Da li su biljke kamelije zimzelene

Kamelije su atraktivni grmovi poznati po svojim lepim cvetovima i sjajnim listovima. Međutim, neke biljke mogu da opadaju lišće tokom zime, dok druge ostaju zimzelene tokom cele godine. U ovom članku ćemo saznati da li su biljke kamelije zimzelene.


Da li su biljke kamelije zimzelene?
Biljke kamelije pripadaju rodu Camellia u okviru porodice čajeva (Theaceae). Grmovi kamelije su zimzeleni, a ne listopadni. To znači da kamelije čuvaju svoje sjajno lišće tokom cele godine umesto da ih ispuštaju u jesen.

Listovi kamelije su neophodni za industriju čaja. Osušeni listovi kamelije se obrađuju na različite načine za pravljenje crnog, zelenog i oolong čaja. Listovi kamelije sadrže jedinjenja kao što su kofein i L-teanin, koji imaju nekoliko zdravstvenih prednosti.

Životni ciklus biljaka kamelije
Kamelije rastu ili u obliku grmlja ili malog drveća. Iako kamelije rastu do 12 inča godišnje, one usporavaju kada dostignu zrelost. Grmovima kamelije potrebno je nekoliko godina da potpuno sazre. Većina vrsta kamelija raste između šest i 15 stopa u visinu i otprilike šest do deset stopa u širinu.

Kada su biljke kamelije u sezoni?

U zavisnosti od tačne vrste, biljke kamelije cvetaju u različito vreme. Većina biljaka kamelije proizvodi svoje velike prelepe cvetove između kasne jeseni i proleća. Svaki cvet može trajati nekoliko nedelja pre nego što nestane.

U baštama se uzgajaju tri glavne sorte kamelije. Svaka vrsta je uzgajana za proizvodnju stotina različitih sorti. Camellia sasankua i Camellia sinensis cvetaju tokom jeseni, dok Camellia japonica cveta tokom proleća.

Koliko dugo traju biljke kamelije?

Jednom uspostavljeni, zimzeleni grmovi kamelije su biljke koje se relativno malo održavaju. Kao takvi, mogu da žive decenijama. Najstarije poznate biljke kamelije živele su više od jednog veka.

Nakon što kamelije dostignu zrelost, njihov rast se usporava. To znači da uspostavljene kamelije ne zahtevaju redovno đubrenje ili obrezivanje. Jednom uspostavljene, mnoge sorte kamelije su prilično tolerantne na sušu.

Većina sorti kamelije najbolje raste u USDA zonama od 7 do 10. Međutim, još uvek možete uzgajati kamelije u kontejnerima u hladnijim klimama. Ovo olakšava zaštitu grmlja tokom zime.

Kako se brinuti za biljke kamelije

Biljke zimzelene kamelije su prelepe grmlje koje ne zahtevaju dovoljno održavanja i koje je prilično lako uzgajati. Iako im je potrebno više pažnje u prvoj godini, zrele kamelije imaju koristi od pristupa bez ruku.

Većina sorti kamelije zahteva delimičnu senku sa nekoliko sati sunca ujutru. Previše direktne sunčeve svetlosti može da osuši kamelije i oprži njihove sjajne listove. Međutim, Camellia sasankua može tolerisati puno sunce kada se uspostavi.

Uspostavljene kamelije treba poluredovno zalivati da bi zemlja bila vlažna. Zalijevajte kad god se gornja četiri inča tla osete suvim. Mlade grmove kamelije treba zalijevati prvih godinu i po dana kako bi se učvrstile.

Kamelije uspevaju u blago kiselim zemljištima sa pH opsegom između 5,5 i 6,5. Kamelijama je potrebna plodna, dobro drenirajuća tla koja još uvek zadržavaju malo vlage. Ako kamelije uzgajate u kontejnerima, koristite kompost od erica kao podlogu.

Kamelije imaju koristi od sadnje na zaštićenom mestu. Ovo štiti njihov prelepi cvet od hladnih vetrova. Kamelije preferiraju temperature u zonama od 7 do 10 i mogu tolerisati temperature do 10ºF (-12ºC). U hladnijim oblastima, zaštitite kamelije zimi tako što ćete njihove posude uneti unutra ili prekriti tlo runom ili malčom.

Kamelije proizvode cveće na novom rastu. Kada biljka završi cvetanje, počeće da radi na cvetanju sledeće godine. Kao takve, kamelije ne bi trebalo prečesto orezati. Orezujte kamelije jednom godišnje nakon završetka cvetanja.

Oplodite kamelije jednom u proleće nakon što cvetanje prestane da biste podstakli rast cvetova sledeće godine.

Česta pitanja o biljkama zimzelenih kamelija:
Da li kamelije gube lišće zimi?
Kamelije su zimzeleni grmovi, što znači da ne gube lišće tokom zime.

Gde je najbolje mesto za sadnju kamelije?
Sadite kamelije na zaštićenom mestu koje dobija delimičnu senku i pruža plodno, blago kiselo zemljište.

Mogu li kamelije preživeti u saksijama?
Kamelije dobro rastu u saksijama, posebno u oblastima hladnijim od Zone 7. Uzgajanje kamelija u kontejnerima takođe pomaže u ograničavanju njihove veličine.

Da li su biljke kamelije zimzelene: zamotavanje
Kamelije su zimzeleni grmovi koji zadržavaju prelepe sjajne zelene listove tokom cele godine. Listovi kamelije proizvode crni, zeleni i oolong čaj i imaju brojne zdravstvene prednosti.