Ultimativni vodič za značenje i upotrebu cveta alijuma

Značenje cveta alijuma, popularne vrste i saveti za uzgoj kod kuće
Cveće alijuma je podjednako omiljeno zbog svoje lepote i svog kulinarskog potencijala. Posađene u kuhinjskom vrtu, dodaće prijatnu aromu i kiselost vašim jelima. Posađene u rezanom cveću, ispuniće vaše bukete prelepim ljubičastim cvetovima, ružičastim, lavandom i još prijatnijim nijansama. Bez obzira na to da uživate u svojim alijumima, svideće vam se koliko ih je lako uzgajati. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici, istoriji, poreklu, popularnim vrstama i vrhunskim savetima za uzgoj ovog izuzetnog cveća kod kuće.

Rod Alijum obuhvata stotine vrsta cvetnih, zeljastih, višegodišnjih biljaka. Najpopularnije su kulinarske sorte poput belog luka, vlasca, crnog luka, praziluka i ljutike.
Alijumi imaju lukovice i rizome. Oni proizvode zeleno lišće i cvetove sa vrhovima koji se razlikuju po boji, obliku i teksturi među vrstama. Sve vrste alijuma prirodno rastu širom severnih kontinenata osim nekoliko alijuma iz Južne Amerike.
Ukrasno cveće alijuma simbolizuje prosperitet, sreću, jedinstvo, strpljenje i poniznost.

O cvetu Alijum

Alijum cvet — porodica, rod i taksonomija
Alijum je rod cvetnih biljaka koji pripada plemenu Allieae iz potfamilije Alliodeae iz porodice Amarillidaceae.

Postoji spor oko toga koje biljke tačno pripadaju rodu jer ima komplikovanu taksonomiju evolucionih linija. Kao rezultat toga, procene vrsta se kreću od oko 260 do nešto manje od hiljadu.

Botaničke karakteristike, boje i mirisi
Cvetovi alijuma su zeljaste biljke koje rastu iz lukovica i imaju izrazit miris ili ukus luka ili belog luka. Oni proizvode zeleno lišće koje varira od ravnih ili namotanih do širokih.

Oni proizvode nekoliko cvetova sa globusnim ili kaskadnim cvetovima u nijansama ljubičaste, plave, ružičaste, crvene, žute i bele. Cvetovi imaju grozdove malih cvetova.

Popularne vrste, vrste i sorte cveća alijuma
Najpopularniji alijumi su oni koje jedemo: beli luk, luk, vlasac, ljutika i praziluk.

Etimološko značenje
Ime roda, Alijum, je latinska reč za beli luk. Smatra se da potiče od grčkog glagola aleo, što znači izbegavati. Verovatno zbog jakog mirisa belog luka.

Iz kojih regiona su cvetovi alijuma?
Osim nekoliko vrsta koje se nalaze u Južnoj Americi, sve vrste iz roda Alijum su porijeklom sa sjevernih kontinenata.

Kada je u sezoni cveće alijuma?
U zavisnosti od vrste i zone rasta, cvetovi alijuma cvetaju od kasnog proleća do ranog leta.

Upotreba i prednosti cvetova alijuma

Kulinarska upotreba i ekonomski značaj
Alijumi koji se koriste u receptima širom sveta uključuju luk (Alijum sepa), beli luk (Alijum sativum), vlasac (Alijum schoenoprasum), praziluk (Alijum ampeloprasum), ljutiku (Alijum oschaninii) i luk (nekoliko vrsta).

Ove vrste su popularne u kuvanju svake kulture i pokreću veliki deo ekonomije poljoprivrednih useva.

Ornamental Alijum
Volimo kulinarske alijume zbog njihovog snažnog ukusa i mirisa, ali drugi alijumi nemaju isti jak miris. Negujemo ukrasne alijume samo zbog inherentne lepote njihovih cvetova – ne radi žetve.

Alijum u herbalizmu
U herbalizmu, Alijum sativum, koji poznajete kao beli luk, ima neka od najjačih, prirodnih antimikrobnih svojstava od bilo koje biljke. Konzumiran ceo ili uzet kao ulje, beli luk se koristio da spreči bakterijske, gljivične i virusne infekcije. Takođe se koristi kao antispazmodik, hipoglikemik, ekspektorans, antihistaminik i još mnogo toga.

Alijums & Vampires
Legenda kaže da je beli luk takođe jedan od najboljih načina da se oteraju vampiri. Možda je čuveni oštar dah od belog luka dovoljno zastrašujući da uradi trik?

