Ljubav u magli Nigella damascena Znacenje vrste upotrebe i saveti za uzgoj

Ako tražite pouzdanu jednogodišnju cvetnu biljku koja nudi širok spektar opcija boja cveća, dobra stara ljubav u magli ( Nigella damascena ) je svakako vredna pažnje.

Ljubav u magli (Nigella damascena) Značenje, vrste, upotrebe i saveti za uzgoj

Cveće koje cveta u nijansama ružičaste, bele, lavande i plave, odličan je izbor ne samo za bašte, već i za kontejnersko baštovanstvo, ili čak kao rezano cveće za cvetne aranžmane.

Čitajte dalje u nastavku da biste saznali sve o ovoj prelepoj ukrasnoj biljci, uključujući savete za uzgoj ljubavi u magli, popularne sorte za uzgoj, istoriju i značaj biljaka, značenje i simboliku cveća i još mnogo toga.

Pregled sadržaja:
Osnove: biljke koje vole ljubav u magli
O cveću ljubavi u magli:
Značenje i simbolika cveća ljubavi u magli
Upotreba i prednosti ljubavi u magli
Kako uzgajati ljubav u magli
Briga o biljkama ljubavi u magli
Najčešća pitanja o ljubavi u magli:
Vodič za ljubav u magli: Završavanje
Osnove: biljke koje vole ljubav u magli
Porodica biljaka: Ranunculaceae
Rod: Nigella
Naučno ime: Nigella damascena
Izvorni opseg: Istočni Mediteran do zapadne Azije
Boje: Plava, roze, bela, ljubičasta, a ponekad i crvena
karakteristike: Pernato lišće i karakteristične mahune semena
Visina zrele osobe: 15 do 24 inča
Sezona cvetanja: Kasno proleće do početka leta
Zone rasta: 2 do 10
Sunčeva svetlost: Puno sunce do delimična senka
zalivanje: Umereno, ravnomerno vlažno zemljište
tlo: Dobro drenirajuće zemljište sa prosečnom do niskom plodnošću
đubrenje: Jednom ili dva puta u sezoni rasta sa uravnoteženim đubrivom
Uobičajene štetočine: Lisne uši, paukove grinje, tripsi i lisni rudari
orezivanje: Mrtva glava može promovisati nastavak cvetanja
Simbolika: Simbolizuje jedinstvo i vernost, takođe se koristi u tradicionalnoj medicini za razne bolesti

O cveću ljubavi u magli:

Ljubav u magli ( Nigella damascena ), inače poznata kao đavo u žbunju , je jednogodišnja cvetna biljka koja pripada porodici Ranunculaceae ili ljutika. Poreklom iz različitih regiona, uključujući jugozapadnu Aziju, severnu Afriku i južnu Evropu, možete pronaći ovu biljku koja raste na poljima, pored puteva ili kamenitim površinama.

Ova cvetna biljka ima kratak period cvetanja, ali nekoliko zasada u intervalima od tri nedelje bi dalo kontinuirane periode cvetanja tokom celog leta.

Botaničke karakteristike ljubavi u magli
Ljubav u magli je brzorastuća mala do srednja biljka koja dostiže samo oko 15 do 24 inča u visinu i 12 inča u širinu nakon punog sazrevanja. To je jednogodišnja biljka uspravnog ili uspravnog oblika.

Cveće ljubavi u magli cveta u proleće i rano leto. Obično dolaze u nijansama živoplave do bledo plave, ali neke sorte nude druge opcije boja poput lavande, roze i bele. Pojedinačni cvetovi su pojedinačni i mali, široki do 1,5 inča, sa pet listova nalik na latice i malim laticama.

Uspravne stabljike drže cvetove i igličaste listove poput magle. Listovi su složeni i sastoje se od dva ili više perastih, svetlo zelenih listića koji su raspoređeni naizmenično. Na ivicama lista nema bodlji ili režnjeva.

Plod ljubavi u magli je tipa kapsule, suv i otvara se kada sazri. Svaki plod, dužine oko 1,5 do 2 cm, zelen je sa bronzanim ili ljubičastim prugama i postaje braon kako sazreva.

Popularne sorte ljubavi u magli za uzgoj

Nigella damascena ‘Miss Jekill’
Jedna od najpopularnijih vrsta ljubavi u magli je sorta Miss Jekill. Poznat je po svojim ukrasnim nebeskoplavim cvetovima koji obično imaju prečnik od 4 cm i cvetaju do osam nedelja. Kao i sve druge sorte koje vole ljubav u magli, i cveće i podjednako zapanjujuće lišće ove omiljene sorte čine sjajne punilice za cvetne aranžmane.

