Gde postaviti ZZ biljke u kući

Najbolje lokacije ZZ biljaka za Feng Shui i optimalnu negu

Korišćenje živih biljaka u kući ne samo da pomaže u osvežavanju vazduha u zatvorenom prostoru. Dok mnogi ljudi biraju kućne biljke samo na osnovu njihovog vizuelnog izgleda, neke kulture veruju da korišćenje pravih živih biljaka može promeniti energiju doma. ZZ biljke su dobar izbor za povećanje energije i poboljšanje toka bogatstva, posebno u praksi Feng Shuija. Ako ste zainteresovani da ove ideje integrišete u svoj dom, to je malo komplikovanije od samog izbora prave sobe. Moraćete da uzmete u obzir i potrebe za negom ZZ biljke i principe energetskog toka kada birate gde da je postavite. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o tome gde da postavite ZZ biljke u domu za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Gde postaviti ZZ biljke u kući – najvažnije

Prema Feng Shui teoriji, povećajte bogatstvo i energiju u karijeri tako što ćete biljke ZZ držati u istočnom ili jugoistočnom delu kuće. ZZ biljke uspevaju u nizu izloženosti svetlosti, tako da su pogodne za mnoge lokacije u vašem domu ili kancelariji, uključujući tamnije aspekte kao što su prozori okrenuti prema severu.

O ZZ biljkama

Biljka ZZ je poznatija kao Zamioculcus zamiifolia, što je čini delom roda Zamioculcus. Ovo je deo veće porodice Araceae. Povezan je sa mnogim drugim popularnim kućnim biljkama, ali samo na daljinu. Poreklom iz delova istočne Afrike, iznenađujuće je otporan i može da se nosi sa širokim spektrom uslova uzgoja u zatvorenom prostoru.

U divljini rastu u područjima koja kruže između toplih i vlažnih uslova i suvih i hladnijih meseci. Biljke imaju tendenciju da miruju tokom sušnog perioda, gube lišće i vraćaju se kada se kiše vrate. To ih čini prilagodljivim i ne ograničavajući se na specifične rutine nege kao što su neke delikatnije biljke. Međutim, i dalje im je potrebno malo sunčeve svetlosti i zalivanja da bi bili zdravi i dobro rasli.

Ako tražite biljku sa puno upotreba i prednosti pored lepog lišća, biljka ZZ je dobar izbor. Ima više visokih i lučnih stabljika koje su uglavnom prekrivene pojedinačnim listovima sa sjajnim izgledom.

Tamnozelene sorte poput ‘Raven’ su posebno popularne, unoseći kontrast i živost u moderne i minimalističke prostore. Kombinacija elegantnog izgleda i lake nege čini biljku ZZ jednom od najpopularnijih sobnih biljaka.

ZZ biljke i feng šuj

Feng Shui i danas ostaje popularan kao način uređenja doma. To je praksa koja potiče iz Kine i ima za cilj da podstakne snažan protok pozitivne energije kroz dom, dobro cirkulišući i izlazeći kroz vrata i prozore.

Mnoge od praksi mogu izgledati ezoterične, ali se često usklađuju sa opštim arhitektonskim savetima o protoku i rasporedu u domu.

Žive biljke poput ZZ biljke se koriste za proizvodnju energije, posebno za stabilnost, rast i širenje. To je zato što sve žive biljke spadaju u element drveta u Feng Shuiju. Dodavanje elementa drveta u pravim delovima kuće može pomoći vašoj karijeri ili poboljšati porodične odnose.

Gde postaviti ZZ biljke u kući

Svaki dom se može uskladiti sa Bagua, ili energetskom mapom Feng Shuija. Osam sektora odgovara osam kardinalnih pravaca kompasa.

Poravnavanjem Bague sa severnim pravcem i gledanjem gde se sektori preklapaju na vašem planu sprata, možete odrediti koje sobe će imati najviše koristi od više elementa drveta.

Na Bagui, i istočnim i jugoistočnim sektorom vlada ovaj element. Predstavljajući energiju u karijeri i porodici, ove oblasti su glavne za hvatanje energije koju proizvode žive biljke.

Ovo posebno važi za višestruke sjajne listove biljke ZZ, što može predstavljati finansijska povećanja i stvaranje bogatstva kada se dobije pravilno postavljanje.

