neverovatne upotrebe i prednosti hibiskusa za ljude i prirodu

Neke biljke su prošle godine pažljivog uzgoja kako bi se maksimalno iskoristile za ljude, dok su druge prirodno korisne za okolinu oko sebe. Hibiskus je jedinstven po tome što je jedna od retkih biljaka koje nude i jedno i drugo istovremeno. Mnoge sorte hibiskusa su pažljivo uzgajane za lepotu i medicinsku upotrebu, dok su druge godinama rasle u divljini i još uvek doprinose zdravlju zemljišta i celokupnom biodiverzitetu. Saznajte više o desetinama potencijalnih upotreba i prednosti hibiskusa, a možda ćete odlučiti da dodate jednu ili više sorti u svoju kućnu baštu.

O hibiskusu

Postoje stotine biljaka poznatih kao Hibiskus, od kojih većina spada u istoimeni rod. Svi članovi roda hibiskusa su deo veće porodice sleza, tačnije Malvaceae. To znači da su oni daleko povezani sa biljkama bamije, kakaa, pa čak i pamuka.

Većina sorti hibiskusa ima velike cvetove u svetlim nijansama ružičaste, crvene, ljubičaste ili bele. Ovo je primarni razlog za sadnju i uzgoj mnogih vrsta. Veliki i upadljivi cvetovi često privlače oprašivače kao što su pčele, moljci, leptiri i kolibri. Većina biljaka hibiskusa preferira topliju klimu i porijeklom su iz tropskih ili suptropskih područja, ali postoje i umjerene sorte koje lako podnose rast iz korijena nakon hladnih zima.

Neke sorte uopšte nemaju hibiskus u svom uobičajenom nazivu, kao što je Šaronska ruža. Ipak, i dalje ćete otkriti da je to deo njihovog naučnog imena. Tropske sorte imaju tendenciju da se više koriste za medicinske i biljne svrhe čaja nego njihove temperaturne kolege. Žute i ljubičaste vrste cvetanja su među najređim, ali se nalaze u nekim tropskim sredinama.

U zavisnosti od njihovog raspona i staništa, biljke hibiskusa imaju tendenciju da cvetaju u kasno proleće do leta. Neke sorte cvetaju tokom cele godine ako su posađene u odgovarajućim tropskim uslovima. U umerenijim područjima, češće je videti njihovo cvetanje u najtoplijem delu leta.

32 neverovatne upotrebe i prednosti hibiskusa

U zavisnosti od specifične sorte, postoje desetine koristi od biljaka hibiskusa. Evo pregleda nekih od osnovnih upotreba koje imaju širom sveta.

Potencijalne zdravstvene prednosti hibiskusa
1) Hibiskus je bogat antioksidansima
Mnoge vrste hibiskusa se koriste za pravljenje čaja , posebno sa suvim cvetovima i pupoljcima. Ovaj čaj je moćan izvor antioksidanata kao što su beta karoten, vitamin C, pa čak i antocijanin. Dodavanje više antioksidanata vašoj ishrani moglo bi vam pomoći da se borite protiv mnogih zdravstvenih problema uzrokovanih oštećenjem ćelija tokom vremena.

2) Ublažava glavobolje
Zahvaljujući antocijaninu, posebno u cvetu hibiskusa, postoji velika šansa da redovno pijenje čaja može pomoći u smanjenju šanse za glavobolje i migrene. To je zato što je taj antioksidant, posebno, poznat po tome što ima antiinflamatorne efekte na telo.

3) Snižava krvni pritisak
Još jedan razlog zbog kojeg bi vam čaj od hibiskusa mogao pomoći u smanjenju glavobolje jer je povezan sa nižim merenjem krvnog pritiska. Ako imate glavobolje zbog skokova krvnog pritiska, dnevne šoljice čaja napravljene od ove biljke mogu vam pomoći da izgladite te probleme. Čak i ograničena klinička ispitivanja pokazuju da Hibiscus sabdariffa , posebno, može smanjiti merenje krvnog pritiska.

4) Jača imuni sistem
Vitamin C u hibiskusu ima potencijal da vam pomogne da održite jak i zdrav imuni sistem. Neke studije su takođe pokazale da jedinjenja u biljci mogu imati i antibakterijske efekte, iako su ove studije uključivale miševe, a ne ljude. Svakako vredi pokušati ako izgledate podložni svakoj prehladi.

5) Hibiskus može smanjiti rizik od raka
Ova potencijalna korist iza sebe ima samo ograničena istraživanja, ali nije previše da se pretpostavi da bi visoki nivoi antioksidanata mogli pružiti zaštitu od raka. Mnogi oblici raka su povezani sa oštećenjem slobodnih radikala u ćelijama, što bi se moglo sprečiti konzumiranjem više antioksidanata iz čaja od hibiskusa.

6) Hibiskus može pomoći u gubitku težine
Nekoliko studija koje su uključivale koncentrovane ekstrakte hibiskusa su pokazale dokaze da bi to moglo pomoći u promovisanju gubitka težine . Iako su ovi proizvodi bili snažniji od vašeg prosečnog čaja napravljenog od cveća, još uvek postoji šansa da čak i čaj može pomoći u kontroli težine.

