelarije. Bostonske paprati preferiraju tople, vlažne lokacije sa jakim, indirektnim svetlom ili delimičnom senkom. Kupatila su jedna od najboljih lokacija za bostonske paprati.