Mozete li hraniti biljke zmija talogom od kafe

Biljke zmije (Dracaena trifasciata) su popularni sukulenti u zatvorenom prostoru zahvaljujući lakim i nezahtevnim zahtevima za negu. Biljke zmija treba đubriti jednom u dva meseca, ali šta ako biste mogli da koristite talog od kafe? U ovom članku ćemo saznati da li možete hraniti biljke zmija talogom od kafe.


Biljke zmija vole dobro drenirajuće zemljište koje još uvek može zadržati malo vlage. Ova zemljišta moraju biti blago kisela ili alkalna, sa pH opsegom između 5,5 i 7,5. Biljke zmije su porijeklom iz suvih, kamenitih područja tropske zapadne Afrike, tako da su naviknute na blago kisela tla.

Iako zmijskim biljkama nije potrebno mnogo đubriva, i dalje je od vitalnog značaja za obezbeđivanje odgovarajućih hranljivih materija za ove popularne sukulente kako bi im se omogućilo da napreduju godinama koje dolaze. Biljke zmije treba đubriti jednom u dva meseca tokom proleća i leta. Uvek koristite izbalansirana tečna đubriva koja su razređena.

Možete li hraniti biljke zmija talogom od kafe?

Većina đubriva za kućne biljke su unapred napravljeni proizvodi koji koriste hemikalije ili soli. Međutim, neke proizvode za domaćinstvo možete reciklirati da biste napravili domaća đubriva, uključujući talog od kafe.

Talog od kafe je idealan za biljke kojima su potrebna blago kisela tla. Kafa je prilično kisela, što znači da njeno dodavanje u zemlju pomaže u povećanju kiselosti. Takođe sadrže mnogo azota, koji pomaže u proizvodnji lišća i lišća.

Većini vrsta zmijskih biljaka treba puno azota i vole blago kisela tla. To znači da je talog od kafe potencijalno zgodan, jeftin način da zadovoljite potrebe vaše biljke zmije.

Bilo koja vrsta taloga od kafe će dobro funkcionisati za biljke zmija. Međutim, samo posipanje taloga kafe na tlo vaše biljke zmije može izazvati probleme. Dodavanje previše taloga kafe odjednom može učiniti tlo previše kiselim, što će oštetiti vašu biljku.

Talog od kafe takođe može privući štetočine poput gljivica jer vole organsku materiju koja se raspada. Korišćeni talog od kafe takođe može učiniti vašu biljku zmije ranjivijom na gljivične infekcije.

Kako koristiti talog kafe za biljke zmija

Umesto da sipate iskorišćeni talog kafe na tlo oko vaše biljke zmije, najbolje je da ih razblažite. Jednostavno dodajte iskorišćeni talog kafe u posudu sa vodom i ostavite da odstoji nekoliko dana. Zatim procedite razblaženu tečnost da biste uklonili ostatke. Zatim možete koristiti ovaj rastvor kafe kao obično tečno đubrivo.

Takođe možete da umešate male količine taloga kafe u medijum za uzgoj kad god presadite svoju biljku zmije. Ovo obezbeđuje pojačanje azota koji pomaže vašoj biljci da nastavi da raste bez da je nadjača. Presadite biljke zmija svake 1 do 3 godine.

Iako talog kafe sadrži puno azota, ne obezbeđuje mnogo fosfora ili kalijuma. Kada đubrite svoju biljku zmije, menjajte doze uravnoteženog tečnog đubriva i đubriva na bazi kafe. Pod optimalnim uslovima rasta, biljke zmija mogu čak i cvetati.

Okončanje
Biljke zmija mogu imati koristi od hranjenja talogom kafe jer sadrže puno azota koji može pomoći ovim korisnim biljkama tokom vegetacije. Talog od kafe takođe može povećati kiselost zemljišta, ali se mora razblažiti pre upotrebe.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o uzgoju i nezi zmijskih biljaka kod kuće.