7) Reguliše menstrualne cikluse
Jedna od najpopularnijih narodnih upotreba hibiskusa je da pomogne u regulisanju kasnih ili ranih menstrualnih ciklusa. Poznato je po tome što pomaže u povećanju nivoa estrogena na manji način, tek toliko da pomogne u dodavanju stabilnosti ovom važnom delu života.

8) Čaj od hibiskusa smiruje upalu grla
Kada se pije topao ili hladan, čaj napravljen od cvetova hibiskusa ima blagu trpkost i kiselost koja zaista smiruje upalu grla . Može da olabavi sluz koja se akumulira tokom bolesti ili alergija kako bi se olakšalo i iskašljavanje.

9) Poboljšava funkciju mozga
Poboljšava funkciju mozga
Sve što pijete, a ne sadrži kofein i ima malo šećera, pomaže vam da hidrirate, što zauzvrat podstiče funkciju vašeg mozga. Hibiskus vam može dati veći podsticaj od obične vode zahvaljujući svojim antioksidansima, posebno beta karotenu koji je proučavan zbog svoje sposobnosti da poboljša kognitivne funkcije.

10) Hibiskus deluje kao diuretik
Jedan od razloga što hibiskus može pomoći u gubitku težine i smanjenju glavobolje je njegovo blago dejstvo kao diuretik . Pomaže u dodavanju više vode iz tela u krvotok, što može isprati vaše bubrege i podržati opšte zdravlje. Samo budite sigurni da ne uzimate čaj dok već koristite lek sa istim efektom.

11) Promoviše zdravlje jetre
Ista studija koja je otkrila vezu između gubitka težine i ekstrakta hibiskusa takođe je otkrila da je steatoza jetre poboljšana njegovom upotrebom. Takođe poznato kao nealkoholna masna bolest jetre, ovo stanje može dovesti do umora i poteškoća u gubitku težine. Opet, ovo je bilo povezano sa koncentrovanim ekstraktom, a ne samo sa čajem.

12) Hibiskus smanjuje upale
Unošenje više antioksidanata poput flavonoida koji se nalaze u hibiskusu može smanjiti upalu u celom telu.

13) Poboljšava varenje
Jedan od razloga da razmislite o jedenju cveta hibiskusa umesto da ga koristite samo za čaj je potencijal za poboljšanje varenja. Varenje cvetnog materijala dodaje vredne polifenole u ​​telo dok vam daje podsticaj vlaknima koja poboljšavaju proces eliminacije.

14) Hibiskus smanjuje anksioznost i depresiju
Moguće je da antioksidansi koji se nalaze u hibiskusu mogu čak ublažiti simptome depresije i anksioznosti. Podaci su još uvek ograničeni o ovoj vezi, ali postoje obećavajuće studije na miševima koje nagoveštavaju potencijal za olakšanje.

15) Poboljšava zdravlje kože
Nisu sve prednosti hibiskusa interne. Zahvaljujući povećanju vitamina C i flavonoida, možete videti poboljšanja kod akni, ekcema i drugih stanja kože.

Prednosti cveća hibiskusa u prirodi

1) Hibiskus privlači korisne insekte
Ako želite da vidite više korisnih insekata u svojoj bašti, zajedno sa kolibrima koji se brzo kreću , poželećete da posadite više hibiskusa. Veliki cvetovi privlače pčele, leptire, muve oprašivače i još mnogo toga.

2) Sprečavanje erozije zemljišta
Erozija je značajan problem u kome padavine i vetar ispiraju gornji sloj zemljišta. Kada se tlo izgubi, može začepiti drenažne oblasti i generalno destabilizovati čak i područja sa blagim nagibom. Mnoge vrste hibiskusa dobro rastu u izazovnim situacijama u kojima je erozija bila problem ili postaje problem.

3) Ornamentalna vrednost
Nemojte zanemariti vrednost brzorastućeg grmlja ili drveta sa velikim i šarenim cvetovima. Hibiskus može dodati mnogo lepote otvorenom prostoru gde bi tlo moglo biti previše vlažno ili toplota previše jaka za druge cvetne biljke.

4) Aromatična svojstva
Većina vrsta hibiskusa nema poseban miris, barem ne u kome ljudi mogu da uživaju. One koje imaju miris obično su mirisne i vredne sadnje ako mogu da rastu u vašem kraju. Hibiskus arnottianus ima tendenciju da ponudi najoštriji miris i poreklom je sa Havaja.

5) Hibiskus može pomoći u sanaciji zemljišta
Remedijacija je proces postupanja sa zemljištem koje je oštećeno hemijskim izlivanjem ili je jednostavno izgubilo organski materijal usled erozije. Sorte hibiskusa često uspevaju u siromašnom zemljištu i izazovnim područjima, što ih čini idealnim za sanaciju. Kenaf, ili Hibiscus cannabinus , se široko koristi za uklanjanje teških metala iz oštećenih tla.

