Koje vrste zivotinja jedu divlje cvece

Nije tajna da je divlje cveće dobro za divlje životinje, posebno za oprašivače poput pčela i leptira. Međutim, neke životinje koje jedu divlje cveće nisu uvek dobrodošle u vašoj bašti. U ovom članku ćemo objasniti koje vrste životinja jedu divlje cveće.

Petal Republic je podržan od čitalaca i 100% urednički nezavisan. Ova stranica može da sadrži veze za kupovinu. Vidi više


Koje vrste životinja jedu divlje cveće?
Divlje cveće obezbeđuje dve vrste hrane vitalne za oprašivače kao što su pčele i leptiri; nektar i polen. U našoj ishrani, nektar obezbeđuje ugljene hidrate i šećere, dok polen obezbeđuje proteine. Kada divlje cveće cveta, često vrvi od oprašivača koji sakupljaju nektar i polen sa cveća.

Druge životinje konzumiraju lišće i cveće nekog divljeg cveća. Najčešći od njih su biljojedi kao što su jeleni, losovi, losovi i zečevi. Životinje na ispaši kao što su goveda i ovce takođe mogu jesti divlje cveće. Ove životinje obično pasu divlje cveće koje raste na travnjacima, prerijama ili šumskim staništima.

Čak iu pustinjskim staništima, neke životinje konzumiraju divlje cveće. To uključuje sisare kao što su zečevi i gmizavci kao što su gušteri i kornjače ili kornjače.

Ptice u različitim staništima takođe jedu divlje cveće jedući seme, posebno kada biljke završe sa cvetanjem. Ptice takođe jedu insekte koji hrle na divlje cveće da sakupljaju polen i nektar.

Insekti koje mnogi baštovani označavaju kao štetočine takođe jedu divlje cveće. To uključuje lisne uši, bube, insekte, paukove grinje i bele mušice. Neki od ovih štetočina izvlače sok iz divljeg cveća, dok drugi direktno konzumiraju lišće.

Kako zaštititi svoje divlje cveće od jelena i zečeva

Ako jeleni i zečevi žive u blizini vašeg imanja, oni mogu konzumirati divlje cveće u vašoj bašti. Možete zaštititi svoje divlje cveće tako što ćete sprečiti ove životinje da uđu. Takođe možete uzgajati vrste divljeg cveća otporne na jelene ili zečeve.

Zaštitite svoje zasađeno divlje cveće od jelena i zečeva tako što ćete postaviti čvrste ograde ili druge barijere oko svog imanja. Popravite sve praznine što je pre moguće da sprečite zečeve da se provuku. Uverite se da su vaše ograde dovoljno visoke da spreče jelene da se nagnu i pojedu vaše biljke.

Neke vrste divljeg cveća su otporne na jelene ili zečeve. To je obično zato što ovo divlje cveće sadrži kalcijum oksalate koji izazivaju iritaciju grla ili stomaka kada ih progutaju jeleni ili zečevi. Neki divlji cveće proizvode mirise koji odbijaju jelene ili zečeve. Vrste divljeg cveća otporne na zečeve i jelene uključuju:

Bee Balm
Crnooka Suzan
California Poppies
Columbines
Coneflovers
Lupines
Mekican Hat
Crveni makovi

Kako zaštititi svoje divlje cveće od štetočina
Divlje cveće kao što su češarke podložno je štetočinama kao što su lisne uši ili bele mušice. Možete zaštititi svoje divlje cveće od štetočina koristeći hortikulturna ulja ili insekticidni sapun. Ove metode dehidriraju i ubijaju ove dosadne štetočine, pomažući vam da kontrolišete zaraze.

Međutim, pokušajte da izbegavate upotrebu insekticida ili pesticida na vašem divljem cveću, posebno sintetičkom. Pesticidi će ubiti štetočine, ali će ubiti i korisne oprašivače kao što su pčele i leptiri. Izbegavajte pesticide po svaku cenu ako pokušavate da ohrabrite oprašivače da posete vaše divlje cveće.

Okončanje
Životinje koje jedu divlje cveće uključuju jelene, zečeve, guštere i kornjače ili kornjače. Obeshrabrujte jelene ili zečeve koristeći ograde ili uzgajajući divlje cveće koje im može odoleti.