Ultimativni vodic za negu biljaka karmina kod kuce Aeschinanthus Radicans

Kako uzgajati i brinuti se za biljke karmina

Sa dramatičnim kaskadnim zelenilom i svetlim cvećem, biljke ruževa su odlična biljka za svaki dom. Iako mogu izgledati složeno, prilično ih je lako brinuti. Sve što treba da uradite je da obezbedite odgovarajuće okruženje, kao i redovnu vodu i đubrivo. Još više ćemo razložiti negu biljaka ruževa kako biste mogli da pomognete ovim biljkama da napreduju u vašem domu.


Osnove za negu biljaka za usne
Biljke ruževa preferiraju temperature vazduha između 65-80ºF, kao i umerenu do visoku vlažnost. Obezbedite im najmanje pet sati jakog, ali indirektnog svetla svakog dana. Zalivajte kada se gornji centimetar zemlje osuši, otprilike svake nedelje leti i svake dve nedelje zimi.

O biljkama karmina (Aeschinanthus Radicans)

Biljke ruževa su cvetajuće zimzelene loze koje potiču iz Malezije i Tajlanda. Oni su epifiti ili litofiti, što znači da rastu na drugim biljkama ili stenama, a ne u zemljištu.

Ove biljke pripadaju rodu Aeschinanthus, koji potiče od dve reči aishchuno što znači sramota i anthos što znači cvet. Ime roda je radicans.

Biljke ruževa su nazvane po cvetovima u obliku cevi. Pre nego što se cvetni pupoljci otvore, oni podsećaju na tube od karmina.

Iako je njihovo cveće predivno, Aeschinanthus radicans takođe ima zapanjujuće listove. Biljke rastu kao vučne loze sa zimzelenim listovima.

Popularne vrste biljaka ruževa:

Postoji nekoliko vrsta biljaka za karmin koje dobro funkcionišu kao kućne biljke.

‘Kvrdžavo’: uvijanje i uvijanje listova
„Mona Liza“: crveno-narandžasto cveće
‘Rasta’: kovrdžavo lišće
‘Tangerine’: žuto-narandžasti cvetovi
„Variegata“: zeleni i krem prugasti listovi

Upotreba, značenje i simbolika biljaka ruževa
Biljka ruževa se često uzgaja kao kućna biljka ili kao biljka na otvorenom u toplim predelima. Zbog svojih vučnih stabljika, odlično izgleda u visećim korpama ili velikim sadnicama.

Biljka karmina nema nikakvo specifično značenje ili simboliku. Međutim, zbog njegovog raskošnog cvetanja, ljudi ga često vide kao simbol lepote.

Koliko dugo će biljke ruževa obično živeti?
Biljke karmina mogu da žive više od deset godina kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Da li su biljke karmina toksične za ljude i/ili kućne ljubimce?
Prema ASPCA, biljka karmina nije toksična za mačke, pse i konje. Takođe je netoksičan za ljude.

Kako uzgajati biljke karmina u zatvorenom prostoru kod kuće

Biljke ruževa se relativno lako uzgajaju u kući kod kuće. Takođe se generalno malo održavaju i dobro rastu u raznim okruženjima.

Očekivanja rasta
Biljka karmina ima naviku rasta. To znači da raste dole, a ne gore.

Biljke karmina mogu narasti do tri stope u širinu, a njihove stabljike mogu doseći tri stope dugačke. Mogu narasti do stope godišnje ako im se pruži odgovarajuća okolina i briga.

Šta uraditi pre sadnje
Pošto su biljke ruževa vinove loze, moraćete da izaberete odgovarajući kontejner i lokaciju. Viseće korpe su popularan izbor jer omogućavaju biljci da pada kaskadno. Visoka sadilica ili saksija na uzdignutom stolu su takođe dobre opcije.

Trebalo bi da izbegavate da stavljate biljku ruževa u centar trpezarijskog stola ili na sto, jer će brzo preuzeti.

Koja je najbolja mešavina tla za biljke ruževa?
Kako zemljište utiče na zdravlje i rast biljaka + zašto je važno koristiti pravu vrstu
Biljke ruževa zahtevaju mešavinu sa dobrom drenažom koja omogućava da višak vode pobegne i obezbeđuje aeraciju.

Pošto su biljke ruževa i orhideje epifiti, mešavina za saksije za orhideje će dobro funkcionisati za biljke ruževa. Mešavine zemljišta za saksije afričke ljubičice takođe dobro deluju.

Ako želite da napravite sopstvenu mešavinu za sadnju biljaka za usne, kombinujte sledeće:

2 dela tresetne mahovine
1 deo perlita
1 deo kazne za borovi park
Ova kombinacija materijala pruža odličnu drenažu, a istovremeno pruža pristojan kapacitet zadržavanja vode. To znači da vaša biljka neće sedeti u vodi, ali će imati pristup svemu što joj je potrebno.

