Znacenje cveta irisa na jeziku cveca

Cvet irisa: poreklo, značenje, simbolika, boje i saveti za negu
Cvet irisa je popularan cvet koji je veoma cenjen zbog svoje jedinstvene strukture i zadivljujućih boja. Savršena za osvetljavanje unutrašnjih i spoljašnjih površina, biljka irisa je neverovatno raznovrsna. Cveće irisa takođe ima uzbudljivu priču za ispričati, sa jedinstvenim značenjima i simbolikom vezanim za ove tražene cvetove. Čitajte dalje dok delimo sve što treba da znamo o značenju cveta irisa, simbolici, istoriji, poreklu, popularnim sortama i još mnogo toga.


Istorija i poreklo cvetova irisa
Iris spp. je najveći rod cvetnih biljaka iz botaničke porodice Iridaceae. Jedna od najpopularnijih trajnica koje rastu iz lukovica ili rizoma, irisi se široko uzgajaju širom sveta kao ukrasne biljke u kućnim i komercijalnim baštama.

Ali odakle cvet irisa u početku dolazi? U nekoliko izveštaja se navodi da je kultivacija irisa počela oko 1749. pre nove ere u Egiptu kada je kralj Tutmozis III osvojio Siriju. Sirija je bila dom mnogih perunika, a kralj Tutmozis III, strastveni baštovan, bio je očaran njihovom lepotom. Ovekovečio je perunike kroz skulpture u Amonovom hramu u Karnaku i u egipatskim baštama.

Upotreba cveća irisa u medicini i aromahologiji
Perunike su cenili rani Indijci i Egipćani zbog njihove medicinske upotrebe i proizvodnje parfema. Parfemi su, posebno, korišćeni kao ponude bogovima.

Do 19. veka, perunike su igrale vitalnu ulogu u istoriji Firence, Italija. Osušeni rizomi ove biljke bili su toliko popularni da je cvet irisa postao amblem grada. Ova tradicija se nastavila vekovima.

Istorija cveća irisa
Cvet irisa je bio uključen na kraljevskim transparentima kao fleur-de-lis, dobro poznati simbol francuske kraljevske porodice. Kralj Klodvig I, prvi Frank Kralj, usvojio je cvet irisa kao amblem ranih 500-ih kada je prešao na hrišćanstvo. Godine 1147., kralj Luj VII je takođe koristio ljubičastu iris za svoju sliku. Fleurs-de-lis su uništili revolucionari kao simbol monarhije tokom Francuske revolucije.

U Engleskoj je Edvard III 1376. u svom grbu koristio tri ljiljanke. Čuvena slika Elizabete I Engleske takođe predstavlja kraljicu u haljini izvezenoj cvetovima irisa.

Koren irisa, koren irisa nekih vrsta, takođe se koristio u medicini, parfimeriji i proizvodnji alkohola u regionima širom Evrope.

Cvet bradate perunike (Iris germanica) je zvanični državni cvet Tenesija. Fleur-de-lis je takođe amblem Nju Orleansa.

Vrste cveća irisa

Irisi pokazuju svoje zapanjujuće cvetanje od proleća do ranog leta. Sa preko 200 poznatih vrsta i bezbroj sorti, irisi nude širok spektar boja u rasponu od najpopularnijih ljubičastih i plavih do bele, žute, roze, crvene, narandžaste, braon i crne.

Uopšteno, perunike se mogu klasifikovati u dve grupe: perunike lukovice i perunike rizoma.

Lukovice (ili lukovičaste perunike) obično miruju nakon što su procvetale. Takođe su manje od perunika rizoma i proizvode manje cvetove. Dve najpopularnije lukovice su holandske irise i Reticulata.

Holandsko cveće irisa

Holandski iris je možda najčešća perunika od lukovice. Botanički poznata kao Iris hollandica ili Iris k hollandica, ova kategorija je, u stvari, grupa hibrida nekoliko perunika, uključujući španski iris. Omiljen mnogim cvećarama i ljubiteljima cveća, ovaj prelepi cvet poznat je prizor u tradicionalnim cvećarama ili u cvetnim aranžmanima irisa.

Reticulata perunike, ili takođe poznate kao mrežaste perunike, su rani cvetovi koji cvetaju u rano proleće zajedno sa snežnim pahuljama, snežnim krokusima i snežnim krokusima, a pre lala. Ponekad se nazivaju patuljastim irisima, ove biljke su prepoznatljive po svom manjem profilu i upadljivim cvetovima.

Irisi sa rizomom rastu horizontalno pod zemljom ili delimično ispod zemlje i proizvode nove izdanke. Imaju preklapajuće listove nalik maču.

Irisi sa rizomom se dalje mogu podeliti u tri glavne grupe u zavisnosti od njihovih cvetnih karakteristika: bradata perunika, perunika bez brade i perunika sa grebenima.

