neverovatnih upotreba i prednosti biljaka orhideja

Upotreba i prednosti biljaka orhideja podržane vodećim istraživačkim studijama

Orhideje su cenjene zbog svoje ukrasne vrednosti, pored toga što su bogate simboličkim značenjem. Oni takođe nude sve vrste korišćenja i prednosti kojih možda niste znali. U ovom članku ćemo istražiti sve što ove tropske poslastice mogu da ponude uz podršku vodećih istraživačkih studija iz celog sveta.


O biljkama orhideja
Orhideje koje poznajemo i volimo potiču iz ogromne porodice od oko 28.000 biljaka – Orchidaceae. Ova grupa je toliko velika da sadrži oko 800 različitih vrsta orhideja. Mnoge od ovih biljaka su autohtone u tropskim kišnim šumama, ali orhideje mogu rasti i u umerenim područjima.

Orhideje mogu biti kopnene biljke ili epifiti. Ovo poslednje znači da se zakače za druge biljke kao podršku rastu. Svaka orhideja je višegodišnja biljka, što znači da iz godine u godinu ponovo raste. Epifitske vrste su češće u tropskim regionima, dok kopnene orhideje obično rastu u umerenoj klimi.

Orhideje su najpoznatije po svom neverovatnom cveću. Mnoge vrste imaju simetrične latice sa živim bojama i zamršenim šarama. Neke od lepših rasprostranjenih vrsta uključuju orhideje moljca (rod Phalaenopsis), orhideje Vanda, orhideje dragulja, orhideje ženskih papuča i orhideje majmuna.

Prednosti biljaka orhideja

1) Ukrasna lepotica
Postoji jednostavan razlog zašto su orhideje toliko popularne: izgledaju apsolutno zapanjujuće. Orhideje mogu stvoriti dugu boju u vašem domu. Orhideje se kreću od briljantnih plavih i tamno ljubičastih do živih narandžastih i zanosnih crvenih. Takođe možete dobiti orhideje sa prelepim belim ili snažnim ružičastim cvetovima.

Orhideje mogu pružiti bučan nalet boja u bilo kojoj prostoriji, posebno u kuhinji ili kupatilu. Ova vlažna područja prilično dobro odgovaraju većini orhideja. Nekoliko vrsta daje dramatičnije ukrasne izjave od orhideja kada su u pitanju ukrasne biljke.

Veličina cvetova orhideja obično zavisi od specifične vrste. Orhideje Vanda, na primer, imaju velike, smele cvetove. U međuvremenu, orhideje maćuhica (Miltonia) mogu da proizvedu kompaktne gomile latica kako bi stvorile drugačiju izjavu.

2) Orhideje mogu da pročiste vazduh
Svi znamo da biljke apsorbuju ugljen-dioksid iz vazduha, a zatim oslobađaju kiseonik koji udišemo. Ali ovaj proces ima još jednu prednost – uklanja štetne hemikalije iz vazduha.

Godine 1989. NASA je proizvela svoju sada poznatu Studiju čistog vazduha. Ovo istraživanje testiralo je sposobnost biljaka da prečiste vazduh u našim domovima. Naš savremeni svet je pun skrivenih opasnosti koje vrebaju u našim tepisima, farbama i drugim proizvodima. To su VOC ili isparljiva organska jedinjenja.

Mnogi VOC-i su povezani sa različitim zdravstvenim stanjima, od astme do određenih karcinoma. Srećom, NASA-in rad je pokazao da biljke mogu filtrirati ova jedinjenja, poboljšavajući našu odbranu.

Neke od biljaka sa najboljim učinkom u originalnoj studiji bile su dendrobijum orhideje. Ovaj rod orhideja sadrži oko 1800 vrsta i preferira hladnije uslove. NASA-in tim je otkrio da dendrobijum orhideje mogu ukloniti jedinjenja poput formaldehida, toluena i ksilena iz vazduha.

3) Orhideje nam mogu pomoći da smanjimo stres
Orhideje nam mogu pomoći da smanjimo stres
Svi smo se u nekom trenutku osećali pod stresom. Anketa Američkog psihološkog udruženja iz oktobra 2021. pokazala je da je 63% Amerikanaca iskusilo stres kada su razmišljali o bliskoj budućnosti.

Međutim, cveće poput orhideja može nam dati način da se nosimo sa stresom. Stručnjaci sa Univerziteta Severne Floride sproveli su eksperiment 2018. godine sa tri grupe žena. Od svake grupe je zatraženo da zabeleži nivo stresa tokom 12 dana putem onlajn ankete.

