Ultimativni vodic za negu biljaka Rek begonije kod kuce

Kako uzgajati i brinuti se o biljkama Rek begonije
Rek begonia, ili Begonia rek-cultorum, je sortna grupa biljnih vrsta begonije koja daje atraktivno i bogato lišće uz odgovarajuću negu. Ova biljka je rizomatozna višegodišnja biljka sa upečatljivim listovima koji rastu u različitim živim bojama, oblicima i šarama. Nastavite da čitate da biste otkrili sve što treba da znate o tome kako da uzgajate i brinete o svojoj reks begoniji kod kuće. Uz odgovarajuće uslove, reks begonija će biti odličan dodatak vašoj kolekciji biljaka u zatvorenom prostoru.


Osnove nege Rek begonije kod kuće
Biljka reks begonija uspeva u vlažnom okruženju i izloženosti jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti. Saksiju u dobro dreniranom zemljištu i hranite izbalansiranim đubrivom u prolećnim i ranim letnjim mesecima. Dozvolite da se gornji sloj zemlje potpuno osuši između zalivanja. Biljka zahteva manje vode tokom zime, kada često ulazi u fazu mirovanja.

O biljkama Rek Begonia

Pre nego što donesete ovu zeljastu višegodišnju kuću, možda biste želeli da istražite pozadinu sorte reks begonije. Ovde ćemo pokriti sve, od karakteristika do simbolike i uputstva za negu. Uskoro ćete biti naoružani informacijama i koracima za brigu o vašoj novoj biljci begonia rek-cultorum.

Poreklo, istorija i etimologija Rek Begonije
Rek begonia, ili begonia rek, potiče od sorte B. rek koja potiče iz zona u istočnoj Aziji. Tokom godina, baštovani su ukrštali ovu vrstu sa drugim rizomatoznim sortama begonije, što je doprinelo skoro 2.000 vrsta begonije koje danas postoje.

Charles Plumier, francuski botaničar, skovao je reč begonija. On je ovu vrstu nazvao po Mišelu Begonu, francuskom zvaničniku i strastvenom ljubitelju botanike koji je živeo od 1638. do 1710. Reč reks ima latinske korene koji potiču od reči regere i znači „kralj.“ Ovo je možda razlog zašto je rek begonija zaslužila. njen nadimak, kraljevska begonija.

Naučna klasifikacija
Naučno ime takozvane kraljevske begonije je Begonia rek-cultorum. Njegov rod je begonija, a pripada porodici biljaka Begoniaceae. Zbog svog lepog lišća i cveća, ova porodica je narasla tako da obuhvata stotine biljnih sorti i grupa, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike.

Botaničke karakteristike Rek Begonije
Za razliku od drugih grupa begonija, reks begonija se ističe po svom lišću, a ne po cvetovima. Dok su mu cvetovi mali i pojavljuju se u proleće, listovi su živi i zimzeleni. Formiraju se sa atraktivnim zelenim, srebrnim i bordo nijansama i šarama u rasponu od impresivnih vrtloga do listova u obliku bršljana. Ovo su jedna od najpopularnijih vrsta biljaka sa ružičastim i zelenim listovima.

Gde su domaće biljke Rek begonije?
Rek begonija je poreklom iz delova Indije, Kine i Vijetnama, posebno u tropskim i suptropskim klimama. Prirodno raste u šumama i stenovitim predelima. Danas mnogi ljubitelji biljaka uzgajaju reks begoniju kao kućnu biljku širom sveta.

Uobičajene sorte Rek begonije koje rastu kao sobne biljke

Njeni upadljivi listovi čine reks begoniju uobičajenom kućnom biljkom, iako njeni zahtevi znače da je izazov za neke nove vlasnike sobnih biljaka. Trik je u pronalaženju ravnoteže za zalivanje biljke, osiguravajući da nije previše ili premalo zalivana.

