neverovatnih upotreba i prednosti cveca anemone

Sve što treba da znate o prednostima anemona

Bilo da hodate pored rascvetale biljke anemone u šumi ili stavite nekoliko njih u svoju baštu za rezano cveće, teško je ne zaljubiti se u ove biljke. Pored toga što su prelepe, prilično ih je lako uzgajati! Međutim, možda ne znate sve druge razloge zašto bi trebalo da volite ovo cveće. Oni mogu privući korisne insekte, dodati intrigu vrtovima u senci i još mnogo toga! Nastavite da čitate da biste saznali o upotrebi i prednostima cveća anemona.


Naziv: anemona, vetar
Naučni naziv: Anemone rod
Native Range: Umereni i suptropski regioni širom sveta osim Australije i Antarktika
Zone gajenja: 4-9
Botaničke karakteristike: Cveće ima tanke i nežne latice koje rastu na dugim, mršavim stabljikama koje sežu oko listova; većina biljaka je visoka od jedne do dve stope
Sezona cvetanja: varira u zavisnosti od vrste; proleće, leto ili jesen
Boje: Boja cveća može da varira; boje uključuju belu, roze, crvenu, žutu i ​​ljubičastu

O cveću anemone
Anemone su članovi porodice ljutića poznatih kao Ranunculaceae. Svi cvetovi anemona su članovi roda Anemone. Biljke su obično poznate kao anemone ili vetrovke.

Kada se uzgajaju u odgovarajućoj zoni, anemone su višegodišnje biljke koje se vraćaju iz godine u godinu.

Pošto postoji mnogo vrsta anemona, njihove fizičke karakteristike mogu prilično varirati. Međutim, cveće je poznato po tankim i delikatnim laticama koje sede na mršavim stabljikama. Cvetovi takođe imaju istaknute prašnike koji su raspoređeni u čvrsti prsten.

Listovi variraju u zavisnosti od vrste. Mogu biti jednostavne ili složene, a ivice lista mogu biti glatke ili nazubljene.

Različite vrste anemona su izvorne u regionima širom sveta. U stvari, anemone su porijeklom sa svih kontinenata osim Australije i Antarktika.

Anemone se mogu uzgajati u zonama od 4 do 9, ali je važno da odaberete odgovarajuću vrstu za svoju oblast.

11 upotreba i prednosti anemona:

1. Anemone su porijeklom iz brojnih regiona

Dok su neke vrste biljaka porijeklom iz samo jednog regiona ili čak jedne zemlje, anemone su rasprostranjene širom svijeta. Postoji više od stotinu vrsta anemona, tako da ćete verovatno pronaći onu koja je izvorna u vašem području.

Anemone su porijeklom iz mnogih umjerenih regiona, uključujući Sjevernu Ameriku i Evropu. U stvari, možete pronaći autohtonu vrstu anemona na svim kontinentima osim u Australiji i Antarktiku!

Jedna vrsta anemona koja je porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Država je drvena anemona (Anemonoides kuinkuefolia). Ove biljke se mogu naći u bogatom, vlažnom tlu u šumovitim predelima. Kao takvi, oni su lak dodatak mnogim baštama u senci.

Domaće biljke su navikle da rastu u određenom području, tako da često mogu uspešno da rastu bez mnogo nege. To znači da ne morate da brinete o suvim periodima ili obilnim kišama.

Štaviše, domaće biljke podržavaju druge domaće vrste, uključujući ptice, leptire i pčele.

2. Anemone su višegodišnje
Sve dok se anemone uzgajaju u odgovarajućem okruženju, one su višegodišnje. To znači da ih možete posaditi jednom, a zatim uživati u njima iz godine u godinu.

To takođe znači da nećete morati da kupujete anemone godišnje ili da ulažete posao koji je potreban za njihovu sadnju.

Dok su anemone višegodišnje biljke u svojim matičnim regionima, mogu ponovo umrijeti ako se uzgajaju u previše hladnom regionu. Ako sadite grmove vrsta koje su osetljive na hladnoću, najbolje je da ih iskopate svake jeseni i ponovo posadite svakog proleća. Alternativno, možete uzgajati grmove u zaštićenom stakleniku ili pokriti biljke pokrivačem za redove od tkanine.

