Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta hibiskusa

Značenje cveta hibiskusa, simbolika, istorija, poreklo i kulturni značaj
Ponekad poznat kao slez ruže ili šaronova ruža, cvetovi hibiskusa rastu u tropskim, suptropskim i toplim umerenim klimama širom sveta, od Haitija do Havaja, Indije do Ilinoisa. Omiljeni su zbog svojih svetlih boja i delikatne lepote. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju i simbolizmu cveta hibiskusa, kao i naše preporuke za poklone i kako da rezano cveće hibiskusa traje što je duže moguće.

Značenje cveta hibiskusa – najvažnije
Hibiskus raste kao višegodišnje ili jednogodišnje biljke u klimi koja se kreće od tropske do umerene. Ove popularne ukrasne biljke cvetaju u duginim šarenim cvetovima, od kojih su mnoge prožete značenjem. Cenjen u kulturama širom sveta, kratkotrajni, ali dramatični cvetovi hibiskusa simbolizuju mladost, lepotu, uspeh, slavu i ženstvenost.

Cvet hibiskusa

Biljka hibiskus pripada porodici Malvaceae ili sleza, koja sadrži skoro 300 vrsta. U zavisnosti od klime i sorte, hibiskus može rasti kao višegodišnje ili jednogodišnje grmlje ili drveće.

Manje sorte mogu narasti samo nekoliko stopa, ali veća stabla mogu dostići visinu od 15 stopa. Svi imaju prelepo, dramatično cveće koje cveta kada su temperature tople. U umerenoj klimi, to obično znači od juna do jeseni. Često cvetovi traju samo jedan dan.

Cveće cveta u virtuelnoj duginim bojama, od crvene preko ljubičaste do dvobojne i svega između. U zavisnosti od sorte, veličina cveta može dostići i do 12 inča u prečniku. Cvetovi su u obliku levka, trube ili tanjira, sa najmanje pet latica i uspravnom središnjom drškom.

Lišće hibiskusa takođe varira u zavisnosti od vrste. Boje mogu biti sivo-zelene ili imaju crvenu nijansu, i biti u obliku srca ili više kao javorov list.

Većina ukrasnog hibiskusa spada u jedan od dva tipa: tropski ili izdržljiv. Tropski hibiskus (Hisbiscus rosa sinensis) se često viđa u pejzažima i obično je dostupan u baštenskim centrima. Ova biljka zahteva zaštitu tokom zime, osim ako se ne uzgaja u toploj, tropskoj klimi kao što je USDA zona 9b i više.

Zone otpornosti cveta hibiskusa
Otporni hibiskus se može uzgajati u USDA zonama 4-9 sa zimskom zaštitom. Tu spadaju šaronska ruža (Hibiscus siriacus), grimizni slez (H. coccineus), močvarni slez (H. grandiflorus), slez ružinog lista (H. laevis), crvenkasti slez (H. moscheutos) i utešnik (H.) .

Oprašivači vole ovaj tropski cvet. Posebno su privlačni leptirima i kolibrima.

Istorija i poreklo cveta hibiskusa
Hibiskus se nalazi u mnogim regionima širom sveta. Iako je tačno poreklo nejasno, mnogi veruju da je H. rosa-sinensis poreklom iz Azije. Nekoliko vrsta izdržljivog hibiskusa je poreklom iz Severne Amerike, uključujući jugoistočne Sjedinjene Države. Veruje se da je H. siriacus poreklom iz Kine i Indije, ali je takođe naturalizovan u južnim regionima Evrope.

Mnogi od ukrasnih hibiskusa koji se danas nalaze u pejzažnim i baštenskim centrima potiču od sorti i hibrida H. rosa-sinensis.

Etimološko značenje
Termin “hibiskus” potiče od grčke reči hibiskos ili slez. Neki tvrde da je taj termin proizveo drevni botaničar po imenu Pedanije Dioskorid.

Upotreba i prednosti cveća hibiskusa

Nekoliko kultura koristi cvet hibiskusa kao jestivu poslasticu. U mnogim delovima sveta, cvetovi hibiskusa poznatiji kao rozela (Hibiscus sabdariffa) se koriste za pravljenje toplog ili hladnog čaja. U zapadnoj Africi, crveno, kiselo piće je poznato kao bissap. Zove se akua de jamaica u Meksiku i Centralnoj Americi, kiseljak na Karibima, orhul u Indiji, karkade u Egiptu i gul e khatmi u Iranu.