Uz to, rizomatske begonije bolje rastu kao sobne biljke od gomoljastih sorti, jer su one više specifične za nivo svetlosti i vlažnosti. Nekoliko drugih uobičajenih sorti begonije koje se uzgajaju kao sobne biljke uključuju sledeće:

Begonia maculata
Begonia masoniana
Begonia erithrophilla
Begonia acetosa
Begonia boverae
Begonia Cleopatra
Begonia aconitifolia
Cracklin rosie begonia

Rek Begonia Toksičnost i prihvatljivost za kućne ljubimce
Američko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA) navodi reks begoniju kao otrovnu za mačke, pse i životinje na ispaši poput konja. To je zbog rastvorljivih kalcijum-oksalata u ovoj biljci, koji mogu izazvati zatajenje bubrega kod životinja na ispaši i povraćanje ili salivaciju kod mačaka i pasa nakon konzumiranja.

Značenje i simbolika biljke Rek Begonia

Uprkos hrabroj izjavi o lišću reks begonije, biljka se ne pojavljuje mnogo u religiji, književnosti ili kulturi. Međutim, sorta Begonia Kimjongilia postala je cvetna ikona koja predstavlja Severnu Koreju.

Generalno, begonija predstavlja sve, od harmonije do zahvalnosti. Na viktorijanskom jeziku cveća, ili floriografiji, begonije su bile simbol opreza.

Feng Shui kvalitete
Reks begonija nije poznata po svojim Feng Shui kvalitetima. Međutim, pravila Feng Shuija kažu da niz uspešnih sobnih biljaka namerno postavljenih po kući može doneti dobru energiju. Za zainteresovane, vredi istražiti specifične oblasti kao što su karijera, bogatstvo i porodica koje Feng Shui može podržati i kako vaša reks begonija može pomoći.

Kako uzgajati Rek Begonia biljke kod kuće (za sobne biljke)

Postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu kada uzgajate biljku rek begonije kod kuće. Uz ove savete i razmatranja pri ruci, bićete spremni da održavate kraljevsku begoniju kao uspešan član vaše kolekcije kućnih biljaka.

Šta uraditi pre sadnje (ključni saveti)
Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti pre nego što donesete svoju novu reks begoniju kući.

Pripremite široku, plitku posudu i tanjir za presađivanje vaše nove biljke.
Uverite se da imate pravo zemljište i alate na raspolaganju pre nego što presadite svoju reks begoniju. Ove stavke su detaljno opisane u nastavku.
Pronađite lep prostor u svom domu da postavite svoju reks begoniju. Uspevaće u oblastima sa puno indirektne sunčeve svetlosti.

Reks begonije obično dostižu maksimalnu visinu od oko 1,5 stopa. Njihov kvalitet nalik na grm znači da će dostići slično maksimalno širenje od oko 1,5 stopa. Rast biljaka će se ubrzati u toplim prolećnim i letnjim mesecima.

Kako posaditi reks begoniju
Najpogodnije saksije i saksije za reks begonije su široke i plitke da bi se napravilo mesta za njihove rastuće rizome. Reks begonije preferiraju saksiju sa dobrom drenažom, tako da glinene saksije sa drenažnim rupama dobro rade. Ove biljke takođe dobro rastu u visećoj korpi.

Idealna veličina saksije za vašu reks begoniju zavisiće od njene trenutne veličine. Pošto je rizomima potreban prostor za rast, najbolje je osigurati da biljka ima jedan centimetar prostora oko korijenske kugle kako bi rasla prema van. Presađivanje svake godine da bi se napravio dodatni prostor za rizome omogućiće da vaša reks begonija srećno raste.

Koja je najbolja mešavina zemljišta za biljke Rek begonije?
Najbolja vrsta zemlje za vašu reks begoniju je lagana, uravnotežena mešavina za saksije. Ove biljke vole dobro drenirajuće tlo koje zadržava malo vlage, tako da će dodavanje elemenata poput treseta i sloja kamenja na dnu kontejnera osigurati da biljka ima sve što joj je potrebno za napredovanje. Reks begonije takođe uživaju u ilovastim, peščanim i krečnim okruženjima.

