Koliko dugo kosmosu treba da procveta

Sve što treba da znate o tome koliko dugo kosmosu treba da procveta
Kosmos je šarmantno cveće koje potiče iz Meksika i drugih regiona Centralne i Južne Amerike. Ovo cveće daje vrtu dugotrajnu boju, ima niz simboličkih značenja i briljantno funkcioniše kao rezano cveće. Kao jednogodišnje biljke, kosmos cvetovi se pojavljuju relativno brzo i mogu da narastu do 5 stopa u roku od nekoliko meseci. U ovom članku ćemo proći kroz sve što treba da znate o tome koliko dugo kosmosu treba da procveta i razgovaraćemo o njihovim očekivanjima rasta kada potpuno sazre.


Koliko dugo kosmosu treba da procveta?
Kosmos brzo raste i može da cveta u roku od 7 do 12 nedelja od setve, u zavisnosti od sorte. U roku od dva meseca, kosmos cveće može dostići svoju zrelu veličinu. Većina kosmos sorti raste između 1 i 5 stopa u visinu i do 3 stope u širinu. Cvetanje može biti odloženo zbog tla koje je previše plodno ili previše đubriva.

Naučni naziv: Cosmos spp.
Visina i širina: tekst
Izloženost: 6 do 8 sati punog sunca ili delimične senke u vrućim, sušnim regionima
Zone uzgoja: Većina kosmosa raste kao jednogodišnje biljke u USDA zonama od 2 do 11. Čokoladni kosmos je gomoljasta trajnica u zonama od 7 do 11.
Sezona cvetanja: Većina vrsta kosmosa cveta od ranog leta do mrazeva koji stignu u jesen.
Boje: ružičasta, ljubičasta, narandžasta, crvena, crvenkasto-braon, žuta, bela, višebojna

Sadnja Kosmosa

Ogromna većina kosmos cveća se uzgaja iz semena, što ih čini lakim za početak u zatvorenom prostoru. Međutim, čokoladni kosmos (Cosmos atrosanguineus) je gomoljasta višegodišnja biljka slična daliji. Čokoladni kosmosi su osetljivi na hladnoću, pa vodite računa kada ih sadite.

Kada posaditi Kosmos

Većina kosmos sorti su jednogodišnje i trajaće samo godinu dana. Kao takvi, brzo se razvijaju kada se seme poseje. Započnite sejanje kosmosa u zatvorenom prostoru u rano proleće, otprilike u martu ili aprilu. Posadite mlade kosmos biljke kada prođe poslednji mraz.

Takođe možete sejati seme kosmosa direktno tamo gde želite da raste. Da bi ovo funkcionisalo, tlo mora biti relativno toplo, tako da je kasno proleće najbolje vreme. Kada se sadnice pojave, proredite ih da biste obezbedili oko 3 inča prostora između svake biljke.

Čokoladne kosmos gomolje treba posaditi u kasno proleće ili rano leto kada prođe sav rizik od mraza. Maj ili jun je obično najbolje vreme. U hladnijim oblastima, gomolji čokoladnog kosmosa će morati da se iskopaju iz zemlje i čuvaju u zatvorenom prostoru preko zime.

Gde posaditi Kosmos
Kosmos treba da se uzgaja u toplim, zaštićenim područjima sa punim suncem. Kosmosu je potrebno 6 do 8 sati punog sunca svakog dana, tako da su područja okrenuta istoku ili jugu idealna. Kosmosu su takođe potrebna labava, dobro drenirajuća tla koja ne sadrže previše hranljivih materija, što može narušiti proizvodnju cveća.

Kako posaditi Kosmos
Započnite sejanje kosmos semena u zatvorenom prostoru u malim saksijama u martu ili aprilu i sadite dok rastu. Kada u maju prođe opasnost od mraza, a sadnice imaju nekoliko pari listova, posadite ih. Obezbedite oko 3 inča prostora između svake biljke.

Za čokoladni kosmos, posadite gomolje prilično duboko i pokrijte ih sa oko 2 ili 3 inča zemlje. Izaberite toplo mesto sa dobrom drenažom i vlažnom zemljom. Čokoladnom kosmosu je potrebna nešto plodnija tla od jednogodišnjih kosmos sorti.

Posadite kosmos u labavim, dobro drenirajućim zemljištima koja nisu dopunjena dodatnim hranljivim materijama. Kredna ili peskovita tla su idealna jer pružaju dobru drenažu i ne sadrže previše hranljivih materija. Tlo koje je previše bogato podstiče kosmos biljke da proizvode lišće po cenu cveća.

Očekivanja rasta i vremenski rokovi

Jednogodišnje seme kosmosa se brzo razvija, a sadnice se pojavljuju za otprilike 1 do 2 nedelje. Godišnji kosmos može da počne da cveta u roku od 7 do 12 nedelja nakon što je posejan. Većina kosmos sorti će dostići svoju maksimalnu veličinu u roku od dva meseca od setve.

Kosmos može narasti između 1 i 5 stopa u visinu, u zavisnosti od tačne sorte. Kosmos se takođe može širiti između 1 i 3 stope u grmovima. „Štipanje“ pupoljaka kada je kosmos visok oko 8 inča može pomoći da se proizvede više cveća.