Šest dana nakon eksperimenta, jedna grupa je dobila isporuku cveća, dok je druga grupa dobila mirisnu sveću. Treća grupa nije dobila isporuku. Rezultati istraživanja su pokazali da su žene koje su dobile cveće osetile da im je nivo stresa opao za 5,5 poena.

Dakle, počastiti se prelepom orhidejom može biti odličan oblik oslobađanja od stresa. Zvuči nam kao dobar izgovor.

4) Orhideje mogu proizvesti divan miris
Ne mogu sve orhideje proizvesti jake mirise. Ali neke vrste mogu da odaju prelepe arome koje ulepšaju vaš dom i raspoloženje. Neke orhideje moljca mogu generisati delikatne mirise, dok su orhideje cattleia dobro poznate po svojim mirisima nalik na citruse.

Japanski naučnici su 2009. procenili kako miris biljke može da utiče na naše raspoloženje koristeći laboratorijske pacove. Istraživači su otkrili da miris biljaka citrusa ili lavande može da promeni hemiju krvi kod ispitanika. Kada je ovaj odgovor pokrenut, nivo stresa je opao.

Naučnici su identifikovali specifično hemijsko jedinjenje u biljkama kao katalizator – linalol. Kada su pacovi bili izloženi linalolu, naučnici su otkrili da 109 gena za odgovor na stres nije bilo toliko aktivno.

Dakle, zaustavljanje da pomirišete svoje orhideje može zapravo smanjiti nivo stresa.

5) Biljke orhideja mogu pomoći pri spavanju
Biljke orhideja mogu pomoći pri spavanju
Svetlucavi mirisi koje proizvode orhideje mogu imati još jedan povoljan efekat – pomoći nam da dobijemo malo očiju. Studija iz 2019. koju su sproveli kineski naučnici razmatrala je da li biljke mogu pomoći astronautima da spavaju dok su u svemiru.

Rezultati studije su pokazali da kada su astronauti mogli da vide ili pomirišu obližnju biljku, manje su bili pod stresom. Činilo se da je i njihov centralni nervni sistem bolje regulisan. Jagode su zapažene kao najefikasnija biljka zbog svog mirisa.

Druga studija, koju je sproveo japanski tim koristeći eterično ulje voća juzu, dala je slične rezultate. Nakon što su osetili miris voća, ispitanici su pokazali niže otkucaje srca. Ovo bi se moglo ponoviti sa mirisom cattleia orhideja nalik na citruse.

Ako to nije dobar izgovor da imate zadivljujuću orhideju u spavaćoj sobi, onda ne znamo šta jeste.

6) Orhideje mogu biti briljantne za Feng Shui
U feng šuiju, cveće i biljke mogu imati moćnu simboliku. Prema feng shui praksi, orhideje mogu predstavljati lepotu, plodnost i čistoću. Mnoge vrste cveća takođe simbolizuju radost i nove početke.

Unutar mape Bagua, određene boje takođe mogu imati značenje u feng šuiju. Na primer, žuta je povezana sa brakom i vezama, dok zelena predstavlja prosperitet i bogatstvo. Pošto se orhideje mogu naći u širokom spektru živih boja, one su odlične feng šui biljke.

Postavljanje orhideja različitih boja oko vašeg doma može vam pomoći da maksimizirate svoj pozitivni chi. Takođe se veruje da su orhideje simbol sreće, što ih čini dobrim izborom za kancelariju.

7) Biljke orhideja mogu pomoći u povećanju produktivnosti
Biljke orhideja mogu pomoći u povećanju produktivnosti
Spartansko radno okruženje bez duše može umanjiti vašu produktivnost. Ali biljke poput orhideja mogu biti mali način da vratite malo života u vaš posao.

Studija o kancelarijskim radnim mestima u Holandiji i Velikoj Britaniji iz 2014. pokazuje dokaze o tome. Nivoi produktivnosti su procenjeni u dve faze. Tokom prve faze, biljke su postavljene u kancelariju. U drugoj fazi, biljke su uklonjene.

Rezultati su pokazali da je produktivnost među radnicima porasla za 15% kada su biljke bile u kancelariji. Eksperiment je izveden na tri lokacije između dve zemlje. Nalazi su takođe pokazali da su učesnici bili zadovoljniji na poslu.

8) Orhideje su biljke koje ne zahtevaju nisko održavanje
Preovlađuje mišljenje da su orhideje izbirljivo cveće. Međutim, većina vrsta je zapravo prilično laka za smeštaj i trebalo bi da ostane uglavnom bez buba, štetočina i bolesti. U stvari, mnoge orhideje mogu biti dobre biljke za manje iskusne ljubitelje biljaka jer ih je lako brinuti.

