popularnih vrsta šišarki za uzgoj kod kuće

Prelepe sorte ehinacee za vašu baštu

Šišarke su grupa zapanjujućih divljih cveća koje pokrivaju ravnice Sjedinjenih Država. Poznato i kao ehinacea, ovo cveće nije potrebno za održavanje i lako se uzgaja. Hortikulturari su čak stvorili sjajan niz sorti šišarki, uglavnom od ljubičaste šišarke (Echinacea purpurea). Sorte se kreću od tipičnog oblika šišarke do duplih sorti sa centralnim šišarkama nalik na pompon. Ovaj sveobuhvatni vodič će istražiti 30 popularnih vrsta i tipova ehinacee.

Rod Echinacea sadrži deset prihvaćenih vrsta šišarki, a najčešća je ljubičasta šišarka (Echinacea purpurea). Sve vrste Echinacea pripadaju porodici Asteraceae, koja takođe uključuje tratinčice i suncokrete. Cvetovi ehinacee su prvi put otkriveni u 18. veku, a rod je zvanično klasifikovan 1794.

Šišarke su endemične za centralne i istočne regione Severne Amerike. U Sjedinjenim Državama, njihov raspon se proteže od Konektikata do Kanzasa, Oklahome i Teksasa. Biljke ehinacee se obično nalaze u staništima kao što su prerije i otvorene šume. Njihov domet se takođe proteže na delove Kanade, kao što su Ontario i Kvebek.

Botaničke karakteristike

Biljke ehinacee su najpoznatije po svojim šiljastim centralnim šišarkama, koje su skup sitnih crvenkasto-braon do narandžastih cvetova. Ove šišarke su okružene nizom latica, koje se često spuštaju nadole da bi stvorile kultni oblik loptice. Šišarke dolaze u nekoliko boja, od ljubičaste i roze do narandžaste, crvene, žute i bele.

Šišarke su listopadne cvetne trajnice koje mogu narasti do 4 stope u visinu. Neke sorte daju velike cvetove široke nekoliko inča. Lišće ehinacee varira između listova ovalnog ili kopljastog oblika i povremeno je nazubljeno, sa dlačicama koje pokrivaju listove i stabljike.
Cvetna sezona

Ogromna većina sorti šišarki cveta od jula do septembra ili čak oktobra. Neke sorte cvetaju ranije ili kraće, počevši od kasnog proleća. Pojedinačni cvetovi ehinacee mogu trajati nekoliko nedelja kao deo duge sezone cvetanja.
Koristi i prednosti

Ehinacea ima nekoliko upotreba u tradicionalnoj indijanskoj medicini, kao što je ublažavanje opekotina, ugriza, prehlade i zubobolje. Ehinacea je usvojena kao lekovita biljka od strane evropskih doseljenika i još uvek se široko koristi. Šišarke takođe imaju značajne prednosti za baštovane jer njihovi cvetovi bogati nektarom privlače horde oprašivača.
Značenje i simbolika

Šišarke su kultne američke divlje cveće koje su bogate značenjem i simbolikom. Pošto se veruje da ehinacea ima lekovitu upotrebu, šišarke simbolizuju lečenje, zdravlje i snagu. Rezani češar je odličan poklon za sve koji se oporavljaju od bolesti.
Zanimljive činjenice o šišarkama

Naziv roda šišarki, Echinacea, potiče od grčke reči „ekhinos“. Ovo se prevodi kao „morski jež“ i upućuje na šiljaste centralne šišarke cveća. Ime je 1794. odabrao nemački botaničar Conrad Moench kada je formalno klasifikovao rod Ehinacea.

Poznata i kao crna samson ehinacea, uskolistna šišarka je vrsta šišarke u ranoj sezoni. Echinacea angustifolia počinje da cveta u kasno proleće i nastavlja se do sredine leta. Ova vrsta je porijeklom iz centralnih područja Kanade i Sjedinjenih Država. Ove šišarke proizvode ljubičaste ili ružičaste cvetove koji okružuju narandžasti centralni konus.

Echinacea atrorubens ima relativno ograničen izvorni raspon i raste u istočnim delovima Kanzasa, Oklahome i Teksasa. Topeka ljubičasta šišarka takođe ima relativno kratku sezonu cvetanja za šišarke. Ljubičasti cvetovi pojavljuju se u kasno proleće i završavaju početkom leta. Povremeno, ova vrsta može dati roze ili belo cveće.

