Kada i kako oploditi božure osnovni vodič

Sve što treba da znate o đubrenju biljaka božura
Božuri su lep dodatak svakoj bašti. Ovo bogato simbolično cveće vekovima oživljava granice i domove. Ali, ako želite da maksimalno iskoristite njihovo mirisno i šareno cvetanje, neophodno je pravilno đubrenje. Čitajte dalje za sve što treba da znate o đubrenju vaših božura.


Đubrenje božura – ​​najvažnije
Gnojite nove biljke u proleće kada se pojave novi izdanci i zrele biljke kada se pojave cvetni pupoljci. Nanesite gotovi kompost i đubrivo za lukovice ili 10-20-20 granulirano đubrivo. Obavezno izbegavajte krunu prilikom nanošenja, inače biste mogli nepopravljivo oštetiti biljku. Izbegavajte prekomerno đubrenje, posebno azotom, jer to može inhibirati cvetanje.

Đubrenje i zdravlje biljaka božura

Svim biljkama su potrebne hranljive materije da bi preživele – osnovni gradivni blokovi svake zdrave biljke. Ne samo da su hranljive materije od vitalnog značaja, već se svaki hranljivi sastojak mora obezbediti u pravim količinama, inače vaše biljke neće cvetati, a u ekstremnim slučajevima mogu čak i umreti.

Sve vrste božura mogu imati koristi od đubrenja ako pokazuju znake nedostatka hranljivih materija. Ovo uključuje zeljaste biljke božura, drveće božura i grm božura.

Objašnjene hranljive materije
Većina hranljivih materija se dobija iz zemlje i organske materije u kojoj biljka raste. Dodavanje odgovarajućih hranljivih materija vašem tlu je kritično za zdravlje biljaka, posebno za božure u saksiji gde se hranljivi sastojci u zemljištu ne obnavljaju prirodno.

Biljne hranljive materije se dele na primarne makronutrijente, sekundarne hranljive materije i mikronutrijente. Nemojte da vas zavaraju imena – sve grupe su neophodne za zdravlje biljaka.

Makronutrijenti
Primarni makronutrijenti, tzv. jer ih biljke zahtevaju u najvećim količinama, su:

Azot (N) – podstiče rast listova
Fosfor (P) – podstiče cvetanje i plodove
Kalijum (K) – podstiče rast korena i pomaže fotosintezu
Slova N-P-K će se naći na većini vreća đubriva, uvek tim redosledom. Svaki nutrijent je označen brojem koji označava procenat te hranljive materije koja se nalazi u vrećici.

Ovi procenti će vas uputiti na glavni fokus đubriva koje kupujete. Na primer, đubrivo 15-30-15 će imati 15% azota, 30% fosfora i 15% kalijuma, dok će ostatak biti sastavljen od sekundarnih ili mikronutrijenata i materijala za punjenje. Ova formulacija, vidljiva u ovim vrednostima, biće dobra za opšte zdravlje biljaka, ali uglavnom za rast cvetova zbog većeg sadržaja fosfora.

Sekundarne hranljive materije
Sekundarni nutrijenti su i dalje tehnički klasifikovani makronutrijenti, ali su samo potrebni u manjim količinama od primarnih makronutrijenata. Sekundarne hranljive materije su:

Kalcijum (Ca)
magnezijum (Mg)
sumpor (S)
Primarna funkcija kalcijuma je da pruži strukturnu podršku ćelijskim zidovima. Magnezijum je koristan za fotosintezu, a sumpor je osnovni gradivni blok razvoja hlorofila i sinteze proteina.

Mikronutrijenti
Postoji sedam esencijalnih mikronutrijenata:

bor (B)
cink (Zn)
mangan (Mn)
gvožđe (Fe)
bakar (Cu)
molibden (Mo)
hlor (Cl)
Oni čine manje od 1% suve težine biljke, ali i dalje igraju vitalnu ulogu u zdravlju. Najlakši način da obezbedite da vaše zemljište ima dovoljno mikronutrijenata je mešanjem organskog komposta, ali su dostupna i specifična mikrohranljiva đubriva ako je potrebno.

