<a href=Koliko svetlosti treba biljkama Ficus Audrei Osnovni saveti” width=”1024″ height=”682″ />

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje Ficus Audrei kod kuće
U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz sve što treba da znate o zahtevima za svetlošću Ficus Audrei kada uzgajate ove biljke u zatvorenom prostoru. Takođe poznate kao Ficus benghalensis ili Banian stabla, ove lepotice su poreklom sa indijskog kontinenta i Pakistana gde u divljini narastu do 65 do 100 stopa. U zatvorenom prostoru, vaš će verovatno dostići visinu od oko 6 do 8 stopa pod odgovarajućim svetlosnim uslovima.


Koliko svetlosti treba biljkama Ficus Audrei?
Ako se uzgaja u zatvorenom prostoru, Ficus Audrei zahteva jarko, indirektno sunčevo svetlo tokom celog dana. Ne tolerišu produžene periode direktnog sunca ili slabog svetla. Postavljanje nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, zaštićenih prozirnim roletnama ili čipkanim zavesama, obezbediće idealne uslove za rast.

Kratak pregled uloge svetlosti u zdravlju biljaka, rastu i zašto je to važno

Svetlost ima direktan uticaj na cvetanje i rast biljaka. On indukuje fotosintezu, kada biljke apsorbuju vodu, svetlost i CO2, pretvarajući ih u kiseonik i energiju (šećer koji se zove glukoza). Biljke zavise od svetlosti i moraju da proizvode svoj izvor hrane, glukozu, a to, zauzvrat, indukuje ciklus rasta biljke i omogućava joj da se zdravo razvija.

Biljke mogu da koriste i veštačko i prirodno svetlo za fotosintezu. Veštačko svetlo, u obliku sijalica sa pražnjenjem visokog intenziteta, sa žarnom niti, LED ili fluorescentnih svetala, radiće skoro isto kao i prirodno svetlo. Međutim, prirodno svetlo je optimalno za početne faze života biljaka.

Koliko svetlosti je potrebna biljka za fotosintezu zavisiće od njene vrste. Postoji nekoliko različitih vrsta zahteva za svetlošću o nekima od njih ćemo razmotriti u nastavku:

Direktna sunčeva svetlost: direktna sunčeva svetlost je kada se biljka nalazi direktno na sunčevoj svetlosti; svetlost bi bila veća od 20 vati; postavite svoju biljku na prozor okrenut prema jugu ili jugozapadu da biste dobili optimalnu direktnu sunčevu svetlost
Delimično osvetljenje: delimično sunčevo svetlo je kada biljku stavite na direktnu sunčevu svetlost samo u delovima dana, na primer, samo uveče ili ujutru; najbolje mesto za dobijanje ovog oblika svetlosti je prozor okrenut prema zapadu ili istoku
Jarka indirektna sunčeva svetlost: ovo je kada vaša biljka dobija dobru sunčevu svetlost koja ne dodiruje nijedan od njenih listova; najbolje mesto za primanje ove vrste svetlosti je nekoliko stopa udaljeno od prozora okrenutog prema jugu
Filtrirana svetlost: filtrirana svetlost je kada biljka prima sunčevu svetlost kroz filter kao što je providna ili čipkasta zavesa ili tkanina za senku
Slabo osvetljenje: slabo osvetljenje je kada biljke ne zahtevaju do malo direktne sunčeve svetlosti; svetlost bi bila 10-15 vati; najbolje mesto da se to postigne bilo bi u tamnom uglu ili blizu prozora okrenutog prema severu

Tipični svetlosni uslovi koje biljke Ficus Audrei dobijaju u svojim izvornim staništima
Biljke Ficus Audrei rastu na direktnoj sunčevoj svetlosti u svojim izvornim staništima u toplim i vlažnim zonama rasta. Rastu veoma visoko na otvorenom, obezbeđujući pokrivenost krošnjama u svojim matičnim šumama. Pošto su postavljeni tačno na vrhu krošnje, dobijaju odličnu direktnu sunčevu svetlost tokom celog dana.

Znakovi da vaša biljka Ficus Audrei prima previše svetlosti
Vaša biljka Ficus Audrei će vam dati do znanja da dobija previše sunčeve svetlosti tako što će joj se listovi sušiti i opadati. Ova biljka može da izdrži direktnu sunčevu svetlost nekoliko sati dnevno jer joj prirodno stanište obezbeđuje punu direktnu sunčevu svetlost tokom celog dana.

Ako se vaš Ficus Audrei nalazi u području koje prima mnogo direktne sunčeve svetlosti, pazite na njegove listove. Ako pokazuju tragove opekotina ili počnu da se suše, bilo bi dobro premestiti vašu biljku na područje koje prima dobru indirektnu sunčevu svetlost.