6) Osnovna hrana za oprašivače
Postoji razlog zašto su mnoge biljke hibiskusa poznate po tome što privlače oprašivače. Oni su dobar izvor nektara za odrasle pčele, leptire i kolibrije. Neke vrste takođe obezbeđuju hranu za ove oprašivače iu obliku larve, pored toga što stvaraju skrovišta za insekte koji rastu.

7) Hibiskus može pomoći u poboljšanju tla
Organska materija održava tlo labavim, podstiče bolje širenje korena i oslobađa mikronutrijente koji su biljkama potrebni za napredovanje. Biljke hibiskusa mogu doprineti ovom ciklusu ispuštanjem puno listova koji se razlažu u organski materijal kako bi obogatili tlo. Obrezivanje i usitnjavanje dodatnih grana još više povećava ovaj efekat za paperjasto, tamno tlo koje je puno života.

8) Biodiverzitet
Biljke hibiskusa pomažu da se poveća biodiverzitet bašte ili dvorišta podstičući širi spektar ptica, životinja i insekata da posete. Veće sorte nude sklonište i stanište za divlje životinje, podstičući predatore da se usele, što može držati štetočine pod kontrolom uz manje napora sa vaše strane.

9) Hibiskus može pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha
Kao i sve zelene biljke sa dosta lisne površine, hibiskus može poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu i za celu planetu. Ove biljke apsorbuju ugljen-dioksid i mnoge gasove koji mogu da zagade naše snabdevanje vazduhom, u zamenu, oslobađajući kiseonik da bismo uživali. Sadnja guste žive ograde od hibiskusa takođe može zadržati prašinu i poboljšati kvalitet vazduha u dvorištu ili terasi.

10) Kontrola erozije
Mnoge biljke hibiskusa, uključujući one koje potiču iz Severne Amerike, imaju duboke korene koje pomažu u stabilizaciji tla ispod njih. Pronaći ćete Kenaf i druge visokorastuće sorte koje se koriste za stabilizaciju obala u područjima gde je tlo sklono eroziji i klizištima, ali čak i vlakna iz biljke mogu pomoći da se strme padine drže zajedno.

11) Prilagodljivost
Postoje sorte hibiskusa koje uspevaju na vlažnim i vlažnim zemljištima, dok većina njih preferira peskovita i suva područja. Mnoge vrste ove biljke nisu tako izbirljive i rastu bez obzira na to koliko je zemlja siromašna ili suva tokom određenih godišnjih doba. Malo biljaka nudi toliko svestranosti kada je u pitanju suočavanje sa izazovnim uslovima.

12) Očuvanje vode
Uprkos tome što uspevaju u tropskim oblastima koje primaju mnogo kiše, većina vrsta hibiskusa je tolerantna na sušu barem na kratko. Zahvaljujući dubokom korenovom sistemu, videćete da oni zadržavaju mnogo vode za sebe.

13) Hibiskus je prirodni insekticid
Neke vrste hibiskusa sadrže prirodna jedinjenja u svojim listovima koja obeshrabruju štetočine da ih jedu. Ovo smanjuje potrebu za tretmanom u vašoj bašti, štiteći korisne insekte koji su osetljivi čak i na organske sprejeve.

14) Sekvestracija ugljenika
Kao i mnoge druge biljke, hibiskus pomaže u apsorpciji ugljen-dioksida iz atmosfere. Kada se mrtvi materijali poput starog lišća kompostiraju i vrate u tlo, CO2 se izdvaja i drži van atmosfere.

15) Proizvodnja biogoriva
Neke vrste hibiskusa sadrže pravu mešavinu ulja za proizvodnju biogoriva kao što je biodizel. Bez potrebe za bušenjem za ovo gorivo i sa mnogo manje potrebne obrade u poređenju sa naftnim derivatima, biogoriva nude ekološki prihvatljiviji način za stvaranje tečnog goriva.

Druge upotrebe i prednosti hibiskusa

1) Održivo bojenje
Hibiskus se koristi u održivom bojenju da bi se tekstilu dodala ružičasta do magenta boja.

2) Hibiskus ima bogato značenje i simbolizam
Hibiskus ima bogato kulturno značenje , simbolizujući lepotu, mladost, ljubav i romantiku širom sveta.

Često postavljana pitanja o upotrebi i prednostima hibiskusa:
Da li biljke hibiskusa mogu da rastu u hladnijim područjima?
Biljke hibiskusa umerene klime mogu da podnesu niske temperature i izrastu iz korena svake godine.

Možete li da napravite svoj čaj od hibiskusa?
Ako znate da je vaš hibiskus jestiva sorta i ne prskate biljku, možete sakupiti cvetove i osušiti ih za čaj.

Okončanje
Prigrlite biljku koja može da obogati vaš život i okolinu oko vas tako što ćete posaditi nekoliko novih hibiskusa.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič za uzgoj otpornog hibiskusa u vašoj bašti.