<a href=Simbolika cveta bugenvilije upotreba i prednosti” width=”1024″ height=”682″ />

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta bugenvilije širom sveta

Cvetovi bugenvilije su dugo bili cenjeni zbog svojih zapanjujućih cvasti, koje su šarene listove nalik papiru koji okružuju male bele cvetove. Poznato i kao papirno cveće, u toplim klimatskim uslovima, ove trnovite, zimzelene loze krase pejzaž dugotrajnim cvetanjem u širokom spektru nijansi. Otporne na sušu i sunce, ove čvrste biljke takođe imaju mnoge medicinske upotrebe. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o simbolici i značenju cvetova bugenvilije, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima i kulturnom značaju širom sveta danas.


Simbolizam cveta bugenvilije – osnove
Zapanjujući cvet bugenvilije nosi simbolično značenje strasti i lepote. “Cvetovi” ove zimzelene loze – zapravo listovi jarkih boja – rastu u zapanjujućim nijansama crvene, ružičaste i još mnogo toga. Kada se pokloni, lako je shvatiti zašto jezik cveća koristi bugenviliju kao simbol strastvene privlačnosti.

O cveću bugenvilije
O cveću bugenvilije
Porodica, rod i taksonomija
Bugenvilija, poznata i kao papirno cveće, pripada rodu bugenvilije. Deo porodice Nictaginaceae ili porodice „četiri sata“, postoji do 18 priznatih vrsta u rodu.

Istorija i poreklo cveća bugenvilije
Poreklom iz Južne Amerike, istorija evropskog „otkrića“ bugenvilije je puna drame. Krajem 1700-ih, admiral Luj Antoan de Bugenvil je plovio svetom sa svojim zvaničnim botaničarom, Philibertom Commersonom.

Ostatku posade nepoznata, Commersonova pomoćnica, (ženska) travarka po imenu Jeanne Baret, takođe je bila na brodu. U to vreme ženama nije bilo dozvoljeno da istražuju. Baret se prerušila u muškarca i pripisala Komersonu svoja mnoga botanička otkrića.

Baret je doneo biljku bugenvilije na brod, nakon što je pronašao da raste u planinama oko Rio de Žaneira u Brazilu. Nešto kasnije, posada je otkrila Baretin pravi identitet i njen život je bio u opasnosti. Da bi dobio zaštitu admirala de Bugenvila, Komerson je pristao da biljku nazove po njemu.

Vremenom se bugenvilija proširila po celom svetu. Danas, ova trnovita cvetna biljka raste u toplim klimama od Filipina do Kine, Portugala do SAD, Indije do Australije i još mnogo toga.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi

Najčešće vrste bugenvilije koje se uzgajaju kao ukrasne biljke, B. spectabilis i B. glabra, su višegodišnje, žbunaste vinove loze. Zimzelena u toplim klimatskim uslovima, ova drvenasta penjačica podupire se trnjem i kvazi-upredenim stabljikama.

Širokolisna zimzelena, bugenvilija može narasti do 40 stopa u visinu i širinu ako joj se pruži podrška. Lišće je zeleno i kožasto.

Biljke takođe proizvode lišće ili modifikovane listove koji su papirnati i jarke boje. Listovi okružuju cvetove biljke, koji su sićušni, beli i rastu u grozdovima od po tri sa listom ispod.

Bracts raste u nizu boja, uključujući crvenu, ružičastu, belu, ljubičastu i narandžastu. Ni listovi ni cvetovi nemaju miris.

Popularne vrste, vrste i sorte

B. spectabilis i B. glabra su dve vrste bugenvilije koje se obično uzgajaju u pejzažu. Na raspolaganju je više od 250 sorti.

Popularne sorte uključuju:

„Deep Purple“ ima svetlozeleno lišće i svetle listove fuksije
„Patuljasta lavanda“, manja loza sa ljubičasto-ružičastim listovima
„Helen Džonson“, koja naraste samo do 3 stope i ima vruće ružičaste listove
‘James Valker’, sporo rastuća bugenvilija sa narandžastim i ružičastim naboranim listovima
„Ladi Baring“ brzo raste i proizvodi velike grozdove žutih listova
„Gospođica Alisa“ je bez trna, sa belim listovima
„Pikie“ ima ekstra gusto lišće koje prekriva trnje
„Sundovn“ se može pohvaliti jarko narandžastim listovima
„Viki“ ima šareno zlatno i zeleno lišće i bele ili ružičaste listove
Etimološko značenje
Bugenvilija je dobila ime po admiralu Luju Antoanu de Bugenvilu, istraživaču s kraja 18. veka.

Iz kojih regiona potiče cveće bugenvilije?
Bugenvilija je poreklom iz istočnih regiona Južne Amerike, uključujući delove Brazila, Perua i Argentine. Danas rastu u tropskim i toplim regionima sveta.

Kada je u sezoni cveće bugenvilije?
U tropskim i toplim klimama, šareni listovi bugenvilije pojavljuju se periodično tokom cele godine. Cvetanje obično traje četiri do šest nedelja.