Oblici đubriva
Postoje dva osnovna oblika đubriva – organski i neorganski.

Organska đubriva su napravljena od prirodnih materijala kao što su:

Ležišta minerala
Tresetnica
Kompost
Morske alge
Životinjsko đubrivo
Dugoročno, ova đubriva poboljšavaju zdravlje zemljišta i produktivnost.

Neorganska đubriva, kao što reč kaže, su sintetička. Dolaze u 3 različita oblika:

Tečno đubrivo – obično se razblaži u vodi i primenjuje tokom zalivanja biljaka.
Đubrivo u prahu – obično se posipa po zemlji neposredno pre zalivanja, ali se takođe može razblažiti u vodi.
Granularno đubrivo – proizvodi koji se sporo oslobađaju često ulaze u zemljište po potrebi. Oni omogućavaju hranljivim materijama da se uđu u tlo tokom dužeg perioda kad god se nanosi voda.

Znaci da vašoj biljci božur nedostaju hranljive materije
Poteškoća sa identifikovanjem nedostataka hranljivih materija u uzgoju božura (ili bilo koje druge biljke) je u tome što znaci različitih nedostataka mogu izgledati slično. Takođe, pošto hranljive materije rade zajedno, nedostatak u jednom može pokazati simptome nedostatka u drugom.

Ali generalno, postoje neke osnove na koje treba obratiti pažnju.

Božuri bez dovoljno hranljivih materija neće se tako dobro ponašati i malo je verovatno da će pokazati svoj zaštitni znak cveta božura. Ako primetite iznenadnu promenu u sezoni cvetanja, razlog može biti nedostatak hranljivih materija.

Takođe su podložniji štetočinama i bolestima naneti štetu kada nisu dobrog zdravlja. Dok štetočine i bolesti mogu napasti u bilo kom trenutku, redovno đubrenje ih može sprečiti da se nasele i zauzmu vaše krevete.

Dok je nedostatak đubriva problem, prekomerno đubrenje takođe predstavlja zabrinutost.

Prekomerno oplođeni baštenski božuri se često slabo razvijaju i malo cvetaju. Preterani rast mekih listova i sklonost ka bolesti takođe mogu biti znaci previše azota. Uvek tačno sledite uputstva za odabrano đubrivo da biste izbegli prekomerno đubrenje.

Kada i koliko često treba da đubrite biljku božura?

Postoje tri vrste biljaka božura – zeljasti božur, Itoh ili intersekcionalni i drvo. Sve vrste imaju koristi od redovnog đubrenja u rano i kasno proleće, leto i jesen – u zavisnosti od odabranog proizvoda.

Oplodite novozasađene božure početkom proleća kada su novi izdanci visoki oko 3 inča.

Ako su božuri u vašoj bašti dobro uspostavljeni, razmislite o tome da sačekate dok cvetni pupoljci ne počnu da se pojavljuju pre nego što ih oplodite. Đubrenje dobro uspostavljenih božura u ovom trenutku bolje će podstaći rast cveća.

Nakon prve primene đubriva, đubrivo nanesite lagano nakon cvetanja i ponovo krajem avgusta. Biljke sakupljaju energiju pre nego što ponovo odumru u jesen (za više informacija pogledajte naš vodič za sečenje božura) kako bi im omogućile da ponovo iskoče sledećeg proleća, tako da je dobro zdravlje u ovo vreme jednako važno kao i pre cvetanja.

Najbolje đubrivo za biljke božura

Prvi korak da osigurate da imate zdrave božure je da ih posadite u tlo bogato hranljivim materijama. Ovo će im dati najbolji početak i ograničiti oslanjanje na vaša đubriva za optimalno cvetanje.

Dok delite i ponovo sadite božure, obogatite zemljište kompostom da biste im dali podsticaj. Takođe možete rasuti koštano brašno oko tek podeljenih i ponovo posađenih božura da biste podstakli snažan razvoj korena.