Echinacea laevigata je jedna od najređih vrsta četinara i navedena je kao federalno ugrožena biljka. Glatki ljubičasti šišar raste na visoravni Pijemont u istočnim Sjedinjenim Državama. Štaviše, Echinacea laevigata cveta od maja do jula i ima tamnoljubičaste centralne češere okružene dugim ružičastim ili ljubičastim laticama.

Echinacea pallida – bledo ljubičasta šišarka – naseljava centralne prerijske regione Sjedinjenih Država. Ovaj raspon se proteže od južnih delova Viskonsina do istočnih delova Teksasa i takođe uključuje dolinu Misisipija. Pored toga, Echinacea pallida ima bledo ljubičaste ili bele cvetove koji cvetaju između maja i jula i proizvode beli nektar.

Echinacea paradoka je jedinstvena vrsta šišarki koja zaslepljuje svojim jarko žutim cvetnim glavicama. Žuti šišari rastu u malom području centralnih Sjedinjenih Država koji uključuje delove Arkanzasa, Misurija, Oklahome i Teksasa. Echinacea paradoka ima dugu sezonu cvetanja od ranog leta do rane jeseni.

Zanimljivo je da boja cveća varira u zavisnosti od lokacije biljke. Žute šišarke koje rastu u Arkanzasu i Misuriju proizvode žute cvetove, dok primerci u Oklahomi i Teksasu imaju roze ili bele cvetove.

Echinacea purpurea je najrasprostranjenija vrsta češnjaka i čini osnovu za većinu sorti češnjaka koje su razvili hortikulturisti. Ljubičaste šišarke nalaze se širom centralnih i jugoistočnih Sjedinjenih Država i mogu narasti do 4 stope. Takođe poznata kao ježeva šišarka, Echinacea purpurea proizvodi ljubičaste cvetove sa crvenkasto-braon šišarkama koje cvetaju od leta do jeseni.

Echinacea sanguinea – sangvinski ljubičasti šišarka – dobila je ime po crvenkastoj nijansi svojih ljubičastih latica. Cveće cveta od kasnog proleća do sredine leta i ima ljubičaste šišarke koje postaju zelene bliže centru. Ovaj šišar zauzima južne i jugoistočne delove Luizijane, Oklahome i Teksasa, zajedno sa jugozapadnim oblastima Arkanzasa.

Echinacea serotina se ponekad izostavlja kao priznata sorta šišarki zbog njenih sličnosti sa Echinacea angustifolia. Međutim, Echinacea serotina ima produženu sezonu cvetanja koja traje od kasnog leta do rane jeseni. Ljubičasti cvetovi Echinacea serotina imaju sličan izgled kao Echinacea purpurea, ali lišće obično ima čvršće dlačice.

Echinacea simulata raste u malom opsegu koji pokriva centralne i istočne države kao što su Arkanzas, Džordžija, Ilinois i Tenesi. Ove vrste šišarki imaju ljubičasto-roze cvetove sa dugim, visećim laticama i crvenkasto-ljubičastim centralnim konusom. Iako izgleda veoma slično Echinacea pallida, Echinacea simulata proizvodi žuti polen, a ne beli polen.

Echinacea tennesseensis je retka sorta četinara koja raste na centralnim proplancima kedra u Tenesiju. Iako se ova vrsta više ne smatra federalno ugroženom, i dalje je u opasnosti. Echinacea tennesseensis je zvanični državni divlji cvet Tenesija.

Šišarke iz Tenesija proizvode ljubičaste ili ružičaste latice koje ne padaju toliko kao druge sorte šišarki. Ova vrsta ima smeđe centralne čunjeve i cvetove od juna do avgusta. Primerci Echinacea tennesseensis mogu narasti do 2,5 stope.
30 popularnih vrsta ehinacee / češera

1) Echinacea purpurea „Balsomsed/Sombrero Salsa Red“

O tome:

Dramatična sorta Echinacea purpurea „Balsomsed/Sombrero Salsa Red“ ima bogato crveno cveće i tamno smeđe šišarke. Konus i latice se kombinuju i formiraju cvetne glave u obliku sombrera koje cvetaju između kasnog proleća i kasnog leta. „Sombrero Salsa Red“ naraste do 2 stope i preferira klimu u zonama od 3 do 8.

