Ultimativni vodič za značenje i simbolizam cveta lavande

Značenje cveta lavande, simbolika i kulturni značaj širom sveta
Samo nekoliko biljaka steklo je svetsko priznanje i priznanje zbog svoje prepoznatljive boje i mirisa, a lavanda je svakako jedna od njih. Sorte lavande ističu se ljubičastim cvetovima, sivo-zelenim lišćem i opuštajućim mirisom, kao i po brojnim upotrebama u bašti i oko kuće. U ovom članku otkrivamo značenje i simboliku ovog divnog cveća i njihovu važnost širom sveta.


Sve o cvetu lavande

Lavande su cvetne biljke iz Lavandule, roda iz iste botaničke porodice kao i menta. Cenjeni su zbog svoje delikatne lepote i zemljanog cvetnog mirisa.

Ovi mali zimzeleni grmovi vijugaju sivo-zelenim, linearnim listovima prekrivenim sivim ili belim dlačicama. Nežni cvetovi sa pet latica formiraju grozdove na kraju dugih klasova. Iako većina cveća dolazi u različitim nijansama lavande, neke vrste imaju belo, roze, ljubičasto, ljubičasto i plavo cveće.

Popularne vrste i sorte cveća lavande
Lavanda se uzgaja u mnogim delovima sveta zbog svoje upotrebe u cvećarstvu, zdravlju, lepoti, aromaterapiji i još mnogo toga. Ova svestranost i šarmantna estetika osiguravaju da ovi cvetovi i dalje dobijaju popularnost više nego ikad.

Lavandu takođe možete lako razmnožavati kod kuće da biste umnožili svoju kolekciju ili poklon prijateljima i voljenima. Do danas su dostupne stotine sorti lavande, ali najčešći tipovi uključuju sledeće:

engleska lavanda (Lavandula angustifolia)

Engleska lavanda, nazvana prava biljka lavande, je najčešće uzgajana i jedna od najmirisnijih vrsta biljaka lavande. Poznata po svom prepoznatljivom mirisu i najboljim esencijalnim uljima, ova vrsta Lavandula krasi nežno cveće u raznim nijansama. Biljka naraste do tri stope u visinu i cveta početkom leta.

Najbolje sorte engleske lavande za uzgoj:
Jedna od najčešćih sorti lavande je ‘Hidcote’. Ima srebrno-sivo lišće i aromatične, tamno ljubičasto-plave cvetove. Ove čuvene lavande narastu do 20 inča i cvetaju u kasno proleće ili leto.

Kao i Hidcote lavanda, lavanda ‘Munstead’ je takođe poznata po svom snažnom mirisu. Ove biljke imaju kompaktan rast, srebrno lišće i ljubičasto-ljubičasto cvetanje. Narastu do 18 inča.

Druge popularne sorte engleske lavande uključuju:

Nana Alba
Betti’s Blue
Thumbelina Leigh
Rosea
gospođice Ketrin
Little Lottie
Roial Velvet
Ladi Ann

španska lavanda (Lavandula stoechas)

Španske lavande, koje se nazivaju i leptir lavanda, poreklom su iz Severne Afrike i Mediterana. Imaju latice koje niču iz vrha svakog konusnog klasja tamnoljubičastih cvetova.

Dugocvetna vrsta lavande, španska lavanda daje živopisan prikaz cveća tokom proleća i leta. Za razliku od drugih vrsta lavande, njihovi cvetovi nisu mirisni. Ipak, srebrno do sivo-zeleno lišće to nadoknađuje jer obično ima jak miris.

Najbolje sorte španske lavande za uzgoj:

„Balerina“ je priznata španska sorta lavande. Ima karakteristične sijalice koje pokazuju belo cveće koje na kraju izbledi u ružičasto i ljubičasto. Španske lavande ‘Kev Red’, s druge strane, imaju grimizno-ljubičaste i bledo ružičaste cvetne klasove.

Druge popularne sorte španske lavande uključuju:

Anouk
Debeloglavi
Villov Vale
Ann’s Purple
Purple Ribbon
Zimske pčele
Luckov patuljak
van Gog
Hibrid lavanda ili lavandin (Lavandula k intermedia)
Lavandin (Lavandula k intermedia)
Lavandin je popularan hibrid između engleske i portugalske lavande. Poznato po tome što je izuzetno mirisno, i njegovo lišće i grozdovi cvetova odaju opuštajući, lako prepoznatljiv miris. Predstavlja prelepo cveće tokom leta u različitim bojama koje se kreću od kremasto bele do živahne ljubičaste.

Najbolje sorte lavandina za uzgoj:
Lavandin ‘Impress Purple’ je popularan izbor rezanog cveća za sveže bukete i cvetne aranžmane jer je jedna od najmirisnijih lavandi. Ima tamnoljubičaste cvetne klasove koji sede na dugim stabljikama.