Vaša reks begonija će najbolje rasti u oblasti sa dovoljno indirektne sunčeve svetlosti. Želećete da redovno okrećete biljku kako biste bili sigurni da dobija ravnomerno svetlo po celom svom lišću. Preporučio bih četvrtinu okreta svake nedelje da pomognem vašoj reks begoniji da održi ravnomeran rast.

Postavke temperature i vlažnosti
Reks begonije su izbirljive kada su u pitanju temperatura i vlažnost. Kako su begonije tropske i suptropske biljke, one uživaju u blagom, vlažnom okruženju. Njihova idealna temperatura za vašu reks begoniju je između 60 i 70 stepeni Farenhajta.

Uprkos tropskim korenima ove biljke, važno je uspostaviti ravnotežu kada je u pitanju vlaga. Reks begonija uspeva u vlažnosti iznad 50 procenata, ali je osetljiva na prekomerno zalivanje i može razviti buđ uz višak vlage.

Kupatila i kuhinje su često dobre lokacije u kući ako rastete u zatvorenom prostoru, iako je toplo mesto u blizini prozora okrenutog prema jugu ili istoku takođe odlična opcija.

Kako se brinuti za biljke Rek begonije

Kako zaliti biljku begonije Rek:
Kao opšte pravilo, dozvolite da se zemlja vaše reks begonije ocedi i osuši na između 50-75% između zalivanja kako biste izbegli višak vlage. Sonda za tlo ili merač vlage može pomoći da se utvrdi tačan nivo vlage, iako nije od suštinskog značaja (jednostavan dodir zemlje prstima takođe će vam dati dobro očitavanje).

Biljka može i blago da uvene, što je dobar pokazatelj da je vreme za ponovno zalivanje. Ovo bi trebalo da se dešava otprilike svakih 7 do 10 dana u proleće i leto i oko 14 do 21 dan tokom kasnih jesenjih i zimskih meseci.

Zalijte svoju reks begoniju u podnožju da biste izbegli mokro lišće i izbegavajte preterano zalivanje.

Hranjenje i đubrenje biljaka Rek begonije
Vaša rek begonija će uživati u uravnoteženom đubrivu (što znači ujednačenu količinu azota, fosfora i kalijuma – koji se obično naziva odnos „NPK“) tokom perioda rasta u toplijim mesecima. Možete ga hraniti kompletnom formulom u četvrtini snage svake 3 do 4 nedelje tokom leta. Smanjite raspored đubrenja kako se jesen približava i prestanite sa đubrenjem biljke tokom zimskih meseci u mirovanju.

Kako orezati biljku begonije Rek:

Obično, kraljevska begonija ne zahteva nikakvo obrezivanje. Ako otkrijete da rizomi biljke prerastu kontejner bez stvaranja više lišća, možete ih podrezati. Takođe možete koristiti ove reznice koje uzmete iz rizoma za uzgoj novih biljaka reks begonije.

Kako razmnožiti biljku begonije Rek:
Pošto reks begonija živi samo nekoliko godina, odličan način da se biljka produži je da se razmnožava. Pratite ove korake da biste razmnožili nove reks begonije iz vaše originalne biljke.

Prikupite zalihe koje su vam potrebne za razmnožavanje vaše biljke: vodu, makaze, makaze, male saksije za reznice i nove biljke, zemlju, plastična folija i sitno kamenje.
Uzmite reznice sa zdravog lista ili obraslog rizoma na vašoj biljci. Možete koristiti pun, zdrav list tako što ćete odrezati stabljiku i napraviti rezove od pola inča preko najvećih vena na listu.
Stavite donju stranu lista nadole u ​​zemlju pomoću igala, ali izbegavajte bušenje vena. Rezovi koje ste napravili su mesta na kojima će rasti nove biljke, tako da je neophodno da ove oblasti dodiruju tlo. Možete koristiti kamenje da biste držali list ravno uz tlo.
Pokrijte lonac plastičnom folijom da biste maksimalno povećali vlažnost i svetlost koju prima. Održavajte tlo vlažnim dok se vaše nove biljke ukorenjuju.
Sačekajte do šest nedelja da nove biljke porastu. Kada budu visoki oko tri inča, možete ih staviti u njihove nove saksije.
Kada i kako presaditi biljku begonije Rek
Obično ćete želeti da ponovo razmislite o presađivanju vaše reks begonije svakih 12 do 18 meseci da biste napravili mesta za njene rizome. Oni se šire prema spolja, pa se fokusirajte na povećanje širine lonca biljke tako da ima dovoljno zemlje da se širi i raste.

