Gde pozicionirati smokve od lista fiddle u kući

Najbolje lokacije za fiddle smokve za feng šui i optimalnu negu
Takođe poznata kao Ficus lirata, fiddle Leaf Smokva je jedna od najupečatljivijih sobnih biljaka dostupnih danas. Uzimajući oblik malog drveta sa iznenađujuće velikim listovima, odličan je dodatak svakom domu kome je potreban dodir prirode i puno dodatnih pogodnosti. Međutim, može učiniti više od samo uljepšavanja prostora kada odaberete njegovo postavljanje na osnovu principa Feng Shuija. Ovaj srodnik stabala smokve i duda takođe će imati koristi od postavljanja na poziciju koja nudi pogodne uslove za njegov kontinuirani rast. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o najboljoj poziciji za Fiddle Leaf Figs u kući.

Gde pozicionirati smokve od lista fiddle u kući
Kao simbol drveta u elementima Feng Shui-a, Fiddle Leaf Smokva je najbolje postaviti u severni ugao kuće kako bi stimulisala vašu karijeru. Takođe može dobro funkcionisati u jugoistočnom uglu da podstakne bogatstvo da se uliva u dom. Pobrinite se da postavite fiddle Leaf Fig na mesto koje prima dovoljno svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

O Fiddle Leaf Figs

Poreklom iz kišnih šuma zapadne i centralne Afrike, smokva lista fiddle je možda najpoznatija po svojim listovima u obliku violine. To je jedna od retkih danas dostupnih kućnih biljaka koja ima oblik pravog drveta, slično kao i drugi Ficus koji deli svoj rod.

U zatvorenom prostoru, Fiddle Leaf Smokve mogu dostići visinu između 5 i 10 stopa. Možda će trebati orezivanje da ne bi guralo o plafon u kraćim prostorijama kada dostigne zrelost. Smokve iz lista fiddle su toksične za kućne ljubimce, pa izbegavajte da ih držite u kući ako imate mačke, pse ili ptice.

Iako može da cveta u svom izvornom rasponu, malo je verovatno da ćete iz njega naterati cvetove kada ga uzgajate u zatvorenom prostoru. Najveći izazov za negu smokvinih listova pri uzgoju ove biljke u kući je prašina. Ako se na listovima nakupi previše prašine, oni se mogu boriti da apsorbuju svetlost i brzo izgube listove zauzvrat. U zavisnosti od kvaliteta vazduha u kući, možda ćete morati ručno da očistite prašinu nedeljno ili mesečno da biste održali rast i zdravlje.

Fiddle Leaf Smokve se često prodaju kao biljke kratke samo dva do tri metra zbog obimnog obrezivanja. Kako biljka bude viša, vrh možete da isečete kako biste ga održali kraćim koliko želite za veću veličinu.

Fiddle Leaf Smokve i Feng Shui

Fiddle Leaf Smokve nisu porijeklom iz Kine, odakle potiče Feng Shui, ali su popularne kao sobna biljka širom Azije. Generalno, smatra se da ove biljke simbolizuju:

Bogatstvo i bogatstvo zbog velikih, tamnozelenih listova
Gracioznost i elegancija zahvaljujući vitkim i glatkim stablima

Srećno i rast

Ljubaznost i emocionalna podrška.

U Feng Shui-u se često preporučuju za domove u kojima su mir i dobra volja potrebni zbog porodičnih sukoba ili sličnih problema. Iako im je potrebno dosta pažnje i nege, ovo takođe podstiče članove porodice da rade zajedno i obraćaju veću pažnju na energiju doma. To može rezultirati glatkijim odnosima kada se svi posvete brizi o njemu, posebno kada se postavi uz Feng Shui Bagua mapu kao smjernicu za postavljanje.

Gde pozicionirati smokve od lista fiddle u kući

Biljke igraju integralnu ulogu u Feng Shui praksama i postavljanje je kritičnije nego što mislite za Fiddle Leaf Smoku. Njena energija je maksimizirana uz pravilno razmatranje Feng Shuija, ali praktične brige takođe ograničavaju gde možete uspešno postaviti ovako veliku sobnu biljku. Sa mogućnošću četkanja plafona i punom širinom od tri do četiri stope, ova biljka zaslužuje počasno mesto gde može da raste bez ograničenja uprkos svojoj veličini.

Prema feng šuiju

Nema potrebe da radite previše ezoteričnih proračuna da biste koristili jednostavne Feng Shui prakse u dizajnu vašeg doma. Da biste pratili energetsku kartu, ili Bagua, koja obično vodi postavljanje elemenata u domu, pronađite severni pravac pomoću kompasa. Zatim odredite koje sobe ili uglovi leže u severnom i jugoistočnom delu kuće.

Severni deo Bague simbolizuje centar karijere doma. Postavljanje velike i bogate žive biljke u ovo područje će stimulisati rast i razvoj. Fiddle Leaf Smokva je odličan izbor i zbog simbolične vrednosti njenih velikih listova.

Ako ste više zabrinuti za bogatstvo direktno, pokušajte da ga postavite u jugoistočni ugao. Ovo je deo Bague usklađen sa novcem i investicijama, a ne samo prihodima. To je savršeno mesto za postavljanje velikog i lisnatog drveta kao što je smokva, za koju se veruje da stimuliše mnogo energije i rasta.

Prema potrebama biljke

Uprkos relativnoj lakoći rasta na otvorenom u tropskim područjima, Fiddle.

List smokve može biti osetljiv da raste u zatvorenom prostoru. Potrebno mu je što više jutarnjeg sunca bez direktne sunčeve svetlosti u popodnevnim satima. Pošto je teško dobiti dovoljno svetlo bez izazivanja opekotina od sunca, korišćenje velikog biljnog svetla je obično najbolje rešenje.

