neverovatnih upotreba i prednosti biljaka filodendrona

Upotreba i prednosti filodendrona podržane vodećim istraživačkim studijama

Filodendroni mogu izgledati impozantno ili zamršeno, ali ovi tropski urođenici su neke od najlakših kućnih biljaka za uzgoj. Čak i početni vlasnici kućnih biljaka mogu uživati u ogromnim, impresivnim listovima uz minimalan rad. Što se tiče kućnih biljaka, filodendroni su prilično otporni na metke. Pored svojih spektakularnih listova, filodendroni takođe donose nekoliko neverovatnih upotreba i prednosti. Ove biljke koje žive u džungli mogu pomoći u prečišćavanju vazduha, smanjenju našeg stresa i stvaranju zadivljujućih ukrasnih karakteristika. U ovom članku ćemo istražiti 13 upotreba i prednosti biljaka filodendrona uz podršku vodećih istraživačkih studija iz celog sveta.


O filodendronima

Filodendroni su neverovatno raznolika grupa biljaka iz porodice Araceae. Postoji oko 490 priznatih vrsta u rodu Philodendron. Ove biljke su dobile ime od dve grčke reči; “philo”, što znači “ljubav” i “dendron”, što znači “drvo”. Oni su takođe zvanične biljke za astrološki znak Škorpije.

Filodendroni su poznati po svojim velikim, bujnim listovima. Većina sorti, kao što je Philodendron giganteum, ima ogromne listove sa uočljivim režnjevima. Međutim, neke vrste, poput Philodendron hederaceum, imaju lišće u obliku srca i rastu kao penjačice ili biljke koje se prate.

Ove tropske biljke su autohtone u tropskim regionima Centralne i Južne Amerike i Zapadne Indije. Filodendroni su takođe uvedeni u područja poput Afrike, Azije, Australije i nekoliko pacifičkih ostrva. Većina vrsta su epifiti, što znači da rastu držeći se drugih biljaka.

Filodendroni su popularne kućne biljke zahvaljujući svom velikom, impresivnom lišću. Takođe se lako uzgajaju i zahtevaju vrlo malo održavanja.

Prednosti biljaka filodendrona

1. Filodendroni su odlični u prečišćavanju vazduha
Danas je opšte poznato da kućne biljke čine vazduh čistijim. A prema NASA-inoj studiji čistog vazduha, filodendroni su odlični u uklanjanju štetnih VOC-a kao što je formaldehid iz vazduha.

Formaldehid može da iritira naše oči, pluća, kožu i grlo i takođe može dovesti do raka. Zabrinjavajuće je da se ova opasna hemikalija često nalazi u stvarima poput kozmetike i medicinskih proizvoda. Kućne biljke poput filodendrona su efikasan način da se zaštitimo od VOC.

Naučnici su tokom studije procenili tri vrste filodendrona; filodendron slonskog uha, filodendron srčanog lista i filodendron sa podeljenim listovima. Sva tri su dala dobre rezultate za uklanjanje formaldehida i prečišćavanje vazduha.

2. Filodendroni mogu da nam pomognu da bolje spavamo
Filodendroni mogu da nam pomognu da bolje spavamo
Biljke u spavaćoj sobi ne samo da pročišćavaju vazduh – to bi vam takođe moglo pomoći da bolje spavate. 2019. godine tim kineskih naučnika je sproveo eksperiment sa astronautima. Želeli su da vide da li bi nešto prirodno poput biljke moglo pomoći astronautima da se dobro provedu tokom noći dok su u svemiru.

Eksperiment je otkrio da su astronauti bili manje pod stresom kada su mogli da vide ili pomirišu biljku. Podaci su takođe pokazali da je centralni nervni sistem astronauta kao rezultat toga bio regulisaniji.

Zvuči kao odličan izgovor da stavite filodendrona na komoda u spavaćoj sobi!

3. Filodendroni mogu pomoći da smanjimo nivo stresa
Čini se da ovih dana stres pogađa skoro sve. Srećom, biljke poput filodendrona mogu pružiti ruku pomoći. Brojne studije su pokazale da briga o sobnim biljkama ili interakcija sa njima može smanjiti nivo stresa.

Jedna studija iz 2015. testirala je nivoe stresa 24 mladića tokom dva zadatka. Svaki učesnik je proveo vreme presađujući sobnu biljku i radeći neke poslove na računaru. Rezultati su pokazali da su se učesnici osećali smirenije i manje pod stresom dok su presađivali biljku.