Prilikom đubrenja koristite opšte đubrivo za lukovice ili NPK 10-20-20 đubrivo. NPK 5-10-10 (đubrivo niže koncentracije) je odlično za dopunjavanje kada vaše biljke već dobro rade.

Postoji nekoliko komercijalnih proizvoda dostupnih blizu ovih odnosa koji su takođe odlični za upotrebu na drugim biljkama:

Smanjite korov na minimum da biste izbegli konkurenciju oko korena i održali prave nivoe hranljivih materija.

Kako primeniti đubrivo
Aplikacija će zavisiti od odabranog proizvoda. Neka đubriva se rasipaju oko biljaka i nežno ukopavaju u zemlju, dok se druga razblažuju u vodi i nanose na tlo vašim redovnim rasporedom zalivanja.

Imajte na umu da đubriva dolaze u različitim koncentracijama i da ih treba razblažiti ili dodati tačno prateći uputstva. Prekomerno đubrenje će spaliti korenje i lišće i može usporiti rast. Uvek je bolje primeniti premalo nego previše.

Prilikom kompostiranja ili đubrenja uvek izbegavajte nanošenje proizvoda direktno na krunu. Umesto toga, hranite zemlju oko biljaka, tačno tamo gde se lišće zaustavlja.

Ključna razmatranja

Prekomerno đubrenje
Kao što je ranije pomenuto, previše dobre stvari je isto toliko problem kao i premalo.

Pridržavajte se uputstava na pakovanju đubriva koje ste kupili. Osim ovih opštih smernica, primenite određeno đubrivo samo ako vaše biljke pokazuju znake nedostatka određene hranljive materije. Ovo će sprečiti bilo kakvu neravnotežu ili probleme sa nagomilavanjem soli u zemljištu.

Korišćenje pogrešnog đubriva
Izbegavajte korišćenje đubriva sa visokim sadržajem azota tokom sezone rasta božura. Oni promovišu prekomerni meki rast koji je podložan bolestima. Previše azota će takođe obeshrabriti cvetanje usmeravajući energiju biljke ka rastu lišća.

Česta pitanja o đubrenju biljaka božura:

Da li biljkama božura treba đubrivo?
Da. Kompostirajte prilikom deljenja ili presađivanja i primenite pravo đubrivo u različito doba godine.

Kada treba da oplodim svoje biljke božura?
Kod novih biljaka đubrite kada uočite nove izdanke početkom proleća ili, kod dobro uspostavljenih biljaka, sačekajte da se pupoljci počnu pojavljivati pre nego što počnete da đubrite. Nakon inicijalne primene, đubriti nakon oticanja i ponovo krajem avgusta.

Koje je najbolje đubrivo za biljke božura?
Za ove biljke je pogodno đubrivo za lukovice ili granulirano đubrivo N-P-K 10-20-20 u kombinaciji sa primenom komposta za povećanje organske materije u zemljištu.

Da li je Miracle Grov dobar za biljke božura?
Kaže se da Miracle-Gro Shake’n Feed Rose & Bloom biljna hrana ili Miracle-Gro Bloom Booster podstiču rast i plodno cvetanje vaših božura. Formulisani su imajući na umu rast cveća.

Da li je korišćeni talog od kafe dobar za biljke božura?
Izgleda da je žiri još uvek nije poznato da li je talog od kafe dobar za biljke uopšte, a posebno božure. Međutim, talog kafe se ne preporučuje vašim božurima zbog veće kiselosti u kojoj ne uživaju. Takođe, talog kafe sadrži više azota od drugih hranljivih materija, što umanjuje zapanjujuće cveće koje baštovani traže.

Okončanje
Ove biljke koje se lako uzgajaju mogu postati zvezde u vašoj bašti uz osnovnu negu, ali samo ako su pravilno postavljene i oplođene. Oni su jedno od najglamuroznijih višegodišnjih cveća, a širok spektar boja je dobrodošao dodatak svakoj bašti. Uz pravi pristup, mogli biste da imate 100-godišnje božure u svojoj bašti (ako, naravno, izdržite toliko).