neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Monstera

Sve što treba da znate o upotrebi, prednostima i vrednosti biljaka Monstera
Biljke monstere ne samo da se lako održavaju, lako se neguju, brzo rastu i lepe su za gledanje – one su takođe cenjene zbog svog neverovatnog niza upotreba i prednosti. Ako želite da dodate interes u prazan ugao ili da obogatite svoj kancelarijski prostor, onda bi biljka monstera mogla biti pravi izbor za vas. Čitajte dalje dok vas vodimo kroz 15 neverovatnih prednosti biljaka Monstera.


Upotreba i prednosti biljaka Monstera – najvažnije
Biljke monstere ne zahtevaju malo održavanja i prvenstveno su cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti, zahvaljujući svojim atraktivnim, tamnozelenim, voštanim, fenestriranim listovima. Međutim, oni imaju nekoliko drugih upotreba i prednosti za prečišćavanje vazduha, odvlaživanje, feng šui, smanjenje stresa, poboljšano radno mesto i još mnogo toga.

O biljkama Monstera

Biljke monstere su nedavno postale jedna od najmodernijih i najpopularnijih kućnih biljaka, ali su ih oduvek voleli ljubitelji biljaka širom sveta.

Rod Monstera sadrži oko 45 biljaka koje pripadaju porodici biljaka Araceae (Arum) i poreklom su iz tropskih regiona Amerike.

Etimološko značenje
Ime monstera potiče od latinske reči „monstrum“ što znači čudovište, monstruozno ili nenormalno. Neka od uobičajenih imena različitih vrsta, kao što je biljka švajcarskog sira ili biljka sa pet rupa, odnose se na fenestrirani izgled lišća monstere.

Botaničke karakteristike
Biljke monstere rastu poput vinove loze i imaju vazdušne korenove sisteme koji mogu biti ukorenjeni u zemlji kao kopnene biljke ili na ivicama drveća ili stena kao epifiti. Kao rezultat toga, oni su klasifikovani kao hemiepifitne biljke.

U svom prirodnom staništu, oni mogu rasti od nekoliko stopa do skoro 70 stopa, sve dok imaju dovoljno visoko drvo da podrže njihov rast.

Monstere se najviše prepoznaju po listovima koji u zrelosti razvijaju fenestracije (rupe). Kod određenih vrsta, fenestracije narastu toliko da dopiru do ivice listova, stvarajući izgled poput prsta.

Biljke monstere cvetaju kremasto-belim cvetovima koji imaju jedinstvenu cvast zvanu spadiks, a takođe daju plodove.

Istorija i poreklo
Biljke monstere imaju dugu i bogatu istoriju u američkim tropima, gde se njihovo korenje koristilo u medicinske svrhe, a njihova loza je korišćena za pletenje korpi i stvaranje.

Kao i mnoge biljke Novog sveta, one su postale popularno kultivisane ili široko priznate u Evropi sve do kasnog 18. veka.

Popularne vrste biljaka Monstera

Dve najpopularnije vrste biljaka monstera su Monstera deliciosa (biljka švajcarskog sira) i Monstera adansonii (Adansonova čudovišta). Većina biljaka monstera koje se nalaze u baštenskim centrima i koje su dostupne za naručivanje na mreži su varijante ove dve vrste, uključujući veoma poželjne šarene sorte.

Za neustrašivije roditelje biljke Monstera, postoji i eklektična mešavina vrsta biljaka Monstera za otkrivanje:

Monstera epipremnoides
Monstera oblikua
Monstera punctulata
Monstera karstenianum (Monstera sp. Peru)
Monstera standleiana
Monstera pinnatipartita
Monstera siltepecana
Monstera variegata
Rhaphidophora tetrasperma (Mini Monstera)

15 Upotreba i prednosti biljaka Monstera

Dok je odavno dokazano da biljke nose mnoštvo korisnih osobina, Monstera nudi niz intrigantnih upotreba koje su neuobičajene među sličnim biljnim svetom:

1. Voće
Plod Monstera deliciosa je jestiv kada je potpuno zreo. (Ako ga pojedete pre nego što je dovoljno sazreo, to će izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje i oticanje/upalu usta zbog kristala kalcijum oksalata.)