Držite Fiddle Leaf Smokve dalje od propuha i otvora za grejanje koji bi ih mogli isušiti. Čak i na otvorenom, jaki vetrovi im zadaju probleme. Pazite i na izvore prašine, kao što su isparenja od kuvanja ili krhotine koje dolaze iz obližnjeg prozora. Smanjenje prašine koja se taloži na listovima biljke takođe će smanjiti koliko često morate da obrišete biljku.

Pokušajte da postavite mali ovlaživač ili postavite biljku blizu vrata kupatila kako biste bili sigurni da dobija onoliko vlage koliko želi.

Gde ne smeti smokve od listova fiddle u kući

Izbegavajte područja sa hladnim ili toplim promajama i ekstremnim temperaturama. Mesta na kojima direktna sunčeva svetlost pogađa celu biljku, posebno posle podneva, potencijalno će dovesti do opekotina od sunca, opadanja, žutih listova, smeđih mrlja i opadanja listova.

Fiddle Leaf Smokvi treba onoliko vlage koliko možete da obezbedite, pa izbegavajte suva područja. Prema Feng Shuiju, velike, lisnate biljke i biljke koje su teške za održavanje, poput smokve sa listom Fiddle Leaf, ne pripadaju spavaćoj sobi.

Takođe nije dobra ideja postavljati ovakvu biljku u sam centar kuće jer bi njena energija mogla biti zbrkana ili zarobljena u prostoru.

Gde da stavite smokve iz lista Fiddle na otvorenom

Fiddle Leaf Smokva može da podnese rast na otvorenom u USDA zonama 10b i više. Ne mogu da podnesu hladne zime, ali uspevaju u područjima sa vlažnim i dugim letima.

Ako ga sadite u zemlju, dajte mu dovoljno prostora jer vremenom može dostići visinu od 50 stopa. Biljke koje se iznose napolje samo za leto moraju se čuvati podalje od direktnog popodnevnog sunca i sušnih vetrova koji bi mogli da izazovu opadanje listova.

Isprobajte zasjenjenu terasu sa zaštitom od propuha kako biste joj pomogli da uživa

e letnje vrućine. Nema potrebe da perete lišće na biljci na otvorenom osim ako nije izložena kiši ili nema kiše nekoliko nedelja.

Essential Fiddle Leaf Nega biljaka smokve

List Fiddle Smokve vole kontradikcije kao što je indirektno, ali jako svetlo. Oni preferiraju temperature iznad 60 stepeni F, ali ispod 85 stepeni F ako je moguće. Vlažnost bi trebalo da bude visoka, čak i ako je potrebno da koristite mali ovlaživač da biste obezbedili vlagu. Fiddle Leaf Smokve će takođe imati koristi od laganog đubrenja u proleće i leto.

Najveći izazov za vlasnike biljaka koji su navikli na biljke sa malim održavanjem je rutina pranja. Ako listovi ove biljke akumuliraju previše prašine, prestaju da upijaju dovoljno svetlosti da bi ostali zdravi.

Zalijte biljku najmanje jednom nedeljno i ostavite da se gornji centimetar zemlje osuši pre sledećeg zalivanja. Ne mogu dugo da podnesu sušu ili suve uslove, čak i kada su zasađene na otvorenom. Pazite na uobičajene štetočine i bolesti.

Razmnožavanje smokava listova fiddle je takođe moguće ako ikada želite da proširite svoju kolekciju. Takođe ćete morati da razmislite o presađivanju fiddle Leaf Smokve svakih nekoliko godina kada preraste trenutnu saksiju.

Gde da pozicionirate smokve sa listovima fiddle Česta pitanja:
Koja je soba najbolja za fiddle Leaf Smokvu?
U tradicionalnoj praksi feng šuija, jugoistočne i severne prostorije kuće nude najbolje mesto za žive biljke poput smokve sa listom Fiddle Leaf. Izbegavajte delove kuće kao što su spavaće sobe ili sam centar tlocrta.

Koliko daleko od prozora treba da bude fiddle Leaf Smokva?
Fiddle Leaf Smokvama je potrebno jako svetlo, ali ne vole da im direktna sunčeva svetlost pada na lišće, sa izuzetkom meke jutarnje svetlosti. Pokušajte da biljku držite najmanje dva do tri metra od prozora da biste sprečili opekotine od sunca.

Mogu li da stavim svoju fiddle Leaf Fig u ugao?
Fiddle Leaf Smokve možda neće dobiti dovoljno svetla u uglu. Ako obezbedite dovoljno svetlo za biljke, možda ćete otkriti da postavljanje u uglu štiti biljku od propuha.

Može li fiddle Leaf Smokva uspevati u uslovima slabog osvetljenja?
Fiddle Leaf Smokvama je potrebno puno svetla četiri do šest sati dnevno. Ako imate na raspolaganju samo sobe sa slabim osvetljenjem, pokušajte sa dodatnom biljnom svetlošću.

Može li fiddle Leaf Smokva tolerisati promaju?
Ova biljka je osetljivija na propuh od većine sobnih biljaka. Zaštitite ga i od toplog i od hladnog vazduha.

Pronalaženje najbolje lokacije za vaš list Fiddle Fig
Maksimizirajte lepotu i energetski potencijal vaše Fiddle Leaf Smokve pažljivom lokacijom u kući. Isprobajte nekoliko različitih mesta u prostoriji dok ne dobijete pravo mesto za ovu privlačnu kućnu biljku.

Ako tražite svoju sledeću smokvu od lista fiddle koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju smokve od lista fiddle širom zemlje.