uobicajenih stetocina i bolesti hibiskusa i kako se nositi s njima

Cveće hibiskusa krade predstavu tokom celog leta, iako svaki cvet traje samo jedan ili dva dana. Iako biljke hibiskusa ne pate od mnogo problema, one su i dalje podložne određenim bolestima i štetočinama. U ovom članku ćemo pogledati devet uobičajenih štetočina i bolesti hibiskusa i kako se nositi s njima.

9 uobičajenih štetočina i bolesti hibiskusa (i kako se nositi s njima)
Pregled sadržaja:
9 Uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Česta pitanja o štetočinama i bolestima hibiskusa:

Okončanje

9 Uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa

1) Lisne uši
Lisne uši su uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Lisne uši su uobičajene baštenske štetočine koje sisaju sok i ciljaju na biljke hibiskusa . Ovi mali crni ili zeleni insekti izlučuju medlju rosu, lepljivu supstancu koja podstiče rast čađave crne plesni. Nepravilan ili usporen rast je još jedan simptom zaraze lisnim ušima.

Lisne uši se skupljaju ispod lišća i duž stabljika. Koristite crevo da brzo uklonite veliki broj lisnih uši. Alternativno, koristite biološke kontrole, insekticidni sapun ili hortikulturna ulja poput ulja neema.

2) Botritis Blight
Botritis je uobičajena gljivična bolest koja se često naziva siva plijesan nakon izraslina koje se pojavljuju na zaraženim biljkama. Na cvetnim pupoljcima mogu se pojaviti i velike mrlje koje od braon do crne.

Botritis voli vlažne uslove, pa obezbedite dobru cirkulaciju vazduha tako što ćete ostaviti dovoljno prostora između vašeg hibiskusa i drugih biljaka. Uklonite sve zaražene delove hibiskusa i spalite ih da biste sprečili širenje bolesti.

3) Japanske bube
Japanske bube su uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Japanske bube su dosadne štetočine koje jedu listove i cveće hibiskusa. Odrasle jedinke imaju smeđa tela sa metalno zelenim glavama i polažu jaja u zemlju . Larve počinju da jedu obližnje korene kada se izlegu.

Uklonite odrasle japanske bube i udavite ih. Koristite zamke za japanske bube da namamite ove štetočine od svog hibiskusa. Takođe ih možete eliminisati upotrebom hortikulturnih ulja ili insekticidnog sapuna.

4) Bolesti pegavosti listova
Bolesti pega na lišću su uobičajene gljivične infekcije koje mogu uticati na biljke hibiskusa i uspevati u toplim, vlažnim uslovima. Na zaraženim listovima pojavljuju se žute ili crne mrlje. Na donjoj strani zaraženih listova može se razviti sivkasto-bela gljivica.

Bolesti pegavosti lista prekidaju fotosintezu, uzrokujući da vaš hibiskus proizvodi slab ili usporen rast. Eliminišite bolesti pegavosti listova koristeći organske fungicide i dajte svojim biljkama hibiskusa dovoljno prostora za promovisanje dobre cirkulacije vazduha.

5) Mealibugs
Mealibugs su uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Mealibugs su insekti koji se sporo kreću i sisaju sok sa telima ovalnog oblika prekrivenim belim voskom koji mogu da utiču na biljke hibiskusa. Simptomi zaraze brašnastim bubama uključuju grudvice pahuljastog belog voska i slab ili usporen rast. Brašne bube takođe proizvode medljiku koja može dovesti do pojave čađave crne plesni.

Mealibugs uzrokuju da biljke hibiskusa proizvode slab ili zaostao u rastu. Tretirajte ih insekticidnim sapunom ili hortikulturnim uljima. Takođe možete koristiti metode biološke kontrole kao što su uništavači brašnaste stenice.

6) Pepelnica
Pepelnica je uobičajena gljivična bolest koja može zaraziti biljke hibiskusa. Simptomi pepelnice uključuju praškaste bele izrasline na lišću hibiskusa i uvijene ili promenjene listove. Pepelnica takođe može izazvati usporavanje rasta.

Pepelnica uspeva u vlažnim uslovima, pa izbegavajte preterano zalivanje hibiskusa. Promovišite dobru cirkulaciju vazduha tako što ćete ostaviti dovoljno prostora oko biljaka. Uklonite zaraženo lišće i sve ostatke listova oko vašeg hibiskusa.

7) Insekti od krljušti
Insekti su uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Ljuskasti insekti su još jedna vrsta štetočina koje sišu sok i mogu zaraziti biljke hibiskusa. Ljuskavi insekti su male bube sa voštanim oklopnim školjkama koje se mogu primetiti kako puze po lišću. Simptomi uključuju naslage medljike, čađavu crnu buđ i bela jaja na donjoj strani listova.

Oslobodite se insekata pomoću insekticidnog sapuna ili hortikulturnih ulja. Koristite biološke kontrole ili organske pesticide da biste eliminisali insekata velikih razmera.

