Ultimativni vodič za značenje simbolizam i upotrebu cveta zumbula

Sve što treba da znate o cveću zumbula

Cveće zumbula je smelo, privlačno i dostupno u raznim bojama. Široko korišćeni u cvetnim aranžmanima i kućnim baštama, ovi voljeni cvetovi imaju bogatu istoriju i simboliku koja počinje klasičnom grčkom mitologijom. U ovom članku ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju cvetova zumbula, njihovoj istoriji i poreklu, upotrebi i prednostima, popularnim vrstama i pogodnim prilikama za poklone.


Značenje i simbolizam zumbula – suština

Simbolika cveta zumbula je usko povezana sa grčkom mitologijom sa simboličkom asocijacijom na odanost izvan smrti i strasnu ljubav koja traje i danas. Cvet je nazvao Apolon kao priznanje za cvet koji je izašao iz krvi božanskog heroja Hijacinta. Hijacinti su takođe bili voljeni kroz viktorijansko doba, obično povezani sa značenjima razigranosti i veselja.

O cvetu zumbula

Porodica zumbula, rod i taksonomija
Zumbul je uobičajeno ime za mnoge različite cvetne biljke koje čine rod Hiacinthus. Sve biljke u rodu su višegodišnje uzgajane od lukovice zumbula, što ih čini lakim za dodavanje kompatibilnim pejzažima. Ovo cveće je deo veće porodice Asparagaceae. To ih čini daleko povezanim sa šparglama i mnogim drugim baštenskim biljkama.

Druge biljke koje imaju zajednički naziv zumbul, kao što je zumbul grožđa, zapravo su deo različitih rodova i ne smatraju se pravim zumbulima.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
Svi zumbuli su cvetne višegodišnje biljke. Oni imaju tendenciju da dele sličnu naviku rasta uspravnih klasova cveća koji se uzdižu iznad listova u obliku sečiva.

Boje ovog cveća mogu varirati od svetlo bele do svetlo plave, ljubičaste, crvene, narandžaste, roze, magenta, pa čak i kraljevsko plave. Većina sorti zumbula ima slatki miris koji se opisuje kao klasični beli cvetni miris sličan gardeniji ili magnoliji.

Popularne vrste, vrste i sorte zumbula

Hiacinthus orientalis je vrsta koja se najčešće gaji i za uređenje i za rezano cveće. Ima mnogo popularnih sorti razvijenih za određenu boju, miris ili naviku rasta, uključujući:

‘Blue Jacket’, tamnoplava sorta sa visokim listovima koji uokviruju klasove cveća
‘Pink Pearl’, ružičasta vrsta jakog mirisa koja se može uzgajati u zatvorenom prostoru iu malim saksijama
„Voodstock“, tamno bogato crveno vino koje cveta rano u proleće.

Etimološko značenje
Najraniji oblici imena zumbul su se odnosili na dragi kamen koji je bio plave ili crvene boje. Ime je postalo povezano sa cvetom u staroj Grčkoj zbog mita koji ga je uključivao. Naučnici raspravljaju o tačnom identitetu dragulja na koji se ime odnosilo.

Iz kojih regiona su zumbul?
Ovaj prolećni cvet je poreklom iz istočnog Mediterana. Neke sorte uglavnom rastu u Bugarskoj, dok su druge rasprostranjene širom Palestine i Grčke.

Kada je u sezoni cveće zumbula?
Skoro sve sorte zumbula cvetaju u rano proleće. Neki mogu početi da cvetaju već u januaru ili čak krajem decembra u toplijim klimama. Biljke sa najdužim prozorima cvetanja obično završavaju najkasnije do aprila ili maja. Ovo čini zumbule odličnim za uparivanje sa letnjim sijalicama koje tek tada izbijaju.

Upotreba i prednosti zumbula

Pošto su lukovice zumbula blago toksične i lišće iritira usta, prvenstveno se koriste samo zbog svoje lepote i mirisa.

Osim sastojka u parfemu, zumbul se ne koristi ni u kakve svrhe u travari ili ishrani.

Plavi i tamnoplavi zumbuli su posebno popularni kod pčela, kao i sve sorte jakog mirisa.

