Kako da podelim i transplantiram biljku aloje

Ako ste se našli sa grupom biljaka aloje koje su postale malo gužve u svom loncu, razmislite o razdvajanju biljaka. Odvajanjem biljaka i presađivanjem u nove kontejnere, na kraju ćete dobiti nekoliko novih biljaka aloje u saksiji. Pokrićemo kako da podelimo i biljke aloje sa podelama i biljke aloje sa mladuncima.


Kako razdvojiti biljku aloje
Ako imate preraslu biljku aloje ili biljku sa puno mladunaca, možda razmišljate o tome da svoju čudovišnu aloju podelite na dve ili više biljaka.

Najbolje vreme za cepanje biljke aloje je kasna zima ili rano proleće, neposredno pre nego što biljka nastavi brz rast. Biljke možete podeliti i u drugim vremenima, ali rano u godini je najbolji izbor.

Kada vam biljka aloje bude u ruci, sledite ove korake da biste je podelili/podelili.

Cepanje biljke aloje sa podelama

Ponekad se biljke aloje prirodno dele. Rezultat je ono što izgleda kao dve ili više velikih biljaka aloje koje rastu jedna pored druge.

Pratite ove korake da biste ove podele razdvojili na više biljaka.

1) Uklonite biljku iz sadilice
Ako delite biljku u zatvorenom prostoru, postavite staru posteljinu ili peškir da biste omogućili lako čišćenje.

Nežno vucite biljku aloje dok joj koren korena ne isklizne iz saksije. Ako je korijensku kuglu teško ukloniti, možete pokušati da tapkate po ivicama lonca.

Uklonite labavo tlo da biste bolje videli korenje.

2) Identifikujte i odvojite pojedinačne biljke
Jednom kada je koren iz saksije, vreme je da razdvojite pojedinačne biljke. Svaka rozeta listova može se odvojiti u pojedinačnu biljku.

U zavisnosti od snage i snage korena biljke, možda ćete moći da odvojite korene rukama. Ako se ovo pokaže teškim ili biljke počnu da se lome, zgrabite čist nož ili par makaza za rezidbu.

Ciljajte da isečete korenje, tako da svaka pojedinačna biljka ostane sa dovoljno korena da napreduje.

Cepanje biljke aloje sa pomacima
Biljke aloje su poznate po proizvodnji ofseta, poznatih kao sadnica ili mladunčadi. Ove male biljke se pojavljuju u osnovi većih biljaka aloje.

Uklanjanje mladunaca sa matične biljke će dati većoj biljci dovoljno prostora za rast. Takođe će vam obezbediti još jednu biljku aloje u saksiji.

Odvajanje mladunaca iz veće biljke aloje je jednostavno kao i uklanjanje manjih biljaka iz saksije. Često možete ukloniti manju biljku dok veću ostavljate u kontejneru.

Da biste uklonili štene, uhvatite ga blizu baze i lagano pomerajte. Koren možete iseći nožem ako se ne olabavi lako.

Kako presaditi biljku aloje

Jednom kada imate biljku aloje bez saksije, vreme je da joj date novi dom.

Prvo, moraćete da pronađete kontejner sa drenažnim rupama. Kontejner treba da bude malo veći od korenovog sistema biljke.

Zatim napunite donju četvrtinu saksije dobro drenirajućom zemljom za saksije. Pošto su biljke aloje sukulenti, mogu da podnesu sušu, ali mrze vlažno zemljište.

Najbolje je koristiti mešavinu za saksije koja je dizajnirana za kaktuse i sukulente. Jedan dobar izbor je mešavina za sađenje sukulenta i kaktusa iz Superfli Bonsai.

Dodajte biljku aloe u saksiju, a zatim popunite preostali prazan prostor sa još mešavine zemlje. Dobro zalijte i stavite biljku na toplo i suvo mesto sa jakim svetlom.

Obezbedite novim biljkama odgovarajuću negu

Nakon što presadite biljku aloje, možete očekivati da će pokazati nekoliko znakova stresa. Međutim, pružanje odgovarajuće nege omogućiće mu da se oporavi i izraste u zdravu biljku.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Aloe u kući za optimalnu negu i beneficije feng šuija.