Savršeno za oprašivače
Većina štetočina ne voli izrazitu aromu belog/luka kod biljaka alijuma, što ih štiti od dosadnih jelena i zečeva. Ipak, njihovi rascvetali cvetovi su privlačni za oprašivače i doneće mnogo pčela i leptira u vašu baštu.

Toksičnost za kućne ljubimce
Dok alijumi pružaju popularne sastojke za kuvanje za ljude, oni su toksični za pse i mačke. Zato budite oprezni sa svojim ljubimcima oko svih biljaka alijuma, uključujući i one koje jedemo.

Značenje i simbolika Alijum cveta po boji
Na jeziku cveća, alijumi nose simbolično značenje sreće, strpljenja kao i milosti. Pošto mnogi cvetovi niču iz jedne lukovice, oni takođe predstavljaju jedinstvo.

U viktorijanskom jeziku cveća, boja cveća ima značajno značenje. Različite sorte alijuma cvetaju u nijansama ljubičaste, plave, bordo, bele, ružičaste, narandžaste i žute. Uključivanje ovih boja u buket prenosi sledeća simbolička značenja:

Značenje ljubičastog alijuma cveta

Ova nijansa je klasično kraljevska i može predstavljati kraljevstvo i poštovanje. Oni takođe nose snažan vazduh divljenja i tradicije.

Značenje cveta lavande Alijum

Lavanda simbolizuje mladost, eleganciju i gracioznost.

Značenje cveta plavog alijuma
Plavo cveće predstavlja mir, spokoj i poštenje.

Značenje cveta belog alijuma

Na jeziku cveća, bela boja ima različita značenja koja zavise od prilike. Na venčanju ili krštenju simbolizuju čistotu i nevinost. Na sahrani, oni predstavljaju saučešće i saučešće.

Značenje cveta burgundije/crvenog alijuma

Nijanse crvenog cveća su snažno povezane sa romantičnom ljubavlju. Oni takođe mogu preneti poštovanje i hrabrost.

Značenje cveta ružičastog alijuma

Ružičasti cvetovi prenose nežnu ljubav, ženstvenost, sreću i naklonost.

Značenje cveta narandže alijuma

Ova živahna narandžasta boja predstavlja podjednako živahna osećanja poput strasti i uzbuđenja.

Značenje žutog Alijum cveta

Ova sunčana nijansa predstavlja radost, sreću i prijateljstvo. Koristite žuto cveće alijuma da širite veselje.

Značenje, simbolika i kulturni značaj cvetova alijuma
Osim svojih boja, cvetovi alijuma bilo koje boje imaju različita opšta simbolička značenja. Pošto mnogi cvetovi niču iz jedne lukovice, oni predstavljaju jedinstvo. Sporo cvetaju, simbolizuju strpljenje. Pored toga, oni predstavljaju poniznost, prosperitet i sreću.

Ljudi su uzgajali biljke alijuma (naročito kulinarske sorte) milenijumima. Kao rezultat toga, postali su kulturno značajni širom sveta zbog njihove upotrebe u kuvanju, medicini i bogosluženju. Pojavljuju se u Bibliji i Kuranu. Vilijam Šekspir čak pominje njihovu sposobnost da se rasplače u Ukroćenju goropadne.

Kako uzgajati i brinuti se za cveće alijuma kod kuće

Koje zone rasta su pogodne za cveće alijuma?
Sijalice su zimsko otporne u zonama uzgoja od 3 do 8. Njihov učinak u svakoj zoni varira u zavisnosti od vrste koju uzgajate.

Gde da posadim cveće alijuma?
Posadite lukovice alijuma u ​​višegodišnjim baštama, kamenim baštama, baštama i baštama za sečenje cveća. Cvetovi alijuma takođe mogu da uspevaju u posudama sa dobrom drenažom.

Razmatranja o zemljištu, svetlosti, zalivanju i đubrenju
Zemljište Alijumske lukovice se dobro snalaze u bilo kojoj vrsti zemljišta sve dok je dobro drenirano i nikad vlažno.
Svetli alijumi najbolje rastu na mestima sa punim suncem. Oni mogu tolerisati malo senke, tako da bi bašta koja prima delimično sunce/senku trebalo da bude sasvim u redu.
Zalivanje Alijumi zahtevaju samo retko, umereno zalivanje. U nekim oblastima, padavine će obezbediti dosta vlage. Važno je da ove biljke ne sede u vlažnom tlu.
Đubrenje Koristiti osnovno azotno-fosfor-kalijumsko đubrivo sa nešto većim sadržajem fosfora. Novozasađene lukovice gnojite pri sadnji i odmah nakon pojave prvih izdanaka. Oplodite postavljene biljke u rano proleće pre nego što niknu.