Bradato cveće irisa

Bradate perunike ili Iris germanica su nesumnjivo najpopularnija vrsta cveća irisa. Osim što ih je lako uzgajati, ova poznata kategorija perunika rizoma nudi cvetne cvetove u mnoštvu boja, kao što su crvena, narandžasta, žuta, plava, ljubičasta, smeđa, bela, crna i roze.

Cvetovi bradate perunike imaju četiri glavna dela: standarde, padove, žile i izrazitu bradu – koja nedostaje drugim vrstama cvetova perunike. Brada su, u stvari, samo meke dlačice duž centralnog dela vodopada ili donjih latica.

Irisi sa bradatim rizomom mogu da krzno mogu biti klasifikovane u različite podkategorije u zavisnosti od njihovog rasta: visokobrade, srednje brade, kratkobrade, minijaturne brade i granične brade.

Cveće perunike bez brade

Za razliku od bradatih perunika, cvetovima perunika bez brade nedostaju brade. Nemaju meke dlake na padovima, ali umesto toga imaju takozvane “signale”. Signal prikazuje svetlu boju na vrhu vodopada, što pomaže da ova vrsta cveta irisa privuče pčele.

Neke od najistaknutijih perunika bez brade su japanska perunika (Iris kaempferi) koja voli vodu i sibirska perunika (Iris sibirica).

Šarene perunike su možda najređi tip perunike rizoma. Za razliku od prve dve klasifikacije perunika rizoma, njima nedostaju i brade i signali. Umesto toga, oni imaju podignuto tkivo koje se zove greben ili petlići češalj.

Kako odabrati savršen cvet irisa
Simbolika cveta irisa – Kako odabrati najbolje cveće irisa za svaku priliku poklona
Perunike ne bi bile jedno od najpriznatijih cveća za poklone da nije njihov jedinstveni šarm. Dostupne ne samo u mnogim oblicima i veličinama, irisi takođe predstavljaju mnoštvo zadivljujućih boja koje bi vas brzo podsetile na lepotu proleća.

Jedan cvet irisa ili buket raznobojnih cvetova je siguran način da ulepšate nečiji dan. Kada berete cvetove irisa za poklon, treba uzeti u obzir nekoliko stvari: priliku, poruku koju želite da prenesete, simbole i značenja iza boje i nivo vašeg odnosa sa poklonikom. Evo kratkog vodiča za značenja i simbole boja cvetova irisa.

Značenje, simbolika i boje cveta irisa
Ime cveta „iris“ potiče od grčke reči koja se prevodi kao „duga“, što je prikladno samo s obzirom na mnoge dostupne boje cvetova irisa. Takođe se odnosi na starogrčku boginju duge i glasnicu olimpijskih bogova, Iris.

Irisi su takođe februarski cvet.

Na jeziku cveća, cvet irisa generalno simbolizuje elokvenciju, nadu, mudrost, komunikaciju i veru. Ali, pojedinačne boje ovog cveta takođe prenose drugačije značenje.

Značenje i simbolizam plave šarenice
Značenje i simbolika cveta plave perunike
Nije mnogo cveća dostupno u svojim pravim plavim bojama, ali irisi su jedni od retkih koji prirodno i obilno proizvode plave nijanse. Zbog ove osobine, cvetovi plave perunike su najčešće korišćena boja u buketima irisa.

Plave irise su poznati simbol vere i nade. U nekim zemljama, posebno u Evropi, oni označavaju kraljevstvo. Razmišljate o tome da iznenadite svoju ženu cvetnim aranžmanom irisa? Zatim obavezno uključite plave šarenice kako bi se osećala kao kraljica.

U starom Egiptu, plavi cvetovi perunike označavaju moć. U Japanu, oni označavaju herojstvo jer se plava boja odnosi na plavu krv.

Preporučene prilike za poklon cvetova plave perunike:
Rođendani
Godišnjice venčanja
Angažovanje
Samo zato što
Dobijte dobre želje

Značenje i simbolizam ljubičaste šarenice
Značenje i simbolika ljubičastog cveta irisa
Još jedna poznata boja cveta irisa je ljubičasta. Ljubičasta ili ljubičasta šarenica često označava mudrost i kompliment, ali zbog bliske sličnosti ljubičaste i plave, ona takođe simbolizuje kraljevstvo.

Buket ljubičaste irisa odgovara gotovo svakoj proslavi, ali se obično daruje za rođendanske proslave. Pošto su oni februarski cvet, ovaj mesec je posebno prikladan. Pošaljite ljubičasto cveće nekome ko slavi rođendan i učinite njegov rođendan još posebnijim.

Cvetovi ljubičaste irisa smatraju se cvetom 25. godišnjice braka. Dakle, ako vi (ili poznajete nekoga) slavite 25 godina prelepog braka, ovi privlačni cvetovi su savršen cvet za taj poseban događaj.