2) Echinacea purpurea ‘Bravado’

O tome:

Echinacea purpurea ‘Bravado’ izgleda veoma slično standardnoj Echinacea purpurea. Međutim, ova sorta proizvodi velike ružičaste ili ljubičaste cvetove koji mogu biti široki do 5 inča. Ove šišarke imaju centralne narandžaste šišarke i lako mogu dostići visinu do 4 stope.

Kao i mnoge sorte ehinacee, ‘Bravado’ cveta od juna do avgusta. Ova sorta najbolje raste u zonama od 3 do 8 i može tolerisati puno sunce ili delimičnu popodnevnu senku.

3) Ehinacea ‘Sunrise’

O tome:

Echinacea ‘Sunrise’ je hibridna sorta napravljena kombinovanjem Echinacea purpurea (ljubičasta šišarka) sa Echinacea paradoka (žuta šišarka). Ova sorta ima oštre limunasto žute cvetove i zeleno-zlatne centralne češere koje cvetaju od leta do jeseni. To je deo renomirane serije sorti ehinacee „Big Ski“.

Ehinacea ‘Sunrise’ preferira zone od 4 do 9 i može rasti na punom suncu ili u delimičnoj senci popodne. Primerci mogu narasti do 3 metra.

4) Ehinacea ‘Poštar’

O tome:

Ehinacea „Poštar“ je jedna od sorti iz serije „Leptir” koja potiče iz Holandije. Ova sorta cveta od kraja juna do sredine jula i proizvodi tamno smeđe centralne šišarke. Cveće je žuto kada prvi put izbije i postepeno postaje intenzivno crveno pre nego što izbledi u ružičasto pred kraj sezone. Ove biljke najbolje uspevaju na punom suncu u zonama od 5 do 9.

5) Echinacea purpurea „Poljupci leptira“

O tome:

Echinacea purpurea ‘Butterfli Kisses’ je divno mirisna sorta šišarki iz prelepe serije ‘Cone-fections’. Poreklom iz Holandije, ova sorta daje svetlo ružičaste duple cvetove sa tamnoružičastim centralnim konusom nalik na pompon. „Butterfli Kisses“ cveta između juna i avgusta i preferira zone od 3 do 8.

‘Butterfli Kisses’ uspeva na punom suncu ili u delimičnoj senci popodne. To je relativno kompaktna sorta i naraste do krajnje visine od 1,5 stopa.

6) Echinacea purpurea ‘PovVov Vild Berri’

O tome:

Deo istoimene serije „PovVov“, Echinacea purpurea „PovVov Vild Berri“ je plodna sorta šišarki. Od juna do avgusta proizvodi obilje ružičastih ili ljubičastih cvetnih glavica sa narandžasto-braon centralnim čunjevima. „PovVov Vild Berri“ najbolje se ponaša u nešto hladnijim klimama u zonama od 3 do 8.

Echinacea purpurea „PovVov Vild Berri“ naraste do 3 stope i formira gomilu cvetova. Zahteva puno sunce ili delimičnu popodnevnu senku.

7) Ehinacea „mlečni šejk“

O tome:

Još jedna zapanjujuća sorta u seriji ‘Cone-fections’ je Echinacea ‘Milkshake’. Ova sorta oduševljava svojim duplim cvetovima, zlatno-žutim centralnim šišarkama nalik na pomponove i kremasto belim laticama. Odlična je sorta za rezano cveće jer cvetovi obično ne blede kako stare.

Ehinacea „Milkshake“ obično cveta od juna do avgusta, ali u nekim slučajevima može da nastavi i do jeseni. Ova sorta uspeva u zonama od 4 do 9 i naraste do 3 stope.

8) Ehinacea „paradajz supa“

O tome:

Ehinacea ‘paradajz supa’ zadivljuje svojim ogromnim cvetovima širine 5 inča koji se pojavljuju od juna do avgusta. Svaki cvet ima vatreno crvene latice koje postepeno blede do narandžaste i okružuju crvenkasto-braon centralne čunjeve. ‘Paradajz supa’ daje svoje najživlje boje kada se stavi na sunce i najbolje deluje u zonama od 3 do 8.

