Impatiens cvet Znacenje simbolika upotreba i saveti za uzgoj

Ako tražite biljku za posteljinu koja će ispuniti ta senovita mesta u bašti jarkim bojama, ne tražite dalje od impatiensa. U tropima cvetovi impatiensa rastu kao višegodišnje biljke; u umerenim zonama, to su jednogodišnje biljke koje cvetaju od proleća do jeseni sa crvenim, ružičastim, breskve, kajsije, belim, ljubičastim i dvobojnim cvetovima. Na jeziku cveća, oni simbolizuju majčinsku ljubav. Čitajte dalje da biste saznali više o ovim popularnim cvetnim biljkama.


Izvorni opseg: Različite vrste poreklom iz Afrike, Azije i Severne Amerike
Boje: Širok spektar uključujući belu, roze, crvenu, ljubičastu, narandžastu
karakteristike: Zeljaste ili višegodišnje biljke sa upadljivim cvetovima
Visina zrele osobe: Varira u zavisnosti od sorte, obično 6 do 24 inča
Sezona cvetanja: Od proleća do jeseni, u zavisnosti od sorte
Zone rasta: Varira u zavisnosti od vrste, uglavnom od 2 do 11
Sunčeva svetlost: Delimična do puna senka
zalivanje: Redovno zalivanje kako bi zemlja bila ravnomerno vlažna
tlo: Vlažno, dobro drenirajuće zemljište
đubrenje: Redovno hranjenje uravnoteženim đubrivom
štetočine: Osetljiv na lisne uši, tripse i grinje
orezivanje: Redovno orezivanje i obrezivanje radi održavanja oblika

Simbolika: Majčinska ljubav, strpljenje i razumevanje

Šta su impatiens cveće?
Rod Impatiens sadrži više od 1.000 vrsta cvetnih biljaka. Pripada porodici Balsaminaceae , koja ima samo dva roda: Impatiens i Hidrocera.

Biljke iz ove porodice rastu u različitim klimama i regionima, od tropskih do umerenih, širom Severne Amerike, Afrike, Azije i Evrope.

Impatiens je jedno od najpopularnijih cveća za posteljinu u Severnoj Americi. Ime se odnosi na nekoliko različitih vrsta biljaka iz roda Impatiens . Tipovi koji se obično prodaju u SAD su često sorte vrsta Valleriana ili Havkeri .

I. vallerina su veoma osetljive na bolest plamenjače , a mnoge sorte ove vrste su već neko vreme van proizvodnje u rasadnicima. Na sreću, novogvinejski impatiens ( I. havkeri ) su se pokazali manje skloni ovoj bolesti i sada su uobičajeno dostupni.

Ove atraktivne biljke imaju svetlo do tamno zeleno ili čak bronzano lišće. Brzo rastu, dostižući oko dva metra visine i širine sa navikom rasta.

Od ranog leta do mraza, impatiens cveta cvetovima sa pet latica u nijansama, od bele do crvene, narandžaste, ljubičaste, roze, breskve i dvobojne.

I. valleriana je porijeklom iz tropskih područja Afrike , kao što su Kenija, Mozambik, Tanzanija i Zimbabve. I. havkeri je poreklom iz Nove Gvineje i Solomanskih ostrva .

Istorija i poreklo cveća Impatiens
Zajedno sa svojim imenom roda, impatiensi imaju nekoliko uobičajenih imena, kao što su zauzeta Lizi, biljke strpljenja, dragulj, nedirnuti i sultani.

Etimološko značenje
Impatiens, međutim, dolazi od latinskog za „nestrpljiv“. Ovo se odnosi na biljne mahune semena, koje će se otvoriti kada ih se dodirne (otuda uobičajeno ime „ne-dodirni me-ne“).

Prvobitno, I. valleriana je bila poznata kao I. sultanii, u čast sultana Zanzibara (što je dovelo do zajedničkog naziva „sultanas“). Naziv vrste je kasnije promenjen u valleriana u odnosu na britanskog misionara iz 19. veka, Horacija Volera.

Ime vrste I. havkeri odnosi se na člana britanske kraljevske mornarice, Hokera, koji je doneo biljke iz Papue Nove Gvineje u Englesku 1884. godine.

Kultivacija i hibridizacija
Prvobitno, I. valleriana je bila pomalo vretenasta i nije imala kompaktnu formu koju danas ima. Ovo se promenilo 1960-ih kada je hortikulturista u SAD po imenu Klod Houp hibridizovao biljke. Tokom narednih 50 godina, jednogodišnje biljke su postale sve popularnije i na kraju postale jedna od najpopularnijih biljaka za posteljinu u Severnoj Americi.

