Dracaena Marginata Tolerancije temperature i vlažnosti

Najbolji raspon temperature i vlažnosti za biljke Dracaena Marginata u zatvorenom prostoru

Prelepa biljka Dracaena Marginata (aka Zmajevo drvo), sa svojim svetlo zelenim listovima nalik maču, popularna je biljka za domove i kancelarije. Dracene nisu zahtevne i uglavnom se smatraju biljkama koje ne zahtevaju nisko održavanje. Međutim, obezbeđivanje odgovarajućih uslova životne sredine je od vitalnog značaja za uspeh. Ovaj vodič će vas provesti kroz sve što treba da znate o toleranciji temperature i vlažnosti Dracaene Marginata kada se uzgaja u zatvorenom prostoru.


Tolerancije temperature i vlage Dracaena Marginata – najvažnije
Biljke Dracaena Marginata preferiraju temperature u rasponu između 65 ° i 78 ° F (18 ° do 25 ° C). Oni favorizuju vlažne i relativno visoke opsege vlažnosti od 60% do 80%. Dracene se ne snalaze dobro u stalno promenljivim temperaturama, ali će tolerisati sušnije uslove od željenog raspona vlažnosti.

Tipični rasponi temperature i vlažnosti Biljke Dracaena Marginata dobijaju u svojim izvornim staništima.

Dracaena Marginata je porijeklom iz Mauricijusa i Madagaskara duž Indijskog okeana. Ostrva uživaju u tropskoj klimi gde temperature obično ostaju konstantne između 75° F (25°C), a najviša je 95°F (35°C) tokom većeg dela godine.

Vlažnost i relativna vlažnost u prostoru su visoke i retko padaju ispod 80%.

Može biti izazovno ponoviti ove opsege temperatura i vlažnosti u bilo kom životnom okruženju, bez obzira na region. Međutim, unutrašnje temperature u kućama su često konstantne tokom cele godine u rasponu od 65° do 78°F (18° do 25°F), što je sasvim u redu da biljke Dracaena Marginata budu udobne i uspevaju.

Biljke Dracaena Marginata ne vole stalne promene sobne temperature. Pored toga, ako u domu postoji promaja, postavite biljku u topli deo gde na nju neće uticati hladni vazduh.

Vlažnost u domovima je suva od prirodnog staništa biljaka Dracaena, ali one tolerišu nešto suše uslove.

Znaci da je vaša Dracaena Marginata izložena pogrešnoj temperaturi i vlažnosti

Vaša biljka Dracaena će često pokazivati sledeće znakove ako temperatura i vlažnost okoline nisu sasvim u redu:

Temperatura
Ako listovi vaše biljke Dracaena Marginata postaju smeđi, problem bi mogla biti temperatura u prostoriji. U ekstremnim ili promenljivim temperaturama, biljke dracene postaju pod stresom i prestaju da prenose hranljive materije u svoje lišće.

Biljka Dracaena može biti izložena promaji kada je postavljena preblizu otvorenim prozorima ili klima uređajima. Biljka će kao rezultat pokazati znake smeđih vrhova listova i uvijanja smeđih ivica listova.

Vlažnost
Klima uređaji i centralno grejanje u domovima otežavaju održavanje konstantne vlažnosti. Biljke dracene vole visok nivo vlažnosti, a kada je nizak, listovi dehidriraju. Dehidracija će dovesti do toga da vrhovi listova odumru i postanu smeđi. Uvenuće, opadanje ili opadanje listova su drugi uobičajeni znaci da je biljka pod određenim stepenom stresa.

Najbolji rasponi temperature i vlažnosti u zatvorenom prostoru
Biljke dracene su najsrećnije sa sledećim rasponima temperature i vlažnosti:

Najbolji rasponi temperature u zatvorenom prostoru za biljke Dracaena su 65°-78°F (18°-25°C).
Biljke Dracaena Marginata mogu tolerisati vlažnost od 60 do 80%.

Kako pratiti temperaturu i vlažnost okoline u vašem domu

Najbolji način za praćenje temperature okoline je korišćenje digitalnog termometra ili senzora. Koristite uređaj u srednjoj visini prostorije u dobro provetrenom prostoru, omogućavajući vazduhu da slobodno cirkuliše. Izmerite vrednosti temperature tokom jednog dana da biste precizno odredili maksimalnu i minimalnu temperaturu okoline da biste dobili tačan prosek.

Izmerite vlažnost u kući higrometrom. Postavite uređaj u dnevnu sobu, dalje od vlage proizvedene u kuhinji ili kupatilu. Nivoi vlažnosti treba da budu između 30% i 50% za maksimalnu udobnost.

Najbolje pozicije za postavljanje Dracaena Marginata u zatvorenom prostoru
Vaše biljke Dracaena Marginata uspevaju u uslovima jakog, indirektnog osvetljenja. Najbolja pozicija za postavljanje vaše biljke Dracaena u zatvorenom prostoru je:

Na sunčanom, južnom ili zapadnom prozoru na severnoj hemisferi
Blizu prozora koji gleda na sever ili zapad ako živite na južnoj hemisferi
Ne na direktnoj sunčevoj svetlosti. Filtrirajte sunčevu svetlost tako što ćete okačiti providnu roletu ili providnu zavesu ispred prozora.

