Gde postaviti biljke od žada u kući osnovni vodič

Najbolje lokacije za uspevanje biljaka od žada

Jedna od kućnih biljaka sa najtrajnijim šarmom, biljke žada uspevaju u širokom spektru unutrašnjih i spoljašnjih okruženja i nude mnoštvo upotreba i prednosti. Sve dok možete da obezbedite toplo i donekle vlažno okruženje sa dovoljno svetlosti, možete uživati u lepoti ove biljke. Postoji niz razmatranja kada se pronađe pravi položaj za ovu biljku u kući. Koristite ove savete za praktične i duhovne faktore u izboru najbolje pozicije u vašem domu za biljku žada.


Gde postaviti biljke od žada u kući – najvažnije
Biljke od žada treba postaviti u jugoistočni ugao kuće ili pored ulaznih vrata, prema Feng Shuiju. Za najbolju negu, držite ih blizu izvora jakog svetla, u toplom okruženju i dalje od propuha.

O biljkama žada

Crassula ovata je naučni naziv za razne sobne biljke koje su najčešće poznate kao biljka žada. Ipak, mnogi drugi članovi roda Crassula, koji uključuje preko 200 različitih vrsta, kolokvijalno se nazivaju istim imenom ako se drže kao kućne biljke.

Njegovi bliski rođaci uključuju mnoge druge sukulente kao što su kamenčići i nizovi dugmadi. Rod je deo veće porodice Crassulaceae, koja uključuje i ostale sorte Stonecrop. Biljka žada deli mnoge karakteristike zajedno sa ostatkom porodice, kao što su sočno lišće i preferencija toplijih temperatura.

Biljke žada su porijeklom iz Afrike, a Crassula ovata se eksplicitno nalazi u Južnoj Africi i Mozambiku posebno. Poreklom je samo u ograničenom području oko provincija Eastern Cape i KvaZulu-Natal. Zahvaljujući uzgoju i trgovini, sada se gaji širom sveta i naturalizovano je u oblastima sa toplom klimom i bez ledenog zimskog vremena.

Iako se ove biljke široko uzgajaju i kao kućne biljke i kao karakteristike spoljašnjeg pejzaža, pomalo su iritantne za rukovanje. Vlasnici biljaka treba da nose rukavice prilikom rezidbe, razmnožavanja ili presađivanja biljaka jer sok iritira kožu.

Takođe je jedna od biljaka koje se ne preporučuju za držanje kućnih ljubimaca u kući. Toksičnost biljaka žada je samo blaga za ljude, ali mnogo ozbiljnija za mačke i pse. Ako odlučite da jednu od ovih biljaka držite oko kućnog ljubimca, obavezno je držite u prostoriji u kojoj životinja ne može da joj pristupi.

Biljke žada i feng šui

Feng šui je oblik kineske duhovne prakse koja uključuje usavršavanje postavljanja određenih objekata u domu i okolini. Nekada se koristio za postavljanje velikih zgrada i drugih projekata, ali danas se prvenstveno praktikuje u više ličnim razmerama.

Biljka žada je simbol bogatstva, sreće i novca u tradiciji Feng Shuija. Ovo je prvenstveno zbog njegovog razmnožavanja tamnozelenih listova sa sjajnim premazom koji ima luksuzan izgled. Navika rasta biljke sa više stabljika takođe inspiriše simboliku bogatstva i umnožavanja u kineskoj tradiciji.

Obično ćete videti biljke od žada koje se uzgajaju u preduzećima i restoranima u kojima vlasnici praktikuju Feng Shui. Često se uzgaja u nadi da će doneti više posla, što može da funkcioniše i na duhovnom i na praktičnom nivou, jer žive biljke poboljšavaju atmosferu. Ipak, oni takođe služe sličnoj svrsi kada se uzgajaju kod kuće.

Možete pokušati da uzgajate biljku žada na poslu zbog njene vrednosti koja povećava bogatstvo ako možete da instalirate biljno svetlo i tajmer koji će je obezbediti dovoljno svetla.

Gde postaviti biljke od žada u kući

Korišćenje principa Feng Shuija može vas voditi do idealnog položaja za vredne biljke kao što je biljka žada. Pošto se biljka žada često naziva Monei Tree ili Vealth Plant, obično se preporučuje za postavljanje blizu vrata. Ovo pomaže u privlačenju nove energije u dom i pomaže vam da pristupite novim finansijskim mogućnostima.

Stavljanje biljke blizu ulaznih vrata, posebno, osigurava da ova energija vezana za novac ulazi, ali ne i izlazi iz kuće. Ipak, postoji više razloga za Feng Shui nego samo postavljanje blizu vrata.

Svaki dom je najbolje uređen prema dijagramu poznatom kao Bagua mapa. Ovaj osmodelni dijagram je prekriven na tlocrtu vašeg doma nakon što je uređen prema orijentaciji strukture od severa prema jugu. Ovo vam pomaže da pronađete određene uglove i lokacije koje nude najjači protok energije za određene svrhe.

Prema Bagua mapi, jugoistočni ugao ili pravac nudi najjači tok bogatstva i finansijske energije. Postavljanje biljke žada u ovaj deo kuće može povećati efekat koji ima na vaše bogatstvo.

Ako morate da birate između jugoistočnog ugla ili postavljanja blizu vrata, osamljeni ugao može bolje zaštititi biljku žada od propuha i promene temperature. Uopšteno govoreći, istočne lokacije nude najjači podsticaj moći ove biljke za povećanje bogatstva.