„Grosso“, koji se ponekad naziva i debela lavanda, je još jedna poznata sorta Lavandin. Ima jedan od najjačih mirisa drugih vrsta lavande.

Druge popularne sorte Lavandin uključuju:

Edelveiss
Gros Bleu
Hidcote Giant
Provansa

Francuska lavanda (Lavandula dentata)

Druga uobičajena vrsta lavande je francuska lavanda, takođe poznata kao lavanda sa resama. Možda se ne uzgaja tako široko kao druge vrste lavande, ali to je vrsta koja proizvodi cveće za potpuri i mirisne kesice.

Za razliku od engleske lavande, ona ima svetlo mirisno cveće i neće tolerisati hladne zime. Takođe je veći, raste oko 2 do 3 stope u visinu.

Najbolja sorta francuske lavande za uzgoj:
Kraljevska kruna
Istorija cveta lavande, poreklo i kulturni značaj
Lavande su porijeklom iz mediteranskog regiona, ali neke vrste potiču iz Rusije, Afrike, Evrope i Azije. Danas se intenzivno uzgajaju u raznim delovima sveta, uključujući Sjedinjene Države, Australiju i Evropu, za ukrasne svrhe, kulinarsku upotrebu i proizvodnju esencijalnog ulja.

Ime ove biljke potiče od latinskog lavare, što znači „prati“. Neki su verovali da su ga Rimljani nazvali po lividusu, što znači plavičasto i sivo, a odnosi se na izgled cveća.

Upotreba i prednosti cveća lavande

Osim svoje neodoljive lepote, grmovi lavande imaju mnogo drugih upotreba. Najvažnije je da proizvode eterična ulja koja imaju antiseptička i antiinflamatorna lekovita svojstva.

Eterična ulja lavande služe kao prirodni lek za probleme sa spavanjem. Oni su takođe efikasni repelenti protiv insekata. U nekim domaćinstvima, ulje lavande se rastvara u vodi i koristi za čišćenje kuhinjskih i kupatila.

S druge strane, cveće se obično suši i koristi u ormarima za miris odeće i odbijanje moljaca. Što se tiče starih Rimljana, aromatični cvetovi dobro deluju u kupatilima.

Lavanda je korisna i u kuhinji. Lavande pronalaze svoj put u širokom spektru ukusne hrane i pića, od limunade do želea, kolačića i salata.

Značenje i simbolika lavande

Kao i kod većine dobro prihvaćenih ukrasa, značenje i simbolika cvetova lavande ih čini privlačnijim i značajnijim.

Na primer, cvetovi ljubičaste boje označavali su odanost u viktorijansko doba. U srednjem veku u Evropi lavanda je izražavala ljubav. Cveće je takođe povezano sa Devicom Marijom, predstavljajući čistoću, čistoću i vrlinu. Za druge, lavanda simbolizuje sreću i poverenje. Takođe, veruje se da cvetovi lavande označavaju spokoj, tišinu, milost i smirenost.

Cveće lavande je takođe igralo ključnu ulogu u staroj Grčkoj. Lavanda se smatrala svetim cvećem i često se koristila u hramovima i svetištima kao mirisi. U starom Rimu, ovo cveće simbolizuje viši društveni status zbog svoje neverovatne cene.

Značenje lavande i boje cveća
Većina cveća dolazi u različitim bojama, ali lavanda je jedna od neobičnih. Za razliku od popularnih ruža, karanfila ili drugih visoko cenjenih cvetnih biljaka koje predstavljaju mnoge opcije boja, često vidite lavandu u različitim nijansama ljubičaste boje, ponekad u krem, roze ili plavo-ljubičastoj.

Ova boja lavande predstavlja kraljevstvo, eleganciju, luksuz, plemenitost i prefinjenost zbog svoje ljubičaste boje. Ova boja takođe povezuje lavandu sa sedmom čakrom, poznatom kao krunska čakra. Lavande takođe imaju duhovno značenje u nekim delovima sveta. Dakle, cveće obično igra ulogu u duhovnim i verskim obredima.

Bez obzira na ograničene mogućnosti boja, ovaj prelepi cvet je i dalje odličan poklon za svaku priliku. Sa svojom privlačnom lepotom i opuštajućim mirisom, lavanda je savršen način da nekome izrazite brigu, ljubav i pažljivost.

Kako uzgajati cveće lavande

Poznavanje rastućih zahteva pomoći će vam da postignete zdrave i atraktivne biljke lavande. Obezbedite im prave uslove i odgovarajuću negu, a ovo mirisno ukrasno bilje neće se stideti da svojom lepotom ukrasi vašu baštu. Evo nekoliko saveta za uzgoj cvetova lavande koji će vam pomoći da započnete.