9) Ehinacea „Vatrena livada mama“

O tome:

Jedna od najupečatljivijih sorti češnjaka u seriji ‘Meadov Mama’ je ehinacea ‘Fieri Meadov Mama’. Ova sorta proizvodi cveće koje oduzima dah sa laticama koje prelaze od žutih vrhova do vatreno crvene. Centralni konus je tamnocrven, a cvetovi su u sezoni od juna do avgusta. ‘Fieri Meadov Mama’ je pogodna za zone od 5 do 9 i potrebno joj je puno sunca da bi se prikazala puna boja latica.

10) Ehinacea ‘Daidream’

O tome:

Ehinacea ‘Daidream’ je jedna od najranijih sorti šišara koja cveta i uživa u dugoj sezoni cvetanja. Veliki žuti cvetovi i centralni narandžasti češeri izbijaju u maju, a zatim cvetaju oko pet meseci. „Daidream“ je prilično kompaktna sorta i retko prelazi 2 metra.

„Daidream“ se dobro ponaša u zonama od 4 do 9 i potrebno mu je sunce, po mogućnosti ujutru. To je sjajna sorta za uzgoj rezanog cveća.

11) Ehinacea ‘Harvest Moon’

O tome:

Ehinacea ‘Harvest Moon’ dolazi iz holandske serije ‘Big Ski’ koja stvara hibride mešanjem Echinacea purpurea i Echinacea pallida. „Harvest Moon“ proizvodi jarko žute cvetove sa narandžasto-braon šišarkama. Svaka cvetna glava može biti široka do 4 inča.

Prelepo sunčano cveće ove sorte proizvodi divan miris i cveta tokom celog leta. „Harvest Moon“ može da podnese vruću, vlažnu klimu sa punim suncem ili delimičnom senkom i preferira zone 4 do 8.

12) Echinacea purpurea ‘Mirisni anđeo’

O tome:

Jedna od najpopularnijih sorti Echinacea purpurea je „Mirisni anđeo“, koji pripada seriji „Prairie Pillar“. „Mirisni anđeo“ ima lepo mirisno belo cveće sa centralnim narandžastim šišarcima i ravnim horizontalnim laticama. Njena sezona cvetanja traje tokom većine letnjih meseci.

Echinacea purpurea ‘Mirisni anđeo’ je pogodna za bašte u zonama od 3 do 9. Ove prelepe šišarke mogu da dostignu i do 4 stope visine i daju sve od sebe na punom suncu ili delimičnoj senci.

13) Ehinacea ‘Kismet Intense Orange’

O tome:

Ehinacea „Kismet Intense Orange“ stvara veliki broj živahnih narandžastih cvetnih glavica sa tamno smeđim šišarkama. U ovom članu serije „Kismet“ možete uživati tokom duge sezone cvetanja. „Intenzivna narandža“ može da daje cveće od leta do prvog mraza u jesen.

„Intenzivna narandžasta“ se dobro ponaša u zonama 4 do 9, a davanje biljci punog sunca obogatiće boju cveća. Ova sorta može rasti u grudvama do 2 metra visine.

14) Meksički šešir coneflover

O tome:

Takođe poznat kao uspravni prerijski šišar, Ratibida columnifera – meksički šešir šišarka – porijeklom je iz Sjeverne Amerike. Ratibida columnifera ima visoke, tamno smeđe centralne cvetne šišarke i kombinaciju crvenih i žutih šara na laticama.

Meksički šeširi šišarke najbolje rastu u zonama od 4 do 9 i vole da se sunčaju na punom suncu. Sezona cvetanja traje od juna do septembra. Ove biljke mogu narasti do 3 metra.

15) Echinacea purpurea ‘Primadonna Deep Rose’

O tome:

Echinacea purpurea ‘Primadonna Deep Rose’ daje velike, prelepe ružičaste cvetove sa narandžasto-braon centralnim šišarkama. Svaka cvetna glava može biti široka do 6 inča, a latice mogu biti horizontalne ili viseće. Ovi cvetovi se pojavljuju u kasno proleće i nastavljaju da cvetaju do kasnog leta.

„Primadonna Deep Rose“ može da naraste do 3 stope i preferira uslove u zonama od 3 do 8. Ovi šišari su srećni i na punom suncu i na delimičnoj popodnevnoj senci.