Kako povećati vlažnost u vašem domu?

Biljke dracene uspevaju u vlažnom vazduhu, pa ako je vlažnost u vašem domu previše suva, postoje neke od najboljih metoda da to ublažite.

Ovlaživači
Krajnja opcija bi bila upotreba električnog ovlaživača koji možete podesiti da stvori savršen nivo vlažnosti za vašu Dracaenu.

Da li da zamaglim svoju Dracaena Marginata?
Zamaglite dracenu prskanjem lišća i vazduha koji je okružuje. Kao rezultat, voda će odmah ispariti i povećati vlažnost. Samo budite oprezni da ne zasitite listove previše, što dovodi do neželjenih štetočina i bolesti.

Da li biljke imaju koristi od toga što su grupisane zajedno?
Postavite svoju dracenu sa drugim biljkama u kuću da biste formirali grupu. Biljke gube vodu iz svog lišća kroz sitne pore stomata tokom procesa koji se zove transpiracija.

Vodena para ulazi u vazduh oko biljke, povećavajući vlažnost. Na isti način, grupa biljaka će značajno poboljšati vlažnost u prostoriji.

Briga o biljkama Dracaena Marginata u proleće i leto

U proleće, kada je vreme toplije posle hladne zimske sezone, kao i leti, briga o vašoj biljci Dracaena će se značajno promeniti:

Tokom proleća, temperatura je još uvek hladna, posebno noću, pa ako je vaša Dracaena postavljena blizu otvorenog prozora tokom dana, možda ćete želeti da zatvorite prozor noću.
U leto, biljke Dracaena se mogu postaviti blizu otvorenog prozora, sve dok nije na hladnom propuhu.
Zalivajte Dracaena Marginata jednom nedeljno u proleće i leto, u zavisnosti od nivoa vlage u zemljištu.
Ako je vlažnost suva, napržite biljku najmanje jednom dnevno kišom ili destilovanom vodom i koristite tacnu za vlažnost ili šljunak da povećate vlažnost.
Sada je takođe najbolja sezona da razmislite o presađivanju vaše biljke Dracaena Marginata ako je potrebno.
Briga o biljkama Dracaena Marginata tokom zime
Biljka Dracaena će ući u period mirovanja tokom zime, a rast će biti ograničen jer je biljka u stanju mirovanja. Kao rezultat toga, brigu o biljci treba prilagoditi:

Zalivajte biljku samo jednom ili dva puta mesečno tokom zime. Međutim, zalivanje zavisi od toga gde je biljka postavljena tokom hladne sezone. Ako biljka dobija puno sunca, možda će joj trebati voda češće.
Ne gnojite biljku tokom zime. Biljka se odmara i ne zahteva nikakve hranljive materije za rast.
Držite biljku dalje od grejnih uređaja jer će to isušiti vazduh oko biljke.
Dracene ne vole niske temperature, pa pronađite toplo mesto za biljku tokom hladnog vremena, na primer, ispred zatvorenog sunčanog prozora.
Česta pitanja o tolerancijama temperature i vlažnosti Dracaena Marginata:
Koja temperatura je previše hladna za biljke Dracaena Marginata?
Biljke Dracaena Marginata su netolerantne na hladnoću, a temperatura ne bi trebalo da padne ispod 55°F (13°C).

Koja je temperatura prevruća za biljke Dracaena Marginata?
Dracene tolerišu maksimalne temperature od 95°F (35°C) u svom prirodnom staništu. Temperature iznad ovog nivoa bi bile prevruće za ovu biljku.

Da li je Dracaena Marginata osetljiva na toplotu?
Biljke Dracaena Marginate nisu osetljive na toplotu. Više vole tople temperature, ali su osetljive na hladnoću.

Mogu li ostaviti svoju biljku Dracaena Marginata napolju?
Zimi, biljke dracene treba da budu napolju samo u toplim klimama gde temperature ne padaju ispod 63°F (16°C).

Kako da znam da li je moja Dracaena Marginata zdrava?
Možete reći da li je vaša biljka Dracaena zdrava kada pokazuje tamnozeleno, zdravo lišće i nastavlja da proizvodi novo lišće.

Okončanje
Biljke Dracaena Marginata preferiraju ravnomerne temperature u rasponu između 65° i 78°F (18° do 25°C). Iako su ove temperature niže od njihovog prirodnog staništa, one se prilagođavaju, ali ne prolaze dobro na fluktuirajućim ili hladnim temperaturama.

Dracene favorizuju uslove visoke vlažnosti; međutim, oni tolerišu veće nivoe vlažnosti u kućama i kancelarijama.

Briga za vašu Dracaena Marginata je laka kada postavite željenu temperaturu i vlažnost. Kao rezultat toga, bićete nagrađeni atraktivnom i zdravom sobnom biljkom!

Ako tražite svoju sledeću biljku Dracaena Marginata, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke Dracaena Marginata širom zemlje.