Kako saditi
Pošto biljke ruževa rastu na drveću ili kamenju u svom prirodnom okruženju, nisu navikle da rastu u tlu. To znači da je od suštinskog značaja da izaberete mešavinu za saksije koja omogućava ovim biljkama da napreduju.

Kada pronađete posudu sa drenažnim rupama, napunite posudu odgovarajućom mešavinom. Postavite biljku za karmin tako da samo korenje bude pokriveno zemljom. Bunar.

Biljke ruževa ne trebaju direktno svetlo. U stvari, trebalo bi da izbegavate jako, direktno svetlo jer može da spali lišće biljke.

Umesto toga, stavite svoju biljku karmina na mesto koje prima poslednjih pet sati jakog do umerenog indirektnog svetla. eNalazi se u unutrašnjosti jarko osvetljene sobe ili nekoliko stopa dalje od prozora koji gleda na sever ili istok.

Ako vaša biljka dobija manje svetlosti zimi, ne brinite. Biljkama ruževa je potrebno manje svetla zimi, tako da im skraćivanje dana neće smetati.

Postavke temperature i vlažnosti
Biljke ruževa preferiraju okruženje koje imitira njihovo prirodno okruženje. To znači tople temperature i umerenu do visoku vlažnost.

Održavajte temperaturu vazduha između 65-80ºF tokom proleća do jeseni. Iako je u redu ako temperatura malo padne tokom zime, izbegavajte temperature ispod 50ºF.

Treba izbegavati nagle promene temperature vazduha. Zbog toga, izbegavajte da stavljate biljku ruževa blizu hladnih i hladnih propuha.

Što se tiče vlažnosti, normalna vlažnost u domaćinstvu je obično u redu. Međutim, ako je vaša kuća veoma suva, trebalo bi da povećate vlažnost koristeći ovlaživač ili sprej.

Kako se brinuti za biljke karmina kod kuće

Zalivanje biljaka ruževa
Biljke ruževa preferiraju zemlju koja je vlažna, ali ne kaplje mokra. Zbog toga treba da se trudite da dozvolite da se zemlja lagano osuši između zalivanja.

Da biste utvrdili kada je vreme za zalivanje, gurnite prst u tlo blizu centra biljke. Ako je gornji inč suv, dobro zalijte. Ako je vlažno, sačekajte još nekoliko dana pre nego što zalijete.

Brojni faktori utiču na to koliko često ćete morati da zalivate biljku karmina. To uključuje temperaturu, vlažnost, osvetljenje i doba godine.

Uz to, možete planirati da zalivate svoju biljku ruževa otprilike jednom nedeljno u proleće-jesen i jednom u dve do tri nedelje zimi.

Zapamtite da kako vazduh postaje topliji i suvlji, tlo će se brže sušiti. Zbog toga ćete morati češće da zalivate.

Biljke karmina nisu preosetljive na vodene minerale ili hemikalije, tako da je voda iz slavine u redu. Međutim, možete koristiti filtriranu vodu ili kišnicu.

Kako, kada i zašto oploditi
Biljke ruževa će najbolje rasti ako obezbedite male, ali redovne doze đubriva.

Đubrite svoje biljke ruževa svakih jedan do dva meseca od proleća do jeseni. Koristite izbalansirano đubrivo označeno za sobne biljke i razblažite ga do polovine preporučene jačine pre nanošenja.

Zimi ne morate da primenjujete đubrivo.

Kada i kako orezati biljke karmina

Obično nećete morati da obrezujete biljku karmina, ali možete ako osećate da zauzima određeno područje u vašem domu. Najbolje vreme za rezidbu je kasna jesen ili rana zima, ali možete obaviti lagano rezidbu ostatak godine.

Kada obrezujete, izbegavajte uklanjanje više od trećine biljke da biste izbegli višak stresa.

Za obrezivanje će vam trebati oštre makaze ili makaze za rezidbu. Operite uređaj za sečenje sapunom ili dezinfikujte alkoholom da biste izbegli širenje bolesti.

Ako želite da odsečete stabljike vaše biljke, napravite čist rez na željenoj tački. Kao što ćete pročitati u nastavku, ove reznice stabljike možete koristiti za razmnožavanje novih biljaka.

Razmnožavanje biljaka ruževa
Na sreću, biljke ruževa se lako razmnožavaju. To znači da je lako podeliti svoju biljku sa prijateljima.

Možete početi da razmnožavate svoju biljku bilo kada, sve dok biljka ima više stabljika.

Za razmnožavanje, sledite ove korake:

Uzmite reznicu stabljike koja je duga 5-10 inča i sadrži najmanje tri lisna čvora.
Uklonite listove dok ne ostanu samo gornja 2-4.
Potopite kraj reznice u hormon za korenje.
Stavite reznicu u posudu napunjenu perlitom ili dobro drenirajuću zemlju.
Bunar.
Čuvajte biljku u vlažnom okruženju.
Sačekajte oko dve nedelje dok se ne formiraju koreni.
Zasadite reznicu u posudu napunjenu odgovarajućom mešavinom za saksije.