16) Echinacea purpurea „Zeleni dragulj“

O tome:

Echinacea purpurea ‘Zeleni dragulj’ je jedna od retkih sorti zelenih šišarki. „Zeleni dragulj“ zaslepljuje svojim tamnozelenim centralnim čunjevima i velikim svetlo zelenim laticama. Cvetne glavice mogu narasti skoro 5 inča široke, pružajući mnogo uticaja u vašoj bašti.

Baštovani u zonama od 3 do 8 imaju najbolje uslove za „Zeleni dragulj“. Ova sorta počinje da cveta u kasno proleće i završava krajem leta. Za ove šišarke najbolje odgovara ili puno sunce ili delimična senka.

17) Ehinacea ‘vruća papaja’

O tome:

Nekoliko drugih sorti šišarki može da parira ehinacei „Vruća papaja“ po čistom vizuelnom uticaju. Ova sorta je deo serije „Cone-fections” i proizvodi tamno narandžaste duple cvetove. Centralni cvetovi nalik narandžastim pomponima okruženi su opuštenim tamnonarandžastim laticama.

„Vruća papaja“ ima nešto kraću sezonu cvetanja koja traje od početka do sredine leta. Zone 4 do 9 i puno sunce ili delimična senka su najbolje za ovu sortu.

18) Echinacea purpurea ‘Greenline’

O tome:

Još jedna zapanjujuća sorta zelenog šišara je Echinacea purpurea ‘Greenline’. Ovo je još jedna sorta sa duplim cvetovima i centralnim čunjevima nalik pomponima. Šišarke su čisto zelene boje limete, dok su male latice zelenkasto-bele.

Sezona cvetanja „Greenline“ traje između juna i avgusta, a ova sorta preferira zone od 3 do 8. „Greenline“ primerci mogu da narastu do 2 metra i treba im puno sunce ili delimična popodnevna senka.

19) Echinacea purpurea ‘Beli labud’

O tome:

Echinacea purpurea ‘Beli labud’ ima svu eleganciju svog imenjaka zahvaljujući svojim divnim belim cvetovima i žutim centralnim šišarkama. Ova sorta ehinacee srednje veličine naraste između 2 i 3 stope. „Beli labud“ cveta između juna i avgusta.

„Beli labud“ treba da bude na suncu ili delimičnoj popodnevnoj senci. Pogodan je za bašte u zonama od 3 do 8.

20) Ehinacea ‘Sombrero Adobe Orange’

O tome:

Ehinacea „Sombrero Adobe Orange“ je takođe poznata kao „Balsomador“ i dolazi iz serije „Sombrero“. Ove vesele šišarke imaju narandžasto-braon šišarke i svetlo narandžaste cvetove koji mogu biti široki do 3 inča. „Sombrero Adobe Orange“ cveta tokom leta i jeseni. „Sombrero Adobe Orange“ uspeva u zonama od 4 do 9 kada im je sunce ili delimična popodnevna senka.

21) Echinacea purpurea ‘Avalanche’

O tome:

Još jedna zapanjujuća bela sorta šišarki je Echinacea purpurea ‘Avalanche’, koja je deo serije ‘Leptir’. Latice su čisto bele, dok su centralni cvetni češeri zelenkasto-žuti. ‘Avalanche’ je fantastična sorta za privlačenje oprašivača i cvetanja od juna do avgusta.

Echinacea purpurea ‘Avalanche’ najbolje odgovara baštama u zonama od 3 do 8. To je prilično mala sorta i naraste samo do 1,5 stopa. „Lavini“ je potrebno ili puno sunce ili delimična popodnevna senka.

22) Echinacea purpurea „Zelena zavist“

O tome:

Echinacea purpurea ‘Green Envi’ ima neverovatne dvobojne latice sa svetlozelenim vrhovima koji postaju ružičasti prema sredini. Stabljike mogu da narastu do 3 stope i daju cveće između juna i avgusta. ‘Green Envi’ uspeva na punom suncu i preferira topla područja u zonama 4 do 9. Ovo je još jedna sorta koja je odlična za rezano cveće.

23) Ehinacea ‘Tajna strast’

O tome:

Echinacea ‘Secret Passion’ je dramatična sorta šišarki iz serije ‘Secret’. To je još jedna dvostruka sorta, sa bogatim ružičastim centralnim čunjevima nalik na pompon i svetlo ružičastim laticama ispod. Ovi vizuelno zadivljujući cvetovi čine fantastično rezano cveće zbog svog uzgoja otpornog na bledenje.

