Kako uzgajati i brinuti se za Clematis Nelli Moser kod kuće

Vodič korak po korak za uzgoj i negu klematisa Nelli Mozer kod kuće
Ako imate oko na biljkama klematisa, zašto ne biste odabrali onu sa najvećim cvetovima? To je Clematis Nelli Mozer. Popularno je zbog svog upadljivog cveća u obliku zvezda i izdašne sezone cvetanja. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o uzgoju i nezi Clematis Nelli Mozer kod kuće, uključujući sadnju, razmatranje zemljišta, preferencije svetlosti, hranjenje, rezidbu i negu tokom zime.


Kako uzgajati Clematis Nelli Mozer – Osnove:

Botanički naziv: Clematis ‘Nelli Mozer’
Takođe poznata kao: Nelli Mozer, rani klematis sa velikim cvetovima, Nelli Mozer Clematis
Zone otpornosti: USDA zone 4 do 9
Meseci cvetanja: Kasno proleće, oko maja do kraja juna. Obično ima drugi ciklus cvetanja u ranu jesen.
Poteškoće u rastu: lako. Pogodno za početnike.
Vrsta biljke: Višegodišnja listopadna loza
Zahtevi za svetlo: Uživa u puno sunčeve svetlosti, ali najbolje raste uz laganu hladovinu.
Temperatura i vlažnost: uspeva na različitim temperaturama i nivoima vlažnosti. Otporan na zimu do -30 stepeni Farenhajta.
Potrebe za zalivanjem: Potrebno je redovno zalivanje dok je mlado, otprilike jednom nedeljno, osim ako vaše područje ne pada obilnim padavinama. Smanjite raspored zalivanja kada biljka dostigne zrelost.
Prednosti zemljišta: Vlažna, ali dobro drenirajuća tla koja su ili neutralna ili blago alkalna ili oko 5,5 do 6,5 pH.
Hranjenje: Nanesite izbalansirano đubrivo jednom mesečno tokom vegetacije.
Očekivanja rasta: Može dostići visinu od oko devet stopa sa širinom od dva metra kada je zreo.
Toksičnost: Toksično za ljude, mačke, pse i konje.

O Clematis Nelli Mozer
Naučne činjenice
Clematis ‘Nelli Mozer’ je naziv vrste za Nelli Mozer Clematis. Pripada rodu Clematis. Biljke klematisa su članovi porodice Ranunculaceae ili porodice ljutika.

Poreklo i istorija
Kaže se da je ovu sortu klematisa u Francuskoj krajem 1800-ih uveo Marcel Mozer. Brzo je stekao popularnost zbog nekih od najvećih cvetova u rodu Clematis.

Clematis ‘Nelli Mozer’ je jedna od više od 80 sorti klematisa koje su osvojile nagradu Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti.

Botaničke karakteristike
Clematis Nelli Mozer je višegodišnja listopadna biljka. Njegove loze vole da se penju i mogu doseći i do devet stopa u dužinu.

Zvezdasti cvetovi ove biljke rastu do osam inča široki. Latice su svetlo ružičaste sa tamnijom ružičastom prugom po sredini.

Koristi i prednosti
Cvetovi Nelli Mozer su korisni za privlačenje oprašivača kao što su pčele, leptiri i kolibri u vašu baštu. Takođe je prilično otporan na veća stvorenja poput jelena.

Nelli Mozer Clematis ima slično značenje kao i druge biljke Clematis. Predstavlja kvalitete i ideje poput težnje, domišljatosti i putovanja.

Vreme cvetanja i sezona cvetanja
Nelli Mozer cveta u kasno proleće, obično od maja do kraja juna. Ova biljka će verovatno ponovo pokazati svoje cveće, sa manjim ciklusom cvetanja u ranu jesen.

Očekivanja rasta
Vinova loza Nelli Mozer može dostići dužinu oko devet stopa, sa širinom od dva metra kada sazre. Obično je potrebno od dve do pet godina da ova sorta dostigne zrelost.

Najbolje prateće biljke za Clematis Nelli Mozer
Clematis Nelli Mozer je centralna tačka svake bašte. Međutim, izgleda sjajno sa drugim biljkama koje su u kontrastu ili ističu njeno cvetanje. Evo nekoliko opcija koje treba razmotriti kao prateće biljke za Nelli Mozer Clematis.

Druge sorte klematisa
Climbing Roses
Rododendroni
Irises
Butterfli Bushes
Pokrivač tla za zasenčenje korenovog sistema biljke, kao što je puzavi floks
Kako uzgajati klematis Nelli Mozer
Kako uzgajati klematis Nelli Mozer
Koje su najbolje lokacije za sadnju Clematis Nelli Mozer?
Sada, Clematis Nelli Mozer voli da se penje. Dakle, najbolje raste uz neku potporu, poput rešetke, ograde ili zida. Biljka najbolje raste u blago zasenčenom okruženju.

Koje su najbolje godišnje doba za sadnju klematisa Nelli Mozer?
Možete posaditi Nelli Mozer Clematis u rano proleće. Međutim, zrelije biljke mogu se saditi tokom cele godine, jer je Neli Mozer hladno otporna sorta.