Kambodžanci potopite cveće u vruću vodu, dodajte šećer i sok od limete i poslužite napitak preko leda. U Meksiku se sušeno cveće smatra jestivom poslasticom. Na Filipinima, hibiskus se koristi da jela od povrća imaju kiselkast ukus.

Medicinske prednosti
Cvetovi i lišće hibiskusa takođe imaju brojne medicinske upotrebe. Nekoliko kultura koristi lišće, čašice i latice za pravljenje lekovite mešavine poznate kao kiseli čaj. Neki kažu da je ukus kiselog čaja sličan soku od brusnice.

Egipatska tradicionalna medicina koristi kiseli čaj za lečenje kardiovaskularnih i nervnih poremećaja, kao diuretik i za snižavanje telesne temperature. U nekim delovima Afrike kiseli čaj se koristi kao lek za prehladu i za lečenje raka, bolesti jetre i zatvora. Pulpirani listovi se takođe koriste za ubrzavanje zarastanja rana. U nekim kulturama, hibiskus se koristi kao deo lečenja vaški.

U Iranu se kiseli čaj odavno koristi za snižavanje krvnog pritiska. Savremene naučne studije podržavaju praksu; istraživanja ukazuju na to kiseli čaj i ekstrakt hibiskusa imaju potencijal za lečenje visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti.

Studije takođe pokazuju da hibiskus sadrži antocijanine, koji se mogu boriti protiv raka. Druga istraživanja sugerišu da se hibiskus može koristiti kao pomoć pri gubitku težine. Istraživanja pokazuju da biljka utiče na metabolizam, pomaže u smanjenju nakupljanja masti u jetri, pomaže u sprečavanju povećanja telesne težine i snižava nivo holesterola.

Značenje i simbolika cveta hibiskusa
Hibiskus raste u raznim bojama. Mnogi su povezani sa specifičnim značenjima ili prožeti simbolikom.

Značenje cveta belog hibiskusa

Značenje cveta hibiskusa

Cveće belog hibiskusa povezuje se sa čistoćom. U nekim kulturama ovo se prevodi u asocijaciju na žene, ženstvenost i nevinost. Druge kulture povezuju belo cveće sa lepotom.

Značenje žutog cveta hibiskusa

Žuti cvetovi hibiskusa često se povezuju sa bogatstvom i srećom. Sreća i sunce su druga značenja koja se često pripisuju žutom cveću hibiskusa.

Značenje cveta crvenog hibiskusa

Kao i kod crvenih ruža, značenje crvenog hibiskusa se često povezuje sa strašću. Često se koristi da simbolizuje romansu i ljubav.

Značenje ljubičastog cveta hibiskusa

Značenje ljubičastog cveta hibiskusa povezano je sa znanjem i mudrošću. Ljubičasti cvetovi takođe mogu biti povezani sa misterijom.

U nekim kulturama ljubičasto cveće se koristi da simbolizuje visoku klasu ili kraljevstvo. Mogu se koristiti za izražavanje ideje vrednosti ili vrednosti, posebno one pojedinca.

Značenje ružičastog cveta hibiskusa

Ružičasti cvetovi hibiskusa često simbolizuju prijateljstvo i različite vrste ljubavi, poput platonske ili porodične. Pokloniti nekome ružičasti cvet je način da izrazite da vam je stalo do njega.

Značenje i simbolika cvetova hibiskusa u havajskoj kulturi

Značenje cveta hibiskusa na Havajima

Za stanovnike Havajskih ostrva, cveće hibiskusa ima mnoga posebna kulturna značenja i upotrebe. U stvari, Hibiscus brackenridgei, žuta vrsta endemska za ostrva, je državni cvet. Poznati na maternjem havajskom kao ma’o hau hele, koristili su biljku u brojne svrhe.

Kora hibiskusa korišćena je za pravljenje užadi za pričvršćivanje kanua na podnožju, pravljenje kaiševa za sandale i za šivenje odeće. Cveće se koristilo za lečenje stomačnih tegoba, dok je drvo hibiskusa korišćeno za pravljenje uglja za kuvanje i grejanje.