„Tajna strast“ cveta od sredine leta do prvih jesenjih mrazeva. Može da se nosi sa uslovima u zonama od 4 do 10 i potrebno mu je puno sunca. Primerci mogu narasti do 3 metra.

24) Ehinacea ‘vruće leto’

O tome:

Ehinacea ‘Vrelo leto’ je svetla, živahna sorta šišarki koja raste do 3 stope visok. Latice su narandžaste kada se prvi put pojave pre nego što postepeno postanu crvene tokom sezone. Latice zrače iz narandžasto-braon centralnih čunjeva.

Cvetne glavice imaju prijatan miris i cvetaju od juna do avgusta. „Vrelo leto“ treba ili puno jutarnje sunce ili delimična popodnevna senka. Najprikladniji je za klime u zonama od 3 do 8.

25) Echinacea purpurea ‘Razzmatazz’

O tome:

Među mnogim sortama Echinacea purpurea, „Razzmatazz“ se svakako ističe. Ružičasto-ljubičasti dvostruki cvetovi imaju crvenkasto-ružičaste centralne češere nalik na pompon sa ružičastim laticama. Cvetovi se pojavljuju sredinom leta i nastavljaju do jeseni.

Echinacea purpurea ‘Razzmatazz’ je idealna za bašte u zonama od 3 do 8 i može narasti do 2,5 stope. Da biste dobili najbolju boju, obezbedite puno sunca ili delimičnu senku popodne.

26) Echinacea purpurea ‘Magnus Superior’

O tome:

Echinacea purpurea „Magnus Superior“ ima ozbiljno nasleđe – potiče od „Magnusa“, ​​nagrađivane sorte šišarke koja je prvi put proizvedena 1985. „Magnus Superior“ je njen duhovni naslednik i naraste između 3 i 4 stope. Ove vrste šišarki najbolje uspevaju u zonama od 3 do 8 i treba im puno sunce ili delimična senka.

Štaviše, „Magnus Superior“ proizvodi ogromne cvetne glave koje mogu biti široke i do 7 inča. Bogate ljubičasto-ružičaste horizontalne latice zrače iz narandžasto-braon centralnih čunjeva, dajući ovoj sorti izrazito kraljevski izgled.

27) Ehinacea ‘Leilani’

O tome:

Ehinacea „Leilani“ je prelepa sorta u prestižnoj seriji „Prairie Pillars“ iz rasadnika Terra Nova u Oregonu. Veliki jarko žuti cvetovi sa bronzano-zelenim šišarkama izbijaju u julu i mogu nastaviti cvetati do oktobra. Biljke ‘Leilani’ mogu narasti do 3,5 stopa.

Ehinacea ‘Leilani’ je najpogodnija za zone od 4 do 9. Ovim neverovatnim biljkama ehinacee potrebno je sunce ili delimična senka popodne. To je sorta koja se malo održava i kojoj nije potrebno kočenje uprkos svojoj visini.

28) Echinacea ‘Cheienne Spirit’

O tome:

Ehinacea ‘Cheienne Spirit’ je savršena sorta za baštovane koji vole šišarke, ali ne mogu da izaberu koju boju da zasade. „Cheienne Spirit“ može da proizvede cveće u nekoliko nijansi od narandžaste, ružičaste, ljubičaste i crvene do krem, bele ili žute. Ova sorta je posebno uzgajana da cveta u prvoj godini.

„Cheienne Spirit“ uspeva u zonama od 4 do 9 i formira zaslepljujuće gomile cvetnih glavica koje dosežu i do 2,5 stopa. Cveta od juna do avgusta i daje odlično rezano cveće. „Cheienne Spirit“ treba puno sunce ili delimična senka.

29) Ehinacea ‘Mango Meadovbrite’

O tome:

Ehinacea „Mango Meadovbrite“ je prvi put proizvedena 2004. godine i pomaže da se u svaku baštu unesu svetle, vesele vibracije. Narandžaste centralne šišarke su okružene žutim do narandžastim horizontalnim laticama. Sezona cvetanja počinje sredinom leta i nastavlja se do sredine jeseni.