Uzgajanje iz semena u odnosu na mlade rasadničke biljke
Clematis Nelli Mozer možete uzgajati iz semena ili mladih rasadnika. Međutim, ako započnete ovu vrstu iz semena, želećete da ostanete otvoreni.

To je zato što sadnja semena klematisa može dovesti do genetskih razlika. Drugim rečima, možda nećete uzgajati tačnu sortu ili sortu klematisa koju ste želeli.

Ako vam je srce naklonjeno Neli Mozer, možda ćete radije kupiti mlade rasadničke biljke za svoju baštu.

Šta uraditi pre sadnje
Pre nego što posadite Neli Mozer, razmislite gde će ova biljka rasti u vašoj bašti.

Zatim ćete morati da sakupite alate za sadnju Nelli Mozer, poput lopate i štapa. Ispod ćete pronaći kompletnu listu alata i materijala koje preporučujemo za ovu biljku u odeljku Osnovni alati.

Koje je najbolje tlo za Clematis Nelli Mozer?

Zapamtite, Clematis Nelli Mozer uživa u vlažnom, ali dobro drenirajućem tlu. Preferira neutralna ili blago alkalna tla, sa pH nivoom od oko 5,5 do 6,5.

Nelli Mozer dobro raste u okruženju gline, ilovače, krede ili čak peščanog zemljišta. Dajte prioritet drenaži i hranljivim materijama za savršen recept za zemlju Clematis. Ova biljka voli organski kompost bačen u mešavinu zemljišta.

Kako saditi
Sada ste spremni da posadite Clematis Nelli Mozer. Evo koraka koje treba da sledite da biste osigurali da ova biljka cveta u svom najboljem izdanju.

Stavite Nelli Mozer u vodu na oko 10 do 15 minuta, tako da može da upije dodatnu vlagu pre sadnje.
Iskopajte rupu u dobro dreniranom zemljištu. Trebalo bi da bude dovoljno veliko da vrh korena biljke leži nekoliko centimetara ispod površine tla.
Otpustite dno i strane rupe da biste maksimalno povećali drenažu.
Dodajte sloj organskog komposta u bazu.
Sada stavite svoj Nelli Mozer Clematis u rupu. Zapamtite, njegova korijenska kugla treba da sedi nekoliko centimetara ispod površine tla.
Ako je biljka došla sa rešetkom ili stubom, pričvrstite je na veću rešetku u vašoj bašti. Ovo podstiče biljku da se penje dok raste.
Za optimalne rezultate, posadite biljku koja pokriva tlo pomoću Nelli Mozer. Ovo pomaže da njegova baza ostane u delimičnoj senci.
Light Preferences
Neli Mozer uživa u puno sunčeve svetlosti, ali najbolje uspeva u laganoj senci. Delimično zasenčeno okruženje takođe sprečava da cvetovi ove biljke izblede.

Postavke temperature i vlažnosti
Pogodno, Nelli Mozer Clematis uspeva na različitim temperaturama i nivoima vlažnosti. Pored toga, vrsta je otporna na zimu do -30 stepeni Farenhajta.

Kako se brinuti za Clematis Nelli Mozer

Zahtevi za zalivanje
Dakle, Clematis ‘Nelli Mozer’ treba redovno zalivanje dok je mlad da bi zemlja bila vlažna. Kada sazre, ovoj biljci je potrebno samo oko centimetar vode nedeljno, koju može dobiti od padavina.

Ipak, ako živite u suvom području ili se tlo brzo osuši, možda ćete morati da biljci date više vode. Ovo možete testirati tako što ćete prstom osetiti gornji centimetar zemlje. Ako je potpuno suva, vaša biljka je spremna za piće.

Đubrenje
Nelli Mozer Clematis ceni uravnoteženo đubrivo jednom mesečno tokom proleća i leta. Izbegavajte đubrenje dok je biljka u punom cvetu, jer to može dovesti do bržeg izbledenja cvetova.

Obrezivanje i rezanje
Orezite Clematis Nelli Mozer neposredno pre nego što počne sezona rasta, krajem zime ili početkom proleća. Uklonite sve oštećene ili mrtve grane, ali pazite da zdrav rast ostane netaknut.

Pored toga, možete da obrezujete nakon što je biljka imala svoj prvi ciklus cvetanja. Odrežite nezdrave stabljike iznad svih zdravih, većih pupoljaka. Ovo pomaže vašoj biljci da izbaci zdravo cveće tokom drugog ciklusa cvetanja.

Razmnožavanje Clematis Nelli Mozer
Nelli Mozer Clematis možete razmnožavati na dva načina: slojevima ili poluzrelim reznicama. Razmnožavajte poluzrelim reznicama tokom jeseni ili proleća sledećim koracima.

