Kada i kako oploditi biljke Dracaena Marginata

Sve što treba da znate o đubrenju zmajevih stabala

Biljke Dracaena marginata, koje se nazivaju i zmajevim drvećem, su atraktivna stabla u zatvorenom prostoru koja se ne održavaju iz roda Dracaena. Ove biljke imaju zimzeleno lišće u obliku mača sa crvenim ivicama i uspevaju u toplim, vlažnim uslovima. Pravilno đubrenje zmajevih stabala može im pomoći da rastu jaki, zdravi i visoki do 6 stopa u zatvorenom prostoru. Ovaj članak će objasniti kada i kako oploditi biljke Dracaena marginata za optimalnu negu.


Kada i kako đubriti biljke Dracaena Marginata – najvažnije
Oplodite biljke Dracaena marginata jednom mesečno tokom proleća i leta. Koristite razblažene doze izbalansiranog tečnog đubriva da biste izbegli prekomerno hranjenje. Ne gnojite zmajevo drveće tokom zime jer im je potreban period mirovanja. Ako vaše zmajevo drvo pokazuje zaostajanje u rastu, možda mu nedostaju hranljive materije.

Uloga đubriva u zdravlju i razvoju biljaka

Kao i većini živih organizama, biljkama su potrebne hranljive materije da bi se pravilno razvijale. Većina biljaka zahteva četiri glavne vrste hranljivih materija; strukturni makronutrijenti, primarni makronutrijenti, sekundarni makronutrijenti i mikronutrijenti. Ovi hranljivi sastojci su ključni za procese poput fotosinteze ili cvetanja.

Ugljenik (C), vodonik (H) i kiseonik (O) su strukturni makronutrijenti koje apsorbuju listovi i koreni. Strukturni makronutrijenti su vitalni za proizvodnju glukoze, koju biljke koriste za proizvodnju celuloze. Ovaj materijal je gradivni blok novog tkiva.

Tri primarna makronutrienta su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). Svaki primarni makronutrient ima nekoliko specifičnih uloga. Azot proizvodi hlorofil i žbunasto lišće, fosfor proizvodi cveće, a kalijum pomaže u cirkulaciji vode i hranljivih materija oko biljke.

Sekundarni makronutrijenti uključuju kalcijum (Ca), magnezijum (Mg) i sumpor (S) i ispunjavaju različite funkcije. Mikronutrijenti se sastoje od minerala kao što su bakar (Cu), gvožđe (Fe) i mangan (Mn).

Različite vrste đubriva
Postoje dve glavne vrste đubriva; organski i sintetički. Obe vrste đubriva se obično prodaju kao tečna hrana ili granule sa sporim oslobađanjem. Međutim, organska i sintetička đubriva deluju na nešto drugačije načine.

Organska đubriva se moraju razgraditi u zemljištu pre nego što biljke mogu da pristupe hranljivim materijama u hrani. Kompost, tečne morske alge i odlivci od crva su uobičajena organska đubriva. Sintetička đubriva deluju brže i biljka ih može odmah apsorbovati, ali su manje ekološki prihvatljiva od organskih proizvoda.

Da bi vam pomogli da obezbedite pravu dozu hranljivih materija za određene biljke, sva đubriva imaju odnos NPK. Ovo vam pokazuje koliko azota, fosfora i kalijuma sadrži svako đubrivo.

Ovi odnosi mogu uticati na to kako biljka raste. Ako želite grmolike biljke sa puno listova, koristite đubriva bogata azotom. Međutim, ako hranite cvetne biljke, izaberite đubriva koja obezbeđuju više fosfora.

Znaci da vašoj Dracaeni Marginata nedostaju hranljive materije

Žuto lišće može biti simptom nekoliko problema, uključujući nedostatak hranljivih materija kao što je azot. Opušteni, žuti listovi ukazuju na to da se vaša Dracaena marginata bori da raste. Ovo je verovatno zato što biljka ne prima dovoljno hranljivih materija da bi proizvela dovoljno celuloze za izgradnju jakog, zdravog tkiva.

Ako izgleda da vaša Dracaena marginata ima promenjeno lišće, to može ukazivati na nedostatak hranljivih materija. Žuti listovi ukazuju na nedostatak azota ili kalijuma, dok smeđi listovi mogu ukazivati na nedostatak fosfora.

Zakržljao, slab rast
Nedostatak svetlosti može dovesti do usporavanja rasta. Međutim, ako vaše zmajevo drvo dobije jarko, indirektno svetlo, onda to može biti još jedan uzrok nedostatka hranljivih materija. Bez prave ishrane, biljke Dracaena marginata ne mogu stvoriti snažno, zdravo tkivo. Ovo uzrokuje opadajuće listove, klonule stabljike i usporavanje rasta.

Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome gde da postavite biljke Dracaena marginata u kući za optimalnu negu i prednosti Feng Shuija.

Kada i koliko često treba da đubrite biljke Dracaena Marginata?

Biljke Dracaena marginata zahtevaju plodno, dobro drenirajuće zemljište da bi najbolje rasle. Dok zemlja u saksiji obezbeđuje dovoljno hranljivih materija neko vreme, moraćete da je dopunite đubrivom. Uz dovoljno ishrane, zmajeva stabla mogu narasti do 6 stopa visoko i živeti do 10 godina u zatvorenom prostoru.

Biljke Dracaena marginata treba đubriti samo tokom aktivne sezone rasta. Ovo traje od proleća do kasnog leta ili jeseni, u zavisnosti od vaše klime. Tokom zime, zmajeva stabla ulaze u stanje mirovanja i neće se ponovo vratiti zahtevaju dodatnu ishranu do sledećeg proleća.