Gde da raste
Uzgajanje biljaka lavande je relativno lako. Obično se sade u baštenskim krevetima ili kao živa ograda, ali ovi grmovi se takođe mogu uzgajati u saksijama ili kontejnerima. Sadnja lavande u saksiji je idealna u oblastima sa oštrim zimama ili teškim i gustim uslovima tla. Biljke možete postaviti bilo gde u svom domu, od terase do svetlih prozorskih pragova.

Većina biljaka lavande raste oko 1 do 3 stope visoko na višestrukoj stabljici. Obično im je potrebno dve do tri godine da dostignu punu zrelost sa maksimalnom proizvodnjom cvetova i lišća. Proizvodnja cveća počinje da opada kada su biljke stare oko pet godina.

Sadnja
Bilo da se sadi u baštenskim krevetima, kao živa ograda ili u kontejnerima, lavanda najbolje raste na plodnom, dobro drenirajućem zemljištu. Možete dodati malo organske materije u teška i gusta tla da biste poboljšali kvalitet zemljišta. Dozvolite razmak od oko 3 stope između biljaka ili oko 1 stopu ako sadite živu ogradu. Ako rastete u kontejnerima, izaberite velike saksije prečnika najmanje 1 do 1,3 ft.

Svetlost
Biljke lavande preferiraju puno sunce sa najmanje osam sati direktne sunčeve svetlosti. Međutim, i dalje će rasti u delimičnoj senci sa manje cveća. Ako uzgajate svoje biljke u zatvorenom prostoru, stavite ih na sunčanu prozorsku dasku ili bilo koje mesto gde još uvek mogu da primaju direktnu sunčevu svetlost.

Zalivanje
Temeljno zalijte biljke lavande nakon sadnje da bi zemlja bila vlažna. Zalivajte samo kada je tlo skoro potpuno suvo. Često i nepotrebno navodnjavanje može dovesti samo do truljenja korena.

Obrezivanje
Orezujte biljke lavande u proleće ili leto odmah nakon cvetanja. Odrežite novi rast na oko 1 cm od drvenastog dela stabljike. Redovno orezivanje jednom ili dva puta godišnje će podstaći novi rast i održati biljke u dobrom stanju za sledeću sezonu.

Razmatranja o štetočinama i bolestima
Generalno, štetočine i bolesti nisu problem za lavandu. Međutim, u nekim slučajevima, poput loših uslova za uzgoj, biljke pate od truleži korena. Manje štetočine lavande uključuju bube od ruzmarina i lišćare.

Saveti za negu cveta lavande

Kako se brinuti za cveće lavande
Cveće lavande izgleda lepo u bilo kom cvetnom aranžmanu. Lepe su za gledanje, ali nisu kao bilo koje drugo omiljeno cveće. Imaju divnu svestranost u tome što se mogu koristiti u svežim ili sušenim buketima.

Rasporedite sveže stabljike lavande za lep, mirisni prikaz, omogućavajući im da se osuše na vazduhu u vazi kao lep komad kućnog dekora. Pošto se cvetovi lavande dobro osuše, možete dugo uživati u njihovom šarmu (za više pogledajte naš detaljni vodič za berbu i sušenje lavande).

Izvlačenje najboljeg iz rezanog cveća lavande nije tako teško kao što izgleda. Jedan ključ za postizanje toga je njihova žetva u pravoj fazi. Birajte one koji imaju oko tri četvrtine otvorenih pupoljaka u svakoj cvetnoj glavici. Kada ih dobijete, povećajte lepotu i miris prateći ove savete:

Izaberite čistu vazu i napunite je oko trećine hladne vode.
Odrežite stabljike lavande pre nego što ih stavite u vazu.
Redovno menjajte vodu kako biste izbegli nakupljanje bakterija.
Izrezano cveće lavande držite podalje od direktne sunčeve svetlosti da bi duže trajalo.
Osušite cvetove lavande da biste sačuvali njihovu lepotu i miris. Možete ih rasporediti u vazu bez vode ili ih okačiti. Za ovo drugo napravite snop cveća lavande i pričvrstite ga elastičnom trakom ili kanapom. Zatim okačite snop lavande naopako na suvo, tamno, toplo mesto gde ne može da raste buđ.

Upakovati
Cveće lavande i dalje dobija na popularnosti u cvećarstvu, kulinarstvu, kozmetici i aromaterapiji zbog svoje lepote i opojnog mirisa. Oni predstavljaju bezbroj vrsta i sorti koje otežavaju svakome da izabere samo jednu omiljenu.

Možda ne nude širok spektar boja, ali značenje i simbolika cvetova lavande čine ove biljke definitivno obaveznim. Cveće lavande možete pronaći skoro svuda, a nesumnjivo ga možete uzgajati u svom domu ili bašti.