Izaberite granu iz ovosezonskog rasta. Izaberite onaj koji je tvrd na dnu i mekan na vrhu, ukupne dužine između četiri i šest inča.
Koristite oštre makaze za rezidbu da sečete ispod lista.
Uklonite sve listove na dnu reznice i umočite odsečeni kraj u prah za korenje.
Stavite reznice u mali kontejner sa zemljom koja se slobodno drenira.
Održavajte zemlju vlažnom dok biljka ne uspostavi korenje.
Prezimljavanje
Ova biljka je otporna na hladnoću, tako da ne zahteva mnogo održavanja tokom zime. Međutim, u hladnijim klimatskim uslovima, trebalo bi da malčirate bazu ove biljke.

Kada i kako presaditi biljke uzgajane u kontejnerima
Evo nekoliko saveta za presađivanje Clematisa ‘Nelli Mozer’ koji se uzgaja u kontejnerima.

Ako presađujete biljku kupljenu u prodavnici, stavite je u kantu vode da pripremite njeno korenje za presađivanje.
Pronađite keramičku posudu široku i duboku oko jedan i po stopa. Uverite se da kontejner ima rupu za drenažu.
Dodajte kamenje na dno lonca za dodatnu drenažu.
Dodajte ilovasti, dobro drenirajući medijum za saksiju na dno sadilice.
Posadite Nelli Mozer nekoliko centimetara ispod vrha saksije. Popunite praznine zemljom.
Dodajte prateće biljke oko baze da bi njeni koreni bili u senci. Možda ćete želeti da dodate rešetku u lonac da biste podstakli lozu.
Deadheading Clematis Nelli Mozer
Možete ubiti Nelli Mozer da mu pomognete da sačuva energiju za novo cvetanje. Uzmite oštre makaze i isecite istrošeno cveće tamo gde se spaja sa lozom.

Uobičajeni problemi i lekovi sa Clematis Nelli Mozer

Znaci problema sa zalivanjem
Neli Mozer će možda trebati više vode ako vene ili raste sporo. Možda će mu trebati manje vode ako novi rast počne da opada sa biljke. Kada primetite ove probleme, prilagodite raspored zalivanja.

Manje od četiri sata sunčeve svetlosti može uticati na to koliko dobro Nelli Mozer Clematis cveta. Uverite se da je u položaju koji prima najmanje četiri sata direktnog ili delimično osenčenog svetla dnevno.

Znaci problema sa temperaturom
Ako je ova biljka previše hladna ili vruća, može postati slaba, uvene ili neće uspeti. Uverite se da je posađeno na mestu koje je u skladu sa USDA zonama otpornosti od 4 do 9.

Uobičajene štetočine i bolesti
Evo nekih uobičajenih baštenskih štetočina i bolesti za Clematis Nelli Mozer i kako se nositi sa njima kada se pojave.

Uvenuće klematisa: Isecite i odložite zahvaćenu lozu.
Trulež korena: Isecite pogođene korene i ponovo ih posadite u sveže zemljište.
Paukove grinje: Nanesite prirodni insekticid ili ulje neema.
Lisne uši: Uklonite ručno ili prskanjem vodom i nanesite organski insekticid.

Osnovni alati koje treba imati u blizini
Evo kompletne liste alata koje treba imati pri ruci za negu Clematis Nelli Mozer.

Dobro drenirajuće zemljište
Baštenska lopata
Izbalansirano đubrivo
Organski kompost
Prašak za korenje
Makaze za orezivanje
Kišomer za određivanje dodatnih potreba za navodnjavanjem
Rešetka, ograda, zid ili druga struktura na koju se biljka može penjati
Okončanje
Sada ste spremni da uzgajate vinovu lozu ispunjenu impresivnim cvetovima Nelli Mozer u svojoj bašti. Imate alate i znanje da oživite ovu biljku sa velikim uspehom. Uz malo pažnje, ova vrsta će vas sigurno nagraditi tako što će vašu baštu učiniti predmetom zavisti komšiluka.

Najčešća pitanja o uzgoju klematisa Nelli Mozer:

Da li su Clematis Nelli Mozer izdržljivi?
Da, Clematis Nelli Mozer je izdržljiv i tolerantan na niske temperature. Ova biljka će uspevati u USDA zonama od 4 do 9.

Koliko veliki Clematis Nelli Mozer postaje?
Biljke klematisa ‘Nelli Mozer’ mogu narasti do oko devet stopa sa širinom od dva metra.

Šta radite sa Clematis Nelli Mozer preko zime?
Malčiranje u podnožju Clematis Nelli Mozer u hladnijim klimama. Orezujte biljku u kasnu zimu, neposredno pre nego što počne sezona rasta Neli Mozer.

Da li je Clematis Nelli Mozer invazivan?
Neki smatraju da su Clematis Nelli Mozer i druge vrste Clematis invazivne zbog njihove navike snažnog rasta.

Da li je Clematis Nelli Mozer višegodišnja biljka?
Clematis Nelli Mozer je višegodišnja biljka.

Da li će Clematis Nelli Mozer rasti u senci?
Clematis Nelli Mozer preferira da raste u delimično zasjenjenim okruženjima.

Da li je Clematis Nelli Mozer otrovan za ljude?
Clematis Nelli Mozer je otrovan za ljude, kućne ljubimce i životinje, pa je oprezno rukovati biljkom u baštenskim rukavicama.