Nigella damascena ‘Miss Jekill Dark Blue’
N. damascena ‘Miss Jekill Dark Blue’ je skoro slična dobro poznatoj sorti ‘Miss Jekill’, osim što ova sorta ima tamnoplavi cvet umesto nebeskoplavog. Pojedinačni cvetovi imaju prečnik od 4 cm i cvetaju od ranog do kasnog leta.

Nigella damascena ‘Miss Jekill Alba’
Još jedna omiljena sorta je Miss Jekill Alba ljubav u magli koja ima čisto belo duplo cveće sa zelenim mahunama semena. Dobitnik je nagrade Kraljevskog hortikulturnog društva za zasluge u bašti.

Nigella damascena ‘Okford Blue’
Ova sorta je viša od većine kultivara ljubavi u magli. Odlikuje se tamnoplavim cvetovima i tamnim mahunama semena.

Nigella damascena ‘Mulberri Rose’
Sorta Mulberri Rose ljubav u magli karakteriše cvetanje duboko ružičastih nijansi.

Nigella damascena Grupa/ serija ‘Persian Jevels’
Grupa Persian Jevels ljubavi u magli ima šarene polu-duple cvetove u nijansama ružičaste, bele i plave.

Značenje i simbolika cveća ljubavi u magli

Etimologija
Ime roda Nigella potiče od latinske reči niger koja se prevodi kao „crna“ i odnosi se na crno seme biljke. Zbog toga se biljke ljubavi u magli ponekad nazivaju nigela.

U međuvremenu, naziv vrste damascena odnosi se na drevni grad Damask u jugozapadnoj Siriji, gde se veruje da plodno raste u divljini.

Ljubav u magli se ponekad naziva đavo u biljci žbuna zbog svojih mahuna. Mahune, koje su u obliku balona ili glave sa šiljcima na vrhu koji izgledaju kao „rogovi“, formiraju se nakon cvetanja.

Osim što je poznata kao ljubav u magli i đavo u žbunju, N. damascena se naziva i Ptičje gnezdo, Goni đavola, Cvet Svete Katarine, Katarinin cvet, Baštenski komorač i Ljubav u klupi, među drugima.

Značenje i simbolika ljubavi u magli
Cveće ljubavi u magli ima nekoliko značenja na jeziku cveća. Plavo cveće ljubavi u magli, posebno, znači dugotrajnu ljubav. Međutim, zbog svoje široke upotrebe u različitim kulturama, cveće se generalno tumači kao simbol neuzvraćene ljubavi bez obzira na boju cveta.

Pojava cveća takođe ima drugo značenje u jeziku cveća. Pošto svaki cvet izgleda kao da je okružen rasporedom skoro paprati lišća nalik magli, biljke ljubavi u magli se ponekad doživljavaju kao simbol harmonije i romantike. Simbolizuje određenu vezu i bliskost koja drži ljude u celini.

Pored toga, druga uobičajena imena ljubavi u magli koja se odnose na ime Katarina (kao što su cvet Svete Katarine i Katarinin cvet) govore o potpuno novom skupu značenja.

Tradicionalno, biljke ljubavi u magli posvećene su Svetoj Katarini Aleksandrijskoj jer njeni cvetovi podsećaju na točak kojim su je mučili kada je odbila da se odrekne svoje hrišćanske vere. Listovi, pak, predstavljaju žrtvu mučeničkog hrišćanskog sveca.

Upotreba i prednosti ljubavi u magli

Biljke ljubavi u magli dobro funkcionišu u baštama vikendica, ili čak u neformalnim kućnim baštama. Zbog svoje veličine, biljke su odlična punila u bordurama ili posteljinama, posebno kada se sade u grupama. Maksimizirajte njihovu lepotu tako što ćete ih posaditi zajedno sa drugim godišnjim ukrasnim biljkama za živopisni prikaz cvetanja.

Pojedinačne biljke su, s druge strane, odlične za kontejnere, kutije za biljke i viseće korpe. Kada je u punom cvetu, cveće privlači oprašivače poput pčela.

Seme ljubavi u magli jestivo je (bilo sirovo ili kuvano) i ima ukus muškatnog oraščića. Obično se koriste kao začini, u kulinarske svrhe i u medicinske svrhe. Biljka takođe proizvodi eterično ulje koje se često koristi u parfemima i kozmetici.

