Tolerancija temperature i vlažnosti ptičjeg gnezda paprati

Sve što treba da znate o rasponu temperature i vlažnosti ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru

Da li želite da dodate divan, tropski dodir svom unutrašnjem dekoru? Paprat iz ptičjeg gnezda (Asplenium nidus) može biti savršen izbor! Ovaj urođenik u prašumi naraste do oko 3 stope visok i širok i ima sjajne, jabukastozelene listove sa atraktivnim naboranim ivicama. Potrebni su topli, vlažni uslovi da bi uspeo. Ovaj vodič će detaljno objasniti šta treba da znate o temperaturi ptičjeg gnezda i toleranciji vlage u zatvorenom prostoru, tako da možete odlučiti da li je ova kućna biljka prava za vas.


Tolerancije temperature i vlažnosti ptičjeg gnezda paprati – najvažnije
Paprati iz ptičjih gnezda su poreklom iz tropskih kišnih šuma, uspevaju u toplim, vlažnim uslovima. To znači idealan temperaturni opseg od 70 do 80 stepeni Farenhajta u kući, izbegavajući temperature ispod 60 stepeni F. Idealna vlažnost u zatvorenom prostoru neće pasti mnogo ispod 50 procenata.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti koje paprati iz ptičjeg gnezda primaju u svojim izvornim staništima

Ptičije gnezdo paprati su poreklom iz tropskih regiona Australije, jugoistočne Azije, pacifičkih ostrva i Madagaskara. Ovde ove sjajne paprati uspevaju u toploj, vlažnoj klimi prašume. Oni su epifitski i često se nalaze kako rastu na deblima drveća, trulim trupcima i drvenim konstrukcijama.

U svom rodnom staništu, paprati uspevaju u čestim padavinama. Međutim, njihova epifitska priroda znači da ne uspevaju sa mokrim nogama. Iako paprati iz ptičjih gnezda preferiraju vlažnu podlogu za rast, ne vole da sede u stajaćoj vodi. U kući možete ponoviti ove uslove tako što ćete obezbediti vlažno zemljište koje dobro drenira i nikada nije mokro (pogledajte naš vodič za zalivanje paprati ptičjeg gnezda za više).

Emulirajte tropsku vlažnost tako što ćete redovno zamagljivati paprati. Naizmenično, stavite posude za paprati na posudu napunjenu šljunkom i vodom. Kako voda isparava, ona povećava vlažnost oko biljaka.

Takođe možete izabrati da postavite paprati u prirodno vlažne delove kuće, kao što su kupatilo, kuhinja ili vešeraj. Ako živite u sušnom regionu, možda ćete morati da preduzmete dalje korake da biste oponašali prirodne uslove rasta, kao što je pokretanje ovlaživača u blizini vaše biljke.

Domaće stanište paprati iz ptičjeg gnezda takođe ima tople temperature tokom cele godine. U kući se to prevodi u konstantne temperature između 70 i 80 stepeni F. Sve što je hladnije od 60 stepeni može biti štetno po zdravlje paprati.

Znaci da je paprat vašeg ptičjeg gnezda izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Iako paprati iz ptičjih gnezda mogu da izdrže kratke sušne ili hladne periode, ne mogu dugo da napreduju u ovim uslovima. Osebno su problematične fluktuacije temperature ispod 60 stepeni ili konstantno niska vlažnost.

Znakovi da je paprat iz vašeg ptičjeg gnezda previše hladna ili da je vazduh u vašem domu suviše suv uključuju smeđe boje na ivicama listova. Ako primetite da listovi postaju smeđi na ivicama, stavite pantalonu na toplo mesto i redovno ga raspršujte da biste povećali nivo vlažnosti.

Suvi uslovi takođe mogu dovesti do opekotina vrhova ili nekrotičnih vrhova listova. Ako primetite mrtve oblasti na vrhovima listova vaše paprati, povećajte nivo vlažnosti oko biljke tako što ćete je redovno zamagljivati i stavljati je na poslužavnik napunjen šljunkom i vodom. Proverite da li je tlo stalno vlažno.

Koliko je toplo previše toplo za paprati iz ptičjeg gnezda?

Iako paprati iz ptičjih gnezda vole tople, vlažne uslove, postoji nešto što je previše toplo i previše vlažno. Bledi, žućkasti listovi mogu ukazivati na to da je vaša biljka previše topla; ovo se često dešava ako se paprat iz ptičjeg gnezda stavi na mesto koje prima jako, direktno svetlo. Premestite biljku u senovitiji deo kuće gde temperature ostaju između 70 i 80 stepeni da biste izbegli žutilo, bledo lišće.

Ako primetite da se na površini tla posude za paprati gnezda vaše ptice razvija buđ, biljka je možda na mestu koje je previše vlažno. Koristeći štapić za jelo, nežno probušite rupe u tlu, fokusirajući se na područje između ivice posude i biljke. Ovo može pomoći u prozračivanju tla i smanjenju vlažnosti.

