neverovatnih upotreba i prednosti biljaka Aglaonema

Prednosti držanja biljaka Aglaonema u vašem domu

Aglaoneme su popularne kućne biljke, koje postaju sve popularnije kako se nove i jedinstvene sorte pojavljuju na tržištu. Zajedno sa svojim zadivljujućim izgledom, ove biljke imaju i mnoge prednosti za fizičko zdravlje, mentalno zdravlje i vaš dom u celini zbog kojih su vredne kupovine. Ovaj članak će pokriti sve prednosti i upotrebe Aglaonemasa kako bi vas uverio zašto vam je potreban u vašem domu.


O biljkama Aglaonema
Uobičajeno poznat kao kineski zimzelen, Aglaonema je rod biljaka iz porodice Arum, Araceae. U okviru ovog rasprostranjenog roda postoji mnogo vrsta i sorti u širokom spektru boja, oblika i veličina, a sve se odlikuje velikim i sjajnim listovima po kojima su ove biljke poznate.

Kao deo porodice Arum, ove tropske biljke su blisko povezane sa mnogim drugim koje se nalaze u zatvorenom prostoru, uključujući ljiljane mira i anturijume. Ove biljke su ujedinjene svojim cvetovima – šiljastim padiksom često okruženim voštanim, modifikovanim listom. Međutim, za razliku od ovih rođaka, malo je verovatno da ćete videti svoj cvet Aglaoneme u zatvorenom prostoru zbog različitih uslova u njihovim izvornim staništima.

Poreklom iz tropskih kišnih šuma u ​​Aziji, ove biljke su navikle na visoke temperature i vlažnost. Oni uživaju u vlažnom tlu i puno indirektne svetlosti kako bi zadržali svoje zapanjujuće boje. Uz mnoge sorte koje možete izabrati, uključujući popularne Mariju i Srebrnu kraljicu, naći ćete nešto prikladno za svaki kutak vašeg doma u ovom rodu.

Prednosti biljaka Aglaonema

1) Prečišćavanje vazduha
Svako ko je neko vreme bio u zajednici kućnih biljaka verovatno je čuo za NASA-inu studiju o čistom vazduhu iz 1989. U cilju testiranja korisnosti biljaka za čišćenje vazduha u svemirskim stanicama, ova studija je pogledala nekoliko popularnih sobnih biljaka u izolovanim komorama i testirala koja su isparljiva organska jedinjenja (VOC) uklonili iz vazduha.

Aglaoneme (posebno Aglaonema modestum) bile su deo ove studije i pokazale su obećavajuće rezultate. Biljka je uklonila benzen i formaldehid iz vazduha. Nisu radile tako dobro kao druge biljke koje su takođe uklanjale stvari poput amonijaka i ksilena, ali su imale određeni uticaj na čišćenje vazduha u malom prostoru.

Zbog prirode studije, repliciranje ovih efekata u vašem domu zahteva mnoštvo biljaka, tako da rezultate treba uzeti u kontekst pre nego što instalirate Aglaonemu kao svoj rezidentni filter za vazduh. Međutim, to je izgovor da kupite mnogo više ovih lepotica, jer što više imate, to će biti veći uticaj.

2) Feng Shui
Za one koji su zainteresovani za Feng Shui, kineski zimzeleni su odličan dodatak svakoj prostoriji u domu. Ove biljke su poznate po energiji koju donose, smeštene u svetlim delovima doma da zrače pozitivnošću. Oni su takođe povezani sa srećom i cenjeni su u Feng Shui-u zbog svojih sposobnosti čišćenja vazduha.

Ali to nije sve za šta su dobri. Takođe se veruje da Aglaonema donosi finansijski prosperitet, slično kao i Potos (u nekim regionima nazvan Biljka novca). Za one koji učestvuju u lutriji, za ove biljke se kaže da vam daju najbolje šanse za dobitak. Prema popularnoj legendi, brojanjem tačaka na listovima ove biljke dobićete dobitne brojeve na lutriji.

3) Lako održavanje
Minimalno održavanje
Kada je u pitanju briga, malo je verovatno da ćete imati problema sa uzgojem bilo koje vrste iz roda Aglaonema. Ove biljke nisu nimalo izbirljive, tolerantne su na mnoge uslove, pa čak i na malo zanemarivanja. Od sunčeve svetlosti do zalivanja, oni će uglavnom biti srećni tokom cele godine, obaveštavajući vas unapred ako se bore.

Dok kineske zimzelene biljke preferiraju jarko indirektno svetlo, poznato je i da prilično dobro rastu u uslovima slabijeg osvetljenja. Oni više vole vlažnu mešavinu zemlje, ali će podneti zaboravljeno zalivanje bez pokazivanja previše znakova borbe. Oni su veliki korisnici hranljivih materija koji se takođe oslanjaju na đubriva da bi ostali zdravi. Takođe ne bi trebalo da imate previše problema sa uobičajenim bubama, štetočinama i bolestima aglaoneme. U suštini, i početnici i iskusni roditelji biljke će imati malo problema sa uzgojem ove popularne biljke.

