Uobicajene stetocine biljaka Aloe i kako se nositi s njima

Kako se nositi sa bubama, štetočinama i bolestima u biljci aloe kod kuće
Generalno, biljke aloje su jednostavne za negu – ne zahtevaju mnogo vode ili rezidbe i mogu preživeti ako zaboravite na njih nedelju ili dve. Međutim, oni su podložni raznim štetočinama i bolestima. U ovom vodiču ćemo pokriti uobičajene štetočine i bolesti biljaka aloje i istaći neke strategije prevencije i lečenja.


Uobičajene štetočine i bolesti biljaka aloje – najvažnije
Najčešći štetočini aloje su štetočine koje sišu sok poput lisnih uši, tripsa i paukova grinja. Oni se mogu tretirati korišćenjem hortikulturnog ulja ili insekticidnog sapuna. Vlažni uslovi mogu dovesti do gljivičnih bolesti kao što su pepelnica, trulež korena i antraknoza.

Najčešće štetočine i bolesti biljaka aloje
Želite da svoju biljku aloe održite zdravom? Zatim pazite na ove uobičajene štetočine i bolesti.

Pepelnica

Ako vidite svoju biljku aloje prekrivenu filmom bele ili sive supstance nalik prahu, uzrok može biti pepelnica. Ova gljivična bolest utiče na širok spektar biljaka, uključujući aloju.

Dok se mnoge gljivične bolesti javljaju u hladnim i vlažnim uslovima, veća je verovatnoća da će se pepelnica pojaviti tokom toplih perioda bez padavina. Međutim, visoka noćna vlažnost podstiče da se to dogodi.

Ako primetite bolest samo na jednom ili dva lista, možete ukloniti zaraženi materijal kako biste sprečili njegovo širenje.

Ova gljivična bolest napada korene aloje, čineći ih mekim i kašastim. Kako koreni trunu, oni mogu imati poteškoća da upijaju vodu i hranljive materije.

Stoga, još jedan znak truleži korena može biti mlohav ili uvenuće lišće aloje.

Verovatnije je da će se trulež korena pojaviti kada je tlo vaše biljke aloe vlažno ili slabo drenirano. Ne zaboravite da zemlju držite na suvoj strani i koristite mešavinu za saksije sa odličnom drenažom.

Ako vaša biljka aloje razvije trulež korena, možda ćete morati da odsečete zaraženo korenje i presadite biljku u svežu zemlju za saksije.

Ako primetite da je vaša zelena biljka aloje prekrivena narandžastim mrljama ili većim bronzanim lezijama, verovatno je kriva aloja rđa. Brojne vrste gljiva izazivaju ovu bolest.

Vremenom, fleke mogu postati tamne i tvrde. Iako je promena boje ružna, uglavnom neće ubiti biljku.

Kao i mnoge gljivične bolesti, aloja rđa se češće javlja u vlažnim sredinama. I visoka vlažnost i vlažno lišće biljke mogu povećati verovatnoću da će aloja razviti ovaj problem.

Da biste sprečili rđu aloje, izbegavajte kvašenje listova biljke. Takođe treba da uklonite sve mrtve ili obolele listove da biste poboljšali cirkulaciju vazduha i ograničili širenje bolesti.

Antracnoza

Ovo je još jedna gljivična bolest koja može napasti biljke aloe. Najverovatnije će se pojaviti u hladnim, vlažnim uslovima sa slabim protokom vazduha.

Antraknoza dovodi do tamnih lezija na listovima aloe. Ako se ne leči, bolest se može proširiti po celoj biljci.

Ako primetite da vaša biljka razvija antraknozu, uverite se da ne zalivate prečesto. Takođe bi trebalo da proverite vlažnost i, ako je moguće, premestite biljku na suvo mesto.

Što se tiče lečenja, možete orezati zaraženo lišće. Ako je vaša biljka ozbiljno zaražena, možete pokušati da prskate neemovo ulje, bakarni sprej ili hemijski fungicid.

Insekti koji sišu sok

Veliki broj insekata koji sišu sok napadaju biljke aloje. To uključuje lisne uši, tripse, insekte, paukove grinje, bele mušice i brašnaste bube.

Iako ovi štetočini izgledaju drugačije, svi oni napadaju biljke aloje na sličan način. Prvo, biljke koriste svoja oštra usta da odlome list aloe. Zatim sišu sokove iz biljke.

