Koliko svetlosti treba biljkama Dracaena Marginata

Sve što treba da znate o zahtevima za osvetljenje Dracaena Marginata kod kuće

Dracaena Marginata (poznata i kao Zmajevo drvo) je upečatljiva zatvorena tropska biljka sa vitkim listovima koja zahteva srednje do jako, indirektno svetlo da bi uspela. Iako toleriše slabo osvetljenje, njegov rast se znatno usporava, a zdravlje pati. Lokacija blizu prozora okrenutog prema istoku je idealna jer su temperature hladnije, a jutarnje sunce blaže od popodnevnog.


Koliko svetlosti treba biljkama Dracaena Marginata?
Svetlost je vitalna za fotosintezu, a mnogim biljkama je potrebno direktno sunce da bi rasle. Dracaena Marginata ne voli direktnu sunčevu svetlost, čak i ako dolazi kroz prozorsko staklo. Listovi Dracaene marginata, ili Zmajevog drveta, su osetljivi na svetlost i izgoreće na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Intenzitet svetlosti se meri u nožnim svećama ili jednom lumenu po kvadratnom metru. U zavisnosti od vremena, spoljašnja sunčeva svetlost se kreće od četiri hiljade do preko jedanaest hiljada stopa sveća (ft-c). Direktna sunčeva svetlost kroz prozor je obično između hiljadu i osam hiljada ft-c i previše je svetla za biljku.

Dracaena Marginata preferira srednje do jako, indirektno svetlo. Može tolerisati slabe svetlosne uslove, ali će rasti mnogo sporije. Ručni svetlomer meri intenzitet svetlosti u različitim delovima vašeg doma, ali uverite se da je podešen na sveće.

Kratak pregled uloge svetlosti u zdravlju biljaka, rastu, zašto je to važno
Kratak pregled uloge svetlosti u zdravlju biljaka, rastu, zašto je to važno
Verovatno znate da je biljkama potrebna svetlost, ali da li ste ikada razmišljali zašto? Ukratko, svetlost pomaže biljkama da proizvode hranu koja im je potrebna za obavljanje osnovnih funkcija. Ovaj proces je poznat kao fotosinteza.

Dok je fotosinteza složen proces, možemo ga razložiti u jednostavnu jednačinu. Biljke dracene uzimaju ugljen-dioksid i vodu i koriste sunčevu energiju za pretvaranje ovih ulaza u kiseonik i glukozu. Oni zatim koriste ove molekule glukoze da proizvode druge molekule i funkcije snage kao što je disanje.

Sve ovo znači da je biljkama potrebna svetlost da bi preživele. Međutim, potrebe za svetlom variraju između biljaka. Biljke će patiti ako primaju previše, nedovoljno svetla ili pogrešnu vrstu svetlosti.

Imajući to na umu, korisno je razumeti različite vrste svetlosti. Kada čitate vodiče za negu biljaka, možda ćete naići na sledeće pojmove.

Jarko direktno svetlo:
Svetlost ne prolazi kroz filter pre nego što udari u biljku. Izaziva oštre senke i nalazi se odmah pored prozora okrenutih prema jugu ili zapadu.

Jarko indirektno svetlo:
Ova vrsta svetlosti je jaka, ali je zaklonjena drugim objektom pre nego što udari u vašu biljku. Svetlost koja se filtrira kroz čistu zavesu ili se odbija od zida smatra se jarkim, indirektnim svetlom. Jarko, indirektno svetlo možete pronaći nekoliko stopa od prozora okrenutih prema jugu.

slabo osvetljenje:
Ova vrsta svetlosti se nalazi u tamnim, ali ne i tamnim područjima. Zamislite mesta poput hodnika bez prozora ili mračnog ugla.

Srednje svetlo:
Srednje svetlo pada između jakog i slabog svetla. Prozori okrenuti prema severu obično nude srednje osvetljenje, kao i unutrašnje lokacije svetlih soba.

Filtrirano svetlo je kada između biljke i sunčeve svetlosti postoje krošnje ili zavese koje smanjuju njen intenzitet. Puno sunce je jednako direktnoj sunčevoj svetlosti najmanje šest sati svakog dana. Indirektno svetlo znači da se svetlost odbija od drugih površina pre nego što stigne do biljke, dok direktno svetlo ukazuje da sunčevi zraci imaju nesmetan pristup.

Zajedno sa vrstom svetla, moraćete da razmislite o broju sati svetlosti. Neke lokacije mogu dobiti jako, indirektno svetlo dva sata i slabo osvetljenje ostatak dana.

Tipični svetlosni uslovi koje biljke Dracaena Marginata dobijaju u svojim izvornim staništima

Ostrva Madagaskar i Mauricijus u Indijskom okeanu su domovina Dracaene Marginata. Imaju tropsku klimu sa svetlim, sunčanim uslovima. Oluja sa grmljavinom se obično dešavaju popodne u kišnoj sezoni, tako da sunce još uvek sija ujutru.