3. Neke vrste anemona su otporne na sušu
Pošto postoji toliko mnogo vrsta anemona, tolerancija na sušu i potrebe za vodom variraju u različitim rodovima. Uz to, postoje neke vrste anemona otporne na sušu!

Iako će se većina anemona najbolje ponašati u vlažnom tlu, mogu preživeti periode suše. Dve vrste anemona koje su otporne na sušu su drvene anemone i japanske anemone.

Anemone koje su zasađene u senovitim predelima često bolje podnose sušu od onih zasađenih na punom suncu.

4. Biljke anemone mogu tolerisati senku i sunce
Sa toliko različitih vrsta anemona, možete pronaći biljke koje uspevaju na punom suncu i druge koje preferiraju senku. To znači da možete pronaći anemonu za praktično svako mesto u vašoj bašti.

Kada su u pitanju biljke koje vole senku, drvena anemona je odlična opcija. Možete ga posaditi u bašti u hladu ili pored viših biljaka koje blokiraju sunce. Možete čak posaditi ovo cveće u saksiju koja se nalazi na senovitom tremu ili palubi.

Ako imate baštu koja prima puno ili delimično sunce, poželećete da pogledate druge vrste anemona. Anemone canadensis i Anemone blanda su dve vrste koje preferiraju puno ili delimično sunce.

Vrste anemona koje baštovani uzgajaju za rezano cveće (Anemone coronaria) takođe preferiraju puno sunce. Možete uživati u ovim biljkama u svojoj bašti i takođe seći cveće da biste ga uneli u zatvoreni prostor.

5. Biljke anemone koje se lako uzgajaju
Sve dok izaberete odgovarajuću anemonu za svoje okruženje, ove biljke je lako uzgajati i brinuti o njima.

Neke vrste anemona se sade iz lukovica koje se nazivaju kukolj. Ove klupe se sade u jesen u toplijim predelima i u kasnu zimu/rano proleće u hladnijim predelima.

Jednom kada su zrna u zemlji, uverite se da ne doživljavaju temperaturu ispod 25ºF. Možete pokriti klupe pokrivačem za redove od tkanine ili niskim tunelom da biste ih zaštitili.

Sve dok su grmovi dovoljno topli, u proleće će proizvoditi lišće, a zatim i cvetove. Nakon što cvetovi anemone procvetaju, možete ostaviti grmove u zemlji ako su vam zime dovoljno tople. Ili ih možete iskopati i uneti u zatvoreni prostor kako biste ih zaštitili od niskih temperatura.

Druge vrste anemona mogu se presaditi ili posaditi iz semena. Ove sorte obično ne treba da se kopaju zimi.

Ako posadite vrstu anemone koja je autohtona u vašem području, nećete morati da je štitite od vremenskih prilika. Nakon što ga posadite, možete skoro zaboraviti na njega ako vam se ne sviđa mrtva glava i smanjenje na kraju sezone.

6. Cvetanje anemone u nizu boja
Ako tražite širok izbor boja cveća, anemone su za vas! Ne samo da se boje latica razlikuju u zavisnosti od vrste i sorte, već se razlikuju i prašnici i plodovi.

Boje latica anemone uključuju belu, crvenu, roze, perivinku, ljubičastu i žutu. Uz razne boje, latice dolaze u jednostrukim i dvostrukim aranžmanima.

Ne samo da ova raznolikost boja čini vašu baštu uzbudljivom, već vam može pomoći i da pošaljete specijalizovanu poruku. Svaka boja anemona ima jedinstveno značenje i simboliku.

Na primer, ružičaste anemone simbolizuju zabavu i razigranost, dok žute anemone označavaju prijateljstvo ili bogatstvo.

7. Anemone privlače pčele i druge oprašivače
Cvetovi anemone obezbeđuju polen za pčele, muve i druge oprašivače. Ovo pomaže u podršci ovim vrstama i pomaže im da proizvedu potomstvo.

Pošto različite vrste anemona cvetaju u različito doba godine, anemone mogu mesecima da obezbede hranu za oprašivače. Ključ da se ovo desi je sadnja različitih vrsta anemona.

Neki leptiri i moljci takođe polažu jaja na biljke anemona. Kada se jaja izlegu, mladi se hrane lišćem anemona. Međutim, pošto cvetovi ne proizvode mnogo nektara, ne privlače leptire.