Orhidejama nije potrebno puno vode, tako da mogu tolerisati malo zanemarivanja. A pošto postoji toliko mnogo vrsta, ovo fantastično cveće je takođe veoma prilagodljivo. Možete pronaći orhideje koje vole različite uslove vlažnosti i temperature koje odgovaraju svakom domu.

Dendrobium orhideje preferiraju hladnije klime, dok cattleiama vole srednje temperature i Vanda orhideje trebaju toplije uslove. Nećete morati mnogo da obrezujete ili presađujete orhideje, jer vole da budu malo ograničene u svojim saksijama. Ciljajte da đubrite svoje biljke orhideja mesečno tokom aktivne sezone rasta.

9) Biljke orhideja uspevaju u različitim nivoima svetlosti
Biljke orhideja uspevaju u različitim nivoima svetlosti
Mnoge kućne biljke mogu biti izbirljive oko osvetljenja. Ovo može otežati odabir pravih biljaka za vaš dom. Međutim, orhideje su prilično različite u svojim zahtevima za osvetljenjem. Različiti tipovi preferiraju različite količine svetlosti, tako da će uvek biti orhideja koja će odgovarati vašem domu.

Orhideje moljca, uobičajena vrsta na tržištu kućnih biljaka, vole jako, indirektno svetlo. Ova količina svetlosti odgovara većini vrsta orhideja. Međutim, Vanda orhideje više vole direktnu sunčevu svetlost tokom dana kako bi podstakle svoje veliko cvetanje.

Kada unosite bilo koju orhideju u svoj dom, uvek proverite njihovu etiketu da biste videli tačne uslove koji su im potrebni i uverite se da koristite odgovarajuću mešavinu tla.

10) Biljke orhideja mogu pomoći u ublažavanju alergija
Kada biljke poput orhideja filtriraju vazduh uklanjanjem VOC-a, one takođe vrše drugu uslugu. Ova štetna jedinjenja su često katalizatori ili pokretači za širok spektar uobičajenih alergija. Astma je najočiglednija, koju mogu izazvati hemikalije poput formaldehida.

PGE (propilen glikol etri) su još jedna vrsta jedinjenja koja se nalazi u našim domovima i koja mogu izazvati alergije. Studije su pokazale da ove hemikalije mogu povećati rizik da deca razviju stanja poput astme. Poput prašine i polena, drugi materijali takođe mogu izazvati napade astme ili polenu groznicu.

Srećom, biljke poput orhideja mogu da se bore protiv ovih iritansa tako što ih filtriraju iz vazduha – pomažući nam da vodimo zdravije i srećnije živote.

11) Orhideje mogu pomoći u povećanju vlažnosti
Orhideje mogu pomoći u povećanju vlažnosti
Vlažnost je od vitalnog značaja za zdrav dom. Nacionalni savet za astmu za Australiju kaže da bi nivoi vlažnosti u većini domova trebalo da budu između 30 i 50%. Kada orhideje upijaju vodu, oslobađaju višak vlage kroz svoje lišće. Ovaj proces se naziva transpiracija i može dodati vlagu vazduhu u našim domovima.

Održavanje dobrog nivoa vlažnosti pomaže u sprečavanju ljudi da razviju stanja poput astme. Ako smo izloženi previše suvog vazduha, naša koža može da pati. Nedostatak vlage izaziva stanja i bolesti poput ekcema.

12) Orhideje prave promišljene poklone
Orhideje mogu biti prelep poklon – ali ovo predivno cveće nije samo za pokazivanje. Poklanjanje orhideje takođe može da prenese značajnu poruku. Ovo često zavisi od boje orhideje.

Na primer, žuta predstavlja i prijateljstvo i nove početke. Dakle, žuta orhideja može biti odličan poklon za vašeg najboljeg prijatelja. U međuvremenu, ružičaste orhideje su prelep simbol ženstvenosti, tako da mogu biti dobar poklon za Majčin dan.

Kao biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja, orhideje predstavljaju odlične poklone za domaćinstvo. Čak i tokom stresa zbog useljenja, nova kuća može da se oseća kao dom zahvaljujući orhideji.

Okončanje

Daleko od toga da su izbirljivo cveće, orhideje su lak način da unesete boju u svoj dom. Ove jednostavne biljke su jednostavne za negu i takođe mogu doneti mnogo prednosti. Od prečišćavanja vazduha do smanjenja stresa i pomoći nam da spavamo, orhideje su spektakularno lep način da naše domove učinimo udobnijim.

Ako tražite svoju sledeću biljku orhideja za poklone i dom, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje usluge isporuke orhideja.