Znaci da vaša biljka Ficus Audrei ne prima dovoljno svetla
Biljke Ficus Audrei ne podnose dobro slabo osvetljenje jer potiču iz prirodnog staništa koje dobija dobru direktnu sunčevu svetlost tokom celog dana. Uobičajeni neželjeni efekat ne dobijanja dovoljno svetlosti je kada vaši listovi Ficus Audreis počnu da žute i opadaju. Još jedan znak da vaš Ficus Audrei ne dobija dovoljno svetlosti je ako kontinuirano proizvodi male nove listove.

Najbolja izloženost svetlu za biljke Ficus Audrei koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Biljke Ficus Audrei uspevaju na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti ili na područjima gde dobijaju do 6 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Ne rastu dobro u oblastima koje dobijaju slabo osvetljenje ili previše senke.

Za najbolje rezultate, trebalo bi da postavite svoju biljku Ficus Audrei u bogatu mešavinu zemljišta koja zadržava vlagu nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu ili prozora okrenutom prema zapadu. Da biste omogućili vašoj biljci da raste ravnomerno, trebalo bi da je lagano okrećete jednom nedeljno, puštajući da diše različiti delovi vaše biljke okrenuti su prema prozoru. Takođe ćete morati da razmislite o presađivanju vaše biljke Ficus Audrei svakih 18 meseci ili otprilike kada preraste trenutnu posudu za saksiju.

Produženi periodi direktne sunčeve svetlosti ili uslovi slabog osvetljenja negativno će uticati na vaš Ficus Audrei. Ovi efekti mogu biti gubitak listova, usporavanje rasta i pečenje ili žutilo lišća.

Pretpostavimo da otkrijete da vaša kuća ne dobija pravu količinu svetlosti za optimalno zdravlje i rast vašeg Ficus Audreis, posebno u zimskim mesecima. U tom slučaju uvek možete instalirati veštačko osvetljenje, kao što su fluorescentne ili žarulje. Ne zaboravite da noću isključite veštačko svetlo da biste obezbedili ispravnu noćnu simulaciju za vaš Ficus Audrei.

Često postavljana pitanja o svetlosnim zahtevima Ficus Audrei:

Da li biljke Ficus Audrei mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Biljke Ficus Audrei ne mogu da žive u uslovima slabog osvetljenja. Ovi uslovi osvetljenja će zaustaviti rast vaših biljaka i negativno uticati na njih, uzrokujući loše zdravlje i otvarajući vašu biljku napadima štetočina.

Mogu li biljke Ficus Audrei da podnesu puno sunca?
Biljke Ficus Audrei mogu da podnesu puno sunca nekoliko sati dnevno, najbolje ujutru ili uveče, jer u ovo doba dana sunčevi zraci nisu u punoj snazi. Previše direktne sunčeve svetlosti može imati štetne neželjene efekte na vašu biljku, kao što su spaljeno lišće ili opadanje lišća sa biljke. Ako bilo koji od ovih znakova počne da se pojavljuje, trebalo bi da premestite biljku na mesto koje ne dobija toliko direktne sunčeve svetlosti ili dobija jarko indirektno sunčevo svetlo.

Kakvo svetlo treba biljkama Ficus Audrei?
Biljke Ficus Audrei najbolje se snalaze na jakoj indirektnoj sunčevoj svetlosti, nalaze se nekoliko stopa dalje od prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

Da li će biljke Ficus Audrei srećno živeti u zatvorenom prostoru?
Biljke Ficus Audrei su odličan izbor za uzgoj u zatvorenom prostoru. Oni će srećno živeti u zatvorenom prostoru sve dok dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti i vode, pazeći da nisu na promaji, bilo da je to hladna ili vruća promaja.

Kako znate da li vaš fikus Odri dobija dovoljno svetla?
Znaćete da vaš Ficus Audrei dobija dovoljno sunčeve svetlosti ako izgleda srećno i zdravo. Ako nema štetočina, to je takođe pokazatelj srećne biljke.

Okončanje
Biljke Ficus Audrei zahtevaju jaku indirektnu sunčevu svetlost. Najbolja pozicija u vašoj kući da vašoj biljci date ove zahteve za osvetljenje je da je postavite nekoliko stopa od prozora okrenutih prema jugu ili zapadu. Pokušajte da svoju biljku držite dalje od oblasti sa slabom osvetljenošću jer ne preživljavaju dobro u ovim uslovima. Možete očekivati da će vaš Ficus Audrei narasti oko 5 do 10 stopa u optimalnim uslovima.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke Ficus Audrei u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.