8. Anemone podržavaju korisne insekte
Pored privlačenja oprašivača, anemone mogu pomoći u privlačenju drugih korisnih insekata.

Predatorski insekti kao što su sitne piratske bube i bubamare mogu se hraniti štetočinama kao što su lisne uši, tripsi i paukove grinje. Međutim, ove dobre bube ne jedu samo štetočine – one jedu i polen.

Pošto anemone imaju cvetove bogate polenom, one pomažu u podržavanju ovih predatorskih insekata. Kada su ovi insekti ostali bez štetočina za jelo, veća je verovatnoća da će se zadržati ako imaju pristup drugom izvoru hrane.

Imajući u blizini ove predatorske insekte, manje je verovatno da ćete morati da se obratite pesticidima da biste kontrolisali epidemije štetočina.

9. Cveće anemone može da se iseče za cvetne izložbe
Iako sve vrste anemona ne rade dobro kao rezano cveće, one koje rade su zapanjujuće! Uprkos svom delikatnom izgledu, ove anemone mogu da izdrže u vazi više od nedelju dana.

Svaka anemona može proizvesti do 30 cvetova. Sadnja šačice grmova može dovesti do stotina cvetova.

Kao i kod mnogih vrsta cveća, anemone je najbolje seći čim cvetovi počnu da se otvaraju. Ovo će dovesti do dugog veka vaze.

Ako želite da uzgajate anemone za cvetne izložbe, važno je da izaberete odgovarajuću vrstu. Dok se neki cvetovi anemona dobro drže u vazi, drugi brzo venu ili uvenu.

Anemona maka (Anemone coronaria) je jedna od najboljih vrsta anemona za uzgoj rezanog cveća. Zbog napora u oplemenjivanju biljaka, ovo cveće možete pronaći u raznim bojama.

10. Biljke anemone se koriste u herbalizmu i narodnoj medicini
Iako su biljke anemona toksične, travari već godinama koriste anemone za lečenje raznih simptoma. Listovi i cvetovi se mogu koristiti za pravljenje tinkture koja se zatim može koristiti u veoma malim dozama.

Travari sugerišu da se biljke anemone mogu koristiti za pomoć kod anksioznosti i iznemoglih osećanja. Tinkture takođe mogu pomoći kod migrene, nesanice i drugih problema.

Biljke su korišćene u Kini za lečenje različitih stanja. To uključuje artritis, infekcije kože, epilepsiju i dizenteriju.

11. Anemone sadrže korisna jedinjenja
Istraživanja su pokazala da biljke anemona sadrže širok spektar jedinjenja. To uključuje saponine i razna jedinjenja esencijalnih ulja.

Dok su saponini toksični smeše koje mogu naneti štetu ako se jedu u velikim dozama, takođe mogu imati korisna svojstva. Jedna studija je pokazala da saponini dobijeni iz biljaka anemona mogu biti toksični za određene vrste ćelija raka.

Anemone takođe sadrže jedinjenja koja imaju antioksidativna, antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Dok ljudi godinama koriste ova jedinjenja za lečenje stanja, potrebno je još istraživanja pre nego što ova jedinjenja uđu u mejnstrim medicinu.

Česta pitanja o cvetu anemone:

Koja je najčešća boja cveta anemone?
Ružičasta je najčešća boja, a zatim bela, za cvet Anemone.

Šta simbolizuje cvet anemone?
To je simbol izgubljene ljubavi i tugovanja u nekim mitovima i sreće u drugim.

U kom mesecu cvetaju anemone?
Anemone mogu cvetati u proleće, leto ili jesen, u zavisnosti od sorte i vrste. U zavisnosti od oblasti u kojoj živite, mogu da cvetaju već u martu i do oktobra. Za maksimalno cvetanje, vredi oplođivati anemone u proleće i rano leto.

Da li su Anemone srećne?
Smatraju se simbolom sreće širom Evrope i Azije.

Koliko dugo cveće anemone traje u vazi?
Određene vrste anemona mogu trajati nedelju dana ili duže u vazi ispunjenoj svežom vodom svakodnevno.

Okončanje

Ne samo da vam biljke anemona pružaju prelepo cveće, već mogu ponuditi i druge prednosti. Pošto postoji toliko mnogo različitih vrsta i sorti anemona, važno je zapamtiti da svaka anemona može ponuditi jedinstvene prednosti.