8) Bele mušice
Bele mušice su mali beloleteći insekti koji su blisko povezani sa lisnim ušima. Bele mušice se hrane sokom i izlučuju naslage medljike koje mogu dovesti do rasta crne čađave plesni. Ostali simptomi uključuju žutilo ili venuće listova na biljkama hibiskusa.

Eliminišite bele mušice koristeći biološke kontrole, insekticidni sapun i hortikulturna ulja. Koristite crevo da izbacite jaja i odrasle jedinke iz vašeg hibiskusa. Bele mušice uspevaju po toplom vremenu, pa budite na oprezu tokom leta.

9) Bolest uvenuća
Bolest uvenuća su uobičajene štetočine i bolesti hibiskusa
Bolest uvenuća je gljivična infekcija uzrokovana gljivicama koje ulaze u vaš hibiskus kroz korenje. Ove gljive narušavaju sposobnost vašeg hibiskusa da pravilno cirkuliše vodu. Bolest uvenuća pogađa celu biljku, izazivajući uvenuće, odumiranje listova koji postaju tamnozeleni ili crni, a ne žuti.

Svakodnevno pržite lišće hibiskusa dok listovi ne izgledaju zdravo i dok se ne pojavi novi rast. U nekim slučajevima, bolest se ne može zaustaviti, što, nažalost, znači da ćete morati da odložite svoj hibiskus.

Česta pitanja o štetočinama i bolestima hibiskusa:
Koje su najčešće štetočine koje utiču na biljke hibiskusa?
Najčešći štetočini koji pogađaju biljke hibiskusa su lisne uši, paukove grinje, bele mušice i tripsi.

Kako da znam da li moja biljka hibiskusa ima problem sa štetočinama?
Znaci problema sa štetočinama na biljci hibiskusa mogu uključivati promenjeno ili izobličeno lišće, lepljive ostatke na listovima ili stabljikama, mreže ili insekte na biljci.

Koje su neke od bolesti kojima biljke hibiskusa mogu biti podložne?
Biljke hibiskusa mogu biti podložne bolestima kao što su pepelnica, pegavost listova, trulež korena i bakterijska opekotina.

Kako mogu da sprečim da štetočine i bolesti utiču na moju biljku hibiskusa?
Održavanje zdrave biljke hibiskusa redovnim zalivanjem i đubrenjem, uklanjanjem mrtvog ili obolelog biljnog materijala i održavanjem područja oko biljke čistim i bez ostataka može pomoći u sprečavanju problema sa štetočinama i bolestima.

Koji su neki prirodni načini za kontrolu štetočina na mojoj biljci hibiskusa?
Neke prirodne metode suzbijanja štetočina uključuju prskanje biljke vodom i sapunom za suđe, korišćenje neem ulja ili uvođenje korisnih insekata kao što su bubamare ili čipkarice.

Kako mogu lečiti biljku hibiskusa koju je zarazila bolest?
Lečenje bolesne biljke hibiskusa zavisiće od specifične bolesti, ali neke opcije mogu uključivati uklanjanje zaraženog biljnog materijala, primenu fungicida ili baktericida ili prilagođavanje prakse zalivanja ili đubrenja.

Koji su neki znaci da moja biljka hibiskusa možda pati od nedostatka hranljivih materija umesto od štetočina ili bolesti?
Znaci nedostatka hranljivih materija u biljkama hibiskusa mogu uključivati žutilo lišća, usporavanje rasta i manje ili manje cvetova.

Koliko često treba da pregledam svoju biljku hibiskusa na znake štetočina ili bolesti?
Po mom iskustvu, dobra ideja je da pregledate vašu biljku hibiskusa najmanje jednom nedeljno zbog znakova štetočina ili bolesti.

Mogu li se štetočine ili bolesti hibiskusa proširiti na druge biljke u mojoj bašti?
Da, štetočine ili bolesti hibiskusa mogu se potencijalno proširiti na druge biljke u vašoj bašti ako se ne kontrolišu na odgovarajući način.

Da li treba da se brinem ako moja biljka hibiskusa iznenada opadne listove ili cvetove?
Iznenadno opadanje listova ili cvetova može biti znak stresa za biljku, koji može biti uzrokovan faktorima kao što su prekomerno ili nedovoljno zalivanje, problemi sa štetočinama ili bolestima ili faktori životne sredine. Neophodno je identifikovati uzrok stresa i rešiti ga kako bi se sprečilo dalje oštećenje biljke.

Okončanje
Cvetovi hibiskusa mogu biti ranjivi na štetočine poput lisnih uši, brašnastih buba ili bolesti kao što su siva plijesan ili bolest uvenuća. Tretirajte bolesti organskim fungicidima i eliminišite štetočine koristeći hortikulturna ulja i insekticidni sapun. Obezbedite idealne uslove za rast kako biste smanjili rizik od štetočina i bolesti u budućnosti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za rešavanje problema sa biljkama hibiskusa koji ne cvetaju , uobičajene uzroke žutog lišća na hibiskusu i 32 neverovatne upotrebe i prednosti biljaka hibiskusa .