Zasto mi biljka aloje opada

Biljke aloje poznate su po svojim trouglastim listovima koji su usmereni ka spolja i prema gore. Iako su ovi sočni listovi obično kruti, ponekad počinju da padaju. Ako ste primetili da vam listovi aloje padaju, pogledajte neke od ovih mogućih uzroka i rešenja.


Razlozi zašto listovi aloje mogu da padaju
Zdravi listovi aloje su obično relativno kruti i usmereni nagore. Međutim, ponekad ovi listovi postaju mlohavi i počinju da padaju nadole.

Ako primetite da listovi vaše biljke aloje padaju, razmotrite sledeće potencijalne uzroke.

Prekomerno zalivanje je jedan od najčešćih razloga zašto listovi vaše biljke aloje mogu da padaju.

Biljke aloje vole zemljište koje je na suvoj strani. Ako previše zalivate, biljke mogu završiti da sede u zemljištu koje je stalno vlažno.

Vremenom, ovo može dovesti do toga da koren biljke razvije gljivične infekcije koje dovode do truljenja korena. Ovi truli koreni mogu sprečiti biljku da uzima vodu, što onda može dovesti do opadanja listova.

Prekomerno zalivanje takođe može dovesti do meke truleži u listovima biljke. Ovo obično počinje u dnu biljke i širi se napolje. Simptomi uključuju promenjeno, meko i opušteno lišće.

Ako sumnjate da je vaša biljka razvila trulež korena, odmah smanjite količinu zalivanja. Ne zaboravite da zalivate svoje biljke aloe samo kada su gornja dva do tri inča zemlje suva.

Ako je biljka ozbiljno zaražena truležom korena, možda se neće oporaviti. Međutim, smanjenje zalivanja može pomoći blago pogođenim biljkama da se povrate.

Ovo može zvučati zbunjujuće, ali nedovoljno zalivanje takođe može dovesti do opadanja listova.

Dok biljke aloje imaju sočne listove koji mogu zadržati dobar deo vlage, one će i dalje uvenuti zbog nedostatka vode. Ako biljne ćelije nemaju potrebnu vodu, njihov turgor pritisak će se smanjiti. To može dovesti do uvenuća i/ili opadanja listova.

Dok biljke aloje vole svoje tlo na sušnoj strani, i dalje im je potrebna voda da bi uspele. Učestalost zalivanja zavisi od faktora uključujući temperaturu, izlaganje suncu i vlažnost.

Međutim, dobro pravilo je da zalivate svoju biljku aloe kada se gornja dva do tri inča zemlje osuši. U zavisnosti od uslova okoline, možete očekivati zalivanje jednom u jednu do tri nedelje.

Nedostatak svetlosti

Biljkama aloje je potrebno mnogo svetlosti da bi uspele. Najbolje će rasti kada dobiju najmanje šest sati jakog svetla svakog dana.

Ako svoju biljku aloje držite u tamnom području, biljka neće dobiti energiju koja joj je potrebna za napredovanje. To na kraju može dovesti do opadanja listova.

Loša drenaža
Preterano zalivanje nije jedina stvar koja može prouzrokovati da tlo ostane vlažno. Loša drenaža takođe može dovesti do vlažnog zemljišta i, prema tome, opadanja listova.

Kada pogledate drenažu, želite da uzmete u obzir dva elementa: kontejner i mešavinu tla.

Kontejner treba da ima drenažne rupe koje omogućavaju da višak vode pobegne. Pored toga, saksija ne bi trebalo da bude mnogo veća od veličine korena biljke. Višak zemlje će ostati vlažan duže vreme, što može izazvati probleme.

Odgovarajuća zemlja za saksiju za biljke aloje će obezbediti odličnu drenažu. Generalno, mešavina koja je označena za kaktuse i sukulente je dobar izbor.

Da bi se povećala drenaža, dobro drenirajuće mešavine zemljišta sadrže elemente poput peska, perlita ili plovućca.

Prekomerno đubrenje
Biljke aloje su blage hranilice i obično im je potrebno đubrenje jednom godišnje u proleće. Preterano hranjenje biljke aloje zapravo može imati negativan uticaj na zdravlje biljaka, što dovodi do uvenuća, spaljivanja ili opadanja listova.

Stres usled promena u okruženju

Ako presadite svoju biljku aloje ili je premestite iz jedne oblasti u drugu, vaša biljka će verovatno doživeti stres. To može dovesti do opadanja listova.

Obično će se biljke aloje oporaviti od ovog stresa u roku od nekoliko nedelja. Nastavite da svojoj biljci pružate odgovarajuće okruženje i negu kako biste pomogli oporavak.

Biljke aloje takođe mogu pasti ako su temperature preniske ili previsoke. U idealnom slučaju, držite svoje biljke aloe negde toplo tokom cele godine, gde se temperature kreću od 60 F do 80 F.

Neka vaše biljke aloe budu zdrave
Ako vaša biljka aloje ima opuštene listove, dajte sve od sebe da dijagnostikujete uzrok i reagujete na odgovarajući način. Vaša biljka treba da se oporavi uz odgovarajuću negu i da uspeva godinama koje dolaze.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde postaviti biljke aloje za optimalnu negu i feng šui prednosti u kući ili kancelariji.