Ultimativni vodic za znacenje cveta srca koje krvari

Značenje cveta krvarećeg srca, poreklo, upotreba i kulturni značaj
Samo jedan pogled na cvet koji krvari (Lamprocapnos spectabilis) i lako je razumeti odakle mu ime. Deo porodice maka, ove jedinstvene biljke cvetaju ružičastim i belim cvetovima u obliku srca koji krase prolećni pejzaž. Na jeziku cveća, dar krvarenja srca simbolizuje strastvenu, romantičnu ljubav. U mnogim azijskim kulturama ovo cveće označava slomljeno srce ili neuzvraćenu ljubav. Ovde ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o značenju, simbolici, istoriji, poreklu i kulturnom značaju cveta srca koja krvari širom sveta.


Značenje cveta krvarećeg srca – najvažnije
Na jeziku cveća, srce koje krvari simbolizuje strastvenu ljubav i romansu. Ružičasti i beli cvetovi takođe mogu značiti neuzvraćenu ljubav ili slomljeno srce. U nekim kulturama, cveće predstavlja saosećanje i sposobnost da se slobodno govori o emocijama. Bela srca koja krvare predstavljaju čistotu.

O cveću srca koje krvari (Lamprocapnos spectabilis)

Porodica, rod i taksonomija
Cveće koje krvari srce pripada rodu Lamprocapnos. Oni su jedina vrsta u ovom rodu, koja pripada porodici Papaveraceae ili maka. Nekada poznata kao Dicentra spectabilits, druga uobičajena imena za cveće uključuju cvetove lire, holandske pantalone i brave i ključeve.

Botaničke karakteristike, boje, mirisi
L. spectabilis naraste do 3 stope u visinu. Višegodišnja, krvarenje srca koja voli senku ima praškasto zeleno lišće koje raste u rozeti. Neke sorte imaju lišće nalik paprati.

Do 20 cvjetova privjesaka, svaki od jednog do dva inča, visi u nizu na lučnim stabljikama. Cvetovi imaju dve ružičaste latice u obliku srca koje se lagano nadimaju ili su u vrećici i podsećaju na male fenjere. Dve male, bele unutrašnje latice i prašnik vire ispod. Čini se da ove unutrašnje latice kapaju sa fenjera. Cveće koje krvari ima delikatan, sladak miris.

Istorija i poreklo cveća srca koje krvari
Srca koja krvare dugo su kultivisana u severnoj Kini, Japanu i Koreji. Biljke je prvi put u Evropu uveo Robert Fortune, škotski botaničar 1800-ih. Postali su popularni u engleskim baštama 1846. godine kada je Kraljevsko hortikulturno društvo vratilo krvareća srca sa istraživačkog putovanja na Istok.

Od tada, cveće je postalo popularno ukrasno bilje u prolećnim baštama širom umerenih zona Severne Amerike i Evrope.

Popularne vrste, vrste i sorte

Uobičajeno srce koje krvari, L. spectabilis, cvetovi sa ružičastim laticama i belom „kapljicom“. Ostale sorte uključuju sorte kao što su:

‘Alba’, sorta otporna na toplotu sa belim cvetovima
„Amore Pink“ kompaktan sa mekim ružičastim cvetovima
„Amore Rose“ ima plavo-zeleno lišće nalik paprati
„Zlatno srce“ ima svetlo, zeleno-zlatno lišće
„Kralj srca“, kompaktna sorta sa ružičastim cvetovima
„Raskošna“, sorta otporna na sunce i toplotu koja dugo cveta
„Valentinovo“ ima grimizne spoljašnje i bele unutrašnje latice
„Belo zlato“ ima bele cvetove
Etimološko značenje
Originalno ime srca koje krvari, Dicentra spectabilis, dolazi iz grčkog za „dve mamuze“ i „spektakularan“. Novi rod, Lamprocapnos, dolazi od grčkog za „sjaj“ (lampros) i „dim“ ili kapnos.

Iz kojih regiona potječe cveće krvarećeg srca?
Cvetovi srca koji krvare su poreklom iz severne Kine, Japana, Koreje i Sibira. Lokalno je naturalizovan u Evropi i Severnoj Americi.

Kada u sezoni cveta krvarenje srca?
Srca koja krvare cvetaju od kasnog proleća do ranog leta.

Upotreba i prednosti cveća srca koje krvari

Srca koja krvare su toksična za ljude i kućne ljubimce kao što su psi. Koreni, stabljike, sok, listovi i cvetovi sadrže izohinolinske alkaloide koji, kada se progutaju, mogu izazvati drhtanje, konvulzije, dijareju, povraćanje i probleme sa disanjem. Sok može izazvati iritaciju kože.

Zbog svoje toksične prirode, ne postoje poznate kulinarske upotrebe za krvarenje srca. Međutim, neke narodne medicinske tradicije su koristile krvarenje srca u brojne svrhe, uključujući:

Stimulant
Relakant
Diuretik
Kašljanje
Vrtoglavica
Poremećaji kože
Ujedi insekata
Gubitak kose
Lokalni analgetik

Kada se uzgaja kao ukrasna biljka, srce koje krvari privlači oprašivače kao što su kolibri.