Plod je bogat hranljivim materijama i sadrži vitamin C, vitamin B, fosfor, kalijum i neke proteine.

2. Prečišćavanje vazduha
Prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, biljke sa velikim, širokim listovima (poput biljaka monstera) mogu efikasno ukloniti određene toksine iz vazduha. Iako možda neće ukloniti svaku toksičnu česticu koja lebdi u zatvorenom prostoru, uzgoj ovih vrsta biljaka u vašem domu pomoći će da se uklone neke štetne supstance iz vazduha koji udišete.

3. Feng Shui
Biljke monstere brzo rastu prema gore i prema spolja. U feng šuiju oni predstavljaju ekspanziju, uzlazni rast i pozitivnu energiju. Postavite čudovište u odgovarajući deo mape Bagua vašeg doma da biste privukli ovu vrstu energije i ekspanzije u različite uglove svog života.

4. Ukrasni
Ornamental
Uprkos brojnim prednostima, biljke monstera su verovatno najcenjenije zbog svoje lepote i ukrasne upotrebe. Lako rastu u zatvorenom prostoru (i takođe se mogu razmnožavati) i dodaju vizuelni interes svakom prostoru.

Zahvaljujući svojim jedinstveno fenestriranim listovima, oni su takođe popularni predmet repliciran u umetnosti, tekstilu i tapetama koji se koriste u modi i dizajnu enterijera.

5. Medicina i zdravlje
Koreni biljaka monstere korišćeni su za pravljenje leka za ujed zmije na Martiniku, a delovi biljke su takođe korišćeni kao lokalni tretman za artritis.

Međutim, ne pokušavajte sami da ponovite bilo koji od ovih tretmana. Svi delovi biljaka monstere sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata, koji izazivaju ekstremnu iritaciju mekih tkiva unutar i izvan tela. Rukovanje njima bez rukavica dovodi do nadražene i otečene kože, a njihovo gutanje će izazvati ozbiljne gastrointestinalne smetnje.

6. Simbolika i značenje
Zbog brzo rastuće loze i izdanaka, biljke monstere postale su simbol gušenja.

Međutim, na viktorijanskom jeziku cveća, cveće čudovišta predstavlja duboke odnose, radosne vesti i velike planove.

U kineskim tradicijama, oni predstavljaju dugovečnost, odavanje počasti starijima i poštovanim pojedincima. To ih čini odličnim poklonom za sve starije kojima se veoma divite i poštujete.

7. Smanjenje stresa
Žive biljke u kući ili kancelariji mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa dok smanjuju reakcije na fizički stres kao što su otkucaji srca i krvni pritisak za sveukupno poboljšano mentalno i fizičko stanje.

8. Izoštrena pažnja
Studije su pokazale da rad sa živim biljkama, poput čudovišta, u blizini može pomoći da se izoštri pažnja i poboljša nečija sposobnost fokusiranja.

9. Terapijski
Pokazalo se da hortikulturna terapija (uzgoj biljaka za terapeutske koristi) značajno smanjuje anksioznost, depresiju, pa čak i simptome demencije kod pacijenata. Iz toga sledi da briga za čudovište može pomoći i da poboljšate kvalitet vašeg života.

10. Zadovoljstvo poslom i produktivnost
Uzgajanje biljaka (uključujući čudovište koje nije potrebno za održavanje) na radnom mestu je poboljšalo zadovoljstvo poslom/radnim mestom i povećalo produktivnost za približno 15%!

11. Poboljšan san
Kako biljke monstere uklanjaju toksine iz vazduha, one vam takođe mogu pomoći da bolje spavate. Ljudi brže zaspu i uživaju u kvalitetnijem snu kada spavaju na čistom vazduhu.

12. Apsorpcija zvuka
Biljke sa širokim listovima i velikim brojem njih, poput čudovišta, prave odlične zvučne barijere jer njihove površine mogu da apsorbuju zvučne vibracije, smanjujući buku.

13. Odvlaživanje
Biljke monstere imaju vazdušni korijenski sistem i voštane listove epifitskih biljaka. Ove adaptacije im omogućavaju da apsorbuju vlagu iz okolnog vazduha.