Cvetovi hibiskusa takođe imaju ukrasnu upotrebu u havajskoj kulturi. Cveće postavljeno u kosu znak je lepote. U zavisnosti od toga iza kojeg su uha zataknute, one mogu simbolizovati dostupnost nosioca za romantičnu vezu.

Leisovi sa cvetovima hibiskusa su takođe cenjeni, iako je cvetanje poznato kratkog veka.

Što se tiče simbolike, cveće se često koristi za predstavljanje gostoprimstva. Ponekad oni takođe simbolizuju moć i poštovanje.

Cveće hibiskusa u grčkoj mitologiji

Značenje cveta hibiskusa u grčkoj mitologiji

Cveće hibiskusa igra ulogu u grčkoj mitologiji. Priča o privlačnosti i drami između boga Adonisa i boginje Afrodite uključuje simbolizam vezan za cvet hibiskusa.

U nekim pričama Adonis se pretvara u cvet hibiskusa kako bi sprečio Afroditu da se svađa sa boginjom Persefonom. U drugim varijacijama priče, Afrodita pretvara Adonisa u cvet anemone. Zatim se ponovo rađa kao zgodni bog.

Cveće hibiskusa u starom Egiptu
Nekoliko kultura koristi čaj od hibiskusa za poboljšanje raspoloženja. Ali stari Egipćani su otišli ​​korak dalje. Verovali su da je cvet afrodizijak i koristili su ga za izazivanje razvratnih raspoloženja. Kao rezultat toga, neudate žene nisu smele da piju čaj od hibiskusa.

Cveće hibiskusa u hinduizmu
Značenje cveta hibiskusa u hinduizmu
U hinduizmu, crveni cvet hibiskusa pripada boginji Kali, a ponekad može predstavljati njen jezik. Cveće je istaknuto u umetnosti koja prikazuje Kali, posebno iz regiona Bengala. Često se Kali prikazuje kako se spaja u cvet hibiskusa.

Drugo božanstvo, Gospod Ganeša, takođe je povezano sa hibiskusom. Veruje se da Ganeša ceni cveće zbog njihove sposobnosti da podigne svest na božanski nivo. Hindusi mogu dati cvetove hibiskusa kada daju ponude Kaliju i Ganeši.

Cveće hibiskusa u kineskoj kulturi
U Kini se značenje cveta hibiskusa često povezuje sa ličnom moći, slavom i slavom. Cvetovi takođe mogu biti povezani sa bogatstvom.

I muškarci i žene mogu davati i primati cveće hibiskusa. Poklon hibiskusa može ukazivati na to da se poklonik divi pokloniku ili da mu želi slavu i uspeh.

Cveće hibiskusa u Maleziji
Značenje cveta hibiskusa u Maleziji
Hibiskus je nacionalni cvet Malezije, gde je poznat kao Bunga Raia ili “veliki cvet”. Ovde je to simbol nacionalne filozofije zemlje, poznat kao Rukun Negara.

Pet crvenih latica cveta predstavlja uključivanje različitih rasa i etničkih grupa. Hibiskus predstavlja jedinstvo, važan deo malezijske nacije jonalni karakter.

Cveće hibiskusa na Haitiju
Haićani cene lep cvet; iako to nije njihov zvanični nacionalni cvet, uglavnom je usvojen kao njihov nacionalni simbol. Na Haitiju hibiskus ima mnogo upotreba. Smatra se da biljni ekstrakt ima antivirusne kvalitete i koristi se za jačanje imunološkog odgovora i regulisanje holesterola.

Hibiskus se konzumira kao piće za zdravlje. Takođe se koristi kao sastojak u mnogim proizvodima, od laka za cipele do boje za tkaninu.

Cveće hibiskusa u viktorijansko doba
Značenje cveta hibisuka u viktorijansko doba
U Engleskoj sredinom i krajem 1800-ih, hibiskus je bio simbol ženskosti. Konkretno, cveće je predstavljalo određeni stil delikatne ženske lepote. Poklanjanje ženi sa cvetom hibiskusa bilo je priznanje njene delikatne, prelepe prirode.

Popularnost cveća hibiskusa kao cvetnog simbola u tetovažama
Danas je cvet hibiskusa popularan izbor za tetovažu. Za neke to može predstavljati poštovanje prema havajskoj kulturi. Za druge, cvet predstavlja ljubav, prijateljstvo, moć ili uspeh.

