Najbolja mešavina zemljišta za Dracaena marginata osnovni saveti

Sve što treba da znate o biljkama i zemljištu Dracaena marginata!

U ovom vodiču ćemo pokriti neke osnove tla i informacije koje će vam pomoći da odaberete najbolju mešavinu zemljišta za biljke Dracaena marginata. Uobičajeno poznate kao zmajevo drveće, ove popularne kućne biljke ne zahtevaju malo održavanja i mogu da rastu u različitim uslovima uz jedno upozorenje: zahtevaju bogato, dobro drenirajuće zemljište. Naravno, odabir optimalnog tla za vaše zmajevo drvo je od vitalnog značaja ako želite da vaša biljka napreduje. Čitajte dalje da biste saznali o najboljoj mešavini tla za Dracaena marginata kod kuće.


Najbolja mešavina zemljišta za Dracaena Marginata
Zmajevo drveće najbolje raste u labavom, dobro drenirajućem zemljištu sa visokim sadržajem hranljivih materija. Oni preferiraju blago kiseli pH, od 6 do 7. Najbolja mešavina zemljišta za Dracaena marginata imitira prirodno okruženje biljke, vulkansko tlo Madagaskara. Uključite ilovaču za hranljive materije, treset ili kokos za kiselost i vermikulit ili perlit za poboljšanje drenaže.

Zašto je izbor zemljišta bitan

Prava mešavina zemljišta je važna za sve vrste biljaka Dracaena. U stvari, odabir odgovarajuće osnove tla je od suštinskog značaja za zdravlje vaše biljke, zajedno sa drugim uslovima rasta kao što su vlažnost i svetlost.

Zemljište igra nekoliko ključnih uloga u rastu biljaka. Prvo, pravo tlo služi kao sidro za vašu biljku tako da koreni mogu rasti i formirati jaku osnovu. Naravno, tlo sadrži hranljive materije, kiseonik i vodu koje su biljkama potrebne za preživljavanje. Izbor zemljišta utiče na zdravlje biljaka na sledeće načine:

Biljke su potrebne hranljive materije — minerali kao što su kalijum, azot i fosfor — da bi uspele; tlo sadrži hranljive materije koje hrane zmajeve biljke.
Mali prostori između čestica tla, poznati kao pore, sadrže vazduh. Biljke pristupaju vazduhu kroz svoje korenje.
Biljke takođe dobijaju vodu koja im je potrebna iz pora tla. Koreni upijaju vodu, koja se zatim kreće kroz biljku, isporučujući hranljive materije na putu.
Zemlja štiti biljke od značajnih temperaturnih promena, delujući skoro kao izolacija (za više, pogledajte naš detaljni vodič Dracaena marginata tolerancije temperature i vlažnosti).

Uobičajeni tipovi zemljišta:

Zemljište sadrži mešavinu minerala i komposta ili raspadajuće biljne i životinjske materije. Tekstura i veličina čestica određuju tip tla, što uključuje:

Pesak — Najveće čestice tla nazivaju se pesak. Pesak efikasno drenira i obezbeđuje mnogo kiseonika, ali ne zadržava dobro vodu ili hranljive materije.
Glina — Najsitnije čestice tla nazivaju se glinom. Glinena zemlja se polako odvodi i ne sadrži mnogo vazduha. Međutim, zadržava vlagu i hranljive materije.
Mulj — Veličina čestica je između gline i peska. Većina muljevitih tla nudi izbalansiranu mešavinu zadržavanja hranljivih materija i vlage uz dobru drenažu i adekvatnu aeraciju.
Zemljište sadrži mešavinu čestica ovih veličina; tip zemljišta je nazvan po dominantnom elementu, kao što je „pesak“ ili „glina“. Zemljište koje ima uravnoteženu količinu sve tri čestice poznato je kao “ilovasto”.

Tresetno zemljište je bogato velikim količinama biomase i obezbeđuje zadržavanje vlage i blagu kiselost. „Kredasto“ zemljište je alkalnije, zahvaljujući većim nivoima kalcijum karbonata. Ova vrsta zemljišta se brzo drenira i ne zadržava hranljive materije kao tresetno ili ilovasto zemljište.

