Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta fuksije

Značenje, simbolika i kulturni značaj cveta fuksije

Rod fuksije je prepun raskošnog cveća sa puno simbolike i kulturnog značaja. Oni su odličan izbor za dodavanje boje u vašu baštu. Osim toga, biljka je napravila fascinantno putovanje kroz istoriju i kulturu. Nastavite da čitate da biste otkrili sve što treba da znate o značenju i simbolici cveća fuksije. Razgovaraćemo o naučnim činjenicama, šta predstavlja prelepo cvetanje ove biljke i još mnogo toga.


Značenje i simbolika cveća fuksije – suština
Cveće fuksije predstavljalo je različita osećanja kroz istoriju. Neki od njih uključuju duboku ljubav, milost, poverenje i isceljenje. Biljka nije imala dobro poznato značenje na viktorijanskom jeziku cveća. Međutim, u to vreme je bilo poznato da predstavlja poverljivu ljubav ili samopouzdanje.

O cveću fuksije

Porodica, rod i taksonomija
Rod fuksije ima 110 priznatih vrsta žbunja i drveća. Većina ovih biljaka je porijeklom iz Amerike. Međutim, neki rastu u drugim oblastima širom sveta.

Ove biljke su dobile ime po Leonhartu Fuchsu, nemačkom botaničaru iz 16. veka. Zanimljivo je da je vrsta fuksije bliža rodu Circaea nego bilo koja druga. Kažu da su se njih dvoje razdvojili pre 41 milion godina.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Cvet fuksije ima jedinstven oblik i boje, uključujući živopisnu ružičastu, ljubičastu i crvenu. Njegovi cvetovi rastu u cevastoj formi sa laticama koje se šire na vrhu. Cvetovi fuksije takođe imaju dugačke čašice koje doprinose izrazitom izgledu cveta.

Sada su neke fuksije mirisnije od drugih. Međutim, mnogi baštovani primećuju da vrsta daje suptilan miris.

Istorija i poreklo cveća fuksije

Evropljani su prvi put otkrili ovu biljku na današnjem Haitiju i Dominikanskoj Republici. Francuski botaničar Šarl Plumije pronašao je vrstu Fuchsia triphilla oko 1696. tokom putovanja u Novi svet.

Odatle su Plumier i njegov tim istraživača vratili fuksije u Evropu. Zatim je vrsta brzo postala popularna ukrasna biljka.

Nastavio je da raste u popularnosti tokom 18. veka i od tada je bio glavni u bašti. Danas se cvetovi fuksije uzgajaju širom sveta i uobičajeni su prizor u parkovima i drugim javnim prostorima.

Popularne vrste, vrste i sorte fuksije

Sada postoji mnogo popularnih vrsta u rodu fuksije. Neke od najpopularnijih vrsta cveća fuksije uključuju:

Fuchsia magellanica: Ova vrsta je poznata i kao fuksija kolibrija. To je izdržljiva biljka koja može da cveta u nijansama ljubičaste, crvene, ružičaste i bele.
Fuchsia ekcorticata: Ova vrsta je porijeklom sa Novog Zelanda i ponekad se naziva novozelandska fuksija. Ima duge, svetlo crvene ili ljubičaste cvetove.
Fuchsia boliviana: Ova vrsta fuksije je porijeklom iz Bolivije, Perua i Argentine. Ima velike, zvonaste cvetove i najbolje raste u delimično zasjenjenim, suptropskim sredinama.
Fuchsia triphilla: Ovaj grm fuksije poznat je po svom produženom periodu cvetanja i živopisnom cvetanju. Biljka uspeva u mnogim okruženjima, što je čini izborom za ukrasne svrhe.
Etimološko značenje
Reč fuksija potiče od imena Leonharta Fuchsa, koje potiče od latinske reči fuchsius, što znači lisica.

Imena raznih vrsta biljke takođe imaju zanimljiva značenja. Na primer, naziv bolivijana odnosi se na matičnu zemlju biljke, Boliviju. Gracilis na latinskom znači vitak ili tanak.

Iz kojih regiona potiče cveće fuksije?
Cvetovi fuksije su poreklom iz tropskih i suptropskih regiona Centralne i Južne Amerike. Međutim, neke vrste su izvorne u drugim delovima sveta, uključujući Severnu Ameriku, Tahiti i Novi Zeland.

Kada je fuksija u sezoni?
Cvetovi fuksije su obično u sezoni od kasnog proleća do rane jeseni. Dužina sezone cvetanja ove biljke zavisiće od klime i specifične vrste fuksije.

Upotreba i prednosti cveća fuksije

Sada se cvetovi fuksije najčešće uzgajaju kao ukrasne baštenske biljke. Međutim, oni takođe imaju neke praktične upotrebe. Cveće i bobice fuksije možete jesti na nekoliko načina, uključujući džemove, čatnije i pečene proizvode.

Bobice ove biljke daju blago kiselkast ukus, a cveće dobro funkcioniše kao dekorativni ukras. Srećom, cvetovi fuksije se ne smatraju toksičnim za ljude ili kućne ljubimce.