Kada je okruženje paprati previše toplo ili vlažno, podložno je razvoju gljivice. Izazvana bakterijskim patogenom, gljivica dovodi do malih mrlja na lišću. Prvo, fleke izgledaju natopljene vodom, a zatim postaju braon i ljubičaste. Ako uslovi ostanu topli i vlažni, pege rastu i šire se duž vena paprati. Sprečite gljivicu tako što ćete eliminisati zalivanje odozgo i održavati listove suvim.

Idealna temperatura i vlažnost za paprati iz ptičjeg gnezda

Idealna temperatura i vlažnost za paprat iz ptičjeg gnezda su one koje se nalaze u tropskoj prašumi. Naravno, zatvorena biljka ne živi u tropskoj šumi, ali možete oponašati te uslove.

Optimalne temperature za paprat iz ptičjeg gnezda kreću se između 70 i 80 stepeni F tokom cele godine. Iako biljke mogu da podnesu nešto više temperature, one se bore na temperaturama ispod 60 stepeni.

Što se tiče vlažnosti, 50 do 60 procenata je dobar ciljni opseg. Paprati mogu tolerisati povremeni pad, ali ne dozvolite da nivo ostane ispod 30 procenata predugo. Nešto veća vlažnost neće naštetiti vašoj biljci.

Pratite temperaturu okoline i vlažnost u vašem domu pomoću higrometra. Ovi praktični prenosivi uređaji mere i temperaturu i vlažnost. Možete ih premestiti u različite delove sobe da biste odredili uslove na svakoj određenoj lokaciji.

Najbolje lokacije za paprati ptičjeg gnezda u zatvorenom prostoru
Kada odlučujete gde da postavite paprat iz ptičjeg gnezda, imajte na umu svetlost i propuh. Postavljanje prozora je ključno. Paprati iz ptičjeg gnezda uspevaju na srednjem indirektnom svetlu. Često se ovo prevodi kao prozor okrenut prema severu, u blizini prozora okrenutog prema istoku, filtrirano svetlo kroz prozirnu zavesu ili čak blago zasenčeni deo sobe.

Pošto je vašoj paprati potrebna konstantna vlaga, držite paprati iz ptičjih gnezda dalje od promaje. To može značiti vrata, prozore, radijatore ili HVAC registre.

Kako povećati vlažnost u vašem domu

U savršenom svetu, vlažnost vašeg doma ostaje između 30 i 50 procenata. U stvarnom svetu, vlažnost može biti mnogo niža ili veća.

Paprati iz ptičjih gnezda uspevaju na ili oko 50 procenata vlažnosti. Takođe uživaju u višoj vlažnosti koja se često nalazi u kupatilima, kuhinjama i vešernicama. Ali ove tropske biljke se bore kada vlažnost padne ispod 40 ili 30 procenata.

Srećom, postoje načini da se poveća vlažnost. Najjednostavnije je staviti posudu sa paprati na tacnu ili posudu napunjenu šljunkom i vodom. Kako voda isparava, vazduh oko biljke ostaje vlažan.

Zamagljivanje paprati može pomoći. Međutim, ovo samo nakratko povećava vlažnost i moraćete da se setite da stalno zamagljujete.

Takođe možete izabrati da pokrenete mali ovlaživač u blizini vaše biljke. Samo pazite da područje ne postane previše vlažno, što može podstaći rast buđi.

Briga o paprati iz ptičjeg gnezda u proleće i leto

Ako živite u regionu sa toplim i suvim letima, razmislite o povećanju vlažnosti oko paprati vašeg ptičjeg gnezda pomoću posude sa šljunkom ili malog ovlaživača. Udaljite biljke od prozora okrenutih prema jugu i zapadu, koji mogu pustiti intenzivno svetlo tokom leta.

Držite biljke dalje od ventilacionih otvora za klimatizaciju. Hladan vazduh može previše sniziti temperaturu i uzrokovati sušenje tla. Lagano đubrenje paprati vašeg ptičjeg gnezda u proleće i leto takođe može podstaći rast i razmotriti periodično obrezivanje i podrezivanje biljke.

Ovo je takođe najbolja sezona da razmislite o razmnožavanju paprati iz ptičjeg gnezda ili presađivanju ako je potrebno.

Briga o paprati iz ptičjeg gnezda tokom zime

Tokom hladnijeg doba godine, unutrašnje grejanje može dovesti do bržeg sušenja vazduha i tla. Razmislite o ovlaživaču ili posudi sa šljunkom da biste održali vlažnost na konstantnom nivou. Držite biljke dalje od otvora za grejanje i registara.

Konačno, pobrinite se da paprati dobiju dovoljno svetlosti kada dani postanu kraći; prozor okrenut prema severu ili istoku može biti dobar izbor. Samo budite svesni mogućih hladnih propuha.

Okončanje

Dok paprati iz ptičjih gnezda nije teško brinuti, one najbolje rastu u uslovima koji (donekle) oponašaju njihovo prirodno stanište. Ovo uključuje temperature koje ostaju između 70 i 80 stepeni F tokom cele godine i konstantnu vlažnost koja ne pada ispod 40 do 50 procenata. Uz malo pažnje, možete stvoriti udobno okruženje u kojem će paprati iz vašeg ptičjeg gnezda uspevati.