Ne zaboravite na praktične potrebe ZZ postrojenja i kada birate mesto. Pošto ove biljke generalno mogu da uspevaju sa niskim nivoom osvetljenja i možda će im trebati samo jedan prozor u blizini da bi bile srećne, jugoistočno ili istočno poravnanje im dobro funkcioniše.

Takođe mogu da podnesu postavljanje u ugao, što je uobičajena preporuka u Feng Shui-u kako bi sprečili da energija napusti prostoriju. ZZ biljke mogu da podnesu vlažnost kupatila ili kuhinje, ali im ne smeta ni suv vazduh.

Gde ne smeti ZZ biljke u kući

Prema Feng Shui principima, nije dobra praksa držati žive biljke preblizu spoljnih vrata ili velikih prozora. Ovo može omogućiti da energija koju generišu teče iz kuće umesto da ostane u njoj. Dobar je praktičan savet i za ovu biljku jer ne zahteva puno svetla i preferira zaštitu od promaje.

Ako ste zabrinuti zbog energetskih efekata postavljanja biljaka, razmislite o tome da žive primerke držite podalje od svoje spavaće sobe. Pošto generišu energiju, često se upozoravaju da su previše ometajući i stimulativni za miran prostor. Umesto toga, držite ih u radnoj sobi, dnevnoj sobi ili drugim radnim prostorima.

Gde postaviti ZZ biljke na otvorenom

Dok se biljka Zamioculcus zamiifolia često uzgaja samo u zatvorenom prostoru kao kućna biljka, druge vrste Zamioculcusa su popularne biljke za uređenje pejzaža u toplijim klimama.

Uverite se da ove biljke ostanu u senci i da nisu izložene direktnom suncu jer lako mogu da izgube boju. Ako svoje unutrašnje ZZ biljke iznesete napolje tokom leta, držite ih na hladnom i zalivajte ih više nego što biste mogli unutra, jer su osetljivije na sušenje.

Essential ZZ Plant Care

ZZ biljkama je potrebno đubrenje samo jednom ili dva puta godišnje, ali se prilično dobro nose sa nedostatkom zalivanja sve dok mešavina zemljišta zadržava vlagu. ZZ biljkama nije potrebno mnogo rezidbe ili stvaranje neurednog cveća koje treba očistiti.

Držite ih iznad 45 stepeni u svakom trenutku i ispod 90 stepeni F kada je to moguće. Prilagodljivi su na niske do srednje nivoe svetlosti, ali ne mogu da podnesu tamnu sobu ili direktno svetlo (što može prouzrokovati da vaša ZZ biljka klone).

Ne zaboravite da ih zalivate kada se zemlja osuši, a zaboravljajući povremeno, to im neće naškoditi. Prekomerno zalivanje može dovesti do problema sa štetočinama i bolestima.

ZZ biljke se takođe smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce, tako da je pametno nositi rukavice kada rukujete ovim biljkama tokom dužeg vremenskog perioda, kao što je presađivanje ili razmnožavanje.
Gde pozicionirati ZZ biljke Česta pitanja:

Koja je prostorija najbolja za ZZ postrojenje?

Prema Feng Shuiju, istočni i jugoistočni položaji su najbolji. Dnevne sobe, kuhinje, kupatila i kućne kancelarije su odlična mesta za njihovo držanje.

Koliko daleko od prozora treba da bude ZZ postrojenje?

Držite ZZ biljku najmanje tri do pet stopa od prozora da biste sprečili opekotine od sunca.

Mogu li da stavim svoj ZZ Plant u ugao?

Sve dok ima dovoljno indirektne svetlosti sa prozora ili svetlog veštačkog izvora, ZZ biljke mogu da uspevaju u uglu.

Da li ZZ biljke uspevaju u uslovima slabog osvetljenja?

ZZ biljkama je potrebno indirektno svetlo, tako da ih ne držite u mraku.
Da li ZZ Plants tolerišu propuh?

Izbegavajte sve propuhe, vruće ili hladne, kada postavljate ovu biljku u kuću.

Pronalaženje najbolje lokacije za vašu ZZ fabriku

Prelepe ZZ biljke imaju dramatičan izgled, dodajući prirodnu eleganciju svakom delu doma. Uverite se da steknu uslove koje žele i da ih možete postaviti prema bilo kojoj drugoj duhovnoj praksi koju možete da sledite.

Ako tražite svoju sledeću ZZ biljku koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju ZZ biljke širom zemlje.