Gde pozicionirati Areca Palme u kuci

Najbolje lokacije za Areca Palms za optimalnu negu i feng šui prednosti
Areca palma, ili Dipsis lutescens, unosi dašak svežeg vazduha u dom… bukvalno. Ove popularne i korisne sobne biljke pomažu u filtriranju toksina iz vazduha u zatvorenom prostoru, kaže NASA-ina studija čistog vazduha. A prema Feng Shui principima, areka palme takođe mogu privući pozitivnu energiju u dom. Naravno, ove prednosti – i zdravlje biljaka – zavise od toga gde je dlan postavljen. Čitajte dalje da biste saznali o najboljim mestima za postavljanje areke palme u vašem domu ili kancelariji.


Gde postaviti Areca palme u kući – najvažnije
Postavite areke palme na položaje koji najbolje odgovaraju njihovim optimalnim uslovima rasta: Jarko indirektno svetlo, tople temperature i relativno visoka vlažnost. Da biste privukli pozitivnu energiju, bogatstvo i mir koristeći Feng Shui principe, razmislite o pozicioniranju dva areka dlana sa obe strane prednjeg ulaza.

Takođe poznate kao bambusova palma ili palma žutog leptira, Areca palme pripadaju rodu Dipsis. U rodu postoji oko 140 vrsta zimzelenih palmi. Dipsis je član porodice Arecaceae, koja sadrži više od 180 rodova i oko 2.600 vrsta palmi.

D. lutescens je poreklom sa ostrva Madagaskar. Palme su naturalizovane u mnogim tropskim regionima, od Floride do Brazila, i Andamanskih ostrva do El Salvadora.

U svom prirodnom staništu, palma Areca uspeva na toplim temperaturama tokom cele godine i konstantno vlažnim uslovima. Prima prošaranu svetlost šumskih krošnji i prima hranljive materije iz vlažnih, bogatih tla na tropskom šumskom dnu. Kada raste u zatvorenom prostoru, repliciranje ovih uslova što je bliže moguće pomaže biljkama da napreduju.

Areca palme mogu narasti do preko 30 stopa kada se uzgajaju na otvorenom u optimalnim uslovima. Međutim, obično ostaju manji kada se uzgajaju u zatvorenom prostoru.

Areca Palms i Feng Shui

Prema kineskoj praksi feng šuija, položaj biljaka i drugih predmeta ima veliki značaj. Areca palme, posebno, funkcionišu kao način da se životna energija unese u dom, dok biljke, generalno, nude način povezivanja ljudi sa prirodom.

Ukratko, postoji pet elemenata Feng Shuija: drvo, zemlja, vatra, metal i voda. Korišćenje odgovarajuće ravnoteže ovih elemenata je ključna praksa.

Biljke su usklađene sa elementom drveta, koji je povezan sa energijom, rastom, akcijom, kompatibilnošću i ljubaznošću. Boja je takođe važna. Zelenilo lišća je povezano sa podmlađivanjem.

Određene biljke se koriste za privlačenje ili odbranu od određenih vrsta energije. To znači da je važan izbor gde i kako će se biljka postaviti.

Kao i neke druge vrste palmi, palma Areca je povezana sa životnom energijom. Možete ih koristiti za podmlađivanje i revitalizaciju ustajalog područja u domu ili sobi.

Gde pozicionirati Areca Palms u kući

Mapa Bagua će vam pomoći da odaberete optimalnu poziciju za areka palme u vašem domu ili u sobi. Bagua sadrži devet oblasti. Svaka oblast je povezana sa jednim od pet elemenata, bojom/bojom, tipom energije, delom života i pravcem.

Devet oblasti se mogu rasporediti tri po tri u rasporedu mreže. Svaki kvadrat ima specifično značenje. Počevši od gornjeg desnog ugla i krećući se u smeru kazaljke na satu, devet oblasti su:

Kun: zemlja, roze, veze, ljubav, jugozapad
Dui: metal, bela, potpunost, deca, zapad
Kian: metal, siva, pomoć, putovanje, severozapad
Kan: zemlja, crno, životni put, karijera, sever
Gen: zemlja, tamno plavo, lični rast, znanje, severoistok
Džen: drvo, plava/teal/zelena, novi počeci, porodica, istok
Ksun: drvo, ljubičasta, prosperitet, bogatstvo, jugoistok
Li: vatra, crvena, reputacija, slava, jug
Tai Ki: zemlja, smeđa/narandžasta/žuta, usredsređenost, zdravlje, centar
Koristite Bagua mapu da pronađete pravo mesto
Usmerite Bagua mapu na vrh svoje sobe ili tlocrta vašeg doma. Uverite se da je glavni ulaz u kuću ili sobu poravnat sa donjim središnjim kvadratom ili Kan.

Pokušajte da poravnate mrežu, tako da je devet oblasti raspoređeno relativno podjednako po sobi ili kući. Naravno, nisu svi domovi ili sobe savršeni kvadrati, pa se samo potrudite.

Kada je mreža pozicionirana na uravnotežen način, pronađite oblasti koje su u skladu sa energijom za Areca dlan. Biljke su povezane sa energijom zdravlja, bogatstva i prosperiteta, tako da najbolja područja mogu uključivati jugoistok, jug, istok ili sever.

Ulazna vrata su takođe pogodno mesto za pozicioniranje areke palme. Ako imate prostora, stavite dva dlana sa obe strane vrata. Takođe se mogu postaviti tamo gde mogu da zaštite i omekšaju energiju oštrih ivica.

Feng šui i potrebe biljaka
Feng Shui vam može pomoći da pronađete pogodna mesta za privlačenje željene energije i odbijanje negativne energije. Ali ako želite da vaša Areca palma napreduje, morate takođe razmotrite uslove životne sredine i najbolju strategiju nege za vašu biljku.