Značenje i simbolika zumbula
Uz zumbule dostupne u toliko različitih boja, lako je prilagoditi značenje pejzažne sadnje ili buketa samo odabirom pravih izbora. Neke uobičajene boje cvetova zumbula na jeziku cveća uključuju:

Značenje cveta belog zumbula:

Značenje cveta belog zumbula
Poput uobičajenih značenja belog cveta, cvet belog zumbula simbolizuje mir, čistotu i želju za izlečenjem.

Značenje cveta ružičastog zumbula:

Povezano sa radošću, razigranošću, platonskom ili novom ljubavlju i novim počecima.

Značenje ljubičastog cveta zumbula:

Povezan sa kraljevstvom, bogatstvom, elegancijom i predanom ljubavlju.

Značenje svetloplavog cveta zumbula:

Dodaje značenje mira, spokoja i novih početaka.

Značenje tamnoplavog zumbulovog cveta:

Prenosi eleganciju, poštovanje, kraljevstvo i dobre želje.

Značenje, simbolika i kulturni značaj zumbula
Značenje, Simbolizam, i kulturni značaj zumbula

Cveće zumbula u grčkoj mitologiji
Najtrajnija kulturna simbolika zumbula potiče iz starogrčke mitologije, gde je ime biljke prvi put zabeleženo. Hijacint je bilo ime mladog princa iz Sparte koji se zbližio sa grčkim bogovima Apolonom i Zefirom. Dok su se takmičili za njegovu pažnju, dva boga su ga slučajno ubila. Druge verzije mita govore o tome da Apolon podučava Hijacinta kako da igra igru sa diskom. Kada je disk udario Zumbul i ubio ga, Apolonove suze su se pretvorile u cveće koje i danas nosi to ime.

Cveće zumbula u viktorijansko doba
Zumbuli su bili neverovatno popularni tokom viktorijanskog doba, gde je cveće često bilo simbol razigranosti i veselja. Ovaj prelepi cvet krasio je mnoge kućne bašte i javne parkove i bio je svetao, podsticajan simbol početka proleća i toplijih dana koji su pred nama.

Cveće zumbula u moderno doba
Danas mnogi ljudi nastavljaju da koriste zumbule da simbolizuju odanu ljubav koja se nastavlja nakon smrti. Popularni su kao cvet za ostavljanje na grobovima supružnika i voljenih koji su preminuli.

Pored toga, biljke zumbula u saksiji i sastavljene biljke se često daruju kao poklon za prolećno zagrevanje kuće ili kao gest zahvalnosti. Koriste se i kao svadbeno cveće i neki veruju da donose sreću. Ružičasti ili beli zumbuli su odlični pokloni za Dan majki.

Prikladne prilike za poklon za zumbul
Cvetovi zumbula se često daju kao pokloni ranog proleća da ulepšaju dom i simbolizuju nove početke. Takođe su idealni za venčanja i druge romantične prilike zbog njihove veze sa ljubavlju i predanošću.

Kako se brinuti za sveže rezano cveće zumbula kod kuće

Uverite se da su ivice uredno podrezane i svakodnevno menjajte vodu kako biste izbegli rast bakterija. Čuvajte divne cvetove u hladnom skladištu ili umotane u vlažne papirne peškire kako biste sprečili bledenje nakon sečenja po toplom vremenu.

Upakovati

Zumbul je prelepo cveće sa dugom istorijom simboličke upotrebe. Razmislite da ih koristite da pošaljete snažnu poruku u svom sledećem cvetnom poklonu.

Česta pitanja o cvetu zumbula:

Šta predstavlja cvet zumbula?
Cvetovi zumbula obično predstavljaju razigranost i veselje. Njihove žive, raznolike boje prenose niz različitih značenja na jeziku cveća.

Šta simbolizuju ljubičasti zumbuli?
Ljubičasti cvetovi zumbula tradicionalno se povezuju sa kraljevstvom, bogatstvom, elegancijom i predanom ljubavlju.

Šta predstavljaju beli zumbuli?
Cvetovi belih zumbula tradicionalno simbolizuju mir, čistotu i želju za lečenjem.

Da li se zumbuli vraćaju svake godine?
Zumbul se stalno vraća iz godine u godinu cvetajući tokom prolećnih meseci.

Koliko dugo traje cvetanje zumbula?
Cvetanje zumbula obično dostiže vrhunac u periodu od 2 do 3 nedelje pre nego što se polako vrati.