Pored toga, biljka fuksije je odlična za privlačenje različitih oprašivača. Duge, živahne čašice cveta mame pčele i kolibrije, nagrađujući ih bogatim izvorom nektara.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova fuksije

Uobičajene boje cvetova fuksije i njihovo značenje
Cveće fuksije može dobiti više značenja u zavisnosti od njihove nijanse. Evo najčešćih boja cvetova fuksije i njihovih povezanih značenja:

Crvena: ljubav, strast i romansa
Ružičasta: ženstvenost, slatkoća i samopouzdanje
Ljubičasta: kraljevstvo, luksuz i elegancija
Bela: čistoća, nevinost i novi počeci
Narandžasta: dobar ukus, radost i entuzijazam
Mitovi i folklor o cvetu fuksije
Zbog svog relativno kasnog uvođenja u Evropu u poređenju sa drugim cvećem, fuksije se ne pojavljuju u grčkoj i rimskoj mitologiji.

Pored toga, biljka nema jaku simboliku na viktorijanskom jeziku cveća. Međutim, rečeno je da predstavlja poverenje ili poverljivu ljubav u to vreme.

S druge strane, neki Evropljani su verovali da cvet fuksije služi kao upozorenje na laž. Neki bi takođe postavili biljku napolje kako bi zaštitili svoje domove.

Kulturni značaj cveta fuksije

Cveće fuksije ima značaj u nekoliko kultura širom sveta. Na primer, Fuchsia ekcorticata je poznata kao kotukutuku autohtonom narodu Maora na Novom Zelandu. Koristili su cvetove biljke za pravljenje ljubičastih boja i mastila, a njen plavi polen za pravljenje praha za ukrašavanje lica.

Istorijski značaj cveta fuksije
Cveće fuksije počelo je dramatično da raste u popularnosti u 18. i 19. veku. Tokom tog vremena, fuksije su se pojavile kao trend u umetnosti, modi i baštovanstvu.

Zbog toga su Evropljani godinama uzgajali fuksije velikom brzinom. Međutim, cvet je izašao iz mode do 20. veka, kada su ljudi počeli da preferiraju druge vrste.

Religijska i duhovna značenja cveta fuksije

Sada, cveće fuksije nema nikakvo opšte prihvaćeno versko ili duhovno značenje. Međutim, oni mogu igrati ulogu u nekim čitanjima tarota.

Cvetovi fuksije mogu imati različita značenja u tarotu, u zavisnosti od konteksta. Generalno, oni se smatraju pozitivnim znakom. Kada se pojave na karti, mogu predstavljati nove početke, sreću i pozitivne promene.

Reference cveta fuksije u umetnosti
Cvetovi fuksije su se nekoliko puta pojavljivali u umetnosti tokom godina. Nekoliko poznatih umetnika je naslikalo ovu vrstu, uključujući Fridu Kalo i Egona Šilea.

Prikladne prilike za poklon za cveće fuksije

Imajte na umu da se biljke fuksije češće uzgajaju na otvorenom. Dakle, odlične su za davanje kao seme, biljke u saksiji ili u visećoj korpi. Ova biljka je prikladan poklon za rođendane, mature i druge srećne prilike.

Takođe možete dati cveće fuksije kao jednostavan gest uvažavanja ili naklonosti. Pored toga, oni bi bili divan izbor za sentimentalne proslave kao što je Majčin dan.

Najčešća pitanja o cvetu fuksije

Šta simbolizuje cvet fuksije?
Cveće fuksije može da simbolizuje različite ideje u zavisnosti od njihove boje. Uobičajena simbolika cveta fuksije uključuje poverenje u ljubav, eleganciju i nove početke.

Da li su cvetovi fuksije srećni?
Cvetovi fuksije nemaju dobro poznato značenje kao znak sreće. Međutim, biljka ima mnoga druga pozitivna značenja, uključujući svež početak, radost i dobar ukus.

Da li se cvetovi fuksije vraćaju svake godine?
Da, cvetovi fuksije su višegodišnje, što znači da se vraćaju svake godine. Međutim, ako vaša klima nije dovoljno topla, fuksija će rasti kao jednogodišnja biljka.

Koliko dugo cvetovi fuksije traju?
Dužina ciklusa cvetanja cveta fuksije može trajati od dva do deset dana, u zavisnosti od klime. Sezona cvetanja biljke obično traje od proleća do rane jeseni.

Da li biljke fuksije cvetaju više puta?
Da, biljke fuksije obično cvetaju nekoliko puta tokom vegetacije. Možete podstaći novo cvetanje tako što ćete pričvrstiti njegove cvetove kako bi više moglo da raste na njihovom mestu.

Kako da se brinem o svojoj biljci fuksije?
Biljke fuksije treba da rastu u dobro dreniranom, blago vlažnom tlu. Većina sorti fuksije dobro raste u delimično zasjenjenim okruženjima.

Koja je klima najbolja za biljke fuksije?
Biljka fuksija je porijeklom iz tropskih i suptropskih dijelova svijeta. Ova biljka može tolerisati širok spektar klimatskih uslova, ali neće uspevati u mrazu ili prekomernoj vrućini.

Okončanje
Učenje značenja i simbolike cveća fuksije čini njihovu sadnju još zabavnijom. Osim toga, fuksije su lepe, lako se uzgajaju i dodaju veselu notu svakom ambijentu na otvorenom.

Ako tražite način da nekome ulepšate dan, razmislite o poklonu fuksije u saksiji. Značenja ljubavi i radosti biljke čine je divnim poklonom za pokazivanje brige.