Biljke od žada mogu se nalaziti skoro bilo gde u kući ako ste voljni da obezbedite jako biljno svetlo najmanje četiri do šest sati dnevno. Postavljanje kućne biljke blizu prozora može obezbediti dovoljno svetlosti, ali takođe postoji rizik od opekotina od sunca ili izloženosti promaji. Bolje je obezbediti veštačko osvetljenje nego pokušati da se oslanjate samo na prirodno osvetljenje u većini domova.

Potražite oblast sa stabilnim temperaturama od oko 60 do 70 stepeni i dobrom vlažnošću, što se može ili ne mora uskladiti sa drugim principima Feng Shuija.

Gde ne smete postavljati biljke od žada u kući
Postoji nekoliko mesta koja se ne preporučuju za biljke od žada prema principima Feng Shuija. Stavljanje ove simbolične biljke u pogrešan deo kuće moglo bi dovesti do novčanih gubitaka, a ne dobiti, barem prema toj praksi.

Držite ga podalje od spavaće sobe. Pošto je to stimulativna biljka za koju se veruje da pomaže u pokretanju novih projekata i dodaje energiju onima koji su već u toku, nije dobar izbor za utočište spavaće sobe. Takođe se preporučuje da biljke od žada ne izlaze iz kupatila. U Feng Shui-u se veruje da energija biljaka poput ove može otići u odvod sa svakim ispiranjem toaleta ili tuširanjem. To je takođe praktičan savet jer većini kupatila nedostaje direktno svetlo ili prostor za biljno svetlo koje zahtevaju biljke od žada, što može dovesti do opadanja listova i drugih problema.

Na praktičnom nivou, najbolje je držati biljke žada dalje od vrata i prozora gde bi mogle biti izložene oštrom promaji hladnog ili vrućeg vazduha. Takođe je problem ako su odjednom izloženi previše direktnog svetla. Može izazvati opekotine od sunca i ostaviti neke listove promenjene boje i oštećene. Ako odlučite da biljku žada držite blizu ulaznih vrata zbog njene feng šui vrednosti, pokušajte da je vratite da biste je zaštitili od propuha.

Gde da postavite biljke od žada na otvorenom

Pošto ne mogu da uspevaju na otvorenom u klimi koja se smrzava preko zime ili pada ispod 50 stepeni F, biljke od žada imaju ograničen domet za uređenje. Međutim, možete premestiti svoje unutrašnje biljke od žada tokom leta svake godine kako biste im omogućili da uživaju u toplim temperaturama i jakom svetlu. Pobrinite se da polako prilagođavate svoje biljke na jače svetlo da biste izbegli opekotine od sunca i izgubljeno lišće. Potražite područja u kojima će biljke od žada dobiti popodnevnu hladovinu jer sunce može biti previše direktno tokom tog dela dana. Jutarnje sunce je bolji izbor za sprečavanje oštećenja i sušenja.

Terasa i verandi su dobar izbor za držanje biljaka od žada u blizini gde ih možete redovno zalivati po potrebi. Ove strukture takođe pružaju biljci određenu zaštitu od oštrog direktnog svetla i sušnih vetrova koji bi mogli biti previše hladni ili vrući za njih.

Osnovna nega biljaka od žada

Biljke žada najbolje rastu kada se sade u labavoj mešavini zemljišta koja nudi brzu drenažu. Ovo sprečava truljenje korena i osigurava da se biljka dobro osuši između zalivanja. Mešavina napravljena za sukulente ili orhideje je dobar izbor, ili možete pokušati da napravite sopstvenu mešavinu sa mešavinom pahuljastih organskih materijala i neupijajućih materijala kao što je perlit.

Biljkama od žada je potrebna jaka svetlost ili će rasti visoko i vretenasto sa malim listovima. Uverite se da imaju najmanje četiri do šest sati jakog svetla, ali bez direktne sunčeve svetlosti koja bi mogla da spali lišće.

Držite ovu kućnu biljku između 60 i 70 stepeni F tokom dana. U redu je da temperature noću padnu do sredine 50-ih. Vlažnost je najbolje održavati iznad 60% oko biljke kako bi se podstakli sjajni listovi i tamnozelena boja.

Ovoj biljci je generalno potrebno samo đubrenje jednom ili dva puta godišnje da bi se podstakao snažan rast. Presadite biljku od žada samo kada primetite znake da je biljka vezana za koren, kao što su beli vrhovi korena koji vire iz drenažnih rupa saksije. Orezujte biljku dok sazreva, uklanjajući vrhove rasta kako biste podstakli rast dalje. Neemovo ulje i insekticidni sapun će pomoći da se odvrate uobičajene štetočine i bolesti biljaka žada.

Upakovati

Biljke od žada su relativno jednostavne za negu, što ih čini odličnim izborom za praksu kao što je Feng Shui. Jednostavno obezbedite dovoljno svetlosti i zaštitite ih od temperaturnih promena i uživaćete u lepoti tokom cele godine od ovih sočnih biljaka. Ako nađete pravu poziciju u svom domu za biljku žada, možda ćete čak i uživati u povećanju svog bogatstva i finansijskog statusa.

Ako tražite svoju sledeću biljku žada koju ćete dodati svojoj kolekciji, pogledajte naš detaljni vodič za najbolje prodavnice biljaka koje isporučuju biljke žada širom zemlje.