Oplodite stabla zmajeva jednom mesečno tokom primarne sezone rasta. Ovo obezbeđuje obilje ishrane koja pomaže biljci da proizvede prelepe listove u obliku koplja i novi čvrsti rast. Đubrenje zmajevih stabala jednom mesečno takođe pomaže u sprečavanju prekomernog hranjenja.

Ako ste nedavno kupili biljku Dracaena marginata iz rasadnika, nemojte je odmah oplođivati. Biljci je potrebno vreme da se aklimatizuje na vaš dom pre nego što počnete da je hranite. Pustite da prođe čitav mesec pre nego što oplodite svoje novo zmajevo drvo.

Najbolje đubrivo za biljke Dracaena Marginata
Biljke Dracaena marginata dobro rade kada im se daju izbalansirana đubriva sa odnosom NPK od 5-5-5. Ovo obezbeđuje dosta azota za podsticanje rasta žbunastih listova. Nećete morati da koristite đubriva sa visokim sadržajem fosfora sa zmajevim drvećem jer je malo verovatno da će cvetati u zatvorenom prostoru.

Za optimalne rezultate koristite đubrivo sa odnosom NPK od 3-1-2. Veći sadržaj azota pomaže u stvaranju jakih, zdravih listova. Ciljajte da koristite đubriva koja sadrže mikronutrijente kao što su bakar, gvožđe, mangan, natrijum i cink.

Koje god đubrivo da koristite, razblažite ga prema uputstvima na pakovanju – ciljajući na dozu od ¼ ili ½ jačine. Đubriva su izuzetno jaka i mogu izazvati nakupljanje hemikalija i soli u zemljištu. Razblaživanje svake doze pomaže da se ovaj rizik minimizira.

Evo nekih đubriva koja obezbeđuju odgovarajuću ishranu za vašu Dracaena marginata:

Miracle-Gro hrana za zatvorene biljke
Akuatic Arts đubrivo za zatvorene biljke
EON prirodno tečno đubrivo za biljke
FolloVin đubrivo za biljke
Joiful Dirt Houseplant Food
Mission Fertilizer
Kako primeniti đubrivo
Pošto je đubrivo tako jako, neophodno je da ga pravilno primenite. Time se izbegava nepotrebno oštećenje vaše biljke Dracaena marginata. Evo kratkog pregleda kako primeniti tečno đubrivo:

Lagano zalijte Dracaena marginata kao i obično pre nanošenja đubriva.
Izaberite tečno đubrivo sa odnosom NPK od 3-1-2 ili 5-5-5.
Izmerite preporučenu dozu u kantu za zalivanje prema uputstvima na pakovanju.
Razblažite đubrivo koristeći preporučenu količinu destilovane ili filtrirane vode.
Nanesite razblaženo đubrivo oko osnove vaše biljke Dracaena marginata. Izbegavajte da ih prskate po listovima, jer će to spaliti lišće.

Ključna razmatranja kojih treba biti svestan

Nagomilavanje hemikalija i soli
Đubriva sadrže mnogo soli i hemikalija koje se vremenom mogu nakupiti u zemljištu. Ovo se manifestuje kao bele tačke ili kora na površini tla. Ako ove hemikalije ostanu u zemljištu predugo, mogle bi početi da spaljuju vašu biljku Dracaena marginata.

Da biste uklonili hemikalije i soli, temeljno isperite tlo filtriranom ili destilovanom vodom. Uradite to dok višak vode ne iscuri iz drenažnih rupa lonca.

Prekomerno đubrenje
Ako svom zmajevom drvetu date previše đubriva, može izazvati ozbiljnu štetu biljci. Ako primetite nakupljanje soli u zemljištu ili smeđe ili promenjeno lišće na biljci, izbegavajte đubrenje neko vreme. Gnojite biljke Dracaena marginata samo jednom mesečno tokom proleća i leta.

Zalivanje pre dodavanja đubriva
Važno je zaliti tlo oko vaše Dracaena marginata pre nego što primenite đubrivo. Ako nanesete đubrivo na suvo zemljište, može da spali biljku. Lagano zalivanje unapred pomaže da se ovo spreči.

Česta pitanja o đubrenju biljaka Dracaena Marginata:
Da li je biljkama Dracaena Marginata potrebno đubrivo?
Biljke Dracaena marginata imaju koristi od mesečne doze đubriva tokom aktivne sezone rasta. Izbegavajte hranjenje tokom zime dok je biljka u stanju mirovanja.

Kada treba da oplodim svoju Dracaena Marginata?
Oplodite biljke Dracaena marginata jednom mesečno tokom proleća i leta.

Koje je najbolje đubrivo za biljke Dracaena Marginata?
Tečno đubrivo sa odnosom NPK od 3-1-2 ili 5-5-5 je idealno za Dracaena marginata.

Da li je korišćena mlevena kafa dobra za biljke Dracaena Marginata?
Biljke Dracaena marginata vole blago kiselo zemljište, pa bi im dodavanje korišćenog taloga od kafe moglo biti od koristi. Međutim, to nije striktno neophodno.

Đubrenje biljaka Dracaena Marginata – zamotavanje
Đubrenje vaše biljke Dracaena marginata može joj pomoći da dostigne svoj puni potencijal – svih 6 stopa. Đubrenje zmajevih stabala jednom mesečno tokom aktivne sezone rasta. Uvek koristite razblažene doze tečnog đubriva sa odnosom NPK od 3-1-2 ili 5-5-5. Prestanite sa đubrenjem tokom zime dok zmajevo drvo ulazi u stanje mirovanja. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o tome kako uzgajati zmajevo drveće kod kuće.

Ako tražite svoju sledeću biljku Dracaena koju ćete dodati u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Dracaena širom zemlje.