Kada i kako presaditi biljku karmina

Biljke ruževa imaju koristi od presađivanja svake dve ili tri godine. Međutim, trebalo bi da presadite biljku ako primetite bilo kakve znake truleži korena.

Da biste presađivali, izvadite biljku iz kontejnera i nežno otresite zemlju. Pregledajte korenje i odrežite sve nezdrave ili trule delove.

Pronađite kontejner koji je nekoliko inča veći u prečniku od starog kontejnera. Napunite ga do pola zemljom za saksije i stavite biljku karmina.

Dodajte zemlju i nežno ga sabijte oko biljke. Uverite se da je tlo u liniji sa bazom stabljika. Bunar.

Uobičajeni problemi i kako ih lečiti

Biljka karmina je generalno laka za negu i bez problema. Međutim, trebalo bi da obratite pažnju na sledeće.

Žuto lišće može biti uzrokovano brojnim ekološkim problemima, uključujući nepravilno osvetljenje i zalivanje.

Previše vode može inhibirati sposobnost vaše biljke da preuzme vodu i hranljive materije. Vremenom, to može dovesti do žutih listova.

Ne zaboravite da ostavite da se gornji centimetar zemlje osuši pre ponovnog zalivanja. Takođe, uverite se da vaš lonac ima drenažne rupe koje omogućavaju da višak vode pobegne.

Nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do žutih listova. ako biljka karmina ne može da pristupi vodi, ne može da završi važne procese kao što su fotosinteza i deoba ćelija.

Ako primetite da listovi vaše biljke polako žute, to može biti znak nedostatka hranljivih materija. Pokušajte da primenite razblaženo đubrivo za sobne biljke, a zatim vidite da li će listovi ponovo dobiti zelenu boju.

Konačno, nedovoljno svetla može dovesti do žutog lišća vaše biljke.

Iako nije velika briga ako vaša biljka s vremena na vreme izgubi nekoliko listova, mnogo ispuštenih listova je veća briga.

Glavni uzrok opadanja listova su niske temperature. Ako vazduh padne ispod 50ºF, vaša biljka će verovatno izgubiti lišće.

Čak i ako je vaša kuća topla, hladni promaji takođe mogu dovesti do pada lišća. Zbog toga izbegavajte postavljanje biljke blizu spoljnih vrata ili drugih hladnih mesta.

Iako je manje uobičajeno, i nedovoljno zalivanje i prekomerno zalivanje takođe mogu izazvati opadanje listova.

Nedostatak cveća

Ako je vaša biljka ruževa sva u lišću, a bez cveća, verovatno je kriva okolina.

Biljke često ne uspevaju da proizvedu cveće ako ne dobijaju dovoljno svetlosti. Iako ne želite direktno svetlo, uverite se da vaša biljka prima najmanje pet sati jakog, indirektnog svetla.

Nepravilno đubrenje je još jedan razlog zašto vaša biljka možda ne proizvodi cveće. Da biste podstakli cvetanje, uverite se da primenjujete đubrivo koje sadrži i fosfor i kalijum.

Nega biljaka ruževa – osnovni alati
Osnovni alati za kućne biljke
Neće vam trebati nikakvi specijalni alati za negu biljke karmina. Međutim, biće vam potrebna korpa za visenje saksije ili visoki stalak za biljke da biste smestili prateći oblik.

Okončanje
Sa svetlim cvećem i raskošnim zelenilom, biljke ruževa predstavljaju odličan dodatak svakom domu. Ne zaboravite da zalivate kada je gornji centimetar zemlje suv, obezbedite indirektno svetlo i održavajte vazduh toplim i vlažnim.

Najčešća pitanja o nezi biljaka ruževa
Da li se biljke karmina smatraju lakim za uzgoj kod kuće?
Da, biljke ruževa se relativno lako uzgajaju u kući kod kuće. Uglavnom se malo održavaju i dobro rastu u prosečnim domovima.

Koliko svetlosti treba biljkama karmina?
Biljkama karmina je potrebno najmanje pet sati jakog, ali indirektnog svetla svakog dana.

Da li biljke karmina vole da budu zamagljene?
Ako je vazduh veoma suv, biljke ruževa će imati koristi od laganog zamagljivanja. Međutim, prečesto zamagljivanje može dovesti do gljivičnih problema.

Da li se biljke karmina lako brinu?
Da, biljke ruževa su generalno lake za negu.

Koliko često zalivate biljku karmina?
Koliko često zalivati zavisi od doba godine, kao i životne sredine. Generalno, zalivajte biljku karmina svake nedelje u leto i svake dve do tri nedelje u jesen.

Kako da nateram svoju biljku karmina da cveta?
Uverite se da vaša biljka ima dovoljno svetlosti i da je u okruženju sa odgovarajućom temperaturom i vlažnošću. Primena đubriva dizajniranog za cvetne biljke takođe može podstaći cvetanje.