Čokoladni kosmos zahteva više strpljenja jer su višegodišnje biljke, koje imaju tendenciju da se razvijaju sporije od jednogodišnjih. Čak i ako gomolji ostanu u zemlji preko zime, čokoladnom kosmosu može biti potrebno nekoliko godina da se uspostavi. Čokoladnim kosmos biljkama mogu proći godine da dostignu svoju punu veličinu.

Čokoladni kosmos je kompaktniji od većine godišnjih kosmosa. Čokoladni kosmos može dostići visinu do 30 inča i širinu oko 18 inča. Oduprite se želji da proverite krtolu, jer poremećaj može uticati na rast. Ako nema očiglednih znakova rasta u roku od 2 ili 3 meseca, krtola je propala.

Kosmosu je potrebno puno sunčeve svetlosti da bi mogao da raste, pa ih postavite negde gde pruža 6 do 8 sati punog sunca.

Posadite kosmos u labavim, dobro drenirajućim zemljištima kojima nedostaju hranljive materije, kao što su krečna ili peskovita tla. Kosmos je relativno otporan na sušu, pa ih zalivajte otprilike jednom nedeljno tokom proleća i leta.

Cveće Kosmosa će cvetati prilično srećno bez potrebe za đubrivom. Ove jednogodišnje biljke uspevaju na zemljištima sa nedostatkom hranljivih materija, tako da njihovo nepravilno đubrenje može ometati rast. Kosmosu treba samo male količine đubriva ako raste u kontejnerima.

Smanjivanje kosmosa u pravo vreme može vam pomoći da dobijete više cveća. Stisnite mlade biljke kada budu visoke oko 8 inča da biste podstakli grananje. Deadhead je trošio cveće tokom cele sezone da bi pomogao vašem kosmosu da se fokusira na neotvorene pupoljke.

Nakon što se završi prvi krug cveća, smanjite kosmos na otprilike 12 do 18 inča visine. Ovo stimuliše kosmos da proizvede svež krug cveća.

Čokoladni kosmos ima nešto drugačije zahteve za negu od godišnjeg kosmosa. Čokoladnom kosmosu je i dalje potrebno 6 do 8 sati sunca dnevno i treba ga zalivati otprilike jednom nedeljno. Čokoladni kosmos preferira nešto plodnija tla, pri čemu je zemljište na bazi ilovače idealno.

Ako možete da ostavite svoj čokoladni kosmos u zemlji preko zime, moraćete da ih smanjite. Kada stignu mrazevi i cvetanje završi, isecite čokoladni kosmos nazad na zemlju. Zatim nanesite sloj malča da biste sačuvali toplotu i vlagu. U hladnijim regionima, moraćete da iskopate krtole i da ih čuvate unutra tokom zime.

Faktori koji utiču na rast kosmosa

Zalivanje
Iako je kosmos cveće tolerantno na sušu, i dalje im je potrebna odgovarajuća količina vode da bi se dobro ponašali. Održavajte redovan raspored zalivanja otprilike jednom nedeljno tokom proleća i leta. Vodite računa da ne preterujete, jer to može dovesti do problema kao što su trulež korena ili gljivične bolesti.

Može biti teško dobiti zemljište pravo za kosmos cveće. Ovim jednogodišnjim biljkama su potrebna labava, dobro drenirajuća tla koja ne sadrže previše hranljivih materija. U stvari, ako je tlo previše hranljivo, vaš kosmos se može fokusirati na uzgoj lišća, a ne na proizvodnju cveća.

Kosmos najbolje uspeva na krečnim, peskovitim ili ilovastim zemljištima. Oni obezbeđuju idealnu količinu drenaže, a da nisu previše plodni. Dobro drenirajuće tlo je od vitalnog značaja jer to pomaže u sprečavanju problema poput truleži korena uzrokovanih vodom koja je natopljena zemljom.

Izmene i đubrivo

Većina kosmos cveća ne bi trebalo da zahteva nikakvo đubrivo. Previše ishrane, uključujući đubriva, može naterati kosmos da proizvodi lišće, a ne cveće. Samo kosmos cveće koje raste u kontejnerima ima koristi od malih doza đubriva jednom mesečno.

Ako treba da izmenite tlo kako biste ga učinili pogodnijim za kosmos cveće, dodajte malo peska ili hortikulturnog peska da biste poboljšali drenažu. Ovo pomaže u sprečavanju zalijevanja tla usled prekomernog zalivanja.

Bolesti i štetočine
Kosmos može da pati od niza bolesti i štetočina, uključujući lisne uši i botritis. Obično će ovi problemi ozbiljno uticati na rast, uzrokujući da vaš kosmos zakržlja ili oslabi. Održavanje standarda zdrave nege i uklanjanje lišća i drugih ostataka oko vašeg kosmosa obično je dovoljno da zaštitite vaše biljke.

Koristite hortikulturna ulja, insekticidni sapun ili organske fungicide ili pesticide za borbu protiv štetočina i bolesti.

Okončanje
Cveće kosmosa nije samo lepo, već se i brzo i snažno razvija. Kosmos sadnice mogu se pojaviti za samo sedam dana. Ovo cveće takođe može početi da cveta u roku od 7 do 12 nedelja od setve. Većina kosmosa raste između 1 i 5 stopa u visinu i 1 do 3 stope u širinu. Čokoladni kosmos raste kao gomoljasta višegodišnja biljka i razvija se sporije od jednogodišnjih kosmos sorti. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o upotrebi i prednostima kosmos cveća.