Kao rezultat toga, oni su odličan izbor za kontrolu vlažnosti i temperature u vašem domu ako živite u regionu sa visokom vlažnošću, ili mogu da kontrolišu vlagu u vašem domu kada se drže u kupatilu sa puno filtrirane sunčeve svetlosti.

14. Uklanjanje mirisa
Pošto biljke monstere mogu i da uklone toksine iz vazduha i pomognu u kontroli vlažnosti u vašem domu, one će takođe pomoći da se eliminišu neki mirisi i sprečiće da vaš dom postane pljesniv zbog previše vlage što dovodi do rasta buđi i buđi.

15. Konopci i korpe
Pošto proizvode dugačke, žilave loze, biljke monstere se koriste u Meksiku za pletenje korpi i za izradu užadi u Peruu.

Česta pitanja o prednostima biljke Monstera:

Šta je tako posebno kod biljaka monstera?
Biljke monstere postale su veoma popularna kućna biljka zahvaljujući svojim jedinstveno obrubljenim listovima, brzorastućim navikama i profilima nege sa malo održavanja. Zbog nedavnog porasta popularnosti, neke sorte, kao što su šarolike sorte Monstera deliciosa, prodate su za hiljade dolara.

Da li je dobro imati biljke monstere kod kuće?
Biljke monstere su odlične za uzgoj kod kuće jer ih je lako brinuti, uspevaju u većini zatvorenih okruženja i nude razne prednosti kao što su prečišćavanje vazduha, smanjenje stresa i velika ukrasna vrednost.

Da li se biljke monstera koriste u feng šuiju?
Biljke monstere se popularno koriste u feng šuiju za privlačenje ekspanzivne, uzlazne, pozitivne energije u različite uglove Bagua mape kuće.

Međutim, kada ugrađujete biljku monstere u feng shui dizajn, važno je voditi računa o velikoj veličini biljke. Postavljanje na lokaciju na kojoj će se biljka osećati neproporcionalno i previše velika može zapravo privući previše energije ili izazvati energetske blokove unutar Bagua mape vašeg doma.

Da li je monstera srećna biljka?
Monstera se generalno ne smatra srećnom biljkom. U stvari, to je zapravo simbol gušenja zbog brzorastuće loze.

Međutim, ako se pravilno koristi u feng šuiju, smatra se da privlači pozitivnu energiju u dom i rast u različitim aspektima života. Na primer, postavljanje čudovišta u ugao novca, profesionalaca, porodice ili odnosa na Bagua mapi vašeg doma ili kancelarije može privući energiju i obilje u ovim oblastima vašeg života.

Da li su biljke monstere otrovne za ljude i kućne ljubimce?
Svi delovi biljaka monstere sadrže nerastvorljive kristale kalcijum oksalata koji se smatraju toksičnim za ljude i kućne ljubimce. Iako zapravo nisu otrovne, ovi ti kristali su veoma abrazivni i oštećuju meka tkiva. Kao rezultat toga, monstere mogu izazvati ozbiljnu iritaciju kože i otok ako se njima rukuje bez rukavica, kao i ozbiljne gastrointestinalne smetnje ako se progutaju.

Da li se biljke monstere lako brinu?
Biljke monstere su neke od najlakših kućnih biljaka za negu i odlične su za kancelarije ili ljubitelje biljaka amatere.

Biljke monstere ne zahtevaju malo održavanja i dobro se ponašaju u većini prosečnih zatvorenih okruženja. Uverite se da vaš ima dovoljno srednje do jake indirektne sunčeve svetlosti, pa čak i vlage, i ostaće zdrav i srećan. Takođe ćete morati da razmislite o presađivanju biljke Monstera svakih nekoliko godina nakon što preraste trenutnu posudu za saksije.

Uživajte u mnogim prednostima biljaka Monstera u svom domu ili kancelariji

Pošto ih je izuzetno lako brinuti, održavati u životu i rasti, biljke monstere su popularne i za kuće i za kancelarije. Ova postrojenja za malo održavanja nude veliku isplatu uz malo ulaganja u pogledu vremena i nege. Samo se pobrinite da imate dovoljno velik prostor da primite impresivno brz rast vašeg novog čudovišta i koji će uskoro biti velike veličine.