Preporučene prilike za poklon ljubičastim cvetovima irisa:
Rođendani
Prvi sastanak
25. godišnjica braka
Godišnjice
Dan majke
Značenje i simbolika žute šarenice
Značenje i simbolika cveta žute perunike

Dok drugi žuti cvetovi, poput karanfila, imaju negativno značenje, žuti irisi pozitivno simbolizuju strast. Ovo cveće je vaša najsigurnija opklada ako želite da pošaljete cveće kao poklon svojim kolegama, saradnicima ili poslodavcima u znak zahvalnosti za vaš rad i radno mesto.

Žuti cvetovi irisa takođe simbolizuju ponos i nadu, što ih čini omiljenim cvetom za nekoga ko slavi dostignuća ili za mature.

Jarko žute nijanse će sigurno podići raspoloženje bilo koga, što čini žute irise savršenim cvetom da svojim prijateljima i porodici pošaljete želje za brzim oporavkom.

Preporučene prilike za poklon cvetova žute perunike:
Maturacije
Promocije posla
Samo zato što
Ozdravi uskoro želje

Značenje i simbolika belog irisa
Značenje i simbolika cveta belog irisa
Cvetovi belog irisa su idealni za svadbene bukete ne samo zato što su elegantnog izgleda, već i zato što ovi cvetovi označavaju čistoću ili čisto srce, baš kao i većina značenja belog cveća.

Buket elegantnih belih irisa takođe odgovara poruci simpatije ili dobrim željama. Pošaljite bele irise nekome ko je upravo izgubio voljenu osobu ili da poželi prijateljima i porodici brz oporavak.

Preporučene prilike za poklon cvetova bele perunike:
Ozdravi uskoro želje
Simpatija
Godišnjice
Venčanja
Saveti koje treba uzeti u obzir pri kupovini perunika
Saveti koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine cveća irisa
Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kada kupujete cveće irisa:

Potražite cvetove irisa koji su u fazi „vrh olovke“ ili kada linija boje ocrtava listove omotača.
Izbegavajte šarenice sa smeđim vrhovima latica i neotvorenim, mekim cvetovima.
Pošto se cvetni kvaliteti razlikuju u zavisnosti od sorte, pitajte za raznovrsnost cvetova irisa koje dobijate. Izaberite onaj koji najbolje odgovara vašoj lokaciji.
Izbegavajte cvetanje sa žutim lišćem. Ovo može biti znak lošeg rukovanja, nepravilnog skladištenja ili nezdrave biljke.
Koje cveće ide uz perunike?
Irise su čuveno rezano cveće savršeno u cvetnim aranžmanima kao što su buketi, središnji delovi, pa čak i korsaži. Odlične su za slanje same, ali izgledaju jednako predivno sa drugim rezanim cvećem. Neki od najčešćih rezanih cvetova koji se često mešaju sa irisima u cvetnim buketima su lale i ljiljani zvezdari.

Jedan primer su plave irise pomešane sa crvenim lalama ili crvenom ružom za kontrast boja. Ili, kombinujte cvetove plave irisa sa cvetovima žutog zvezdastog ljiljana za slikovit aranžman. Drugi cvetovi, poput tradicionalnih belih tratinčica i mini karanfila, mogu upotpuniti izgled.

Za elegantan aranžman kombinujte irise sa belim ružama i ljiljane sa listovima magnolije. Ili integrišite ljubičaste irise u buket ljubičastih karanfila i stabljike za romantičan aranžman.

Kako se brinuti za rezano cveće irisa
Kako se brinuti za cveće irisa
Cveće irisa trenutno dodaje egzotičnu atmosferu i jedinstven izgled buketu ili bilo kom cvetnom aranžmanu, što ih čini omiljenim cvećarama. Njihovi prepoznatljivi oblici čine ih jedinstvenim i savršenim cvetovima u cvetnim dezenima. Irisi su takođe sjajni linearni cvetovi koji naglašavaju cvetni aranžman.

Kada naručite isporuku cvetova irisa, cveće će obično trajati 5 do 7 dana ako se pravilno brine. Evo nekoliko korisnih saveta za negu cvetova irisa kako biste maksimalno povećali atraktivnost ovih cvetova:

Stavite umotano cveće u vodu da biste ih hidrirali dok pripremate vazu.
Stavite irise u čistu vazu sa čistom vodom.
Možete dodati paket hrane za cveće da biste produžili vek cvetanja irisa.
Odrežite stabljike u kosom položaju na željenu dužinu da biste poboljšali upijanje vode.
Uklonite sve lišće potopljeno pod vodom jer će samo trunuti i podstaći nakupljanje bakterija u vodi.
Irisi su žedni cvetovi, pa često proveravajte vodu i dodajte još vode po potrebi.
Redovno menjajte vodu. Kada menjate vodu, obavezno isperite i stabljike. Takođe možete ponovo da odsečete stabljike pod vodom da biste upijali vodu.