Kada pomislite na cveće tulipana, možete zamisliti prostrana cvetna polja koja se nalaze u Holandiji. Ipak, malo ko zna da poreklo tulipana zapravo nije Holandija, već prvo iz oblasti Himalaja, a zatim iz Turske. Turska lala je prvo bila divlji cvet koji se pojavio još 1000. godine nove ere i ima dugu istoriju pre nego što je postao omiljeni cvet kakav je sada. Nastavite da čitate za više o tome kako je narastao (bez igre reči!) da bude ono što jeste danas.

Turska lala je prvo bila divlji cvet koji se pojavio još 1000. godine nove ere i ima dugu istoriju pre nego što je postao omiljeni cvet kakav je sada. Nastavite da čitate za više o tome kako je narastao (bez igre reči!) da bude ono što jeste danas.

Sve je počelo u Turskoj

Mnogi ne znaju, lala nije nastala u Evropi. Umesto toga, cvet ima dugu istoriju u Turskoj nakon što je donet sa Himalaja. Tokom Otomanskog carstva, lale su korišćene da umire sultana koji je smatrao da su cvetovi posebno lepi. Cvet je ostao popularan sve do „ere lala“ kada se cveće nije moglo prodavati van Turske jer je bilo ilegalno. Međutim, to ih očigledno nije sprečilo da dođu u Holandiju (današnja Holandija).

Narandžasto cveće tulipana

Zlatno doba Holandije i početak manije lala

Opšte je poznato da su lale uvezene u Holandiju (danas Holandija) u 16. veku. Botaničar po imenu Carolus Clusius je osoba za koju se smatra da ih je dovela na zapad, i napisao je knjigu o cvetu koji ih je doveo do popularnosti. Cveće je izazvalo taj početni nalet, a Kluzijusu su tada redovno krali lale iz njegove bašte. Počela je manija lala. Iako je ekonomska lukovica lala stigla na tržište, one su kupovane sve dok potražnja nije postala tolika da je tržište za njima propalo.

Hibridi tulipana

Da bi tržište bilo zanimljivo, botaničari su počeli da stvaraju hibride lala. Mogućnost kupovine ovih hibrida i mutacija takođe je označila visok status za one pojedince koji su bili spremni da ulažu u njih. Iako lukovice koje koštaju više od kuća više nisu dostupne, još uvek postoji širok izbor genetski stabilnih lala koji su izvedeni iz ovog eksperimenta. Danas postoji 150 vrsta lala i preko 3.000 sorti.

Žuto cveće tulipana

Moderni tulipan

Moderni tulipani su neverovatno popularni i drugi najpopularniji cvet koji se šalje na Dan zaljubljenih posle ruža. Takođe su dostupni u širokom spektru boja. Za neiskusne baštovane, oni se široko smatraju jednim od najlakših cvetova za uzgoj.

Zasadite lukovice tulipana u jesen pre nego što se zemlja smrzne i videćete kako vaši tulipani iskaču u proleće bez mnogo posla. Tulipani su jednostavni i lepi bez obzira na doba godine!