4) Ornamentalna vrednost
Jedan od prvih razloga zašto ljudi posežu za kineskim zimzelenim biljkama, posebno kada započinju kolekciju kućnih biljaka, je njihova ukrasna vrednost. Veliki listovi u širokom spektru dezena i boja odgovaraju svakom dizajnu enterijera i svakom smeštaju u vašem domu, dajući vam beskrajne mogućnosti.

Silver Bai je jedna od najpopularnijih sorti u ovom trenutku, sa šiljastim i izduženim srebrnim listovima sa zelenim ivicama. Još jedan favorit društvenih medija je Aglaonema Pictum Tricolor, sa listovima koji izgledaju kao kamuflaža bele, zelene i smaragdne boje. Ako tražite svetliju boju, odlučite se za Cretu sa vatreno ružičastim prugama duž vena.

5) Lako se razmnožava
Zbog njihove fantastične ukrasne vrednosti, verovatno ćete želeti da sakupite što više ovih biljaka. Srećom, ne morate da razbijate banku da biste to uradili. Aglaoneme su takođe biljke koje se lako razmnožavaju, korenje u vodi ili zemljištu iz zdravih reznica.

Da biste započeli, jednostavno uklonite deo stabljike sa najmanje nekoliko listova, koristeći oštar nož da biste osigurali brzo zarastanje. Stavite reznicu u čašu filtrirane vode ili u mešavinu perlita, kokosovog oraha i vermikulita za razmnožavanje i gledajte kako vaše potpuno nove biljke rastu bez ikakvih troškova.

6) Toleriše različite svetlosne uslove
Zlatni standard za većinu tropskih sobnih biljaka je jarko indirektno svetlo. Ovaj nivo svetlosti u zatvorenom prostoru najviše liči na ono na šta su navikli u svojim izvornim staništima – šarena sunčeva svetlost ispod drveća – poboljšava rast i pruža uslove koje vole.

Međutim, nemaju svi ovaj savršeni, idealni nivo osvetljenja dostupan u svojim domovima. Možete živeti u stanu okrenutom prema severu ili imati prozor zaklonjen obližnjom zgradom koja blokira sunce tokom većeg dela dana. Tu dolazi Aglaonemas.

Među malobrojnim biljkama koje su tolerantne na slabo osvetljenje, kineske zimzelene biljke imaju široke listove koji mogu da apsorbuju mnogo sunčeve svetlosti, omogućavajući im da prežive u oblastima sa slabijim osvetljenjem. Izaberite vrste sa tamnozelenim listovima (što ukazuje da imaju više hlorofila) da biste maksimalno iskoristili malo sunčeve svetlosti.

7) Može pomoći kod alergija

Za kolege koji pate od alergija, potraga za kućnim lekovima i bilo kakvom vrstom olakšanja nema kraja. Da biste vam pomogli na putu, možda biste želeli da dodate nekoliko sobnih biljaka u svoj prostor, uključujući kineski zimzelen. Veruje se da sposobnost ovih biljaka da uklone štetna jedinjenja iz vazduha smanjuje okidače alergija, a da ne pogoršava druge, kao što neke kućne biljke imaju tendenciju da rade.

Uzmite Aglaonemu i stavite je blizu svog kreveta da biste iskoristili ove sposobnosti dok spavate. Ili držite nekoliko u svojoj dnevnoj sobi da bi vazduh bio svež i čist tokom dana. Ne zaboravite da često brišete listove vlažnom krpom jer velike površine mogu sakupljati prašinu, poništavajući njihova hipoalergena svojstva.

8) Smanjuje stres
Pored koristi za fizičko zdravlje, Aglaonemas pruža i koristi za mentalno zdravlje. Dokazano je da kućne biljke smanjuju stres i povećavaju sreću mnogo puta, čak ih koriste i terapeuti da pomognu pacijentima u praksi poznatoj kao terapeutska hortikultura.

Interakcija sa vašom Aglaonema ima još više prednosti, uključujući osećaj postignuća i opšte poboljšanje raspoloženja. Međutim, ne morate da komunicirate sa njima da biste požnjeli nagrade. Dovoljno je da imate jedan ili dva u vašem domu da biste napravili razliku za vaše opšte zdravlje i dobrobit.

9) Povećajte produktivnost
Kineski Evergreen je odgovor za one koji rade od kuće ili traže idealnu biljku za svoj radni sto u kancelariji. Sprovedena su mnoga istraživanja o uticaju sobnih biljaka na produktivnost, što je dovelo do konsenzusa da prisustvo biljaka u blizini može povećati vaš fokus za više od 10%.

Takođe se veruje da poboljšavaju zadržavanje pamćenja za one intenzivne radne dane ili za one koji studiraju. Obavezno komunicirajte sa svojim kineskim zimzelenim i držite ga na vidiku da biste iskoristili sve moguće prednosti.

Upakovati
Aglaoneme su izuzetno raznovrstan rod pun raznovrsnosti za svakog vlasnika sobne biljke. Takođe dolaze sa širokim spektrom prednosti od zdravlja do dizajna enterijera, što ih čini vrhunskim izborom kada tražite novu sobnu biljku.

Ako želite da dodate svoju sledeću biljku Aglaonema u svoju kolekciju, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju kineske zimzelene biljke širom zemlje.