Međutim, sve se promenilo 2013. godine kada je izbijanje plamenjače zahvatilo kontinent. Izazvana Plasmopara obducens, vodenom plesni, bolest je ušla u bašte i rasadnike preko zaraženih impatiensa. Zatim se širi sporama i kišom koje se prenose vetrom, na kraju se taloži u tlu i čak prezimi. Nema poznatog leka za bolest, a brzo se širila u uslovima koje nestrpljivi preferiraju, vlažnim i senovitim. I. valleriana je skoro izumrla u narednih nekoliko godina, ali su do 2019. postale dostupne nove sorte otporne na bolesti.

Prirodno otporni Novogvinejski impatiensi takođe su postali popularni u to vreme. Istorija ovog cveta kao komercijalno dostupne ukrasne pejzažne biljke počela je 1970-ih, kada je USDA poslalo sakupljače biljaka u Novu Gvineju . Vratili su se sa I. havkeri , a zatim su počeli da stvaraju hibride.

Danas postoji mnogo sorti Impatiens k Nev Guinea. Ovi hibridi imaju više navike rasta i cvetaju duboko pigmentiranim cvetovima, obično u crvenim ili narandžastim nijansama. Popularne opcije otporne na plesni uključuju „Beacon“, „Bounce“, „Imara“ i „Rockapulco“.

Značenje i simbolika impatiensa
Uz svoju bogatu istoriju, nestrpljivi imaju duboko simboličko značenje. Na jeziku cveća, cvetovi su tradicionalno predstavljali majčinsku ljubav.

Pored toga, u viktorijansko doba, impatiens se često koristio da simbolizuje nečiju želju za nečim. Ako ste očekivali vesti ili čekali događaj, primanje nestrpljenja moglo bi da simbolizuje pošiljaočevo razumevanje vašeg iščekivanja.

U srednjovekovnoj Evropi, bašte su često bile zasađene u čast Device Marije. Pošto je većina ljudi u to vreme bila nepismena, cveću je često davano religiozno značenje i korišćeno kao nastavno sredstvo. Poznati kao Marijini vrtovi, ovi prostori su često bili zasađeni oko centralne tačke Marijinog kipa. Među listi značajnih cveća, impatiens je označavao „majčinu ljubav“.

U određenim istočnjačkim kulturama, impatiens simbolizuje prolaznu prirodu smrtnog života zbog njihovog brzog životnog ciklusa i brzine kojom rasturaju svoje seme. Takođe se vide kao simboli plodnosti i obilja zbog njihovog plodnog rasta i obilnog cveća.

Upotreba i prednosti Impatiensa
U svojim rodnim krajevima, impatiensi su cenjeni zbog svoje kulinarske i medicinske upotrebe. Istraživanja pokazuju da cvetovi I. valleriana imaju potencijalnu upotrebu kao boje za hranu .

Za cveće se kaže da ima sladak ukus i sadrži antigljivična i antiinflamatorna jedinjenja. Vrsta koja potiče iz Severne Amerike, I. capensis ili dragulj, koristi se za lečenje otrovnog bršljana i kao diuretik .

Impatiens privlače pčele, leptire i druge oprašivače svojim svetlim cvetovima.

Kako uzgajati impatiens
Impatiens rastu kao trajnice u USDA zonama od 10 do 12 i kao jednogodišnje biljke u hladnijim klimama. Oni tolerišu prošaranu, delimičnu ili duboku senku, ali izlaganje suncu čini da izgledaju uvele.

Zemljište treba da bude vlažno, bogato organskom materijom i dobro drenirano. Biljke preferiraju neutralan ili blago kiseli pH od 6,0 do 6,5 .

Posadite u proleće nakon što opasnost od mraza prođe i temperatura zemljišta bude iznad 60 stepeni F. Održavajte ih vlažnim, ali ne preplavljenim. Uključite pesak u tlo ako je preteško.

Impatiensi su odličan izbor za bordure i krevete. Dobro rastu u kontejnerima sve dok su dobro drenirani. Oni daju upečatljiv efekat u masovnim zasadima i takođe rade u malim grupama. Impatiens je savršen izbor za senovite tačke.

Caring for Impatiens
Za veće navike rasta, odrežite gornja dva inča rasta iznad čvorova lista kada su biljke visoke oko šest inča. Posle ovoga nije potrebno odsecanje i obrezivanje.

Kada se posadi u zemlju, voda nestrpljiva kada se gornjih nekoliko inča zemlje osuši. U kontejnerima ćete morati češće zalivati. Dodavanje malča može pomoći da zemlja ostane vlažna.