Pored pozicioniranja koristeći Bagua, imajte na umu optimalne uslove rasta Areca palme:

Jarko indirektno svetlo kao što je ono na prozoru okrenutom prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom
Temperature između 60 i 80 stepeni F
Daleko od hladnih propuha ili izvora toplote
Konzistentna i relativno visoka vlažnost

Gde ne smeti Areca Palms u kući

Ako želite da privučete pozitivnu energiju Areca palmama, držite ih podalje od nepovoljnih mesta u kući. Ovo može uključivati spavaće sobe, kao i kupatila, gde odvodi mogu „isprati“ pozitivnu energiju.

Ostala loša mesta za Areca palme su direktno na prozorima okrenutim prema jugu ili zapadu koji nisu prekriveni prozirnim zavesama. Direktna svetlost može naštetiti lišću biljke što dovodi do žutih ili smeđih vrhova.

Tamni uglovi takođe nisu dobra mesta za Areca palme. Potrebna im je jaka, indirektna svetlost da bi napredovali. Ako želite da sledite principe Feng Shuija, ali je optimalno postavljanje previše tamno, možda ćete morati da koristite svetla za uzgoj.

Izbegavajte stavljanje Areca palmi na mesta gde će biti izložene hladnom propuhu. Njihovo prirodno stanište je toplo i tropsko. Ni izvori toplote nisu dobri za biljke. Toplotni registri ili otvori za ventilaciju mogu uzrokovati prebrzo sušenje tla.

Gde postaviti Areca Palms na otvorenom
Ako želite da uzgajate ili pozicionirate Areca palmu na otvorenom, izaberite mesto na delimično izloženom suncu. Jarka sunčeva svetlost može biti previše intenzivna za ovu palmu, jer je njeno prirodno stanište prošarana svetlost tropske šume.

Takođe izbegavajte previše zasenčena ili previše hladna mesta. Možete izabrati da posadite palmu u kontejner koji se može pomerati kako se sunce i temperature menjaju.

Ako vaš region ima odgovarajuće temperature za sadnju na otvorenom, razmislite o postavljanju Areca palmi sa obe strane prednjeg ulaza u vaš dom kako biste imali dobre feng šui prednosti.

Pomozite svojoj Areca palmi da napreduje tako što ćete oponašati njeno prirodno stanište u vašem domu. Ovo uključuje.

Svetlo: Svetla, ali indirektna ekspozicija, kao što je prozor okrenut prema istoku, blizu prozora okrenutog prema jugu ili zapadu, ili u prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu prekrivenom providnom zavesom
Temperature: Između 60 i 80 stepeni F tokom cele godine
Vlažnost: Relativno visoka vlažnost; možda ćete morati da zamaglite, stavite posudu sa biljkom na poslužavnik sa šljunkom i vodom ili koristite ovlaživač
Zemljište: Dobro drenirajuća mešavina zemljišta sa pH od 5,5 do 6,0
Đubrivo: Hranite svake druge nedelje od proleća do jeseni koristeći đubrivo rastvorljivo u vodi razblaženim do pola jačine
Voda: Tek kada se gornja dva inča zemlje osećaju suvo na dodir; koristite destilovanu ili kišnicu da biste izbegli nakupljanje fluorida.
Štetočine i bolesti: Gusenice, brašnaste bube, grinje, krljušti, tripsi i gljivični problemi mogu uticati na vašu palmu areke, izazivajući žutilo, opadanje ili opadanje listova. U većini slučajeva koristite insekticidni sapun ili ulje za uklanjanje štetočina. Gljivične bolesti se često mogu ublažiti presađivanjem. Sprečite probleme tako što ćete biljkama obezbediti optimalne uslove životne sredine.
Gde pozicionirati Areca Palms Česta pitanja:
Koja je soba najbolja za Areca Palm?
Areka palme će uspevati u prostoriji sa jarkim indirektnim svetlom, relativno visokom vlažnošću i temperaturama koje ostaju između 60 i 80 stepeni F. Za Feng Shui, stavite dlan blizu prednjeg ulaza ili na jugoistoku, jugu, istoku ili severu kuće ili sobe.

Koliko daleko od prozora treba da bude Areca Palm?
Palma Areca može biti na prozoru okrenutom prema istoku, ili na prozoru okrenutom prema jugu ili zapadu koji je prekriven providnom zavesom. Ako prozor okrenut prema jugu ili zapadu nije pokriven, dlan treba staviti nekoliko stopa dalje kako bi se izbeglo intenzivno direktno svetlo.

Mogu li da stavim Areca Palm u ugao?
Svoj dlan Areca možete staviti u ugao, sve dok prima jako indirektno svetlo. Za Feng Shui, fokusirajte se na uglove u jugoistočnom, južnom, istočnom ili severnom delu sobe.

Da li Areca Palms uspeva u uslovima slabog osvetljenja?
Areca palmama je potrebna jaka indirektna svetlost. Neće uspevati u uslovima slabog osvetljenja.

Može li Areca Palms tolerisati promaju?
U svom prirodnom staništu, Areca palme uživaju u konstantnoj toplini i vlažnosti. Ne podnose dobro hladne propuhe.

Završna reč

Palma Areca je povoljna biljka u Feng Shuiju, posebno kada se nalazi blizu ili oko ulaza. Može pomoći privlačenju pozitivne energije i odbijanju ne baš pozitivnih vibracija. Za najbolji položaj, izaberite mesto koje nudi jako indirektno svetlo i štiti biljku od hladnog propuha ili previše jakog sunca. Za više, pogledajte naš detaljni vodič o značenju i simbolici palmi.