Značenje i simbolika cveća koje krvari

Cveće koje krvari u srcu nosi različita simbolička značenja u različitim kulturama. Za Viktorijance, dar srca koji krvari značio bi strasnu ili romantičnu ljubav na jeziku cveća.

Ali u mnogim azijskim kulturama, cveće označava slomljeno srce ili neuzvraćenu ljubav. U drugim kontekstima, cveće može da simbolizuje ljubav prema sve prirode, razumevanja ili saosećanja. Belo srce koje krvari znači čistoću i, u nekim kulturama, nadareno je da simbolizuje tugu ili sećanje na voljenu osobu.

Kulturni značaj krvarenja cveća srca

U rodnim regionima cveća koje krvari, legenda je dugo okruživala ove zapanjujuće cvetove. Japanska narodna priča govori o bogatom princu koji se zaljubio u prelepu devojku. Pokušao je da joj se udvara dajući joj 20 poklona, ali nije uspeo. Za cveće se kaže da predstavlja prinčevo slomljeno srce, dok je svaki cvet na stabljici jedan poklon koji joj je dao.

U drugoj verziji priče, princ poklanja devojci dva magična ružičasta zeca koji simbolizuju spoljašnje latice. Zatim joj je dao dve dugačke, bele minđuše. Ona ga još jednom odbija i princ vadi nož iz latica i okončava sopstveni život.

Iz mesta gde je princ umro poniknuo je cvet srca koji krvari. Nakon što je posadila cvet, devojka konačno shvata koliko ju je princ voleo, ali je, nažalost, prekasno.

Za neke hrišćanske grupe, cveće predstavlja saosećanje prema patnji drugih. U ovom kontekstu, srce koje krvari može se koristiti kao simbol posta ili Uskrsa.

Cveće krvarećeg srca u umetnosti i književnosti:
Srca koja krvare pojavljuju se u radovima umetnika u poslednja dva veka. Francuski fotograf Šarl Obri, poznat po svojim detaljnim slikama biljaka, sredinom 1800-ih snimio je cvjetnu mrtvu prirodu koja krvari. Otprilike u isto vreme, britanski grnčar Džon Benet napravio je divne vaze sa srcima koja krvare.

Francuska umetnica stakla Kristaleri D’Emil Gale napravila je vazu sa srcima koja krvare 1920. Džordžija O’Kif je napravila srce koje krvari od pastela 1932. Muzej umetnosti Harvarda prikazuje crteže iz 19. veka na kojima su prikazana srca koja krvare.

Prikladne prilike za poklon za cveće koje krvari

Povezanost cveća u srcu sa strašću i romantičnom ljubavlju čini ih savršenim dodatkom venčanim buketima i aranžmanima. Takođe su odličan izbor za taj poseban sastanak, godišnjicu ili Dan zaljubljenih. Grimizno-beli hibrid ‘Valentine’ je posebno savršen za poklone 14. februara.

Upakovati
Sa svojim neobično oblikovanim cvetovima i ljupkim ružičastim i belim laticama, srce koje krvari simbolizuje romantičnu ljubav i strast na jeziku cveća. Ali oblik srca i „kapi krvi“ koje izgledaju kao da kapaju ispod cvetova olakšavaju uvid u zašto mnoge kulture koriste ovo cveće da označe slomljeno srce ili neuzvraćenu ljubav. Ovo popularno ukrasno cveće dodaje dramatičnost i vizuelni interes svakom cvetnom poklonu, kao i ulepšava sve zasenčene tačke u baštenskom pejzažu.

Šta simbolizuje cveće koje krvari?
Na viktorijanskom jeziku cveća, dar srca koji krvari znači strastvenu ili romantičnu ljubav. Ali u mnogim azijskim kulturama, cveće simbolizuje neuzvraćenu ljubav ili slomljeno srce.

U kojim bojama dolaze krvareća srca?
Uobičajeno srce koje krvari, L spectabilis, cveta ružičastim cvetovima u obliku srca sa belom „kapljicom“ unutrašnjih cvetova koja viri na dnu. Druge sorte cvetaju sa potpuno belim, grimiznim ili mekim ružičastim laticama.

Da li se srca koja krvare vraćaju svake godine?
Srce koje krvari su višegodišnje biljke i tvrde u USDA zonama otpornosti od 2 do 8. To znači da miruju, ali se vraćaju sledeće godine.

Da li krvareća srca cvetaju celo leto?
Srca koja krvare uglavnom cvetaju od kasnog proleća do početka leta. Oni imaju tendenciju da miruju sredinom leta, ili čak i ranije u vrućim i suvim uslovima.

Mogu li srca koja krvare da rastu u saksijama?
Srca koja krvare mogu se uzgajati u kontejnerima; samo budite sigurni da izaberete saksiju koja je dovoljno velika da biljku bude u njenoj zreloj veličini, koja može doseći i do tri stope. Za najbolje uslove, izaberite posudu za odvodnjavanje sa bogatom mešavinom za saksiju koja dobro drenira i dodajte uravnoteženo đubrivo koje se oslobađa tokom vremena kada sadite biljku.