Uobičajeni problemi sa Rek begonijom i kako ih lečiti

Mnogi uobičajeni problemi koji se javljaju kod biljaka Rek Begonia su povezani sa vodom i vlagom. Važno je pronaći pravi balans, ne samo da biste pomogli biljci da napreduje, već i da biste izbegli frustrirajuće probleme poput onih navedenih u nastavku.

Uobičajene štetočine i bolesti
Evo nekoliko uobičajenih štetočina i bolesti koje treba znati kada je u pitanju briga o vašoj biljci kraljevske begonije.

Pepelnica
Bakterijska pega na listovima
Botritis gljivična infekcija
Mealibugs

Pepelnica je posebno neugodan problem sa ovim biljkama koje mogu putovati i uticati na druge biljke u vašem domu. Uverite se da je zahvaćena biljka izolovana od drugih begonija, poželjno u oblasti sa dobrom cirkulacijom vazduha. Tretirajte plijesan fungicidom ili domaćim sprejom, koristeći mešavinu vode, sapuna za pranje sudova i sode bikarbone, dok ne nestane.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Sada je takođe sjajno imati na raspolaganju prave alate za optimalnu negu vaše reks begonije. Evo liste alata i materijala koje smo spomenuli za optimalnu negu biljaka begonije rek.

Široka, plitka, dobro drenirajuća posuda i tanjir, ili viseća korpa
Voda
makaze
Makaze
Dobro drenirajuće zemljište
Izbalansirano đubrivo
Plastična folija za razmnožavanje
Male saksije za reznice i nove biljke
Mali kamenčići za razmnožavanje ili dodatnu drenažu u kontejneru biljke

Upakovati

Sorta begonije rek je dramatična i živahna biljka koju možete ugraditi u svoju kolekciju kućnih biljaka. To je prelepa rizomatozna sorta, vredna truda za negu i rast. Uz odgovarajuću pažnju i održavanje, ova kraljevska kraljevska begonija će uspevati u svakom prostoru, pokazujući svoje tamno bordo, srebrno i zeleno lišće godinama koje dolaze.

Česta pitanja o biljci Rek Begonia:
Da li se reks begonije mogu uzgajati u zatvorenom i na otvorenom?
Da, reks begonije mogu rasti u zatvorenom i na otvorenom, iako su češće kao sobne biljke.

Koliko svetla treba reks begonijama?
Reks begonijama je potrebno dovoljno indirektne sunčeve svetlosti. Izbegavajte da ih stavljate direktno na sunce i redovno okrećite biljku da biste obezbedili ravnomeran rast.

Koliko dugo žive reks begonije?
Kao i većina begonija, vaša reks begonija će verovatno živeti oko dve do tri godine. Razmnožavanje je dobar način da dobijete više biljaka iz vaše originalne reks begonije.

Šta simbolizuju reks begonije?
Reks begonije nemaju tradicionalnu simboliku u kulturi, književnosti ili istoriji. Međutim, begonije su generalno predstavljale oprez na viktorijanskom jeziku cveća.

Da li su reks begonije toksične za kućne ljubimce?
Da, reks begonije su toksične za mačke, pse i životinje na ispaši. Oni mogu izazvati zatajenje bubrega kod životinja na ispaši kao što su konji i salivacija ili povraćanje kod mačaka i pasa.