Prikladne prilike za poklon za cveće hibiskusa

Biljke hibiskusa su divan poklon za svakoga ko ceni svetlo cveće i bujni, tropski izgled. Crvene cvetnice čine savršen cvet kao gest romantične ljubavi ili strasti, dok roze cvetovi predstavljaju neromantičnu ljubav.

Da biste nekome poželeli uspeh ili navijali, žuti cvetni hibiskus je dobar izbor. Poklon belih cvetova može se uzeti kao kompliment nečijoj fizičkoj lepoti.

Nega rezanog cveta hibiskusa
Saveti za negu rezanog cveća hibiskusa
Za razliku od mnogih drugih rezanih cvetova, cvetovima hibiskusa nije potrebna voda da bi ostali sveži. Ubrano cveće obično ostaje otvoreno sedam do 12 sati, bez obzira na tretman. Međutim, isečeni cvetovi određenih sorti mogu trajati i do dva dana, uključujući „Gina Marie“ i „The Path“.

Ako želite sveže cveće za zabavu, berite cvetove pre nego što se potpuno otvore. Čuvajte cveće u frižideru oko sat vremena pre nego što želite da ih izložite.

Najčešća pitanja o cvetu hibiskusa:

Za šta se koristi cvet hibiskusa?
Nekoliko kultura koristi cvet hibiskusa kao jestivu poslasticu. U mnogim delovima sveta, cvetovi hibiskusa poznatiji kao rozela (H. sabdariffa) se koriste za pravljenje toplog ili hladnog čaja. U zapadnoj Africi, crveno, kiselo piće poznato je kao bissap. Zove se akua de jamaica u Meksiku i Centralnoj Americi, kiseljak na Karibima, orhul u Indiji, karkade u Egiptu i gul e khatmi u Iranu.

Šta Hibiskus znači na engleskom?
Termin “hibiskus” potiče od grčkog hibiskosa ili sleza. Neki tvrde da je taj termin proizveo drevni botaničar po imenu Pedanije Dioskorid. Cenjen u kulturama širom sveta, kratkotrajni, ali dramatični cvetovi hibiskusa mogu da simbolizuju mladost, lepotu, uspeh, slavu ili ženstvenost.

Koje su karakteristike cveta hibiskusa?
Cveće cveta u virtuelnoj duginim bojama, od crvene preko ljubičaste do dvobojne i svega između (osim zelene). U zavisnosti od sorte, veličina cveta može dostići i do 12 inča u prečniku. Cvetovi su u obliku levka, trube ili tanjira, sa najmanje pet latica i uspravnom središnjom drškom.

Koja vrsta cveća je hibiskus?
Hibiskus pripada porodici Malvaceae ili sleza, koja sadrži skoro 300 vrsta. U zavisnosti od klime i sorte, hibiskus može rasti kao višegodišnje ili jednogodišnje grmlje, ili zimzeleno ili listopadno drveće.

Šta simbolizuju cvetovi crvenog hibiskusa?
Kao i kod crvenih ruža, značenje crvenog hibiskusa se često povezuje sa strašću. Često se koristi da simbolizuje romansu i ljubav.

Šta simbolizuju ružičasti cvetovi hibiskusa?
Ružičasti cvetovi hibiskusa često simbolizuju prijateljstvo i različite vrste ljubavi, poput platonske ili porodične. Pokloniti nekome ružičasti cvet hibiskusa je način da izrazite da vam je stalo do njega.

Šta simbolizuju cvetovi belog hibiskusa?
Cveće belog hibiskusa povezuje se sa čistoćom. U nekim kulturama, ovo se prevodi u asocijaciju na žene, ženstvenost i nevinost. Druge kulture povezuju belo cveće sa lepotom.

Šta simboliziraju ljubičasti cvetovi hibiskusa?
Značenje ljubičastog cveta hibiskusa povezano je sa znanjem i mudrošću. Ljubičasti cvetovi takođe mogu biti povezani sa misterijom.

U nekim kulturama ljubičasto cveće se koristi da simbolizuje visoku klasu ili kraljevstvo. Mogu se koristiti za izražavanje ideje vrednosti ili vrednosti, posebno one pojedinca.

Šta simboliziraju žuti cvetovi hibiskusa?
Žuti cvetovi hibiskusa često se povezuju sa bogatstvom i srećom. Sreća i sunce su druga značenja koja se često pripisuju žutom cveću hibiskusa.