Kao lekovite biljke, biljke nigela se, generalno, koriste širom sveta od davnina. Biljke iz roda su poznate po svojim antibakterijskim, antifungalnim i antiinflamatornim svojstvima. Koriste se i kao antiparazitske i antioksidativne lekovite biljke.

Kako uzgajati ljubav u magli

Biljka ljubav u magli brzo raste i lako se uzgaja. Preferira peskovito, ilovasto ili glinasto zemljište sa dobrom drenažom i blago kiselim do blago alkalnim pH zemljišta . Dok većina cvetnih biljaka može da uspeva i u sunčanim i u uslovima delimičnog senka, ljubav u magli preferira sunčanu lokaciju jer ne raste dobro ako je zasađena u senci gde je sunčeva svetlost nedovoljna.

Posejte seme tokom proleća direktno tamo gde želite da biljka raste i cveta. Možete sakupiti seme kada mahuna postane smeđa i papirnata. Imajte na umu, međutim, da je biljka ljubavi u magli samozasijava i da se može sama razmnožavati.

Kada sadite ljubav u magli, posejte seme na udaljenosti od 3 do 6 inča i duboko oko četvrtine inča. Ako je tlo suvo, dobro zalijte pre setve semena. Seme klija 2 do 3 nedelje nakon sadnje.

Briga o biljkama ljubavi u magli
Sadnja nije jedini lak deo kada uzgajate biljku od ljubavi u magli. Jednom kada se biljka uspostavi, ne zahteva malo ili nimalo pažnje jer su nega i održavanje samo minimalni.

Štetočine i bolesti takođe nisu problem. Ove biljke nisu prijavile ozbiljne štetočine ili bolesti. Održavanje čistoće područja i zdravih biljaka pomoći će u sprečavanju bilo kakve zaraze.

Odstranjivanje nije neophodno, ali se savetuje ako želite da produžite period cvetanja biljke.

Najčešća pitanja o ljubavi u magli:
Možete li uzgajati ljubav u magli u malim saksijama?
Kao i većina ukrasnih biljaka, biljke ljubavi u magli mogu se uzgajati u saksijama i kontejnerima. Međutim, veličinu treba uzeti u obzir kada birate pravu saksiju za vašu biljku. Veće saksije će podstaći optimalan rast biljaka, dok će male i plitke saksije suziti rast korena i ograničiti cvetanje.

Da li biljke ljubavi u magli mogu da rastu u zatvorenom prostoru?
Ljubav u magli najbolje uspeva kada se sadi na otvorenom jer više vole potpuno izlaganje sunčevoj svetlosti.

Koliko visoke rastu biljke ljubavi u magli?
Ova prelepa cvetna biljka iz porodice Ranuncalaceae obično raste oko 15 inča (38 cm) do 24 inča (60 cm) u visinu.

Šta simboliše cveće ljubavi u magli?
Cvet ljubavi u magli, generalno, simbolizuje neuzvraćenu ljubav. Međutim, on je takođe povezan sa harmonijom uglavnom zbog toga kako se cvetovi formiraju i okružuju „maglicom“ listova nalik na niti. Izgled cveća nekako predstavlja vezu koja povezuje ljude.

Da li je ljubav u magli odličan rezani cvet?
Da. Pored upotrebe ljubavi u magli u baštama, cvetovi ukrasne biljke takođe čine odlično rezano cveće. Cveće nije samo atraktivno i privlačno, već je i dugotrajno i pogodno za bilo koji cvetni aranžman. Takođe možete osušiti glavice semena i koristiti ih za aranžmane od suvog cveća.

Vodič za ljubav u magli: Završavanje
Zaista jedinstvena i pouzdana ukrasna biljka zaljubljena u maglu vredna je pažnje bilo da ste baštovan početnik ili sebe već smatrate „profesionalcem“ u uzgoju biljke.

Ova šarmantna biljka iz porodice Buttercup odlikuje se pravim okvirima u pogledu prelepog cveća, jedinstvenosti, lakog nege i održavanja, između ostalog. Sve dok obezbeđujete odgovarajuće uslove za rast i odgovarajuću negu i održavanje biljaka, ljubav u magli će obasuti vašu baštu prelepim aranžmanima cveća koji se dobro uklapaju sa biljnom „maglom“ lišća nalik perju.