Vrsta tla koju odaberete će odrediti zdravlje biljke. Vrste imaju svoje specifične preferencije, pa izaberite zemljište koje najbolje odgovara potrebama vaše biljke.

Koje su primarne komponente koje se koriste u mešavini zemljišta za saksije?

Mešavina zemljišta za saksije sadrži mešavinu komponenti koje mogu pomoći u zadržavanju vlage i hranljivih materija, poboljšanju drenaže i povećanju aeracije. Takođe možete dodati elemente za podizanje ili snižavanje pH vrednosti.

Odabir prave mešavine komponenti za vašu mešavinu zemljišta je od vitalnog značaja za zdravlje vaše D. marginata. Uobičajeni delovi koji se koriste u mešavini zemljišta za saksije uključuju:

Vlakna iz proizvodnje kokosa koja poboljšavaju aeraciju i povećavaju zadržavanje vlage
Kompost/organska materija: Poznata kao biomasa, ova razložena biljna i životinjska materija dodaje hranljive materije zemljištu
Perlit: izmrvljene vulkanske stene sa neutralnim pH koje poboljšavaju zadržavanje vlage, olabavljuju tlo za bolju aeraciju i drenažu
Fine borove kore: Lagani nusproizvod malča od borove kore koji snižava pH, poboljšava drenažu i povećava zadržavanje vlage
Plovac: Ova veoma porozna, lagana vulkanska stena labavi tlo, povećava aeraciju u glinenom tlu i poboljšava zadržavanje vlage u peskovitom zemljištu
Kamenje/šljunak: Može se dodati na dno kontejnera da bi se smanjila neophodna zapremina zemlje ili dodati u poslužavnik ispod lonca sa vodom da bi se povećala vlažnost
Pesak: Otpušta tlo radi poboljšanja aeracije; dodajte u glinenu zemlju da poboljšate drenažu
Aktivator zemljišta: Sadrži huminske kiseline koje ubrzavaju razgradnju biomase kako bi se povećala olakšati hranljive materije
Sfagnum tresetna mahovina: Sakupljena iz močvara i močvara, ovaj prirodni materijal labavi tlo, poboljšava drenažu, povećava zadržavanje vlage i snižava pH tla
Vermikulit: Lagana podloga koja poboljšava i aeraciju i zadržavanje hranljivih materija
Uobičajeni znaci da koristite pogrešnu mešavinu zemljišta za biljke Dracaena Marginata
Najčešći problemi zmajevih stabala uključuju vodu – previše ili premalo. Mešavina zemljišta može pogoršati oba problema.

Ako primetite smeđe ili meko lišće na vašoj Dracaeni marginata, možda koristite pogrešnu mešavinu zemljišta. Konkretno, vaše tlo možda neće efikasno drenirati, što dovodi do vlažnog i trulog korena.

Poboljšajte drenažu dodavanjem perlita, bora ili vermikulita. Ostali znaci truleži korena zbog loše drenaže uključuju gubitak listova i promenjenu boju stabljike.

Ako lišće vašeg zmajevog drveta izgleda žuto, vaše tlo je možda previše suvo. Poboljšajte zadržavanje vode dopunom tla kokosom ili tresetnom mahovinom. Smeđe mrlje na lišću biljke takođe mogu ukazivati na previše suvo tlo.

Za više, pogledajte naš osnovni vodič za zalivanje biljaka Dracaena Marginata kod kuće.

Važnost dobro drenirajućeg zemljišta za saksiju za Dracaena Marginata
D. marginata je biljka otporna na sušu. To znači da je izbor dobro drenirajućeg tla za saksije od suštinskog značaja, jer mokro, vodom preplavljeno tlo može dovesti do truljenja korena i drugih problema.

Ako primetite znake mokrih stopala, poboljšajte drenažu dodavanjem sitnih čestica borove kore, plovućca, perlita ili peska.

Koji nivoi pH u zemljištu su najprikladniji za Dracaena Marginata?
Zmajevo drveće preferira blago kiselo zemljište, sa pH između 6 i 7. Ako treba da snizite pH nivoe, dodajte tresetnu mahovinu ili sitne komade borove kore u svoju mešavinu zemljišta.