Upotreba i prednosti cveća bugenvilije

Bugenvilija je dugo bila cenjena zbog svojih lekovitih prednosti. U tradicionalnoj medicini širom regiona gde bugenvilija raste, biljke se koriste za lečenje brojnih bolesti, kao što su groznica, kašalj i bol u grlu. U nekim regionima, bugenvil se koristi za lečenje bolova u stomaku, upala i kao antiseptik. Takođe se koristi za lečenje dijabetesa, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola.

Istraživanja pokazuju da bugenvilija sadrži korisna jedinjenja, uključujući flavonoide i saponine. Takođe sadrži pinitol, koji obećava kao tretman za dijabetes.

Lekovita svojstva biljaka bugenvilije mogu uključivati:

protiv plodnosti
antibakterijski
protiv raka
protiv gljivica
antiinflamatorno
antioksidans
antivirusno
hepatoprotektivni
Bugenvilija ima i kulinarsku upotrebu. Na Tajlandu, bregovi se jedu sirovi u salatama i prženi.

Iako biljke bugenvilije nisu navedene kao toksične za kućne ljubimce ili decu, sok sadrži blagu iritaciju kože. Trnje bugenvilije može izazvati alergijsku reakciju na koži.

Svetli listovi biljaka privlače oprašivače u baštu. To mogu uključivati pčele, leptire i moljce.

Simbolika cveta bugenvilije

Bugenvilija proizvodi listove listova u nizu boja, od žarko ružičaste, crvene i narandžaste do ljubičaste, bele i žute. Na jeziku cveća, bugenvilija označava strast. Za Viktorijance, poklon bugenvilije je trebalo da zapali strast.

U drugim delovima sveta, cvetovi bugenvilije predstavljaju dobrodošlicu posetiocima, mir i slobodnu trgovinu.

Kulturni značaj cveća bugenvilije
Bugenvilija je dugo krasila tropske vrtove širom sveta. Nakon što su ovi južnoamerički starosedeoci počeli da se izvoze, njihova popularnost u toplim krajevima je samo rasla.

Danas je bugenvilija nacionalni cvet Grenade. Slika biljke nalazi se na državnom grbu, a nekoliko ulica i hotela nazvano je po bugenviliji. U Guamu, bugenvilija je takođe državni cvet. Nekoliko gradova u Kaliforniji, Japanu, Kini i na Filipinima odabralo je bugenviliju kao svoj zvanični cvet.

Kulturni značaj cveća bugenvilije
Nekoliko zemalja slavi bugenviliju na godišnjim festivalima. U Darvinu, u Australiji, festival bugenvilije je decenijama privlačio publiku. Ostrvska država Fidži takođe ima festival bugenvilije, kao i indijsko društvo bugenvilije.

Na Havajima, bugenvilija se ponekad koristi kao leis za dobrodošlicu posetiocima. U nekim delovima Afrike, sušeni listovi bugenvilije se koriste kao konfete. A na Himalajima, vinove loze bugenvilije se uzgajaju kao žive ograde i koriste se za stoku.

U Kaliforniji, biljka je stekla popularnost kao pejzažna ukrasna biljka kasnih 1800-ih. Tamo se često gajio na istorijskim zgradama španskih misija i u javnim parkovima i bio istaknut na špansko-panamskoj izložbi ranih 1900-ih. Na starinskim razglednicama iz ovog doba često se nalaze svetle bugenvilije.

Pogodne prilike za poklone za cveće/biljke bugenvilije

Briljantne boje bugenvilije osvetljavaju svaki buket, aranžman ili cvetni poklon. Na jeziku cveća, bugenvilije simbolizuju strast, tako da su odličan dodatak buketu za voljenu osobu ili onu posebnu večer.

Upakovati
Bugenvilija osvetljava svaki pejzaž ili cvetni poklon svojim zadivljujućim, šarenim listovima. Ove latice tanke kao papir dolaze u zapanjujućem nizu boja, od crvene i ružičaste do narandžaste, bele, žute i ljubičaste. Savršena za vruće, suve lokacije, bugenvilija je drvenasta, trnovita penjačica koja brzo ispunjava pejzaž bojom i teksturom. Na jeziku cveća, ovi južnoamerički starosedeoci predstavljaju strast.

Česta pitanja o cvetu bugenvilije:
Da li se biljke bugenvilije smatraju srećnim?
Cvetovi bugenvilije su Viktorijanci smatrali simbolom strasti. U drugim kulturama simbolizuju dobrodošlicu, mir i promociju slobodne trgovine.

Koje boje cveće proizvode biljke bugenvilije?
Cvetovi bugenvilije su sićušni, beli i neopisivi, ali su okruženi sjajnim, papirnatim listovima koji liče na cveće. Ovi listovi rastu u nizu boja, uključujući crvenu, ružičastu, narandžastu, žutu, ljubičastu i belu.

Koliko puta godišnje cveta bugenvilija?
U vrućim klimama, bugenvilija može periodično cvetati tokom cele godine. Obično cvetaju u proleće, leto ili jesen.

Koliko dugo cveta bugenvilija?
Većina bugenvilije cveta dugo. Očekujte da ćete videti šarene brakteje četiri do šest nedelja odjednom.

Gde bugenvilija najbolje raste?
Bugenvilija najbolje raste na mestima sa suvim zemljištem i puno sunca. Oni uspevaju u tropskim i toplim klimama, iu USDA zonama otpornosti od 9b do 11a.