Cvetne glave „Mango Meadovbrite“ takođe proizvode slatki miris sličan orlovi nokti ili narandzi. Ova sorta može narasti do 3 stope i dobro raste u zonama od 4 do 9. Potrebno joj je puno sunca da bi istakla svoje intenzivne boje.

30) Echinacea purpurea ‘Pica Bella’

O tome:

Echinacea purpurea ‘Pica Bella’ je šarmantna, kompaktna sorta sa tamno ružičastim laticama koje zrače iz narandžasto-braon centralnih čunjeva. Ove biljke formiraju šarene grudve koje mogu dostići do 2 ili 3 stope visine. „Pica Bella“ cveta između juna i septembra, pružajući dugu sezonu cvetanja.

Ova sorta uspeva u zonama od 3 do 8 i zahteva puno sunce ili delimičnu senku tokom popodneva. Stabljike su relativno čvrste i neće im trebati kočenje.

Osnovni saveti za uzgoj četinara

Šišarke su blistave trajnice koje se lako uzgajaju i zahtevaju vrlo malo održavanja ili truda. Većina sorti ehinacee su odlične za početnike. Šišarke su otporne na sušu i takođe mogu prilično srećno da rastu na labavim zemljištima sa nedostatkom hranljivih materija.

Biljke ehinacee najbolje rastu na suncu, iako u toplijim predelima treba ih zaštititi od intenzivne popodnevne svetlosti. Šišarke zahtevaju šest do osam sati direktnog sunca svakog dana i najbolje su izložene ujutru. Većina sorti najbolje uspeva kada im se tokom popodneva daje delimična senka.

Šišarke su navikle da rastu u otvorenim prerijama, tako da su evoluirale da budu otporne na sušu. Uspostavljenim biljkama češnjaka retko će biti potrebno zalivanje osim ako je vreme izuzetno suvo. Zalivajte šišarke jednom nedeljno za sadnice ili mlade biljke u prvoj godini dok ne postanu.

Biljke ehinacee mogu da prežive i napreduju čak i ako njihovom tlu nedostaju hranljive materije. Šišarke retko zahtevaju đubrenje sve dok ih u proleće dopunite svežim kompostom. Biljke ehinacee preferiraju labava, dobro drenirajuća tla koja nisu previše bogata hranljivim materijama.

Šišarke retko zahtevaju mnogo održavanja osim odstranjivanja istrošenih cvetova tokom nadolazeća sezona. Kada cvetna glavica počne da vene, uklonite je da biste podstakli druge pupoljke na biljci da cvetaju. Nakon što je šišar potpuno završio sa cvetanjem, isecite ga odmah u zemlju pre nego što nastupi zima.

Često postavljana pitanja o vrstama šišarki:
Koje su različite boje šišarki?

Prihvaćene vrste češnjaka imaju ljubičaste, ružičaste ili žute cvetove. Stvoren je i niz sorti koje imaju narandžaste, crvene, bele, pa čak i zelene cvetove.
Koja je razlika između šišarke i ehinacee?

Šišarka je uobičajeno ime za tri različita roda u porodici Asteraceae. Ti rodovi su rod Echinacea, rod Ratibida i rod Rudbeckia. Dakle, sve ehinacee su šišarke, ali nisu sve šišarke ehinacea.
Da li ste mrtvi šišari?

Odumrle šišarke su najbolji način da se produži sezona cvetanja. Kada cvetna glavica počne da vene, uklonite je da biste omogućili da se pojave sveže cvetne glavice.
Koliko godina traju šišarke?

Pojedinačne biljke češnjaka obično traju između 2 i 4 godine. Podela starijih biljaka u grudve može pomoći da se produži ovaj životni vek.
Da li da odsečem šišarke za zimu?

Da biste zaštitili šišarke tokom zime, odrežite ih kada sve cveće završi. Ostavite nekoliko centimetara rasta da biste formirali osnovu za plodne nove stabljike sledećeg proleća.
Završna reč

Rod ehinacee sadrži veliki broj vrsta i sorti, tako da će sigurno postojati onaj koji odgovara vašoj bašti. Većina sorti koje uzgajaju hortikulturari potiču od Echinacea purpurea – ljubičaste šišarke – koja je najčešća vrsta. Sve vrste šišarki su jednostavne za negu i pružaju prelep prikaz cveća tokom leta i jeseni.