Znakovi da vaša biljka Dracaena Marginata prima previše svetlosti
Smeđi vrhovi listova ili uvijeni listovi mogu ukazivati na to da vaša Dracaena Marginata dobija previše svetlosti. Biljke imaju ograničenu sposobnost da kontrolišu koliko svetlosti apsorbuju, tako da je lokacija na kojoj rastu od suštinskog značaja. Previše svetla je nepoželjno kao i premalo, izaziva stres i narušava biohemijske sisteme biljke.

Znakovi da vaša biljka Dracaena Marginata ne dobija dovoljno svetlosti
Kada Dracaena Marginata ne dobije dovoljno svetlosti, novi listovi rastu bledi, a njihova šarolikost nestaje. Nedovoljno osvetljenje ometa fotografije sinteza, a biljka na kraju postaje neuhranjena. Vene, a lišće se može uvijati i izgubiti živost. Ovo takođe mogu biti znaci da je vaša Dracaena Marginata spremna za presađivanje.

Najbolja izloženost svetlosti za biljke Dracaena Marginata koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru

Biljke Dracaena Marginata najbolje uspevaju na lokaciji koja prima jarku, indirektnu svetlost tokom većeg dela dana.

Aspekt okrenut prema istoku bi bio idealan, negde nekoliko stopa od prozora iza navučenih roletni ili zavesa da bi se filtriralo deo direktnog ranog jutarnjeg svetla.

Pogodne su i sobe okrenute prema jugu ili zapadu, samo ćete morati da budete oprezni sa direktnom izloženošću svetlosti.

Ako je prozor previše svetao, možete filtrirati svetlost providnom zavesom, postaviti tendu sa spoljašnje strane ili posaditi lisnati žbun ili malo drvo kao paravan. Možda ćete morati da pomerite svoju biljku sa promenom godišnjih doba jer prozor okrenut prema jugu koji je u redu zimi može postati previše svetao leti.

Dracaena marginata ima uspravan rast, tako da se ne naginje prema izvoru svetlosti kao druge biljke. Periodično rotiranje lonca ako je stabljika blago nagnuta neće naškoditi.

Česta pitanja o zahtevima za svetlom Dracaena Marginata

Da li biljke Dracaena Marginata mogu da žive pri slabom osvetljenju?
Da, mogu, ali neće uspeti i izbaciti što više novih listova. Ako je nivo svetlosti konstantno prenizak, prestaće da raste ili će proizvoditi male, zakržljale listove, izgubiti šarenilo i požuteti. Dracaena Marginata treba srednje do jako indirektno svetlo da bi cvetala.

Mogu li biljke Dracaena Marginata izdržati puno sunca?
Ne, direktno sunce će spržiti lišće. Može da raste ogromno na otvorenom u toplim klimama uporedivim sa svojim izvornim staništem, ali ne može da podnese hladnoću. Kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru, temperature i intenzitet svetlosti mogu postati previsoki ako sunce satima sija direktno kroz prozor.

Rasadnici i baštenske prodavnice ne uzgajaju biljke Dracaena Marginata koje prodaju na direktnom suncu, tako da nisu navikli na to.

Kakva je vrsta svetlosti potrebna biljkama Dracaena?
Ako imate laganu, prozračnu kuću, Dracaena marginata će se dobro snaći nekoliko stopa od prozora okrenutog prema jugu ili istoku. Ako unutrašnjost kuće ima samo slabo osvetljenje, možda ćete morati da koristite svetlo za rast. Biljci je potrebna indirektna svetlost jer direktno sunce može oštetiti listove.

Da li će biljke Dracaena Marginata živeti srećno u zatvorenom prostoru
Da, Dracaena Marginata je popularna biljka koja uspeva u zatvorenom prostoru, pod uslovom da dobije dovoljno svetlosti, posađena je u dobro dreniranom tlu i nije preterano zalivena.

Kako znate da li vaša Dracaena Marginata dobija dovoljno svetlosti?
Srećna Dracaena Marginata ima živahne, raznobojne listove bez žutih ili smeđih mrlja. Zeleni delovi listova su svetlo zeleni, a biljka redovno izbacuje nove. Ako listovi izgledaju izbeljeni i imaju braon vrhove, dobija se previše svetla, ali nema dovoljno svetla ako su bledi i žuti.

Okončanje

Dracaena Marginata treba srednje do jako indirektno svetlo da bi uspela u zatvorenom prostoru. Ne raste dobro u uslovima slabog osvetljenja, a direktna sunčeva svetlost peče lišće. Najbolja lokacija je nekoliko stopa udaljena od prozora koji gleda na istok ili jug, van direktne sunčeve svetlosti.