Drugi stručnjaci su teoretizirali da interakcija sa biljkama može pozitivno uticati na električnu aktivnost u našem mozgu. Biljke takođe pomažu u promovisanju manje napetosti mišića i zdravije srčane aktivnosti.

4. Biljke filodendrona mogu stimulisati bolju produktivnost
Biljke filodendrona mogu stimulisati bolju produktivnost
Rad u bezdušnoj, dosadnoj kancelariji može zaista da ometa koliko radimo. Međutim, biljke poput filodendrona mogu nam pomoći da budemo produktivniji.

U 2014. sprovedene su dve studije u kancelarijama u Holandiji i Velikoj Britaniji. Učesnici su jednom testirani sa biljkama prisutnim u kancelariji i ponovo sa uklonjenim biljkama da bi se otkrilo da li biljke povećavaju produktivnost.

Kada su biljke bile prisutne, bio je primetan skok produktivnosti od 15%. Učesnici su takođe izjavili da se osećaju zadovoljnijim i manje pod stresom u svom okruženju. Dodajte filodendron svojoj kući ili kancelariji na radnom mestu za povećanje produktivnosti.

5. Filodendroni su fantastični za Feng Shui
Svojom živom energijom i raskošnom zelenom bojom, filodendroni su jedna od najsvestranijih feng šui biljaka. Filodendroni su uglavnom povezani sa zonama zdravlja i bogatstva na mapi Bagua. Ove biljke obično najbolje uspevaju u južnim ili jugoistočnim delovima vašeg doma.

Filodendroni simbolizuju obilje u feng šuiju zbog svoje navike snažnog rasta. Ove biljke takođe podstiču energiju elementa vatre, što povećava slavu i reputaciju.

Filodendroni takođe uvlače pozitivnu jang energiju u vaš dom zahvaljujući svom veselom zelenom lišću. Zato su filodendroni među najboljim feng shui biljkama za vašu dnevnu sobu.

6. Biljke filodendrona mogu da daju plodove

Ovo bi moglo zvučati iznenađujuće, ali filodendroni zapravo mogu proizvesti jestive plodove. Ako filodendronima date prave uslove, na kraju ćete dobiti neke bele bobice sa blago zelenom nijansom.

Bobice filodendrona izgleda pomalo podsećaju na banane, iako neke vrste proizvode bobice koje mirišu na beli luk. Bobice filodendrona skupljaju domorodačka plemena u džunglama Južne Amerike.

Ipak, upozorenje – bobice filodendrona mogu biti toksične u zavisnosti od vrste i broja bobica koje se pojedu. To je zato što bobice filodendrona sadrže kristale oksalata, koji mogu izazvati iritaciju stomaka.

7. Filodendroni su neverovatne ukrasne biljke
Nekoliko drugih sobnih biljaka može da se uporedi sa zadivljujućim prisustvom i snagom filodendrona. Većina sorti ima ogromne zelene listove, što ih čini odličnim kao ukrasni centar za svaku prostoriju.

Sorte poput srčanog filodendrona dobro rastu u visećim korpama. Njihovi listovi u obliku srca stvaraju predivan vodopad zelenila i bujnu atmosferu džungle. Ovi filodendroni se takođe mogu obučiti da se penju na stubove mahovine ili druge strukture.

Neki filodendroni, poput Philodendron birkin, proizvode upečatljive šare na svojim velikim listovima. Možete pretvoriti bilo koju sobu ili zimski vrt u svoj komad tropske džungle prikupljanjem različitih sorti.

8. Biljke filodendrona su neverovatno niske za održavanje
Biljke filodendrona su neverovatno niske za održavanje
Čak i ako nemate zeleni prst, i dalje možete uzgajati filodendrone bez mnogo gužve. Ove neverovatne tropske biljke zahtevaju neverovatno malo održavanja i mogu da uspevaju na skoro svakoj lokaciji.

Sve što je filodendronima zaista potrebno je toplo, vlažno okruženje. Ovo zvuči teško pružiti, ali je mnogo lakše nego što mislite. Filodendroni će biti srećni na prosečnoj sobnoj temperaturi – negde između 60 i 80ºF (15 do 26,5ºC).

Da biste održali vlažno okruženje, stavite svoje filodendrone u kupatilo sa parom. Takođe ih možete zamagliti svakih nekoliko dana ili ih staviti na tacnu sa šljunkom.