Uključite uravnoteženo, granulirano đubrivo prilikom sadnje. Zatim đubrite jednom mesečno đubrivom koje ima više fosfora nego azota.

Impatiens je podložan raznim štetočinama i bolestima. Potencijalni štetočini mogu uključivati lisne uši, nematode, puževe, puževe i paukove grinje. Pretnje bolesti uključuju pepelnicu, plamenjaču i verticilijum. Jeleni mogu grickati nestrpljive, iako ih zečevi ostavljaju na miru.

Prevencija počinje optimalnim uslovima životne sredine, uključujući držanje korova i otpadaka dalje od biljaka. Ako biljka izgleda bolesno, obično je najbolje jednostavno je ukloniti i odložiti (nemojte kompostirati pogođene biljke).

Najbolje prateće biljke za bolesnike
Izaberite biljke za pratnju koje uspevaju u senovitim, vlažnim uslovima. To može uključivati:

Hostas ( Hostas spp. )
Slatki Vilijam ( Galliam odoratum)
Hakone trava (Hakonechloa macra ‘aureola’)
Nojeva paprat (Matteuccia stuthiopteris)
Tepison (Ajuga reptans)
Kreativna upotreba za Impatiens
Impatiens je savršen način da dodate boju senovitim mestima na kojima ništa drugo ne voli da raste. Kombinovanjem ovih ljupkih jednogodišnjih biljaka sa biljkama koje vole senku sa interesantnim lišćem, kao što su hoste i paprati, tamnijim oblastima se dodaje dašak boje.

Takođe su odličan izbor u kontejnerima za zasjenjene uglove tremova ili paluba. Posadite ih duž staza i u ivicama za boju tokom cele sezone.

Impatiens Crafts
Impatiens cvetovi su odličan izbor za presovanje i sušenje. Berite cveće na visini njihovog cvetanja, a zatim ga pažljivo stavite između listova upijajućeg papira. (Papirni peškiri će raditi.)

Zatim stavite težak predmet preko papira i cveća, kao što je knjiga. Ostavite cvetove neometano na hladnom mestu najmanje mesec dana. U tom trenutku proverite da li su potpuno suvi.

Ako jesu, lagano premažite sprejom za podešavanje.

Česta pitanja o Impatiens Flovers:

Koliko dugo impatiens cveta?
Kada se uzgajaju kao jednogodišnje biljke, impatiens će cvetati od ranog leta do prvog jesenskog mraza.

Koja je idealna klima za uzgoj Impatiensa?
Impatiens rastu kao trajnice u USDA zonama od 10 do 12. U hladnijim klimama rastu kao dugocvetne jednogodišnje biljke. Preferiraju senovita mesta sa vlažnom zemljom.

Da li Impatiens raste u kontejnerima ili u zatvorenom?
Impatiens može rasti u kontejnerima. Samo obavezno ih često zalivajte i koristite samo kontejnere sa dobrom drenažom.

Koliko često treba da zalivam svoj Impatiens?
Kada se posadi u zemlju, voda nestrpljuje kada se prvih nekoliko inča zemlje osuši. Kada se sadi u kontejnere, zalivajte češće da biste obezbedili ravnomerno vlažno (ne mokro) zemljište.

Kada je najbolje godišnje doba za sadnju impatiensa?
Posadite impatiens u proleće, nakon što prođe opasnost od mraza i temperatura zemljišta je najmanje 6o stepeni F.

Kako mogu da zaštitim svoj Impatiens od štetočina i bolesti?
Impatiens je podložan raznim štetočinama i bolestima. Očuvajte njihovu površinu za uzgoj bez korova i otpadaka i osigurajte da imaju adekvatnu cirkulaciju vazduha. Ako primetite bolesti poput plamenjače, uklonite celu biljku i odložite je.

Kako mogu da produžim životni vek svojih Impatiensa nakon što su isečeni?
Održavajte rezano cveće svežim tako što ćete seći stabljike pod uglom, ukloniti lišće i odmah ih ubaciti u čistu, hladnu vodu. Stavite posudu dalje od sunca, toplote i propuha. Često menjajte vodu.

Impatiens je prelep izbor za senovite, vlažne tačke u bašti ili pejzažu. Cvetaju od leta do jeseni raskošnim cvetovima u raznim bojama, od crvene preko narandžaste do bele. Na jeziku cveća, oni označavaju majčinsku ljubav i povezuju se sa Bogorodicom. Birajte iz širokog spektra varijanti i boja kada planirate krevete, ivice ili kontejnere ispunjene nestrpljenjem.