Prikladne prilike za poklon za cveće alijuma

Pošto predstavljaju sreću i prosperitet, alijumi su savršen cvet za poželenje sreće osobi u bilo kom poduhvatu ili novom početku u životu. To ih čini savršenim dodatkom buketu za rođendan, maturu ili novu karijeru.

U sezoni tokom maja i juna, cveće alijuma takođe predstavlja jedinstvo i čini divan izbor za prolećno venčano cveće!

Kako se brinuti za sveže rezano cveće alijuma

Za dugotrajne, sveže odsečene cvetove alijuma, podrežite ih kada su cvetovi otvoreni oko 1/3 do 1/2 puta. Uvek koristite oštre, čiste makaze za rezidbu i odrežite stabljike pod uglom.

Jednom obrezane, obesite da se osuše odmah ili uronite stabljike u kantu hladne, čiste vode odmah nakon što ih izvadite iz biljke.

Pre nego što složite u vazu, odrežite sve potrošene cvetove i lišće koje će biti potopljeno u vodu vaze. Menjajte vodu svaka dva do tri dana ili češće kako biste sprečili da aroma pečenog belog i crnog luka ispuni vašu kuću – osim ako ne volite miris masne kašičice.

Uživajte u svojim popularnim trajnicama!
Obesite ga sa kreveta st. Isecite ga za bukete. Uzgajajte ga u svojoj bašti za fantastične sote. Bez obzira na to da li planirate da koristite svoje ukrasno ili jestivo cveće alijuma, sigurno ćete se divno provesti gajeći ove popularne trajnice u svojim baštama godinama koje dolaze.

Česta pitanja o cveću alijuma:

Da li se alijumi vraćaju svake godine?
Alijumi su dosledne višegodišnje biljke koje će se vraćati iz godine u godinu da pokažu svoje spektakularno cveće.

Kada treba saditi alijum sijalice?
Kao opšte pravilo, najbolje je saditi alijum sijalice sredinom do kasne jeseni kako bi im se ostavilo dovoljno vremena da legnu pre početka zime. Mlađe biljke se takođe mogu kupiti u proleće i posaditi ako ste propustili sezonu lukovica.

Da li alijumi cvetaju više puta?
Alijumi cvetaju samo jednom svake sezone.

Koliko je sunčeve svetlosti potrebno za rast?
Alijumi najbolje rastu na lokacijama koje dobijaju puno sunca tokom većeg dela dana. Oni mogu tolerisati malo senke, tako da bi bašta koja dobija delimičnu senku ujutru ili popodne trebala biti sasvim u redu.

Da li su alijumi invazivni?
Većina vrsta alijuma se ne smatra invazivnim. Međutim, budite svesni Alijum ursinum i Alijum vineale jer su posebno poznati po napadima na baštenske delove ako se ostave bez nadzora.

Da li cvetovi alijuma miriše?
Budući da ste član porodice crnog luka, mogli biste da verujete da cvetovi Alijuma nose poseban miris. Oni su zapravo cveće veoma blagog mirisa, malo slatko, ali generalno veoma prijatno.

Šta je najveći Alijum?
Globemaster ili Giant Alijums se generalno smatraju najvećim sortama Alijuma. Osim što proizvode veoma obimne sijalice, one takođe mogu dostići visinu od oko 4 stope.

Koji je najbolji alium?
Moji lični favoriti uključuju nagrađivani Alijum hollandicum i Alijum cristophii. Ostali značajni Alijumi bi uključivali Alijum Globemaster i Alijum Ambassador.

Da li je Alijum luk?
Alijum je širok rod lukovičastog bilja iz porodice amarilisa (Amarillidaceae).

Vodiči za cveće i biljke MojaCvećara:
Tražite određenu stabljiku ili vam je potrebna inspiracija za najbolje cvetove za određenu priliku? Pogledajte stručne vodiče MojaCvećara za ruže, aurikulu, ambroziju, anđeliku, ljiljane, perunike, lale, orhideje, karanfile, gerbera tratinčice, gladiole, zvončiće, kameliju, koreopsis i božure.