Ako veliki broj ovih štetočina napadne biljku aloje, biljka može postati zakržljala i slaba i pokazati znake žućenja ili smeđeg lišća. Ovi štetočini takođe mogu širiti bolest.

Pošto se ovi štetočini mogu brzo razmnožavati, najbolje je da ih uklonite čim primetite čak i nekoliko štetočina.

Opcije i rešenja za pesticide i insekticide

Evo nekih od uobičajenih pesticida koji se koriste za lečenje štetočina i bolesti biljaka aloje.

Bakarni sprejevi
Ako želite da kontrolišete gljivične bolesti poput pepelnice i aloe rđe u organskoj materiji, bakarni sprejevi su vaša najbolja opcija. Iako višak bakra može biti otrovan, on je prirodna supstanca.

Izaberite prethodno pomešani proizvod kao što je Bonide Captain Jack’s Copper Fungicide za najlakšu opciju. Temeljno prskajte biljku aloje svake jedne do dve nedelje da biste pomogli u lečenju i prevenciji bolesti.

Hortikulturna ulja
Ova ulja su posebno dizajnirana da pomognu u lečenju štetočina koje sišu sok kao što su lisne uši i tripsi. Oni deluju tako što guše štetočine, tako da je temeljno pokrivanje štetočina od suštinskog značaja.

Dve popularne vrste hortikulturnog ulja su mineralno ulje i neem ulje. Možete koristiti i kuhinju ulja poput ulja repice i biljnog ulja ako ste u nevolji. Međutim, ova ulja mogu ostaviti nepoželjan premaz.

Insekticidni sapun
Još jedan organski način za ubijanje štetočina mekog tela je prskanje insekticidnim sapunom. Ovaj sapun guši štetočine, dakle, ubija ih.

Iako ove štetočine možete prskati razblaženom mešavinom sapuna za suđe, sapun koji je izričito dizajniran da ubije štetočine je vaš najbolji izbor. Ovo je jedna dobra opcija.

Neorganski fungicidi
Dok bakarni sprejevi često dobro deluju protiv gljivičnih bolesti, možete se odlučiti i za upotrebu sintetičkog spreja sa fungicidom. Ovi sprejevi se mogu koristiti za lečenje antraknoze i pepelnice.

Kako koristiti pesticide i insekticide za biljke Aloe
Pre nego što upotrebite pesticide, trebalo bi da vidite da li možete da kontrolišete štetočine ili bolesti fizičkim, kulturnim ili biološkim metodama.

Na primer, možda ćete moći da obrišete lisne uši mokrom krpom umesto da prskate biljku aloje insekticidima. Slično tome, pružanje odgovarajućeg okruženja vašoj biljci može pomoći u borbi protiv bolesti.

Ako odlučite da morate da koristite pesticide, obavezno izaberite proizvod koji je dobro prilagođen štetočinama ili bolestima. Pročitajte sve informacije o proizvodu i uputstva pre nanošenja.

Takođe treba da vodite računa da proizvod nanosite u odgovarajućem intervalu.

Upravljanje štetočinama i bolestima

Sprečavanje štetočina i bolesti je mnogo lakše nego njihovo lečenje! Zato imajte na umu ove savete kada se brinete o biljci aloje.

Jedan aspekt prevencije štetočina i bolesti je temeljno ispitivanje svake nove biljke koju unesete u svoj dom. Proverite da li ima štetočina i znakova bolesti. Takođe možete staviti svoju novu biljku u posebnu prostoriju na nedelju dana da biste je nadgledali.

Drugi deo prevencije štetočina i bolesti je održavanje vaše biljke aloje što je moguće zdravijom. Na kraju krajeva, zdrava biljka je sposobnija da se odbrani od napadača.

Imajte na umu da aloja voli dobro drenirano tlo i potrebno je zalijevati samo kada je većina zemlje suva. Izbegavajte preterano zalivanje po svaku cenu!

Pokušajte da održavate nisku vlažnost da biste sprečili gljivične bolesti. Takođe bi trebalo da odsečete sve mrtve ili umiruće listove i obezbedite dobar protok vazduha.

Pored toga, pobrinite se da svoju biljku aloje postavite na toplo i svetlo, idealno sa 6 do 8 sati prirodne, svetle, indirektne sunčeve svetlosti dnevno.

Okončanje
Zapamtite da je prevencija najbolja strategija! Međutim, ako primetite neke uobičajene štetočine i bolesti aloje, sada znate koje korake lečenja treba preduzeti.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici biljaka Aloe.