Kućni recept za vrhunsku mešavinu Dracaena Marginata

Najbolja mešavina zemljišta za saksije za drveće zmajeva uključuje bogat izvor hranljivih materija, pravi nivo zadržavanja vode, odličnu drenažu i blago kiseli pH. Preporučujemo:

Jedan deo ilovače za hranljive materije
Jedan deo plovca, perlita ili vermikulita za drenažu
Jedan deo tresetne mahovine ili borovih sitnožara za pH i vlagu
Navlažite tresetnu mahovinu ili komadiće bora prvo sa malo tople vode, a zatim dodajte dodatne sastojke mešajući rukama u rukavicama.

Najbolja prethodno mešana zemljišta za Dracaena Marginata
Ako ne želite da pravite sopstvenu mešavinu zemlje za saksije, izaberite jednu od ovih bogatih, dobro drenirajućih opcija:

Bloomscape Potting Soil
Dirtco. Zemljište za saksije za kuće i tropske biljke
Sun Gro Black Gold
Dr Earth Pot of Gold
Bio Force Soil Mik Pro
Ako tražite biljku u saksiji i sastavljenu biljku, pogledajte naš vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju Dracaena Marginata širom zemlje.

Česta pitanja o mešavini zemljišta za Dracaena Marginata:

Koliko često treba da menjam zemljište za svoju Dracaena Marginata?
Zmajevo drveće voli da bude malo vezano za korenje, tako da bi trebalo da presađujete samo svakih nekoliko godina. Ako tlo ne drenira ili mu je potrebno podešavanje pH vrednosti, dodajte izmene ili promenite tlo po potrebi.

Mogu li koristiti zemlju za kaktuse za Dracaena Marginata?
Iako je D. marginata tolerantna na sušu i voli dobro drenirajuće zemljište, potrebno joj je više vlage i hranljivih materija nego što to obezbeđuje većini zemljišta za kaktuse. Izaberite mešavinu zemljišta za kućne biljke ili dopunite zemlju kaktusa tresetnom mahovinom da biste poboljšali vlažnost i zadržavanje hranljivih materija.

Da li Dracaena Marginata voli mokro ili suvo tlo?
Zmajevo drveće voli vlažno, dobro drenirano tlo. Ipak, bolje je pogrešiti na suvoj strani nego na mokroj.

Koja su primarna razmatranja za tlo pri presađivanju Dracaene Marginata?
Izaberite zemljište bogato hranljivim materijama, dobro drenirajuće. Ciljajte na blago kiseli pH nivo.

Da li veličina biljke utiče na mešavinu zemljišta za Dracaena Marginata?
Drveće zmajeva preferira bogato, dobro drenirano, blago kiselo tlo, bez obzira na veličinu.

Da li posuda za saksije utiče na vrstu mešavine zemljišta za Dracaena Marginata?
Manji kontejner za saksije može zadržati manje vlage i hranljivih materija i prebrzo se osušiti, posebno ako je koren korena veliki. Razmislite o dopuni tla tresetnom mahovinom ili odabiru ilovaste, bogate mešavine kako biste osigurali da vaša biljka ima sve hranljive materije koje su joj potrebne.

Da li su Dracaena Marginata potrebni duboki kontejneri za saksije?
Zmajevom drveću ne smeta da bude malo vezano za korenje. Međutim, mogu narasti do 15 stopa u visinu, tako da ih treba posaditi u kontejner koji obezbeđuje najmanje 10 inča dubine tla.

Upakovati

Draceaena marginata je biljka koja nije potrebna za održavanje koja svakoj prostoriji dodaje tropski štih. Izaberite ilovastu, dobro drenirajuću mešavinu zemljišta koja je bogata hranljivim materijama kako biste osigurali da vaša Dracaena marginata ima najbolju priliku da napreduje. Zalivajte samo kada je vrh zemlje suv i izbegavajte natopljeno korenje da bi vaš zmaj bio nahranjen i srećan.