9. Filodendroni rastu prilično brzo
Ne samo da biljke filodendrona ne zahtevaju malo održavanja, već mogu i da rastu prilično brzo. Sve dok filodendroni imaju toplo, vlažno okruženje, većina vlasnika sobnih biljaka može lako dobiti snažan rast.

Neke vrste filodendrona mogu da napreduju kada se uzgajaju kao penjačice ili biljke koje se prate. Ove sorte vinove loze najbolje se uzgajaju pomoću stubova od mahovine. Ovo dodaje neki vertikalni interes vašem prostoru i predstavlja jednostavan način da vidite koliko brzo ove biljke mogu rasti.

Za početnike roditelje biljaka, filodendroni pružaju dramatično lišće u kratkom vremenskom periodu, čineći da se osećate kao guru zelenih prstiju.

10. Filodendroni uspevaju u većini uslova osvetljenja
Filodendroni uspevaju u većini uslova osvetljenja
Filodendroni nisu izbirljivi kada je u pitanju sunčeva svetlost, što olakšava njihovo uzgajanje u većini prostora vašeg doma. Starije biljke preferiraju delimičnu senku, ali mlađi primerci uspevaju sa malo svetle, indirektne sunčeve svetlosti.

Filodendroni rastu u blizini šumskog dna tropske džungle. To znači da su navikli da većinu sunčeve svetlosti blokiraju drveće iznad glave. Mnogi filodendroni mogu da se snađu sa šarenom nijansom. To ih čini neverovatno raznovrsnim kada odlučujete gde da ih stavite u svoj dom.

Najbolje će biti sobe okrenute prema istoku i izbegavajte direktnu sunčevu svetlost jer to može da sprži to fantastično lišće.

11. Biljke filodendrona se lako razmnožavaju
Osim što se malo održavaju, filodendroni su takođe izuzetno laki za razmnožavanje. Ovo se obično radi putem reznica stabljika. Skoro svako može pretvoriti jednu biljku filodendrona u čitavu džunglu.

Tokom proleća potražite u biljci ustaljene listove koji imaju oko tri lisna čvora. Ovo su kvrgavi čvorići koji vire iz stabljike. Napravite rez ispod trećeg i uklonite neke donje listove.

Zatim stavite reznicu u dobro drenirajuću zemlju. To je tako lako! Reznicu možete staviti i u teglu sa vodom dok ne razvije korenje.

12. Biljke filodendrona mogu povećati vlažnost u vašem domu
Biljke filodendrona mogu povećati vlažnost u vašem domu
Poput biljaka filodendrona, potrebna nam je određena količina vlage u vazduhu da bismo ostali zdravi. Preporučuje se da održavamo 30 do 50% vlažnosti u našim domovima.

Ako vazduh postane previše suv, to može izazvati kožna oboljenja poput ekcema. Nizak nivo vlažnosti može takođe doprinose respiratornim problemima poput astme.

Filodendroni mogu delovati kao ovlaživači vazduha za vaš dom, zahvaljujući svojim velikim listovima. Kada zalijete biljku i zamaglite lišće, ova voda počinje da isparava tokom vremena. Ovo dodaje vlažnost okolnom vazduhu, pomažući nam da ostanemo zdravi.

13. Filodendroni mogu delovati kao prirodna zvučna izolacija
Ako pokušavate da se koncentrišete na nešto, ambijentalna buka može biti dosadna ometanja. Ali posedovanje filodendrona u vašem domu zapravo može stvoriti prirodnu zvučnu izolaciju.

Istraživanje korejskog tima uporedilo je zvučnu izolaciju na papiru sa biljkom slagalice majmuna i mirnim ljiljanom. Istraživači su otkrili da su biljke nadmašile zvučnu izolaciju apsorbujući zvučne talase kroz svoje lišće i mesnate stabljike.

Biljke sa većim listovima, poput filodendrona, još su efikasnije u apsorpciji zvuka. Dakle, ne samo da filodendroni mogu da smanje nivo stresa, već mogu učiniti i okruženje oko vas mirnijim.

Prednosti biljaka filodendrona – poslednja reč

Filodendroni su popularne kućne biljke koje se ne održavaju sa zapanjujućim, bujnim lišćem. Ali filodendroni takođe imaju iznenađujući spektar upotreba i prednosti koje mogu pomoći da vaš dom bude srećniji. Filodendroni mogu pročistiti vazduh, smanjiti stres i pomoći nam da se dobro naspavamo. Čak nas mogu učiniti produktivnijima i smanjiti buku u našim domovima.

Ako tražite svoj sledeći filodendron koji ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke filodendrona širom zemlje.